"Türk şirketleri şeffaflıkta çok geride"

Coşkun, bugüne kadar birçok satın alma ya da birleşme işleminin, denetimde yaşanan sorunlar nedeniyle iptal olduğunu belirtiyor.

1.01.2009 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
"Türk şirketleri şeffaflıkta çok geride"

Leon Coşkun, iş dünyasının yakından tanıdığı bir isim. Kritik bir görevi var. Türkiye Denetim Standartları  Kurulu’nunbaşkan yardımcısı. Birçok şirketin bilançoları, o ve ekibinin denetiminden geçiyor. Birleşme ve satınalmalarda anahtar rol oynuyor. 1960’lı yıllardan itibaren serbest muhasebeci ve müşavir olarak görev yapan Coşkun, bundan tam 31 yıl önce muhasebe alanında sektörün ilk şirketlerinden biri olan Denge’yi kurdu. 1999 yılında da Fransız Mazars ile ortak oldu. Bugün sektöründe kendini rakip şirketlere denetlettiren tek şirket olmalarıyla gurur duyan Coşkun, her fırsatta şeffaf olmak gerektiğinin altını çiziyor. Yeterince şeffaf olunamadığı için de global finansal krizin yaşandığını söylüyor. Türk şirketlerinin de şeffaflıkta çok geride olduğunu düşünüyor. Bunu da şöyle açıklıyor: “Her konuda açık veriyorlar. Türkiye’de bilançolar gizli. Gözü kapalı çalışıyoruz. Bütün dünyada bilançolar açık, Türkiye’de niye değil anlamıyorum. Ekonomide yer alan bütün şirketlerin hesap vermesi lazım. Bu global ekonomik krizden sonra dünyada şeffaflaşmanın çok daha geniş ve derin olacağını düşünüyorum.” Son birkaç yıldır esen yabancıların satın alma ve birleşme yoluyla Türkiye’ye giriş rüzgarı, global ekonomik krizle birliktedurulmaya başladı. Bu durumu Leon Coşkun da doğruluyor. şiirket satın alma ve birleşmelerinde azalma olduğunu net olarak gözlemlediklerini belirten Coşkun, “Bir yüzde vermek zor ama şu anda Türkiye’de fabrika satın almak ve yatırım yapmak isteyen şirketlerin büyük bölümü, bu girişimlerini durdurdu ya da geri çekildi” diyor. Ancak Coşkun’a göre bu gelişme, birleşme ve satın almalara aracılık eden şirketler için tümüyle olumsuz yorumlanmıyor. Her ne kadar durumun, kendilerini ve iş hacimlerini etkileyeceğini ifade etse de getireceği fırsatlara da şu sözlerle dikkat çekiyor:“Her dönemin kendine göre pozitif ve negatif etkileri olmuştur. Bu tip negatif etkilerin karşılığında başka tür hizmetlergündeme gelebilir. Örneğin birçok şirket yeni finansal krizler karşısında kendini daha iyi savunabilmek için baştan yapılanma hizmeti isteyebilir. Bu da yeni iş imkanları sağlayabilir.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz