Teknoloji trendlerini biz belirliyoruz

Turkcell Teknoloji Grubu Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, Innovation&Strategy’nin sorularını yanıtladı.

28.08.2014 22:37:350
Paylaş Tweet Paylaş
Teknoloji trendlerini biz belirliyoruz
Turkcell, 2013 sonunda patent başvuru sayısını 238'si ulusal, 49'u uluslararası olmak üzere toplam 287ye çıkardı. Şirketin tescilli patent sayısı ise 43 oldu. Ayrıca bu yıl Türkiye'nin ilk yerli üretim akıllı telefonu olan Turkcell T40 adlı modeli de piyasaya sundu.

Türkiye'nin toplu taşımada ilk mobil ödeme çözümü olan Urfakart, Akıllı Bilet, Akıllı Harita, Goller Cepte Engelsiz, SMS Plus, Akıllı Güvenlik, Akıllı Faks gibi pek çok yenilikçi uygulamayla adından söz ettiren Turkcell Teknoloji, 450'ye yakın yüksek nitelikli mühendisle yoluna devam ediyor. Turkcell Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, "Türkiye'nin teknoloji trendlerini biz belirliyoruz. Dünyayı değiştirecek teknolojilere liderlik etmeye devam edeceğiz" diyor.

Turkcell, Türkiye’de inovasyon denilince ilk akla gelen şirketlerden biri. Zaman zaman dünyada bile sektörüne yön veren işlere imza atan şirkette, inovasyon ve yenilikçilik çoğunlukla teknoloji grubunun liderliğinde hayata geçiyor. Turkcell Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, “Müşterilerimiz için yenilikçi ve onların hayatlarına değer katan ürün ve uygulamalar geliştirmek temel stratejimiz.

İlk günden bu yana hedeflerimizi bu temel strateji doğrultusunda belirledik. Şirket içinde her kademede sürdürdüğümüz inovasyon yönetimi sayesinde çalışmalarımızı yenilikçi ürün ve servislerle somutlaştırdık. Türkiye’nin teknoloji trendlerini biz belirliyoruz” diyor.

Turkcell, 2013 sonunda patent başvuru sayısını 238’si ulusal, 49’u uluslararası olmak üzere toplam 287’ye çıkardı. Şirketin tescilli patent sayısı ise 43 oldu. Ayrıca bu yıl ilk yerli üretim akıllı telefon Turkcell T40’ı da piyasaya sundu.

Türkiye’nin toplu taşımada ilk mobil ödeme çözümü olan Urfakart, Akıllı Bilet, Akıllı Harita, Goller Cepte Engelsiz, SMS Plus, Akıllı Güvenlik, Akıllı Faks gibi pek çok yenilikçi uygulamayla adından söz ettiren Turkcell Teknoloji, 450’ye yakın yüksek nitelikli mühendisle yoluna devam ediyor.

Kuruöz, odaklandıkları alanları şöyle açıklıyor: “Turkcell Teknoloji, Turkcell markalı akıllı telefonlar, mobil uygulamalar, mobil internet servisleri, faturalama, ücretlendirme ve tahsilat sistemleri, müşteri ilişkileri ve kanal yönetimi, mobil pazarlama, iş zekası çözümleri, SIM servisleri, mobil finansal servisler, roaming çözümleri, makineler arası iletişim (M2M) platform ve çözümleri, katma değerli telekom servis ve ürünleri geliştirmeye odaklandı.” Turkcell Teknoloji Grubu Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, Innovation&Strategy’nin sorularını yanıtladı:~

Türkiye’de adı inovasyonla anılan şirketlerden birisiniz. Şirketin bugünlere gelmesinde inovasyonun rolü ne oldu?
Turkcell markasının inovasyon ile neredeyse özdeşlemiş olması, bizler için gurur verici. İnovasyon kavramı, 1994’te bir GSM operatörü olarak başladığı serüvenini, bugün bölgesinin lider iletişim ve teknoloji şirketi olma vizyonuyla sürdüren Turkcell için büyük anlam taşıyor.

Müşterilerimiz için yenilikçi ve onların hayatlarına değer katan ürün ve uygulamalar geliştirmek temel stratejimiz. İlk günden bu yana hedeflerimizi bu temel strateji doğrultusunda belirledik ve şirket içinde her kademede sürdürdüğümüz inovasyon yönetimi sayesinde çalışmalarımızı yenilikçi ürün ve servislerle somutlaştırdık. Elbette çalışmalarımızı pratiğe dönük olarak bu alanda yoğunlaştırıyoruz. Ancak şunu da unutmuyoruz; İK bir anlamda inovasyonun kalbi. Biz de organizasyonumuzda bu bilinçle çalışıyoruz.

İnovasyon kültürünü desteklemek, büyütmek için hayata geçirdiğimiz Turkcell İnovasyon Platformu (TİP) aracılığıyla çalışanlarımız şirketimizin odak alanlarına yönelik fikirler geliştirebiliyor, her fikri şeffaf olarak paylaşabiliyor. TİP’in iş birlikteliği sağlayan ortamıyla birbirimizden ilham alıyoruz, fikirlerimizin üzerine kat çıkıyoruz.

Bu sayede iş ihtiyaçlarımız neyse ona odaklanıyoruz.  Her soruya yaklaşık 15 bin kişilik Turkcell Grup çalışanı birden kafa yoruyor. Fikir vermesek de alkışlayarak beğendiğimiz fikirleri destekleyebiliyoruz. Hayata geçen fikirlere ise şirkete

İnovasyon çalışmalarınızı özellikle hangi alanlarda yoğunlaştırdınız? Bu alanlarda yapılan örnek uygulamalardan bahseder misiniz?
Turkcell’in AR-GE ve inovasyon merkezi, Turkcell Teknoloji. Biz Turkcell Teknoloji’yi, bundan 5 yıl önce, 2007 yılında, 44 mühendisimizle kurduk. Burada en önemli hedeflerimizden biri, Türkiye’de Türk mühendisleri ile telekom sektöründe dünya çapında ürün ve servisler geliştirmek.

Turkcell Teknoloji rekabette fark yaratacak, teknolojik liderlik konumumuzu pekiştirecek ürün ve servisler üzerinde çalışıyor. Lokasyon tabanlı uygulamalar, yakın alan iletişimi (NFC), mobil ödeme, M2M, saha otomasyonu, mobil eğitim ve sağlık gibi çok çeşitli alanlarda yeni fikirleri en ileri teknolojilerle birleştirerek Turkcelllilere sunuyoruz.

Çalışanların fikirlerini topladığınız bir platformunuz vardı. Bu platform nasıl işliyor?
Turkcell Teknoloji Türkiye’nin lider AR-GE ve inovasyon merkezlerinden biri olarak başarısını, iyi tanımlanmış ve iyi yönetilen yenilikçi yaratıcılık süreçlerine borçlu. Her bir çalışanın inovasyon sürecine katılmasına büyük önem veriyoruz.~

Turkcell Teknoloji, şirket içinde fikir üretme ve olgunlaştırma süreçlerinde yararlanmak üzere online bir platform kurdu ve “Think” ismiyle bunu kullanıma açtı. Fikirler ve bu fikirlere ilişkin diğer çalışanların görüşlerinin girilebildiği, puan verilebildiği, birlikte çalışma teklifinin götürülebildiği bu platform, inovasyonun olmazsa olmazı olan ağ kurma ve işbirliği potansiyelleri yakalama hedefi için çok başarılı bir ortam yaratıyor.

Bu ortamda olgunlaşan fikirlerin, her ay yapılan proje pazarlarında projelendirilerek sunulması ve değerlendirme sonucu uygun bulunan projelerin hayata geçirilmesi ile inovasyon süreci tamamlanıyor.

Turkcell son 5 yılda hangi inovasyonlara imza attı? Bu çalışmaların sonucunu ne şekilde aldınız?
Telekomünikasyon sektörü, tüm dünyada inovasyonun lokomotifi. Turkcell olarak sunduğumuz yeni ürün ve servislerle Türkiye’nin teknolojide trendsetter’ı olma sorumluluğunu taşıyoruz.

Hatta zaman zaman bu rolü dünya çapında da üstleniyoruz. Örneğin, dünyanın en gelişmiş mobil cüzdan çözümü olan Turkcell Cüzdan ile dünyada ve Türkiye’de pek çok ilke imza attık. Müşterilerimize telefon numarasıyla internetten kolay ve güvenilir ödeme imkanı sunduk. Yine Turkcell Cüzdan-Urfakart entegrasyonunda Türkiye’de ilk defa ulaşımda cepten temassız ödeme dönemini başlattık.

Yakın zamanda çıkardığımız SMS+ servisimizle mesajlaşmayı bambaşka bir boyuta taşıdık, Türkiye’ye ilk defa SMS yönlendirme, SMS engelleme gibi teknolojileri getirdik. Tek bir SMS ile cepten maça girebilmeyi sağlayan akıllı bilet teknolojisini 20 Yaş Altı Dünya Kupası’nda futbolseverlere sunarak FIFA tarihine geçtik.

Yenilikçilik ve sosyal sorumluluk kavramlarını buluşturan projelerden de bahsedelim biraz...
Tamamen Turkcell Teknoloji mühendisleri tarafından yerli kaynaklarla geliştirilen ve İstanbul Üniversitesi işbirliği ile kullanıma sunduğumuz Turkcell Sağlık Takip adlı cihaz, inovatif teknolojilerin en güzel örneklerinden biri. Turkcell Sağlık Takip, her yaştan kronik hastanın zaman ve mekandan bağımsız olarak yaptıkları ölçümleri tek tuşla doktoruna iletmesine imkan tanıyor. ~

Sözünü etmeden geçemeyeceğimiz bir diğer çalışmamız da Tıkla Konuş. 2012’de GSM sektörünün en prestijli ödüllerinden biri olan Global Mobil Ödülleri’nde Tıkla Konuş servisimizle ödüle layık bulunduk. Bu ödülle, Türkiye’de teknolojik inovasyonun öncülüğünü üstlendiğimiz gibi dünya çapında da ilklere ve en iyilere imza atacak nitelikte olduğumuzu bir kez daha kanıtlamış olduk.

Dünyada ilk defa bir mobil operatör ile mikro finans kuruluşunu bir araya getiren işbirliği kapsamında “Ekonomiye Kadın Gücü” projesi ile cepten kalkınma seferberliği başlattık. Teknolojimizi dar gelirli girişimci kadınlarımızla buluşturduk.

Akıllı telefon cephesinde T serisi telefonlarımızın başarılı performansının ardından çıtamızı yükselterek yerli üretim cep telefonunu hedef olarak belirledik. Ve bu alanda da sektöre öncülük ettik. Türk mühendis ve tasarımcıların geliştirdiği yeni T serisi telefonumuz Turkcell T40’ı ülke içinde üretip müşterilerimize sunduk.

Turkcell’in yenilikçilik karnesi 2013’te nasıldı? Kaç patent başvurusu yaptı? Toplam kaç patenti var?
İnovatif yaklaşımını her alanda sergileyen Turkcell, 2013 sonu itibarıyla 238’si ulusal, 49’u uluslararası olmak üzere toplam patent başvuru sayısını 287’ye çıkardı. Şirketin tescilli patent sayısı ise 43 oldu. Ayrıca bu yıl kendi markamızla ilk yerli üretim akıllı telefonumuz Turkcell T40’ı müşterilerimize sunduk. T40’ın endüstriyel tasarımı tamamen yerli.

Kullanım alışkanlıklarımıza uygun, özel olarak tasarlanan ara yüz ve ön yüklü Turkcell uygulamaları da Turkcell’in AR-GE üssü Turkcell Teknoloji’nin yerli kaynaklarıyla geliştirildi. Yani tasarım ID’si tamamen Turkcell’e ait. Turkcell T40 için de patent başvurumuzu yaptık. 2013’te müşterilerimize sunduğumuz diğer yeni ürün ve hizmetlerden bazıları ise şöyle: Türkiye’nin toplu taşımada ilk mobil ödeme çözümü olan Urfakart, Akıllı Bilet, Akıllı Harita, Goller Cepte Engelsiz, SMS Plus, Akıllı Güvenlik, Akıllı Faks, vs.

Son dönemde inovasyon ajandanızda neler var? Özellikle nelere odaklanıyorsunuz?
450’ye yakın yüksek nitelikli mühendisle yola devam eden Turkcell Teknoloji, Turkcell markalı akıllı telefonlar, mobil uygulamalar, mobil internet servisleri, faturalama, ücretlendirme ve tahsilat sistemleri, müşteri ilişkileri ve kanal yönetimi, mobil pazarlama, iş zekası çözümleri,

SIM servisleri, mobil finansal servisler, roaming çözümleri, makineler arası iletişim (M2M) platform ve çözümleri, katma değerli telekom servis ve ürünleri geliştiriyor. Şirket bünyesinde geliştirilen bu ürün ve servislerin başarısı, uluslararası platformlarda kazanılan ödüllerle pekiştiriliyor. Turkcell Teknoloji, bu yıl Bilişim 500’de iki ayrı ödüle layık görüldü.~

Bunlardan ilki mobil uygulamalar, ikincisi Türkiye merkezli üretici yazılım kategorisinde. Inovasyon ajandamızı hızla gelişen teknolojilerin geldiği son nokta ile paralel olarak sürekli güncelliyoruz. Elbette mobil uygulamalar, mobil geniş bant altyapısı, bulut bilişim ve M2M çözümleri şu sıralar ajandamızın en üst sıralarında yer alıyor.

Gelecek teknolojileri üzerine ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? M2M gibi teknolojiler mobilde yaşanan değişim sizi nasıl etkiliyor?
Rekabetin yoğun olduğu bir sektördeyiz ve coğrafi sınır tanımayan bir arenada küresel aktörlerle birlikte varlık gösteriyoruz. Üstelik yalnızca Türkiye’de değil bulunduğumuz bölgede de teknoloji lideri olma rolünün gereğini yapmak durumundayız. Bugüne dek bu rolü başarıyla sürdürdük.

Bu liderliği sürdürebilmek için hem AR-GE’ye hem söz konusu ürünlerin kullanılabilmesi için gereken altyapı ve platformlara yatırım yapmayı sürdüreceğiz. Inovasyonun işbirliği kavramıyla yakından ilişkili olduğuna inanıyoruz. Çözüm ortaklarımızla birlikte Türkiye’ye sürdürülebilir büyüme sağlamak üzere sektörümüze öncülük etmeye devam ediyoruz.

Mobil internet ve uygulamalar, bulut bilişim ve makineler arası iletişim, 4G teknolojisi ve yerli telefonumuz T40 ile 2014’te de Türkiye için çalışmayı ve değer yaratmayı sürdüreceğiz. Umuyorum ki 2014, Türkiye’nin teknolojiyle daha fazla ürettiği, rekabet gücünün arttığı bir yıl olacak.

Turkcell 2023'te nasıl bir şirket olmayı hayal ediyor? Turkcell'in 2023 hedefleri neler?
Türkiye’nin ekonomi, istihdam, bilişim, AR-GE ve yerli üretime dair 2023 hedeflerini gerçekleştirmek için telekomünikasyon sektörüne dolayısıyla da Turkcell’e büyük rol düşüyor. Biz bu rolün bilincindeyiz ve süreci çok önemsiyoruz.

Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak; ihracatçı sayımızı 100 bine, ihracatımızı 500 milyar dolara yükseltmek, bilişimin GSYH’deki payını yüzde 8’e çıkarmak, geniş bant sabit internet abone sayısını 30 milyona ulaştırmak, ülkemizi fiber kesişim noktası yapmak, Avrupa’nın ve bölgenin çağrı merkezi ve veri merkezi üssü olmak gibi 2023 hedefleri Turkcell’in kendi gelecek vizyonuyla örtüşüyor.

Tüm bunların gerçeğe dönüşmesi için gereken teknolojik altyapıya ve kararlılığa sahibiz. Yani Turkcell olarak 2023’e giden yolun taşlarını teknolojiyle döşemekte kararlıyız.

2023 hedefleri doğrultusunda bugüne dek şirket olarak ne gibi somut adımlar attınız?
Turkcell bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için önemli adımlar atıyor. Örneğin WEF ve INSEAD raporuna göre Türkiye bugün mobil kapsamada dünyada birinci sırada. Bugün 43.2 Mbps’e varan mobil data hızı sunuyoruz. Turkcell Superonline ile sunduğumuz 1000 Mbps fiber internetle bunu yapmayı başaran dünyadaki 3 ülkeden biri olduk.~

Bugün 1 milyon haneye bu hızda internet götürebiliyoruz. Yine Turkcell Superonline ile Türkiye’nin 2023’te “hub” olma vizyonunun adımlarından birini 2010’da RCN projesi ile attık. Inovasyona dayalı kalkınma modelinin ülkemiz için değerini biliyor ve üzerimize düşen görevin sorumluluğuyla hareket ediyoruz.

Türkiye’nin artık teknolojiyi ithal eden değil üreten ülke haline gelmesi için çok çalışıyor ve bu yoğun çabamızın sonuç verdiğini görmekten mutluluk duyuyoruz. 2023 hedeflerini gerçeğe dönüştürme yolunda sektöre öncülük etmeye devam edeceğiz.

DÜNYAYI DÖNÜŞTÜRECEK TRENDLER
12 ÖNEMLİ TEKNOLOJİ

Geçen yıl McKinsey "Disruptive Technologies" adlı önemli bir rapor yayımladı. Raporda, araştırmalar neticesinde önümüzdeki 10-15 yıl içinde küresel ekonomiyi, insanların hayatını ve iş dünyasını tamamen dönüştürecek 12 teknoloji ortaya konuldu.

MOBİL İNTERNET
Bulut bilişimden makineler arası iletişime (M2M) geniş bir yelpazedeki bu listede, etkisi en büyük olacak olan teknoloji ise "mobil internet'! Türkiye, Turkcell Grup olarak gerek mobil gerek fiber internet altyapısı için yaptığımız yatırımlarla artık bilgiye erişim teknolojilerinde dünyanın gerisinde değil, ilerisinde yer alıyor.

YOLLAR DA AKILLANACAK
Mobil internet hızı, bulut teknolojisiyle sunulacak hizmetler, fiber altyapı, uygulamalar, içeriğe farklı ekranlardan erişim, giyilebilir ya da ses ve jestlerle kontrol edilebilir bilgisayarlar, eye tracking, kişisel robotlar, dünyanın gidişatını belirleyecek. Yalnızca arabalar değil yollar da akıllı hale gelecek. Arabalar tekerlekleri olan bilgisayarlar olacak.

İSTEDİĞİNİZ KADAR ZEKA
Cihazlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kadar zeka satın alabileceksiniz. Uyku kalitenizden kan basıncımıza kadar her şeyi kendi kendinize özümleyebileceksiniz. Dijital dünyaya aktarılabilir olan her şey aktarılacak. Türkiye'de bireylerin ve kurumların global arenadaki rekabette bir adım önde olabilmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. İnsanımız, önümüzdeki 10 yılda da en yeni teknolojileri en uygun koşullarda Turkcell ile deneyimleyecek.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz