SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE NE KADAR HARCANACAK?

Sürdürülebilirlik trendi şirketler cephesinde önemli bir farkındalık yarattı. Bu farkındalık, “yeşil” yatırımların da yıllar itibarıyla artmasını sağlıyor. Örneğin Vestel, çevreci ürün geliştirmeye ayırdığı kaynağı, 5 yıl öncesine göre 3 kat artırmış durumda. Koç Holding’in son 5 yılda bu alanda yaptığı yatırım miktarı 910 milyon TL’ye ulaştı. Zorlu Enerji ise 2014’teki 1 milyon 650 bin TL olan harcama miktarını bu yıl 1 milyon 900 bin TL’ye çıkarmayı hedefliyor. Özetle 2015 yatırım bütçelerinde yeşilin payı artmış durumda…

9.04.2015 14:49:470
Paylaş Tweet Paylaş
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE NE KADAR HARCANACAK?
Şirketler, sürdürülebilirlik alanına yatırım yapmayı artık bir zorunluluk olarak görüyor. Çünkü sürdürülebilirlik faaliyetleri, şirketlere global çapta bir prestij kazandırıyor. Avrupa Birliği standartlarına uygun olmayan ürün üreten şirketlere kapılar kapanıyor. Küresel ısınmanın gündemdeki yerini koruması ve doğal kaynakların hızla tükenmesi de çevreci politikalar izlemeyi gerektiriyor.Sürdürülebilirlik konusunu uzun zamandır şirket politikası haline getiren şirketler, bu alana yaptıkları yatırımları her geçen yıl artırıyor. Şirketlerin sürdürülebilirliğe ayırdığı bütçe genel olarak enerji ve su verimliliği, alternatif enerji yatırımları, karbon salımını düşürmek, atık miktarlarının azaltılması, ARGE çalışmaları başlıklarına akıyor. Şirketlerin ortak söylemi, 2014 yılında sürdürülebilirlik harcamalarını 2013 yılına göre artırdıkları ve 2015 yılında da aynı artışı devam ettirecekleri yönünde. İşte Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin 2014 rakamları ve 2015 hedefleri… 
226 MİLYON TL YATIRIM Koç Holding, tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda sürdürüyor. Aralık ayı sonunda 7’nci KSS raporunu yayımlayan grubun, 2013 yılında çevresel etkilerde azalma sağlayan harcama ve yatırımlarının toplamı 226 milyon TL olurken son 5 yılda bu alanda yapılan yatırım miktarı 910 milyon TL’ye ulaştı. Topluluk şirketlerinde son 5 yılda tasarruf edilen toplam enerji miktarı yaklaşık 1,7 milyon düzeyinde. Yine aynı dönemde topluluk şirketleri, 57 milyon metreküp su tasarrufu elde etti. 2013 yılında 200 bin tondan fazla sera gazı azaltımı sağlayan Koç Holding’in, 5 yılda elde ettiği sera gazı emisyon azaltım miktarı 2 milyon ton CO² düzeyine yaklaştı. Holding şirketleri, geçen yıl toplam 55 bin 944 fidan dikimini gerçekleştirdi. Son 5 yılda dikilen fidan sayısı ise 300 bini aşıyor. Sürdürülebilirliği misyon edindiklerini belirten Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl, iş dünyasından sosyal, çevresel ve etik alanda beklentilerin giderek arttığı bir dönüşüm sürecinin yaşandığını söylüyor. Kızıl, “Kurucumuz Merhum Vehbi Koç’un ‘Bugünün insanına ve gelecek kuşaklara karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek öncüsü olduğumuz ve vazgeçemediğimiz ilkemizdir’ bakış açısını esas alıyoruz. Tüm faaliyet ve süreçlerimize sürdürülebilirlik stratejimizi yansıtıyoruz” diyor.
~
YENİ PROJELER Pfizer Türkiye, çevre ve sürdürülebilirlik politikalarını yaptıkları tüketim analizlerine göre planlıyor. Pfizer Green Journey Programı, her ay şirketin tüketimlerini, atık miktarlarını ve bunlardaki değişimleri inceliyor. Çevre ve sürdürülebilirlik kapsamında gerçekleştirilen ve planlanan birçok projelerinin olduğunu söyleyen Pfizer Türkiye Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü Gülçin Okçuoğlu, geçen yıl TÜİK’e raporlanan çevresel harcamalarının toplam miktarının 266 bin 516 TL olduğunu ifade ediyor. Aydınlatmaların değişimini ve daha az elektrik tüketen aydınlatmalara geçişi hedefleyen projeleri kapsamında 20 bin TL civarında harcama yapan Pfizer Türkiye, 2015 yılında da aynı miktar yatırımla bu projeyi devam ettirecek. Pfizer’ın 2014 yılında çevre ve sürdürülebilirlik harcamaları yakıt, elektrik, su ve kimyasal tüketimiyle atık miktarlarının azaltılması konularına oldu. Karbon salımı da Pfizer’ın önem verdiği başlıklar arasında yer alıyor. Okçuoğlu, 5 yıllık hedeflerini ise şöyle anlatıyor: “2000-2007 yılları aralığında salımlar yüzde 20 azaltılırken 2007-2012 döneminde tekrar bir yüzde 25’lik düşüş sağlandı. 2012-2020 dönemi için de yüzde 20’lik bir azalma daha hedefleniyor. Şirket olarak sürdürülebilirlik raporumuzu da önümüzdeki 5 yıl içinde yayınlamayı düşünüyoruz.”
ODAKTA NE VAR? Roche, sürdürülebilirlik alanındaki yatırım ve harcamalarını çevre, toplum ve çalışanlara yönelik olmak üzere üç ana grupta değerlendiriyor. Çevre yatırımlarının büyük kısmını ise enerji ve su tüketimi ile karbon salımını azaltmaya yönelik çalışmalar oluşturuyor. Ofislerinden ve Roche çalışanlarının ulaşımından kaynaklanan karbon salımının azaltılması için yatırımlar yapılıyor. “Roche Mobil Çalışma Kültürü” projesiyle tüm saha çalışanlarının tablet kullanımına geçişi desteklenerek kağıt kullanımı minimuma indirmek için çalışmalar yürütülüyor. Roche Global, 2014 yılında çevresel anlamda toplam 592 milyon 8 bin TL, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki harcamalara ise 1 milyon 51 bin TL bütçe ayırdı. Roche Türkiye’de ise 2014 yılında sürdürülebilirlik programlarına 350 bin TL kaynak sağlandı. Roche Türkiye İletişim Direktörü Arzum Satır, “2020’ye yönelik global hedeflerimiz arasında kullandığımız enerjinin yüzde 20’sini sürdürülebilir enerji kaynakları oluşturacak. Çalışan başına enerji tüketimi ve karbon salımının yüzde 20, eko dengenin yüzde 15 iyileştirilmesini hedefliyoruz. Bu kapsamda Roche Türkiye’nin çevresel boyutta, sürekli olarak gerçekleştirilen çevresel etkilerinin azaltılması yönündeki hedefleri global hedeflerle paralel ilerleyecek” diyor.
~
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA BP Türkiye, sosyal sorumluluk çalışmaları için özellikle yol güvenliği ve sürdürülebilirlik kalkınma başlıklarına odaklanıyor. Sürdürülebilir Kalkınma başlığında, BP’nin liderliğini üstlendiği Bakü-Tiflis- Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı (BTC) tarafında yapılan toplumsal ve çevresel yatırım programları bulunuyor. BP Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Murat Lecompte, “İşletme operatörü olduğumuz Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı güzergahında sürdürülebilir kalkınma ve istihdama katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdiğimiz ek yatırım programları yürütüyoruz” diyor. Lecompte, tüm bu çevre ve sürdürülebilirlik programları bir araya toplandığında 2014 yılında yaklaşık olarak 4 milyon dolar harcandığını ifade ediyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının 2003 yılından itibaren işletme operatörü olan BTC şirketi, son 5 yılda bu kapsamda 11 milyon doların üzerinde fon sağladı. Son 5 yılda bu projelere harcanan miktar, kamu, proje yararlanıcıları ve diğer fon sağlayıcıların katkılarıyla sağlanan eş fonlarla birlikte yaklaşık 100 milyon dolara ulaştı. Çevresel Yatırım Programı ile boru hattının içinde bulunduğu coğrafyanın biyolojik çeşitliliğinin korunduğunu söyleyen Lecompte, ”Doğal kaynakların, bu kaynaklara bağımlı olan yaban hayatının ve insanların geleceğini tehdit etmeyecek sürdürülebilir bir şekilde kullanımını teşvik ediyoruz. 2003 yılından bu yana kadar BTC şirketi tarafından 8 milyon 200 bin dolar katkı sağlanan 22 proje ile 12 yerel yönetim, 17 kamu kurum, kuruluş ve iştiraki, 15 üniversite ve 25 kadar sivil toplum kuruluşuyla işbirliği yapıldı” diyor. 
SERTİFİKASYON ÇALIŞMALARI Üretim sonucu ortaya çıkan katı atıkları, atık suları, emisyonları azaltma hedefleriyle çevre dostu teknolojiler kullanarak üretim yapan Baymak tesisleri, 2014 yılında çevre lisansını aldı. Yıllık atık azaltım hedeflerine ulaşmaya çalışmak için çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyleyen Baymak Çevre Mühendisi ve Enerji Yöneticisi Merve Kulbakan, “ISO EN 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi çalışmaları birlikte yürütülerek TSE tarafından 2014 yılında sertifikalandırıldık” diyor. Baymak’ın 2014 yılında sürdürülebilirlik çalışmaları, atık yönetimi, geri dönüşüm, ISO EN 14001 Çevre Yönetim Sistemi çalışmaları, emisyon ölçümleri, enerji verimliliği çalışmaları, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı gibi başlıklar altında yürütüldü. Baymak’ın 2015 hedefleri arasında ISO EN 5001 Enerji Yönetim sistemi çalışmalarını ve sertifikalandırma sürecini tamamlamak yer alıyor. Baymak, önümüzdeki 5 yıl içinde sürdürülebilirlik ve çevre alanında yaptığı çalışmaları sürdürülebilirlik raporu olarak hazırlayarak kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor.
~
SİNAN AK ZORLU ENERJİ GENEL MÜDÜRÜ
ÇOK YÖNLÜ PROJELER HAZIRLAYACAĞIZ
HARCAMALAR
Zorlu Enerji Grubu 2014 yılında yaklaşık 1 milyon 650 bin TL harcama yaptı. Oransal olarak bunun üçte biri, çevresel yatırımları oluştururken üçte ikisini toplumsal yatırımlar oluşturuyor. 2012 yılından itibaren bu alanda yapılan harcamalar, yaklaşık 5 milyon 5 yüz bin TL seviyesinde gerçekleşti. Yurtiçi ve yurtdışında 5 doğalgaz, 7 hidroelektrik, 2 jeotermal ve rüzgar santralinin oluşturduğu toplam 1.011 megavatlık kurulu güce sahibiz. 
ŞEFFAFLIK 2009 yılından bu yana izlemeye alınan karbon ayak izi konusunda düşük karbonlu ekonomiye geçişte karşı karşıya olunan risk ve fırsatları geleceğe yönelik stratejilere dönüştürmek üzere çalışmalar yürütüyoruz. Enerji sektöründe Türkiye’nin ilk CDP (Karbon Saydamlık Projesi) raporlaması yapan grubu olarak geçtiğimiz yıl dördüncü kez ödülün sahibi olduk. Zorlu Enerji, Karbon Saydamlık Liderliği Endeksi’nde yer alan şirketler arasında en yüksek puana sahip yüzde 10’luk gruptaki 5 şirketten biri olarak 2014’te de ödülün sahibi oldu. 
2015 HEDEFİ 2015 hedeflerimiz arasında, iklim değişikliğiyle mücadele için çok yönlü ve kapsamlı projeler hazırlayarak tüm iş süreçlerine entegre etme hedefinden yola çıkacağız. Doğalgaz santralleri dışındaki tesislerde de ISO 14064-1 2015 Sera Gazı Emisyon Doğrulama Standardı uygulamalarına başlamak ve su ayak izini ölçerek azaltmak için proje ve çalışmalar gerçekleştirmek var. 2015 yılı için çevre ve sürdürülebilirlik çalışmaları için ayrılan toplam bütçe yaklaşık 1 milyon 900 bin TL civarında.

NEDİM SEZER VESTEL BEYAZ EŞYA GENEL MÜDÜRÜ VE İCRA KURULU ÜYESİ
YILDA 50 MİLYON TL AYIRIYORUZ
KAT EDİLEN YOL
Çevreci ürün geliştirmeye yılda 50 milyon TL ayırıyoruz. Bugün çevreci ürün geliştirmeye ayırdığımız kaynağı 5 yıl öncesine kadar 3 kat artırmış durumdayız. Her ürünümüzü, doğaya duyduğumuz saygı ve sahip olduğumuz çevreci bilinçle tasarlıyoruz. Sürdürülebilirlik faaliyetlerimizin neticesinde tüketicilerimize sunduğumuz ürünlerimiz, 5 yıl öncesine göre yüzde 80 daha az, enerji ve yüzde 45 daha az su tüketiyor. Bu konuya ayırdığımız kaynağı daha önceki dönemlerde olduğu gibi her geçen yıl artıracağız.
YÜKSEK STANDARTLAR Yıkayıcı ürünler kategorisinde yürürlükte olan standartlarda en az enerji tüketen enerji sınıfı olan A+++ enerji sınıfından çamaşır makinelerimiz yüzde 70, bulaşık makinelerimiz yüzde 20, A enerji sınıfından fırınlarımız yüzde 50 daha az enerji harcıyor. Soğutucularımızda kullandığımız kimyasallar küresel ısınmaya yol açmayan nitelikte. Fabrikalarımız enerji verimliliği yüksek, doğal kaynak kullanımı minimuma indirgenmiş cihaz ve makinelerle donatıldı. 

BURAK SEVİLENGÜL TURKCELL GENEL MÜDÜR YARDIMCISI
NE KADAR TASARRUF SAĞLANDI?
NELER YAPILDI?
Turkcell’in 2014’te kendi şebekesinde çevre dostu sistemlere yaptığı yatırımın miktarı 25 milyon 800 bin TL’ye ulaştı. Türkiye’nin telekomünikasyon alanındaki en büyük AR-GE merkezlerinden birini oluşturduk. 2014’te ISO 50001 sertifikası almaya hak kazanan ilk GSM şirketi olduk. Çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim alanlarındaki başarılı politikalarımızla BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer aldık.
ÇEVRE DOSTU Turkcell ve Turkcell Superonline, altyapı ve iş süreçlerinde çevre dostu çözümleri kullanarak 2014’te, 111 milyon kilovat/saat ve Türkiye’nin enerji faturasında 30,7 milyon TL’lik tasarruf sağladı. Elektrik şebekesinin ulaşamadığı 26 noktaya kurduğumuz güneş panelleri ve rüzgar tribünleriyle çalışan iletişim üniteleri ve şebekede yapılan diğer tasarruf çalışmaları sayesinde bir yılda 87 milyon kilovat/saatlik enerji tasarrufu elde etti. Bu tasarrufla çevreye yaklaşık 52 bin 200 ton daha az karbondioksit salımı gerçekleştirildi. 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz