2014 nasıl geçecek?

Nurol GYO Genel Müdürü Musa Aykaç, markalı konutlardaki fiyat artışının ise daha yüksek olacağını vurguluyor. Musa Aykaç, pazara dair 2014 öngörülerini, iyi-kötü senaryoları ve hedefleri anlattı.

20.04.2014 21:49:250
Paylaş Tweet Paylaş
2014 nasıl geçecek?
İnşaat ve konut, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden. 200’den fazla alt sektörü domine ediyor. Dolayısıyla bu alandaki büyüme rakamları son derece önemli. 2012’de yüzde 1-1,5 bandında büyüyen konut sektörü, 2013’ü 1 milyon adet satış ve yüzde 5-6 büyümeyle kapattı. 2014’e ilişkin beklentiler ise 2013’ün altında.

Bu temkinli bakışta, hem ekonomik konjonktür hem siyasi ortam hem de seçim ekonomisi etkili. Uzmanlara göre gündemdeki tartışmalarda sektörden oyuncuların adının anılması, talep tarafını etkiliyor. Ama markalı ve güvenilir projelere olan ilginin her zaman sürmesi bekleniyor.

2014’e dönük beklentiler, yeni konut üretiminin 600 bin civarında, satışların ise en az 700 bin olacağı yönünde. “Fiyatlar enflasyon oranında artmaya devam edecek” diyen Nurol GYO Genel Müdürü Musa Aykaç, markalı konutlardaki fiyat artışının ise daha yüksek olacağını vurguluyor. Musa Aykaç, pazara dair 2014 öngörülerini, iyi-kötü senaryoları ve hedefleri anlattı.

Gayrimenkul sektörünün son 3 yıldaki gelişimi nasıl? Pazarın şu andaki hacmi nedir?
Türkiye gayrimenkul sektörü, uluslararası yatırımcıların gözdesi olarak istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme yakaladı. Gerçekleşen toplam inşaat yatırımlarının büyüklüğünün Türkiye ekonomisine yarattığı artı değer tartışılmaz bir boyuta geldi.

2011 yılında inşaat yatırımları toplamda 118 milyar liralık bir rakama ulaştı. Söz konusu bu rakamın, 41,5 milyar TL’si kamu sektörü tarafından, 76,5 milyar TL’si ise özel sektör tarafından yapıldı.

İnşaat sektörü 2011’de Türk ekonomisine takriben 300 milyar TL katkı sağladı. İnşaat ve gayrimenkul sektörü 2012 yılını beklentilerin altında, yüzde 1-1,5 arasında büyümeyle tamamladı. 2013 yılında ise yüzde 5-6’lık bir büyüme yaşandı.~
Türkiye'nin yıllık konut ihtiyacı nedir? Bu talep karşılanabiliyor mu?
Türkiye’de yıllık 600-650 bin adet konuta ihtiyaç duyuluyor. Halihazırda Türkiye genelinde takriben 20 milyon konut stoku olduğu ve depreme dayanıklı hale gelmeleri için bunların yüzde 50’sinin değişmesi gereğinden yola çıkacak olursak, söz konusu ihtiyaç azalmadan devam edecektir.  Kentsel Dönüşüm Yasası ile bu talep daha sağlıklı bir şekilde karşılanabilir bir konuma gelebilir.

Pazardaki arz-talep dengesi ne durumda? En çok hangi tür konutlara talep var?
Arz-talep dengesinde sektör adına negatif bir durum söz konusu değil. Sadece talep kısmında Türkiye’nin gündemi pazarda çok fazla etkili oluyor. Rüştünü ispatlamış şirketlerin ellerinden çıkan markalı konut projeleri, her daim tüketicinin öncelikli tercihleri arasında yer alıyor.

Türkiye genelinde üretilen yeni konutların türü ağırlıklı olarak nedir? Hangi gelir grubuna hitap ediyor? Yaklaşık bir yüzde verebilir misiniz?
Tüketici, özellikle son dönemlerde, hem satın alma hem operasyon maliyetini düşürmek amacıyla 1+1 ve 2+1 daireleri tercih ediyor, Konut üretimleri de ağırlıklı olarak 1+1 ve 2+1 şeklinde. Bu tarz konutlar düşük ve orta gelir grubuna daha yoğun bir şekilde hitap ediyor.

Yaşanan son siyasi gelişmeler inşaat ve konut üreticilerini nasıl etkiledi?
Dediğimiz gibi tüketici talebinde gündemin çok fazla etkisi oluyor, Ama doğru lokasyonda, doğru proje ve doğru fiyatlamayla güvenilir şirketlerin elinden çıkan her proje, yaşanan son siyasi gelişmelerden etkilenmeden yoluna devam edebiliyor.

Peki dövizdeki yükselişin konut sektörüne etkisi nasıl? Pazar nasıl etkilendi?
Son 6 ay içinde takriben 100 milyar olan yurtiçi döviz mevduat hesaplarına 20 milyar dolar civarında bir ek daha gelerek 120 milyar seviyesine ulaştı. Kurdaki bu yükseliş döviz mevduat hesabı sahiplerine TL cinsinden ciddi anlamda bir artı değer yarattı. Bu aşamada yatırımcı kurdan kazanmış olduğunu, gayrimenkul yatırımına yönlendiriyor, Özetle döviz artışından sebeple konut satışlarında herhangi bir düşüş gözlemlenmiyor.~
Konut fiyatlarındaki artış sürecek mi? Ne zamana kadar sürecek?
2014 yılı içinde konut piyasasındaki fiyat artışlarının enflasyon oranında devam edeceğini, ancak 2015 yılı itibarıyla enflasyon ortalamasının üzerinde bir artış gerçekleşeceğini düşünüyorum. Markalı konutlardaki fiyat artışı ise bu ortalamaların da üzerinde seyredecektir.

Son birkaç yıldır "konut balonu"ndan bahsediliyor? Sizin fikriniz nedir? Böyle bir balon gerçekten var mı?
Balon benzetmesini çok doğru bulmadığımı ifade etmek isterim. Özü itibarıyla balon patladığında yok olan bir nesneyken gayrimenkul sektöründe sadece yıllara sair daralmalar ya da genişlemeler söz konusu olacaktır. Kaldı ki Türkiye’nin halihazırdaki konut açığı ve ihtiyacı göz önüne alındığında böyle bir tehlikenin söz konusu olmadığını söylememiz mümkün.

2014 yılında konut kredileri tarafında nasıl bir beklentiniz var? Artma veya azalma öngörüyor musunuz? Neden?
Türkiye’de son yıllarda satılan konutların takriben yüzde 40-45’i konut kredisiyle satılıyor, 2014 yılı satışlarında da bu oranın korunacağını düşünüyorum, Çünkü şu anda bile bankaların oranları çok büyük taleplere sebebiyet veren 2007-2008 yılları içindeki konut kredi faizi oranlarının altında seyrediyor.

Bu yıl sektör için nasıl geçecek? İyi ve kötü senaryolar nedir?
2014 yılı için satış beklentisi 2013’te yakalanan 1 milyon adedin altında. Ancak durgun bir yıl olmasına rağmen 2012’de yakalanmış olan 700 bin adetlik performansın üstünde kalacağını öngörüyoruz. Yani bu yıl için toplam konut satış adedinin 700 bin ila 1 milyon adet arasında seyretmesini bekliyorum.

Satışların 700 binin altına düşmesi, sektörde nispeten bir sıkıntı yaratır. Üretim tarafında ise Türkiye’de 20122023 yılları arasındaki 12 yıllık dönem için yaklaşık 7,5 milyon konut üretileceği gerçeğinden yola çıkarsak, 2014 yılında ortalama 625 bin konut üretilmesi söz konusu olacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz