Artan vaka sayıları piyasada moralleri bozdu

Artan vaka sayıları, yeni haftanın ilk gününde piyasalara satış getirdi. Borsa İstanbul ise küresel piyasalardaki satışların aksine güne pozitif bir başlangıç yaptı. Dolar/TL 6,85'ten değerleniyor.

29.06.2020 12:26:000
Paylaş Tweet Paylaş
Artan vaka sayıları piyasada moralleri bozdu

Küresel piyasalar, yeni haftayı kırmızı ekranlarla  karşıladı. ABD'nin geçen cuma eksi kapatması ABD vadelilerin düşüşle açılmasının ardından Asya piyasaları da yeni haftaya satıcılı başlangıç yaptı.  Dünya genelinde artan koronavirüs vakaları piyasalardaki karamsarlığın temel gerekçesi olarak karşımıza çıkıyor. ABD'de birçok büyük eyalette salgının en yoğun olduğu dönemdeki vaka sayılarına ulaşılmış durumda. ABD vadelileri kayıplar sınırlı olsa da Asya borsalarında düşüşler yüzde 2'leri buldu. Avustralya, Japonya ve Güney Kore borsaları yüzde 2 civarı değer kaybederken Çin, Hindistan ve Hong Kong yaklaşık yüzde 1 düşüşte.

Borsa İstanbul pozitif ayrışıyor

Yurt içi piyasalarda ekonomik güven endeksi verisi beklenirken dolar/TL kuru geçtiğimiz hafta boyunca seyrettiği 6,85'ten değerleniyor. Euro/TL  7,71 düzeyinde el değiştiriyor.

BIST 100 endeksi, 108 puan ve yüzde 0,09 değer kazanarak güne 114 bin 776 puandan başlangıç yaptı. Açılışın ardından endeks, 115 bin puanın üzerine yükselerek küresel piyasaların aksine haftaya alıcılı başladı.

Güvenli liman arayışı altına yarıyor

Altın fiyatları, koronavirüs vakalarının yeniden artmasıyla beraber yatırımcıların güvenli
limanlara yönelmeleriyle yükseldi.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.2 artışla 1.773 dolar seviyesine gelirken,
ABD altın vadelileri ise yüzde 0.5 artışla 1.788 dolar seviyesine geldi.

Koronavirüsün yeniden yayılması nedeniyle ekonomik toparlanmada gecikme olacağı yönünde
endişelenen yatırımcıların risk iştahları düşerken, güvenli liman varlıklarına olan yatırımları
artış gösterdi.

Koronavirüs vakalarında hızlı artış petrol fiyatlarını geriletti

Dünya genelinde koronavirüs vakalarında artışın devam etmesi, ABD'nin bazı eyaletlerinde ekonominin açılmasına yönelik yeni adımların durdurulması uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını geriletti.

Kısmi karantinaların yeniden gündeme gelmesinin akaryakıt talebini vuracağı endişeleri ibrent petrolünün varil fiyatı bu sabah 40,07 doları gördükten sonra saat 08:20 itibarıyla ise cuma gününe göre yaklaşık yüzde 60 düşüşle 40,30 dolar seviyesinde. NYMEX'de de Batı Teksas petrolü ise yüzde 1,8 düşüşle 37,80 dolardan işlem görüyor.

Analistler, "Salgında ikinci dalga endişeleri gerçek ve canlı. Bu endişeler petrol piyasalarında geçtiğimiz 6-8 haftada gördüğümüz yukarı yönlü havayı sınırlıyor" değerlendirmesini yapıyorlar.
Petrol fiyatlarında yukarı gidişi engelleyen diğer faktörler ise yüksek stoklar ve ABD'de petrol üretiminin beklendiği kadar azalmaması.

Günün ajandası

10.00 Türkiye, haziran ayı ekonomik güven endeksi

15.00 Almanya, haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi

17.00 ABD, mayıs ayı bekleyen konut satışları

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz