Rıza Kadılar, finans sektörünün yurtdışı konusunda en deneyimli profesyonel yöneticilerden biri. TEB’in Hollanda iştirakini oluşturan birkaç kişiden biriydi. Sabancı Holding’in Londra’daki bankacılık iştirakinde de 2003-2007 yılları arasında genel müdür vekilliği yaptı. Yine o dönemde Akbank’ın yurtdışındaki tüm iştiraklerinin yeniden yapılandırılmasında önemli bir sorumluluk üstlendi. Fransa’nın dev finans kuruluşu Natixis’in ülke direktörlüğü görevinde de bulundu. Son 2 yıldır da Natixis’in danışmanlık şirketi Pramex’in temsilcisi olarak çalışıyor. Yani Türkiye’de, Natixis Pramex’in başında o var.
Natixis Pramex, Türkiye’de ağırlıklı olarak enerji, ulaştırma ve telekomünikasyon gibi sektörlerde, şirket evliliklerinden finansman modellerinin oluşturulmasına kadar çeşitli konularda danışmanlık hizmeti veriyor.
Geçtiğimiz günlerde Kadılar’la bir araya geldik. Çeşitli konularda sohbet etme fırsatı bulduk. Dünya genelinde uluslararası iş imkanlarının kabuk değiştirdiğini söyleyen Kadılar, tüm ilginin enerjiye yoğunlaştığını kaydediyor, hemen ardından da ekliyor:
“Türkiye’deki en büyük enerji şirketlerinin bilançoları son yıllarda zarardaydı. Çünkü girdiler artmıştı. 90’ların sonunda, bu sektöre yatırım yapan birçok kişi aradığını bulamadı. Herkesin bir işe aynı anda girmesi tehlikeyi beraberinde getiriyor. Şu anda enerjiye yatırım modası var, ama bunlara da dikkat etmek gerekiyor.”
Kadılar’ın önümüzdeki döneme ilişkin de önemli saptamaları var. Herkesin nakit peşinde koşmasıyla birlikte dünyada likiditenin inanılmaz boyutlara ulaştığını belirtiyor.
“Bütün devletler, para basmaya varacak kadar likidite yarattı. Bu yılın ilk 6 ayında dünyadaki banka ve şirketlerin kendini finanse etmek için ihraç ettikleri kağıt, tarih boyunca hiçbir zaman bu seviyeye ulaşmadı. Bu likidite bütün dünyada aktif fiyatlarında dalgalanma yaratacak. Önümüzdeki 6 ay bütün aktif fiyatlarının yükseldiği bir dönem olabilir” diye konuşuyor.
Kimsenin hala önünü göremediği bu dönemde Kadılar’ın tavsiyesi ise Çin’i yakın markaja almak. “Bence bütün dünyada bakılması gereken Amerika ya da Avrupa değil. Krizin çıkışında işin rengini Çin belirleyecek. Çin’i dikkatli okumamız gerekiyor” diyor.
Krizin başından itibaren Türk şirketleri, yurtdışında fırsat arayışında olduklarına yönelik açıklamalar yapıyor. Ancak şu ana kadar bu yönde oluşan beklentiler karşılığını bulmadı. Kadılar’a göre ise artık fırsat dönemi geride kaldı. Kadılar, bunun nedenini de şöyle açıklıyor: “Devletler devreye girdi, batan bankayı tuttu. Rusya’da bile dünya alüminyum devi iflas etti, devlet parayı koydu ve kredileri kapattı. O madenleri herkes alırdı ama kaptırmadılar. Kimse evdeki değerli mücevherlerini bedavaya kaptırmak istemedi.”
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?