Teknolojik ev dönemi başladı

Dumankaya inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, gelecek planlarından ciro hedeflerine kadar pek çok sorumuzu yanıtladı.

1.06.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Teknolojik ev dönemi başladı
Dumankaya inşaat, bugüne kadar 20 bine yakın konut yaptı. Şirket, bu yıl 800-1000 konutluk yeni bir projeye start verecek. Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, 420 milyon doları konuttan olmak üzere 600 milyon TL’lik ciro hedeflediklerini söylüyor. Tüketicinin konuttan beklentisinin değiştiğini anlatan Dumankaya, komple çözümler sunan bir döneme girildiğini aktarıyor. Dumankaya, “Mobil bir devrim yaşanıyor ve biz bunun içindeyiz. Artık tüm ihtiyaçlarınızı elektronik ortamda karşılayabileceğiz, sizin ihtiyaçlarınıza cevap veren teknolojik altyapıya sahip evler olacak” diye konuşuyor.

1980’li yıllara kadar dönemin şartlarına ve tercihlerine uygun konut projeleri üreten Dumankaya, 90’lı yıllardan itibaren hem kent içi hem kent çevresinde gelişmekte olan yeni yerleşim birimlerinde önemli projelere imza atmış bir şirket. 2000’li yıllardan itibaren “kent insanının doğal hayata uyumlu bölgelerde yaşama isteğini” göz önüne alarak Tuzla ve Kurtköy bölgelerinde her biri farklı bir mimari anlayışa sahip ve her biri yeni bir yaşam biçimi sunan projeler üreten Dumankaya, bugüne kadar 20 bine yakın konutun inşasına imza attı. Şirket, 450 kişilik ekibiyle yeni projeler geliştirmeye devam ediyor. Bahçeşehir’de iki kuleli yeni bir etaba başlayacak olan şirket, bu yıl Sancaktepe’de de 800-1000 konutluk bir projeye start vermeye hazırlanıyor. Dumankaya inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, gelecek planlarından ciro hedeflerine kadar pek çok sorumuzu şöyle yanıtladı:

Bugünedek kaç konut yaptınız?
2013’te 50’nci yılımızı kutluyoruz. insanlar size güvenip konut alıyorlar ve siz onları zamanında teslim etmeye çalışıyorsunuz. O açıdan güven duyulan bir şirketiz. Eskiden münferit apartman daireleri ve taahhüt işleriyle başladık. Daha sonraki süreçte yavaş yavaş site yapımları daha sonra karma projeler ve büyük siteler yaptık. Şimdi de faaliyetlerimiz, gökdelenler, alışveriş merkezleri, ofis alanlarıyla devam ediyor. Bugüne kadar 20 bine yakın konutu müşterilerimize teslim ettik.~

İstanbul dışına çıkmayı planlıyor musunuz?
Ağırlıklı olarak İstanbul’da iş yapan bir firmayız. 5 bin 500 dairenin aynı anda yapımını sürdürüyoruz. İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakalarında eşit oranda projeler yapıyoruz. Gelecekte de İstanbul’da projelerimize devam etmeyi düşünüyoruz. Şimdilik İstanbul dışına açılmayı düşünmüyoruz. Çünkü İstanbul’da çok bilinen bir markayız ve iyi bir organizasyonumuz var. Satış, üretim ve satış sonrası konularında iyi konumda olan bir şirketin, bir şehirden diğerine geçmesi gerçekten çok zor. Müşteri, çıtayı her geçen gün yukarı çıkardığı bir markadan da üst düzey bir beklentiye sahip oluyor. Bu beklentilere karşılık verebilmek adına şu anda İstanbul’da işimizi yapmayı planlıyoruz. işinizde odaklandığınız sürece daha hızlı büyüyebilirsiniz. Biz de buraya odaklandık. Üç yıllık projeksiyonumuzda İstanbul dışı yok.

Şu anda devam eden projeleriniz neler?
Avrupa Yakası’nda Halkalı’da devam eden iki projemiz var: Konsept Halkalı ve Dumankaya Miks. Bir tanesi yatay yaşam konseptiyle, bir tanesi de dikey yaşam konseptiyle ortaya çıkan bir proje. Dumankaya Konsept Halkalı, toplam 793 rezidans daire ve 20 adet villa kapsamında 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 konut seçenekleriyle her kesime ve her bütçeye hitap eden bir proje. Halkalı’da yer alan bir diğer projemiz Dumankaya Miks. Atatürk Havaalanı, metro, Marmaray ve yeni yapılacak TEM bağlantı kavşağıyla ulaşım açısından da önemli bir noktada bulunan Dumankaya Miks, 657 suit daire ve ticari alanlarıyla bölgede önemli bir yatırım fırsatı sunuyor. Esenyurt-Bahçeşehir bölgesinde ise Dumankaya Modern projesi var. Projenin ilk etabını geçen yıl teslim ettik. Dumankaya Modern Vadi ve Modern Collection etaplarının da inşası devam ediyor.

Gündeminizdeki diğer projeleriniz neler?
Önümüzdeki yıl yine Esenyurt Bahçeşehir bölgesinde iki tane kulenin olduğu yeni bir etap lansmanımız olacak. Bu iki kuleyle ilgili isim arayışımız devam ediyor. Kuleler 35 katlı ve çok değişik bir konseptte olacak. Anadolu Yakası’nda ise şu anda yeni lansmanını yapmaya başladığımız Kartal’da, sahil yolunda direkt adalara karşı olan çok prestijli bir bölgede geliştirdiğimiz bir proje var.~

Körfez Gayrimenkul’ün arazisine yapılan Dumankaya Horizon’ın A bloğunda, 13 ticari birim ile 109 daire; B bloğunda ise 22 ticari birimle 34 home-office olmak üzere toplam 178 bağımsız ünite yer alıyor. Projenin teslim tarihi Temmuz 2015. Bu yılın en önemli projelerinden biri de geçen yıl başladığımız Ritim İstanbul. iki etap halinde inşa edilecek Dumankaya Ritim İstanbul, Maltepe’nin en merkezi yerindeki konumu, kule ve katlı blokları, kültür merkezi, Athletico Sports Club spor merkezi, cadde mağazaları, auto showroom’u ve sosyal zenginlikleriyle dikkat çekiyor.

Önümüzdeki üç yıla ilişkin yatırım planlarınız ne?
Bizim şu anda projelendirilmiş ve ruhsatı alınmış 1,5 milyar TL’lik bir portföyümüz var. Bu yıla yetiştirmeyi planladığımız Sancaktepe’de bir projemiz olacak. 800-1000 dairelik bir proje olacak. Kentsel dönüşümle de ilgileniyoruz. Birçok yere bakıyoruz ama şu anda imzaladığımız bir yer yok.

Arsa portföyünüz hakkında bilgi verir misiniz?
Ağırlıklı olarak Tuzla ve Gebze bölgesinde arsalarımız var.

Bu yıl ne kadarlık ciro hedefliyorsunuz?
Geçen yıl yaklaşık 400 milyon TL inşaat ciromuz vardı. Bu yıl ise 420 milyon doları konuttan olmak üzere grup olarak toplam 600 milyon TL’lik ciro hedefliyoruz. Her yıl yüzde 20 büyüme öngörüyoruz.

Projeleriniz ortalama ne kadar prim yapar?
Dumankaya genel anlamda kazandıran bir firma. Bizden konut alanların da yüzde 60’ı yatırımcı. Yatırımcılar kira gelirinin artmasını ister. Oturanlar ise güvenlik, sosyal imkanlar, okullara yakınlık gibi faktörlere bakar. Bundan dolayı bizim başlangıç fiyatlarımız tüketiciye kazandıracak ölçüde. Siz maketten veya topraktan bir projeye girdiğinizde mutlaka kazanma oranınız yüksektir. Proje birimiyle başlangıç aşamasında yüzde 60’tan aşağıya olmaz. Üç yıllık süreçte yıllık yüzde 20 getiri anlamına gelir ki bu da yüksek bir rakamdır.

En çok kazandıran projeleriniz hangileriydi?
Dumankaya’nın tüm projeleri yatırımcıya yönelik projeler olması sebebiyle tüm projelerimizin kazandırdığını rahatlıkla söyleyebiliriz.~

Sizden daha çok kimler konut alıyor?
Üniversite mezunu, yaş ortalaması 39 olan kişiler. Bunlar borsa, döviz, altına yatırımı riskli bulup geleneksel yatırım olarak gördükleri gayrimenkule girenler. Son zamanlarda bireysel emeklilik de bize rakip rakip oldu. Çünkü devlet destekliyor. Güçlü fonlar oluşturmak istiyor. Bu nedenle konut ve otomotiv alımlarını etkilemiş olduğunu düşünüyoruz. Artık konut yatırımı yapan gençler, kendilerini etraflarına ispatlamış gibi hissediyor. Bu işin sosyolojik boyutu. Yani bir anlamda konut yatırımı yaparak başarılarını kanıtlamış oluyorlar. Çocuk yapma isteği de konut sahibi olduktan sonra oluyor. Bizler insanların yaşamlarını şekillendiriyoruz. Bu yüzden büyük sorumluluk yükleniyoruz.

Konut sektöründeki trendler hakkında bilgi verir misiniz?
Türkiye, dinamik bir toplum ve hızlı değişiyor. Nüfus şu anda büyük bir değişim içerisinde. Aile yapıları da değişiyor. Türkiye’de solo bir yaşam tarzı var. insanlar geç evlenip hızlı boşanıyorlar, yaşlanıyorlar. Şehir yaşamının getirmiş olduğu avantajlar ve dezavantajlar da var. Bundan dolayı da şehir merkezlerinde ve yüksek metrekarelerde oturmak gittikçe zorlaşıyor. Bunun için de stüdyo daire kavramı çıkmamak üzere bizim yaşantımıza girdi. Bu bir trend değil gereklilik.

Artık konutta insanlar hizmet istiyor. Bununla ilgili ciddi bir rekabet başladı. Mobil bir devrim yaşanıyor ve biz bunun içindeyiz. Şu anda organize bir konutla karşı karşıya değil tüketiciler. Bu yönde bir trend var. Artık tüm ihtiyaçlarınızı elektronik ortamda karşılayabileceğiz, sizin ihtiyaçlarınıza cevap veren teknolojik altyapıya sahip evler olacak.

inşaat firmalarının sadece betoncularla değil, hizmet şirketleriyle ve teknolojik altyapı sunan firmalarla işbirliği yaparak müşterilerine komple çözümler sunacağı bir döneme giriyoruz. Geleceğin yaşamı buna göre şekillenecek. Dumankaya IQ’yu oluşturduğunuzu biliyoruz.

Bu çözümü biraz açar mısınız?
Dumankaya inşaat tarafından geliştirilen akıllı ev teknolojileri sistemi “Dumankaya IQ”, daire sakinlerinin hayatlarına katma değer kazandıran çözümler sunuyor. Daire sahipleri, “Dumankaya IQ” standart paketiyle güvenlikten otomasyona, aydınlatmadan iklimlendirmeye geniş bir yelpazede bir dizi güvenlik ve konfor fonksiyonunu tek bir noktadan kontrol edebiliyor.

Ev içi aydınlatmaların ve duvar düğmelerinin uzaktan kumandası, evin herhangi bir odasından diğer odadaki perdelerin kumanda edilmesi, evden uzaktayken evdeki ısıtma ve klima sistemlerinin ayarlanabilmesi ve alarmın devreye alınabilmesi, “Dumankaya IQ”nun sunduğu konfor olanaklarından sadece birkaçı. “Dumankaya IQ” ile tüm hizmetler tek noktadan alınabiliyor.~
Asistan, site, concierge, sağlık ve danışmanlık hizmetleri de tüm mobil ve sabit ortamlardan erişilebiliyor. “Dumankaya IQ” ile artık tüm site ve binalar, akıllı bina ve bulut sistemi üzerinden yönetilebiliyor. Biz müşterilerimize tüm projelerimize bu hizmetleri verebilmeyi taahhüt ediyoruz.

Yakında Türkiye’nin lider telekom şirketiyle bir anlaşma imzalayacağız ve yapacağımız işbirliği çerçevesinde IQ hizmetlerimizi müşterilerimiz ile buluşturacağız. Zaten bizim misyonumuz, kente kimlik katan yaşam alanları yaratmak. Biz mimari açıdan bakıldığında yaptığımız konutların mutlaka kente değer katmasını istiyoruz. Bugünün insanına ait değil, yarının insanına da hitap edecek projeler üzerinde çalışıyoruz.

İLERİDE OFİS ALANINI DÜŞÜNEBİLİRİZ"
MODERN OFİS İHTİYACI

Türkiye bölgesel bir güç. Global firmalar bölgesel merkezlerini Türkiye'ye çekiyor. Bazı şirketler de Türkiye'de büyüdükleri için modern ofislere ihtiyaç duyuyor. Ofis, Türkiye'de çok gelişecek bir pazar. Levent-Maslak hattı çok önemli bu alanda. Kavacık, Atasehir, Kozyatağı ve Kartal ofis yatırımlarında öne çıkıyor. Ofislerin etrafında da yerleşim alanları oluşacak.
KİRALAMA YAPMAK GEREKİYOR
Sadece ofis isi için Türkiye pazarına girmek isteyen firmalar var. Hatta bizim görüştüklerimiz de var. ileride bu alanı da düşünebiliriz. Ofisi satarak yapmak zor, doğru da değil. Kiralama yapmak gerekiyor. Aynı alışveriş merkezlerinde olduğu gibi yönetimi de üstlenmeniz gerekiyor, ancak o zaman projeye değer katabiliyorsunuz ve kazanıyorsunuz.

"ŞEHİR MERKEZLERİ DEĞERLENECEK"
YENİLEME PAZARI

Kentsel dönüşümle birlikte Fikirtepe'nin öne çıkacağını belirten Dumankaya, önümüzdeki dönemin gözde bölgelerine ilişkin ise su öngörülerde bulunuyor: “Şehir merkezlerinde kaliteli apartman daireleri olacak. Özellikle de Anadolu Yakası'nda. Bağdat Caddesi, Göztepe, idealtepe, Bostancı gibi her zaman değer gören yerlerde apartmanlar yıkılıp tekrardan yapılacak.
MERKEZLER DEĞERLENECEK
İstanbul ve 3. Havalimanı projeleri bazı bölgelere değer katacak. Arnavutköy'den Küçükçekmece'ye kadarki hattı, çok değerli bir noktaya çekecek. Kartal ve Tuzla'da da gelişme bekleniyor. Özellikle şehir merkezleri daha da değerlenecek. Çünkü insanlar çok fazla merkezden uzaklaşmak istemiyor."

"YURTDIŞINDAN BÖYLE BİR TALEP BEKLEMİYORDUM"
SATIŞ PERFORMANSI

Satışlarımız yüzde 95 oranında bütçelediğimiz gibi gidiyor. KDV'nin kısıtlı bir süre yüzde 1'lerde olması ve tüketici olarak bunun fırsat olarak görülmesi bunda etkili oldu. Bir ara altının hareketiyle hafif bir düşüş oldu, ama buna karsın yurtdışı satışlarımız artmaya başladı.
YABANCI İLGİSİ
Yüzde 1'lerde olan satış içerisindeki yabancı payı yüzde 10'lara yükseldi. Yurtdısından böyle bir şey tahmin etmiyordum. Daha da çıkabilme ihtimali var. ilgi daha çok havalimanına yakın olan ve Avrupa Yakası'ndaki projelerimize var. Çok lüks olan Horizon'a mesela ilgi çok. Genelde Körfez ülkelerinden müşterilerimiz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz