Demir Çelik AVRUPA 2’NCİSİ
Çelik sektörünün büyüme hızı, dünya çelik üretimindeki yüzde 5'lik düşüşe paralel olarak düşüyor. 2011 yılında yüzde 17 olan büyüme oranı, 2012 yılında yüzde 5,2'ye indi. Buna rağmen Türk çelik sektörü, 2012 yılında dünyanın en büyük 10 çelik üreticisi arasında üretimini en hızlı artıran ülke olma başarısını gösterdi. Sektör, 2012 yılı itibariyle 49 milyon ton üretim kapasitesi ve 35,9 milyon ton üretim seviyesine ulaştı. Türkiye bugün dünyanın 8'inci Avrupa'nın ise Almanya'nın ardından 2'nci en büyük çelik üreticisi konumunda.
REKABET GÜCÜ ZAYIFLIYOR
Çelik sektörünün en önemli eksisi, hammaddede büyük oranda dışa bağımlı olması. Son 6 aydır elektrik ark ocaklı tesislerin temel girdisi olan hurda ile mamul fiyatları arasındaki marjın daralması da üreticilerin rekabet gücünü olumsuz etkiledi ve ithalat önemli ölçüde artış gösterdi. 2012 yılının ilk 4 aylık döneminde, üretim yüzde 4,6 gerilerken ihracat miktar olarak yüzde 6 oranında arttı. Bu artışlara rağmen ithalatın yüzde 35 artması, sektörün rekabet gücündeki zayıflamaya işaret ediyor.
ÜRETİM ÜSSÜ OLACAK
Çelik sektörü, 2023 yılında 85 milyon ton üretim kapasitesine, 70 milyon ton üretime ve 55 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı hedefliyor. Çelik sektörü yüksek katma değerli ürünlerde, bölgenin üretim üssü olmayı hedefliyor. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, "5 yıl içerisinde, üretimi içerisinde katma değeri yüksek ürünlerin payını arttırarak, yassı ve vasıflı çelik ürünlerinde net ihracatçı konumuna geçmeyi amaçlıyoruz” diyor.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?