Türkiye'de lise seviyesinde ilk kodlama kampı açıldı

Türkiye’nin lise seviyesindeki ilk kodlama kampı Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) tarafından düzenlendi.

9.09.2019 13:12:000
Paylaş Tweet Paylaş
Türkiye'de lise seviyesinde ilk kodlama kampı açıldı

Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) tarafından düzenlenen Türkiye’nin lise seviyesindeki ilk kodlama kampı, İzmir Amerikan Koleji’nin (ACI) tarihi kampüsünde gerçekleşti. SEV’e bağlı Üsküdar Amerikan Lisesi (UAA), İzmir Amerikan Koleji (ACI), SEV Amerikan Koleji (SAC) ve Tarsus Amerikan Koleji’nden (TAC) bilişim teknolojilerine ilgi duyan 26 öğrenci, mySEV Bootcamp isimli yatılı kodlama kampı için bir araya geldi. Okullar açılmadan yaz tatilinin son 10 gününde kampa katılan öğrenciler Google, Facebook, Microsoft gibi dünya devlerinde çalışmalarını sürdüren deneyimli eğitmenler eşliğinde kod geliştirme ve yazılım pratiklerini öğrendiler.

Kampta öncelikle okul yönetim yazılımı üzerinden beyin fırtınası yaparak fikirler oluşturan öğrenciler, mevcut eksiklikleri ve problemleri tanımlayarak, daha sonrasında ortaya çıkan fikirleri projeleştirdiler ve geliştirme kısmıyla mySEV Bootcamp etkinliğini tamamladılar. Kamp süresince çeşitli sunum ve eğitimlere katılan öğrenciler, son üç gün ise kendi kullandıkları okul yönetim yazılımlarını kendileri geliştirdi.

YAPAY ZEKÂLI NOT TAHMİNİ

Kampta öncelikle okul yönetim yazılımı üzerinden beyin fırtınası yaparak fikirler oluşturan öğrenciler, mevcut eksiklikleri ve problemleri tanımlayarak, daha sonrasında ortaya çıkan fikirleri projeleştirdiler ve geliştirme kısmıyla mySEV Bootcamp etkinliğini tamamladılar. Kamp süresince çeşitli sunum ve eğitimlere katılan öğrenciler, kendi kullandıkları okul yönetim yazılımlarını kendileri geliştirirken bunun dışında bilişim sektörüne bile örnek olabilecek yazılımlara imza attılar.  Öğrenciler yapay zekâ ile not ortalaması tahmini yapan robot, öğrencilerin “bugün yemekte ne var” gibi her türlü sorusuna cevap alabileceği “Ceylin “ adındaki sesli asistan, öğrencilerin tüm dilek ve önerilerini iletebileceği akıllı bir Feedbox geliştirdiler. Geliştirdikleri projeleri kampın organizasyon komitesinde bulunan, genç girişimcilere destek olan TraAngels’in kurucularından TAC’76 mezunu Namık Kural’a sundular.

ÖĞRENCİLER ÖĞRENCİLERİ SEÇTİ

Kampa katılacak öğrenciler de yine öğrenciler tarafından seçildi. Öğrencilerden oluşturulan bir düzenleme komitesi ile başvurular alındı. Başvurularda, öğrencilerden daha önceki çalışmalarını göstermeleri, ileride geliştirmeyi düşündükleri proje fikirleri soruldu. Gelen başvurular, adeta bir iş başvurusu gibi, yine öğrencilerden oluşan düzenleme komitesinde değerlendirilerek kampa katılacak 26 öğrenci seçildi.

SİLİKON VADİSİ’NDEN TAVSİYELER

Google, Facebook, Microsoft, Logo, Univera, UberCloud, CraftBase, ACM, Loki, PMI Turkey, Scrum.org, CraftBase, UberCloud gibi dünya devlerinde çalışmalarını sürdüren deneyimli uzmanlar da kodlama kampına destek verdiler. Bilişim dünyasında en üst seviyelerde çalışan uzmanların bir kısmı kampa gelerek konuşma yaparken bazıları da Silikon Vadisi’ndeki ofislerinden canlı yayın ile öğrencilere bu alanın içerisinden ipuçları verdiler.

Sağlık ve Eğitim Vakfı Genel Müdürü Binnur Karademir, mySEV Cooding Bootcamp adı verilen kodlama kampının, Türkiye’de lise seviyesinde yapılan ilk kodlama kampı olduğuna dikkat çekti. Kodlama kamplarının (Coding Bootcamp), IT dünyasında son yıllarda giderek yaygınlaştığını belirten Karademir, şu bilgileri verdi:

“Bilişim çağının temel gereklerinden biri olan ve algoritmik düşüncenin kazandırılmasını sağlayan ‘kodlama’ artık hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. Vakıf olarak biz de okullarımızda daha ilköğretim sıralarından itibaren bu alanda öğrencilerimize eğitim veriyoruz. Çalışmalarımızı bir adım daha ileriye taşıyarak lise düzeyindeki ilk kodlama kampını düzenlemeye karar verdik. Kodlamaya meraklı,  yazılım geliştirebilen, ileride meslek yaşamlarında bu alanda çalışmayı düşünen öğrencilerimiz, tatillerinin son günlerinde bu kadar yoğun bir çalışma temposu olan bir kampa büyük bir hevesle katıldılar.”

“SİZ KULLANACAKSINIZ, SİZ TASARLAYIN”

“Siz kullanacaksınız, siz tasarlayın demek istedik” diyen Karademir, şöyle devam etti:  “Sağlık ve Eğitim Vakfı’na bağlı dört lisemizdeki öğrencilerimizin kendi kullandıkları okul yönetim yazılımının ve mobil uygulamasının, yine öğrencilerimiz tarafından geliştirilmesi, onların fikirleri ile kullanıcı, öğrenci dostu olmasını arzu ettik. Öğrencilerimizi 6 şirkete ayırdık ve onlar da şu an dünya standardında yazılım geliştiren birer yazılım ekibi gibi çalıştılar. Çıkan projeleri geliştirerek okullarımızda kullanmayı hedefliyoruz.”

EĞİTİMLER DÜNYA DEVLERİNDEN

SEV tarafından düzenlenen mySEV Bootcamp’e; CraftBase yazılım firmasından Lemi Orhan, PMI Turkey İzmir gönüllüsü Özge Ömürlü, Loki şirketinin CEO’su Ahmet Polat, AI Labs kurucusu (CEO) Yusuf Sarıgöz, Google Cloud Developer Expert (GDE) İsmail Baskın, GDG Cloud Izmir yöneticisi, Mehmet Karaköse, Microsoft Kopenhag’da görev yapan İzmirli mühendis Gökhan Yılmaz, Facebook USA’da çalışan ACI mezunu Alperen Elçi, IRobot’ ta çalışmış ACI mezunu Bilgehan Sağlık,  Google’ da teknik program yöneticiliği yapmakta olan ACI mezunu Başar Akyelli, Silikon Vadisi’nde hayat bulmuş bir startup olan UberCloud’un kurucularından Burak Yenier ve mühendisi Fethican Coşkuner gibi bilişim dünyasının en önemli markalarında görev almış isimler katılarak tecrübelerini paylaştılar.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz