Sürdürülebilir üst kademeden takip ediliyor

İdil Yiğitbaşı, grubunun sürdürülebilirliğe yaklaşımını, bu kapsamda neler yaptıklarını ve ne tür kazanımlar elde ettiklerini anlattı.

1.08.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Sürdürülebilir üst kademeden takip ediliyor
Yaşar Holding, sürdürülebilirlik konusunda yaptığı çalışmalarla dikkat çeken gruplardan... Türkiye'de sürdürülebilir büyüme ve kalkınma adına Küresel İlkeler Sözleşmesi'ni imzalayan ilk kuruluşlardan biri. Grup bünyesinde yer alan 10 şirkette kaynakların verimli kullanımı, karbon ve su ayak izlerinin düşürülmesi gibi çok sayıda proje yürütülüyor. Holdingde sürdürülebilirlik projelerine büyük önem veren Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, "Sürdürülebilirlik çalışmalarına yönetim kurulu başkanı olarak bizzat ben liderlik ediyorum. Sürdürülebilirlik bizim için çok üst kademeden takip edilen bir konu" diye konuşuyor.aşar Holding, sürdürülebilirlik konusunda öncü kuruluşlardan... Türkiye’de sürdürülebilir büyüme ve kalkınma adına Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayan ilk şirketlerden biri. Grup bünyesinde 2009 yılında enerjideki tüketimi düşürmek için özel bir enerji komitesi de oluşturulmuş durumda. Yine grupta yer alan 10 şirkette kaynakların verimli kullanımı, karbon ve su ayak izlerinin düşürülmesi gibi çok sayıda proje yürütülmesi de dikkat çekici.

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı’nın liderliğinde gruptaki tüm genel müdürler ve profesyonel yöneticiler de bu çalışmalara en üst düzeyden katkı sağlıyor. “Sürdürülebilirliğe; yaşadığımız topluma, çevreye ve tüm paydaşlarımıza yarattığımız değer olarak bakıyoruz” diyen Yiğitbaşı, rekabet edebilmek için sürdürülebilirliğin hayati önem taşıdığını söylüyor ve “Hangi sektörde iş yaparsanız yapın eğer hammaddenizin
sürdürülebilirliğini sağlayamıyorsanız bu, işinizi de uzun dönemde sürdüremeyeceğiniz anlamına gelebiliyor. O anlamda biz tüm şirketlerimizde sürdürülebilirliğe önem veriyoruz” diye konuşuyor.

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, grubunun sürdürülebilirliğe yaklaşımını, bu kapsamda neler yaptıklarını ve ne tür kazanımlar elde ettiklerini anlattı:

Yaşar Holding’in “sürdürülebilirlik” yaklaşımından bahseder misiniz? Bu yaklaşımın temelleri ne zaman atıldı?
Sürdürülebilirlik çok geniş bir kavram. Bu konuda farklı yaklaşımlar var. Ama biz sürdürülebilirliğe yaşadığımız topluma, çevreye ve tüm paydaşlarımıza yarattığımız değer olarak bakıyoruz. Özellikle Pınar Süt olarak süt üreticiliğinin ve üretiminin gelişmesine çok önemli katkılarımız oldu.~
Bugün en fazla süt üretilen il İzmir. Bu, bizim toplumsal katkı modelimizin bir parçası. İçinde bulunduğumuz sektörün hammadde kısmının sürekliliğini sağladık. Şimdi Şanlıurfa’da da bu sürekliliğe benzer bir gelişim planlıyoruz. Süt fabrikasının temellerini attık. Bu fabrikayla birlikte bölgede önemli bir üretim artışı bekliyoruz. Aynı şekilde enerji kullanımında da sürdürülebilirliğe önem veriyoruz.

Enerji konusunda bir komite de oluşturduğunuzu biliyoruz. Bu komite ne yapıyor?
Enerji komitesini 2009’da oluşturduk. Bu komite enerji tüketimimizi azaltmak için çok önemli
çalışmalar ve projeler geliştiriyor. 2011 yılı itibarıyla topluluğumuz bünyesinde faaliyet gösteren 10 şirketimiz için başlatılan karbon ayak izi hesaplama çalışmaları kapsamında, ilgili şirketlerimizin enerji tüketimleri hesaplandı. Buna göre doğrudan enerji tüketimi 2011’de 2 milyon 524 bin 523 gigajoule iken 2012’de 2 milyon 274 bin 265 gigajoule oldu. Dolaylı enerji tüketimi ise 2011’de 498 bin 314 gigajoule iken 2012’de 376 bin 248 gigajoule’e düştü. Kullanım alanları ve sektörler farklılık göstermekle birlikte tüm şirketlerimizde enerji tüketimini azaltmak amacıyla çeşitli projeler geliştiriyoruz.

Verimlilik konusunda neler yapıyorsunuz?
Biz Türkiye’nin önemli sanayi gruplarından biriyiz. Aynı zamanda dağıtım şirketlerimiz var. Enerji verimliliğine hem üretim hem dağıtım olarak bakmak lazım. Lojistik açısından enerji verimliliği projeleri çok önemli. Gıda Grubu Nakliye Projesi ile sefer sayısı bazında yüzde 4-10 iyileşme, nakliye mesafesi bazında yüzde 2-11 azalma sağladık. Örneğin nakliye araçlarının şehir içi dağıtım konusunda rut optimizasyonu yapılarak 75 bin kilometre tasarruf sağlayıp, buna bağlı yakıt kullanımını da azalttık.

Bulunduğunuz sektörler açısından sürdürülebilirliğin önemi nedir?
Sürdürülebilirlik, şirketlerin sürdürülebilirliğiyle birlikte toplumun da sürdürülebilirliği anlamına geliyor. Çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik şirketlerin sürdürülebilirliğini tamamlayan çok önemli kavramlar. Iş yaptığınız sektör hangi sektör olursa olsun eğer siz hammaddenizin sürdürülebilirliğini sağlayamıyorsanız bu, işinizi de uzun dönemde sürdüremeyeceğiniz anlamına gelebiliyor. Yani her işin geleceği o işin sürdürülebilirliğine bağlı. O anlamda biz tüm şirketlerimizde sürdürülebilirliğe önem veriyoruz.

AR-GE departmanınızda sürdürülebilir projelerin önemi nedir?
Bizim OMI (operasyonel maliyet iyileştirme) çalışmalarımız, enerji verimliliği yarışmalarımız ve ayrıca 6 Sigma çalışmalarımız var. Bu çalışmalarda en fazla projeyi AR-GE ve üretim departmanları üretiyor. Bu konuya önem veriliyor.~
Pınar Su, “Short-Neck” yatırımıyla 0,5 lt ve 1,5 lt pet üretim hatlarındaki şişirme ve dolum makinelerinin revizyonu ve modernizasyonunu yaptı. Düşük gramajlı şişelerin imalatı için şişirme prosesinde daha az enerji tüketilerek enerji verimliliği artırıldı. Üretim tesislerinin karbon ayak izi düşürüldü. Aynı proje kapsamında pet üretiminde kullanılan şişe ve kapakların miktarı azaldığı için çevresel atıkların tonajı düşürüldü ve çevreye duyarlı üretim koşulları geliştirildi.

Çevre ve sürdürülebilirlik konularına ne kadarlık yatırım yapıyorsunuz? Bu yatırım miktarını önümüzdeki dönemde artırmayı planlıyor musunuz?

Bu alana yaptığımız yatırımlar çok dağınık ve iç içe geçmiş durumda. Çok sayıda çalışmamız var. Çok ciddi eğitim çalışmaları yaptık. Bunlar da hep yapılan yatırımlar arasında. Ancak şu kadar yatırım yapıldı diye bir rakam maalesef veremeyeceğim.

Peki yapılan sürdürülebilirlik eğitimlerinin miktarı ne kadar? Toplam kaç kişiye ne kadarlık eğitim verdiniz?
Yaşar Topluluğu çalışanlarına içinde sürdürülebilirlik, sera gazı ve enerji yönetimi gibi başlıkların da olduğu birçok konuda eğitim verildi. 2012 yılında gerçekleşen toplam eğitim saati 72 bin 661. Sürdürülebilirlik eğitimlerinin ana amacı, konuya ilişkin farkındalık yaratmak ve dünya kaynaklarının sürdürülebilirliği için hem kurumsal hem bireysel faydayı artırmak. Çalışanlarımıza sürdürülebilirlik konularının çevre boyutu ile ilgili olarak verdiğimiz eğitimlerden bazıları ISO 14064 Sera Gazı Emisyonlarının Hesaplanması, TS ISO EN 50001 Enerji Yönetim Sistemleri, EU ETS (Emission Trading System), Su ve Kaynak Kullanımı, Su Ayak izi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemleri eğitimleri. Ayrıca sürdürülebilirlik alanında farkındalığın artması, sürdürülebilirliğin yöneticilerin ajandalarına çok erken bir tarihte girebilmesi ve içselleştirilebilmesi amacıyla, YYHP 5’inci grup proje çalışmalarının ana teması sürdürülebilirlik olarak belirlendi ve proje çalışmaları tamamlandı.

Sürdürülebilirlik konusunda performansınızı nasıl ölçüyorsunuz? Bu konuda nasıl bir sistemle ilerliyorsunuz?
Performansımızı ortaya koymada sürdürülebilirlik raporu çok önemli. Burada Küresel ilkeler Sözleşmesi çerçevesinde tüm alt başlıkların ana performans kriterlerini takip ediyoruz. Karbon emisyonunu ne kadar azalttığımız, enerji verimliliği projelerimizden neler elde ettiğimizi ortaya koyuyoruz. Onun dışında
şirketlerimizin aldığı ödüller de bize geri bildirim sağlıyor. Geçen yıl DYO Gebze Fabrikası, Şerabettin incesu Çevre Ödülü’nü kazandı. Onun dışında da tüm şirketlerimizde çevreyle ilgili belgelendirmelerin hepsi yapılmış durumda. Bu da bizi ölçen, değerlendiren çalışmalar. Ama 2009’dan bu yana bu konuya çok daha sistematik çok daha bilimsel yaklaşıyoruz. Ölçüm yaparak performansımızı takip ediyoruz.

Önümüzdeki dönem için sürdürülebilirlik konusundaki hedefleriniz neler?
Sürdürülebilirlik çalışmaları artan öneme sahip olacak. Karbon ayak izi bizim için çok önemli bir ölçüm. Enerji projeleri ve enerji tüketimimizi azaltmak önemli projelerimizden. Yenilenebilir enerji kaynaklarını, rüzgar enerjisini, güneş enerjisini inceliyoruz. Yaşar Üniversitesi’nde Enerji Mühendisliği bölümü kuruldu. Yaşar Topluluğu ve üniversite olarak ortak projeler geliştiriyor, bunları akademik olarak da destekliyoruz. Üniversitede sadece Yaşar Topluluğu’na değil İzmir’deki pek çok şirkete de destek veriliyor. Onlarla da bu projeleri artırarak sürdürmeyi planlıyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz