Olimpiyat sponsoru bankalar

Bankalar ve çeşitli finansal kuruluşlar, uzun yıllardır olimpiyat sponsorları arasında yer alıyor.

1.09.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Olimpiyat sponsoru bankalar
12 Ağustos’ta sona eren Londra Olimpiyatları, 4,8 milyarlık global izleyici kitlesi, 5 bin 600 saatlik TV yayını ile dünyadaki en büyük reklam fırsatını sundu. Ana sponsorlar bir yana, olimpiyatlar tüm dünyada çok sayıda şirket için müthiş bir tanıtım platformu oldu. Bankalar ve çeşitli finansal kuruluşlar, uzun yıllardır olimpiyat sponsorları arasında yer alıyor. Pekin 2008’in ana sponsoru Bank of China idi. 2000 yılında Sidney Olimpiyatları’nda ana sponsor Avustralya’nın en büyük bankası Westpac’ti. Londra 2012’nin ana bankacılık partneri Lloyds Bankacılık Grubu oldu. Lloyds, oyunların resmi bankacılık ve sigorta hizmetleri sağlayıcılığını yaptı. Britanya Olimpiyat Takımı’nın da resmi destekçilerinden biriydi. Lloyds, Londra 2012 Olimpiyatları için sponsorluk anlaşmasını 2007 yılında imzaladı. 80 milyon sterlin yatırım yaparak olimpiyat sponsoru olma yarışında HSBC, Bank of America ve Citigroup gibi rakiplerini geride bıraktı. Şu sıralar kriz nedeniyle yatırım bankacılığı tarafında zorda olan Lloyds’un perakende bankacılık bölümü, olimpiyatlar sayesinde önemli performans artışı kaydetmiş durumda. Bir araştırma, bu dönemde olimpiyat sponsoru olduğunu bilen müşterilerin bankanın ürün ve hizmetlerine gösterdiği ilginin iki katına çıktığına işaret ediyor.

BAŞKA KİMLER VAR?

Londra 2012’nin resmi bankacılık ve finansal hizmetler sponsoru Lloyds’du ama pek çok başka banka ve finansal kuruluş da dolaylı yoldan bu platformda yer aldı. Örneğin finansal danışmanlık hizmetleri sunan Deloitte, Londra’nın oyunlara adaylığını ilan ettiği 2003 yılından bu yana işin içinde. Oyunların resmi sponsorluğunu alamadı ama Citigroup Amerika Olimpiyat Takımı’nın resmi sponsoruydu. Citi ayrıca aralarında 3 altın madalya sahibi yüzücü Rowdy Gaines’in de olduğu 13 olimpik ve paralimpik sporcunun da resmi sponsoru. UBS, İsviçre Olimpik Takımı’nın ana sponsoruydu. Banka ayrıca İsviçre Olimpiyat Komitesi’nin, Lozan’daki Olimpiyat Müzesi’nin de sponsorluğunu yapıyor. Olimpiyatlar süresince çok sayıda pazarlama aktivitesiyle öne çıktı. Örneğin müşterilerine yarı fiyatına olimpiyat bileti satın alma imkanı verdi. İtalya’nın önde gelen bankalarından Intesa Sanpaolo, 2008’den bu yana İtalya Olimpiyat Komitesi ve İtalya Olimpiyat Takımı’nın sponsorluğunu yapıyor. Intesa, bu yıl 2014 yılına kadar İtalya Milli Takımı’nın resmi sponsorluğu için de anlaşma imzaladı. Intesa CEO’su Corrado Passera, bu sponsorluğa 6,2 milyon dolar yatırım yaptıklarını açıkladı. Commerzbank, Almanya’nın Olimpiyat Oyunları Konfederasyonu’nun sponsorluğunu yapıyor. Ayrıca 25’ten fazla sporcunun da sponsoru. Uzun yıllardır futbolu destekliyor. Eintracht Frankfurt’un ana sponsoru olan banka, takımın stadyumunun da isim hakkına sahip. Frankfurt’taki Commerzbank-Arena’nın 1 Mayıs 2005- 30 Haziran 2015 arasında isim hakkı için tam 30,56 milyon dolar ödedi.~

TÜRKİYE’DEN 2 BANKA
Fransız Natixis Bank’ın iştiraki Groupe BPCE, Royal Bank of Canada’nın yatırım bankacılığı iştiraki RBC Capital, Nebraska merkezli online brokerlik şirketi TD Ameritrade ve hatta süper sprinter Usain Bolt’un ülkesi Jamaika’nın ulusal bankası National Commercial Bank of Jamaica da Londra 2012’nin destekçileri arasında gördüğümüz isimlerdendi. Türk sporcularını ise Londra 2012 Olimpiyatları’nda destekleyen iki banka vardı. Vakıfbank, Milli Bayan Voleybol Takımı’nın sponsoru olarak olimpiyatlarda boy gösterdi. 1986 yılında kurulan Vakıfbank Spor Kulübü’yle 26 yıldır voleybola destek veren banka, 2010 yılından bu yana Milli Bayan Voleybol Takımı’nın sponsoru. 2001 yılında Milli Erkek Basketbol Takımı 12 Dev Adam’ı desteklemeye başlayan Garanti Bankası, 2005 yılında da Milli Bayan Basketbol Takımı’nın sponsoru olmuştu. Londra 2012’de de Potanın Perileri’nin arkasında da Garanti vardı. Banka, olimpiyatların ardından Londra 2012’de kadınlar 1.500 metrede altın madalya kazanarak Türk spor tarihinde bir ilke imza atan Aslı Çakır Alptekin’e de sponsor oldu. Olimpiyatlar önemli bir fırsattı. Şimdi başka fırsatlar da var. Örneğin kısa süre önce Yapı Kredi, dünyanın en büyük futbol organizasyonu olan UEFA Şampiyonlar Ligi’nin Türkiye’deki resmi bankası oldu. Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, “Farklı coğrafyalardan takımların birlikte oynayacağı bu oyuna adımızı yazdırmayı ‘hizmette sınır yoktur’ vizyonuna sahip bir kurum olarak son derece önemli ve anlamlı buluyoruz” diyor. Bankacılık ve spor, önümüzdeki dönem de sıkça bir arada duyduğumuz iki alan olacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz