Geçtiğimiz ay WWF-Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı, iklim değişikliğine neden olan karbon salımının düşürülmesine dikkat çekmek amacıyla ışıkları kapatma çağrısı yaptı. Bu çağrıya 4 bankadan yanıt geldi. İş Bankası, Garanti, Şekerbank ve Akbank genel müdürlük binalarının ve şubelerinin ışıklarını bir süreliğine kapattı.
Çevre konusu, bankaların uzun bir süredir gündeminde. Geçtiğimiz dönemde bu köşede, bazı bankaların çevre dostu çalışmalarından bahsetmiştim. Bu ışıkları kapatma eylemi vesilesiyle neler yaptıklarını yeniden sorma imkanı buldum.
2008 yılında gerçekleştirilen “Earth Hour” (Dünya Saati) eylemine de katılan Garanti Bankası, ABD’nin eski başkan yardımcısı Al Gore’un, küresel iklim değişikliğini konu eden 2 Oscar ödüllü “Uygunsuz Gerçek” belgeselinin 2007 yılında Türkiye’deki gösterimini desteklemişti. Al Gore, ayrıca Garanti Bankası ve WWF-Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen küresel iklim değişikliği konulu konferansta, Türk iş dünyasıyla da buluştu.
İş Bankası da çevre konusuna hassasiyetle eğilen bankalardan. Bankanın en bilinen ve ses getiren çalışması, TEMA Vakfı ve Çevre Orman Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen “81 İlde 81 Orman” projesi. Bu projeyle 5 yıl içinde 81 ilde, 1.470 hektar alana 2 milyonu aşkın fidan dikilecek. İş Bankası’nın ayrıca bir de çevreye yatırım fonu var. Bu fon, tasarrufların çevresel sorumluluk ilkeleriyle profesyonel olarak yönetilen bir yatırım portföyü bünyesinde değerlendirilmesini hedefliyor. Garanti’nin ve İş Bankası’nın çalışmaları bunlarla sınırlı değil. Türkiye’de çevre korumaya özen gösteren bankalar da sadece bu ikisi değil. Umarım bankalarımızın bu alandaki projelerinin sayısı gelecekte daha da çok artar.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?