Avrupa politikasının arka bahçesine 70 milyar Euro

AB Komisyonu, “HORIZON 2020 (2020 Ufku) Yenilikçi Çerçeve Programı”m 7 yıllık bir dönem için 2014’te uygulamaya koyacak.

1.09.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Avrupa politikasının arka bahçesine 70 milyar Euro
Yeni çerçeve programı da tıpkı 6’ncı Çerçeve Programı gibi bir araştırma ve inovasyon programı olacak. Ancak bir önceki programın bu yıl tamamı kullanılmakta olan 53 milyar Euroluk bütçesi 17 milyar Euro fazlasıyla 70 milyara yükselterek dünyanın en büyük bütçeli inovasyon ve araştırma programı haline getirildi. Avrupa Parlamentosu bu ay içinde yapacağı bir oturumda bu bütçeyi (belki de 80 milyar Euro’ya çıkararak) onaylayıp yasalaştıracak. AB Komisyonu HORIZON 2020 programını üç ana sütun üzerinde kurguladı. Bunları “akıllı büyüme”, “sürdürülebilir büyüme” ve “kapsayıcı büyüme” olarak belirledi. Akıllı büyümenin alt başlıklarına baktığımız zaman yenilik (yenilik birliği), eğitim (hareket halindeki gençlik), sanal toplum (Avrupa için sayısal bir gündem) olduğunu görüyoruz.

Sürdürülebilir büyümenin alt başlıklarında ise “iklim”, “enerji ve hareketlilik” ( kaynakları verimli kullanan Avrupa), “rekabetçilik” ( küreselleşme çağı için sanayi politikası) yer alıyor. Kapsayıcı büyüme konusu ise “istihdam ve beceriler” (yeni beceriler ve işler için yeni bir gündem), “yoksullukla mücadele” (yoksulluğa karşı Avrupa Platformu) şeklindeki alt başlıklarla kapsanıyor.

YENİLİK BİRLİĞİ
Temel araştırmalardan, sonuçların uygulamaya konulmasına kadar olan tüm aşamaların yenilik sürecini bir bütün olarak ele alan “Yenilik Birliği”, Avrupa 2020 stratejisinin öncülerinden biridir. “Yenilik Birliği” öncü girişiminde önemli olan husus, çizgisellikten daha fazla paralelliğe, açık yenilik süreçlerine ve hatta açık yenilik ekosisteme doğru kayışın altını çizmesi. Ayrıca yaklaşımının içine Avrupalı, ulusal ve bölgesel yenilik araçlarının yeni bir biçimde dahil edilmesi hedefleniyor. Bu yeni yaklaşım ayrıca bu ay açıklanacak olan HORIZON 2020 Çerçeve Programı ve onunla bağlantılı olan Avrupa Haberleşme Olanakları (Connecting Europe Facility) kapsamında, fonlama araçlarının kesintisiz bir tasarımına öncü olacaktır. Avrupa’da yeni yenilik araç ve ekosis-tem dizelerinin yaratılması için gerekli olan tüm parçaları oluşturan 34 adet Yenilik Birliği faaliyete geçirilmiştir. Bunların bazıları araştırma fonları bazıları ise bölgesel politikalarla desteklenecek.

DİJİTAL GÜNDEM
Bilgi toplumunu ileriye götürmek için oluşturulan politikaları, yönetmelikleri ve araştırmaları birleştirdiğinden dolayı, Avrupa Sanal Gündemi (DAE-Digital Agenda for Europe), DG CONNECT (Haberleşme Ağları, İçerik ve Teknoloji Gn.Md.) açısından çok önemlidir. DG CONNECT’in ilgi alanı, altyapı yönetmeliklerinden özel hayata ve araştırma önceliklerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. DAE’ye yeniliği destekleyen ve dengeli bir yaklaşıma iyi bir bakış açısı sergileyen yedi ana görev verilmiştir. Bunlar şöyle sıralanıyor:~
1)  Sayısal okuryazarlığın, becerilerin ve katılımcılığın artırılması,
2)  ICT’nin ( Bilişim ve Haberleşme Teknolojileri) Avrupa toplumuna yarar sağlaması,
3)  Dinamik tek bir pazar,
4)  Araştırma ve yenilik,
5)  Hızlı ve çok hızlı internet,
6)  Birlikte çalışılabilirlik ve standartlar,
7)  Güven ve emniyet.

Bu 7 başlık altında 101 adet çeşitli eylemleri izleyebilmek için sadece konulara ait bakış açılarını değil, farklı ülkelerin var olan durumlarını da kapsayan bir sayı tahtası ölçüm sistemi geliştirildi. Bu paylaşan ve kıyaslayan uygulama yöntemi, süreçteki darboğazları tanımlayarak birbirlerinin geliştirmelerinden öğrenmek ve bu bilgi alışverişini hızlandırmak için yararlı bir araç oldu.

Bu konuda DAE hakkında ayrıntılı bilgiye; (http ://ec.europe. eu/information_socety/digitaL-agen-da/index_en.tm)) web sayfasında bulunan “scorerbo-ard” bölümünden ulaşılabilir. HORIZON 2020 Programı’nın 70 milyar Euro’luk bütçesinin 22,2 milyar Euro’su (yüzde 31,73) “mükemmel bilim ve araştırma altyapısı”, 15,5 milyar Euro’su (yüzde 22,09) “endüstriyel liderlik”, 27,19 milyar Euro’su (yüzde 27,19) “toplumsal konular”, 2,46 milyar Euro’su (yüzde 3,52) si ise Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Ens-titüsü’ne dağıtılacak.

Kuzey Afrika ve sınırlarımızda yaşanan kaos ve iç savaşlar, 2020 HORIZON Programı’na katılmanın ve AB’ye tam üyelik görüşmelerinin ne kadar önemli olduğunu net şekilde kanıtladı. Ortadoğu eksenli politikalar, dinamik ve sürdürülebilir kalkınmamıza ivme yerine köstek olma ortamı yaratmaya başladı. Ortadoğu olayları, Cumhuriyetimiz ve AB ilişkileri için yeni bir mihenk taşı oldu.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz