Kapanma Tehlikesi

Şimdiye kadar 11 farklı sektörde toplam 8 bine yakın mağaza ve bayi faaliyetine son vermek zorunda kaldı. Son 6 ayda 3 bin mobilya bayi, 1.500 GSM bayi, 1.000 beyaz eşya bayi ve 300 kadar otomobil ...

1.03.2009 02:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Şimdiye kadar 11 farklı sektörde toplam 8 bine yakın mağaza ve bayi faaliyetine son vermek zorunda kaldı. Son 6 ayda 3 bin mobilya bayi, 1.500 GSM bayi, 1.000 beyaz eşya bayi ve 300 kadar otomobil bayi kepenk indirdi. Aynı dönemde 300 civarında teknoloji mağazası, 207 akaryakıt istasyonu ve 170 kuyumcu faaliyetine son verdi. Yılsonuna kadar söz konusu sektörlerde 25 binin üzerinde yeni kapanma yaşanacağı tahmin ediliyor. Rakamlar, global
krizin satış kanallarındaki faturasının son derece ağır olacağını gösteriyor.

Dünyanın en büyük perakende zincirlerinden Home Depot, kriz nedeniyle 15 mağazasını kapattı. Şirketin 2009’da açmayı planladığı 50 yeni mağaza da iptal edildi. Linens N’ Things yıl boyunca tam 371 mağazasını kapatma kararı aldı. İngiliz perakende devi Marks & Spencer ise şimdiden 27 mağazasında kepenk indirdi. Saks Fifth Avenue, Macy’s, Gap, Target, Nordstroms ve Kohl’s gibi markalar da krizden etkilendiklerini açıklayan diğer mağaza zincirleri…

hedBu son haberler de gösteriyor ki, global krizin perakendeye etkisi beklenenden çok daha sert oluyor. Kriz nedeniyle kepenk kapatan global mağaza zincirlerinden bazıları ayakta kalma savaşı verirken, birçoğu ya iflasını istiyor ya da çareyi mağaza kapatmakta buluyor. Bu trend, özellikle beklenen hareketliliği sağlamayan yılbaşı alışveriş sezonundan sonra hız kazanmış durumda. Kapanan mağaza sayısının sadece ABD’de yılsonuna kadar 148 bini bulması bekleniyor.

Peki küresel krizin “ev sahibi” ABD’de bunlar olurken Türkiye’deki mağaza zincirleri neler yaşıyor? Maalesef bu sorunun yanıtı çok da iyimser değil. Çünkü “kapanma furyası” Türkiye’deki mağaza ve bayi ağında da çoktan kendini göstermeye başladı. Beyaz eşyadan otomobile, mobilyadan hazır giyime kadar birçok ünlü marka, 2009 hedeflerini revize ederek mağaza sayısında küçülüyor. Yeterince kârlı olmayan satış noktaları ise hiç vakit kaybetmeden kapatılıyor.

Kapanma dalgası sadece mağaza zincirlerinde değil, markaların anlaşmalı bayilerinde de kendini gösteriyor. Büyük kentlerdeki bayiler yüksek kiralar, küçük kentlerdeki bayiler ise veresiye satışlar ve düşük müşteri sirkülâsyonu nedeniyle zor günler yaşıyor. Nakit darboğazı ve elde kalan stoklar, bayilerin dayanma gücünü zorlayan diğer unsurlar.

Capital’in araştırması, otomobilden mobilyaya kadar 11 farklı sektörün satış ağında yaşananları gözler önüne seriyor. Şimdiye kadar toplam 8 bine yakın bayi ve mağazanın kapandığı 11 sektörde, yılsonuna kadar 25 binin üzerinde kapanma yaşanacağı tahmin ediliyor. İşte hazır giyimden otomobile, beyaz eşyadan kuyuma kadar sektör sektör, şirket şirket “kapanma furyası”…

Sektörlerin Etki Analizi
Bayi ve mağaza ağı krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında otomobil, hazır giyim, beyaz eşya ve mobilya geliyor. Nakit sıkıntısı, stok maliyetlerinin taşınamaz noktaya gelmesi, talep daralması ve yüksek kira giderleri bayileri ve mağazaları kapanma yoluna götüren sorunlar arasında başı çekiyor.

hedOtomotiv ana sanayisinde yaşanan yüzde 50’ye varan daralma, sayıları 1.200’ü bulan yetkili satıcıları çok yakından ilgilendiriyor. Yetkili bayi olmayıp galeri tarzında çalışan ve ağırlıklı olarak “sıfır” araç satan geleneksel bayiler ise arkalarında üretici desteği olmadığı için çok daha zor durumda. Onların sayısı ise yaklaşık 3 bin civarında. Pazarda, kapanmaların yanı sıra el değiştirmeler de yoğun biçimde gözleniyor.

Pazardaki son durumla ilgili bilgi veren Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, 2009’un bayiler açısından son derece zor geçeceğini söylüyor ve ekliyor:

“Özellikle galeri tarzındaki satış noktalarında ciddi bir kapanma furyası var. Sıfır oto satışları tamamen durduğu için, krizden öncelikle galeriler olumsuz etkileniyor. Stok maliyetinin yüksek olması bayilere çok ciddi bir maliyet yükü getiriyor. Bunun çözümü ise satış noktalarının konsinye satış yöntemine acilen geçmeleridir.”

Honda Genel Müdür Yardımcısı Ümit Karaarslan da yüksek stok baskısının yeni araç satış kârlarını düşürdüğünü doğruluyor: “Kriz döneminde mutlaka stok seviyeleri azaltılmalı. Bu dönemde göz ardı edilen ‘mevcut müşteriyi elde tutma’ hayati önem taşıyor.”

Beyaz Eşyanın Hasarı
Dayanıklı tüketim sektöründe ise 12 bin olan mevcut bayi sayısının en az yüzde 10-15’inin tasfiye olması bekleniyor. Hatta 2008’in ağustos ayından bu yana 1.000’e yakın bayi kapanmış veya el değiştirmiş durumda. Asıl kapanmalar ise yetkili bayilerden ziyade geleneksel bayi ayağında oluyor.

Böylesine ciddi bir elenmeyi en son 2001 krizinde yaşadıklarını hatırlatan Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Üyesi Levent Hatay, “2001 krizinde sektördeki bayi sayısı 14 binden yaklaşık 9 bine düşmüştü. Benzer bir gelişmeyi bu yıl da bekliyoruz” diyor.

hed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Electrolux Genel Müdürü Ziya Öztürk de aynı doğrultuda konuşuyor: “Kriz dönemlerinde bayi sayısında yüzde 10’luk bir azalma öngörebiliriz. 2009 herkes için olduğu gibi, bayiler açısından da zor geçecek. Paranın maliyeti yükseldiği için, bayilerin stok ve nakit yönetimine dikkat etmeleri gerekiyor.”

Bir başka ciddi tasfiye yaşayacak sektör ise mobilya. 2009’da 7 bin civarında mobilya bayisinin kapanabileceği söyleniyor. TOBB Mobilya Sektör Meclis Başkanı Davut Doğan’ın verdiği bilgiye göre, sektörde markalı-markasız toplam 33 bin civarında bayi var. Yılın özellikle ikinci yarısından sonra kapanmaların artacağını tahmin ediyor ve ekliyor: “Yüksek kira giderleri olan satış noktalarında ciddi sıkıntılar ve kapanmalar olduğunu biliyoruz. Bunu biz de diğer şirketler de yaşıyoruz.”

Seray Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özkan, alım gücünün azalması ve satışların düşmesi nedeniyle zaten düşük kârlarla çalışan bayilerin iyice zorlandığını belirtiyor. Özkan, “Pazarın kârlı olduğu dönemde verimsiz de olsa açık tutulan yerler artık kesin çözümler bulunup kapatılıyor” diyor.

Asıl Kapanmalar Mart Ayında
Mağaza veya bayi kapanma haberleri ardı ardına gelirken, asıl sıkıntının yılın ikinci çeyreğinden itibaren kendini göstereceği vurgulanıyor. Farklı sektörlerden birçok yetkili, ağız birliği etmişçesine bu ifadeyi kullanıyor. Bunun nedeni ise tüketici talebindeki düşüşün sürmesi ve özellikle stok maliyetlerinin bayi ve mağazalar için artık katlanılamaz noktalara gelecek olması.

Bu fikri paylaşan isimlerden Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun, 3G lisanslarıyla birlikte GSM sektöründe yaşanacak tüm canlanmaya rağmen bayi kapanmalarının engellenemeyeceğini belirtiyor. Dursun’un öngörüsü mevcut GSM bayilerinin yüzde 30’unun tasfiye olacağı yönünde. Genpa Pazarlama Müdürü Özdemir Güngör de 2009’un özellikle ilk 6 ayında bayi kapanmalarının sıklaşacağını söylüyor.

Benzer bir görüşü otomotiv sektörü için Kosifler Oto Satış Müdürü Barkın Pınar da dile getiriyor. Pınar, otomotiv bayileri arasındaki kapanma dalgasının asıl şimdiden sonra başlayacağını söylüyor ve ekliyor: “Otomobil firmalarının araçları bayi kanalına teslimatları zaten ancak 2008’in son aylarını bulmuştu. Bu teslimatlar 2009’un ocak ayına kadar sarktı. Öyle olunca 2008’in son çeyreğinde başlayan krizin bayi ayağına etkileri ancak şimdi hissedilmeye başlandı. Özetle stok yükü bayilerin omzuna henüz yüklendi. O nedenle üretici ve distribütör desteği olmayan otomobil bayilerinde özellikle mart ayından sonra çok ciddi oranda kapanmalar yaşanabilir.”

Hangi Markalar Kapatacak?
Sektörler bazında bunlar yaşanırken, şirketler de verimsiz satış noktalarını hızla kapatıyor. Tüm hedefler küçülme yönünde revize edilmiş durumda. Hazır giyimin önde gelen markaları, kriz nedeniyle potansiyelinden memnun olmadıkları mağazaları seri biçimde kapatıyor. Örneğin, Mudo’nun patronu Mustafa Taviloğlu, 2009’da 7 mağaza kapatacaklarını söylüyor. Park Bravo’nun patronu Kamil Özçoban da benzer bir değerlendirmeyi yaparak bu yıl 10-12 mağaza kapatacaklarını açıklıyor.

Diesel markasını Türkiye’ye getiren Özlenir Giyim’in yönetim kurulu başkanı Tahsin Özlenir ise 2009 yılı için 8-10 mağazasını kapatma kararı aldığını paylaşıyor.

Unitim Holding de kriz nedeniyle perakende ayağında revizyona giden şirketlerden. Şirket, son aylarda kârsız olan 6 noktasını kapattı. Aynı strateji yıl boyunca sürecek. Unitim Holding YKB Burç Cemiloğlu kapatılacak mağaza adedi konusunda net bir rakam vermese de kulislerde tüm markalarından yaklaşık 25-30 mağazasını kapatılacağı konuşuluyor.

“Son aylarda hazır giyim sektöründeki mağaza zincirlerinde en az 100 mağaza kapanmıştır” diyen Tescilli Markalar Derneği Başkanı Selçuk Güzenge, yıl sonuna kadar 200-250 mağazanın daha kapanabileceğini söylüyor ve ekliyor: “Sektör 2009’u atlatırsa kurtarır. Ancak bu yıl inanılmaz zor geçecek.”

Hazır giyim dışında da kapanma dalgasının etkisi görülüyor. Örneğin, kısa zamanda 200’e yakın mağazaya ulaşan Türkiye’nin ilk kozmetik marketi For You, geçtiğimiz günlerde 73 marketini kapattı. Organize perakende zinciri Tesco Kipa’nın 10 mağazası faaliyetine son verdi. İstanbul’da ve Trakya bölgesinde 72 marketi olan market zinciri PM de tüm mağazalarını kapattı. Türkiye’nin ilk kültür-müzik marketi Megavizyon ise 15 mağazasının tamamını kapatarak sektörden çekildi.

Teknoloji Pazarı Küçülüyor
Teknoloji perakende pazarındaki bayiler de kapanmalardan nasibini alıyor. Pazarda irili ufaklı toplam 32 bin satış noktası faaliyet gösteriyor. Sektörün organize kısmında 10’un üzerinde mağaza zinciri, 1.500’den fazla satış noktasıyla hizmet veriyor. Geriye kalanlar ise geleneksel bayiler.

Sektördeki zincir marketler, maliyet ve verimlilik hesaplarını hızlandırmış durumda. Verimsiz noktalar kapatılırken, yakın lokasyonlar birleştiriliyor. Yeterli düzeyde müşteri çekemeyen küçük metrekareli satış noktaları ise şimdiden kapatılmaya başlandı.

Örneğin, 220 satış noktasıyla Türkiye’nin en büyük teknoloji market zinciri olan Teknosa’nın genel müdürü Mehmet Nane, yapılan ölçümlere göre yeni mağaza yatırımları, yer değişiklikleri ve mağaza birleşmeleri gibi yöntemler uyguladıklarını belirtiyor.

“Teknosa Cep Market” olarak bilinen küçük satış noktaları verimliliklerine göre kapatılırken, “Teknosa Planet” gibi büyük mağaza formatına ağırlık veriliyor. Nane, “Verimsiz ve küçük satış noktalarını kapatma kararı alabiliyoruz” diyor. Bu doğrultuda şimdiye kadar 10’a yakın Teknosa satış noktası kapatıldı. Geçen yılın haziran ayında 229 olan mağaza sayısı, bugün 220’ye indi.

Benzer yapılanma diğer teknoloji perakendecilerinde de görülüyor. Sektörün genç oyuncularından Teknolojix, birkaç yıl önce pazara agresif bir giriş yapmıştı. Anadolu’daki yapılanmasına ağırlık veren marka, kısa zamanda 50 mağazaya ulaştı. Ancak global kriz Teknolojix’in de frene basmasına neden oldu. Türkiye genelindeki verimsiz satış noktaları kapatıldı. Şirketin, bugün 8’i kendine ait toplam 36 mağazası bulunuyor.

Anadolu Bayileri Risk Altında
Kapanmaların en yoğun yaşandığı lokasyonlar ise sektörlere göre farklılık gösteriyor. Örneğin mobilya, boya, akaryakıt gibi alanlarda Anadolu’daki işletmelerin daha zor durumda olduğunu söylemek mümkün. Bu sektörlerde özellikle müşteri sirkülasyonunun düşük olduğu ilçe bayileri hızla el değiştiriyor veya kapanıyor.

Anadolu esnafında veresiye satışların daha yoğun olduğunu, bu nedenle ilçe bayilerinin ciddi nakit sıkıntısına düştüğünü söyleyen Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşverenleri Sendikası (TABGİS) Genel Sekreteri Tuluğ İlem Yeşilbağ, “Sektörümüzde kapanan veya devredilen istasyonların büyük bölümü Anadolu’da hizmet veren bayiler” diyor.

Anadolu’daki ilçe bayilerinin büyük kentlere oranla daha sıkıntılı günler yaşadığını doğrulayan diğer isim de Doğtaş Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan. Doğan, şu bilgileri veriyor: “Özellikle Anadolu’daki bayi ağında bu kapanma furyası daha sert yaşanıyor. Ayrıca sektörde verimliliği artırmak adına küçük metrekareli bayilerden daha büyük showroom tipine yönelme eğilimi söz konusu. Özellikle küçük metrekareli bayilerde ciddi kapanmalar bekliyoruz.”

Teknoloji marketlerde ise büyük kentlerde ve zincir markalara yakın lokasyondaki bayilerin ayakta kalması güçleşiyor. Casper Genel Koordinatörü Yalçın Yıldırım, “Bizim sektörümüzde de geçen yılın son çeyreğinde kapanan bayiler oldu. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi büyük şehirlerde, zincir mağazaların açıldığı yerlerde bulunan bayilerin ayakta kalmaları gün geçtikçe zorlaşıyor. Kapanmalar genellikle zincir mağazaların açıldığı yerlere yakın lokasyondaki bayilerde gerçekleşiyor” diyor.

En Çok Kapanma Perakendede

27 Bin Perakendeci Kapandı
Sektörler bazında bakıldığında; TÜİK’in 2008 ilk 10 aylık verilerine göre kapanma ve iflasların en fazla toptan ve perakende ticaret alanında olduğu gözleniyor. Rakamlara göre bu 10 aylık sürede tam 27 bin 216 perakendeci kapanmak zorunda kaldı. Onu 3.500 civarında kapanan iş yeri ve şirket sayısıyla inşaat sektörü izledi. 2008 ocak-ekim döneminde kapanan şirket sayısı 16 ayrı sektörde toplam 42 bini buldu.

Tekstilci Zor Durumda
Ticari vasıflı işletmelerde durum buyken işin sanayi ayağından da iyi haberler gelmiyor. Örneğin çok sayıda küçük ve orta ölçekli işletmenin faaliyet gösterdiği tekstilde, krizle başa çıkmak giderek zorlaşıyor. Son olarak Aksa İplik kapandı, yılların tekstilcisi Sönmez Filament ve Edip İplik sektörden çekildi. Sanayi Bakanlığı verilerine göre sektörde kapanan firma sayısı 598’i buldu.

Kriz Yan Sanayiyi de Vurdu
Otomotiv ve beyaz eşya ana sanayinde yaşananlar yan sanayiciyi de yakından etkiliyor. Geçtiğimiz günlerde ortak bir bildiri yayınlayarak içinde bulundukları durumu kamuoyuyla paylaşan TAYSAD ve BEYSAD yetkilileri, yan sanayiciye destek olunmasını istiyor. Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre şimdiye kadar 13 üretici faaliyetine son verdi. 2008’de bu rakamın 70’i bulması bekleniyor. 200 bini aşan istihdam sağlayan otomotiv yan sanayi sektörü ise 2009’da yüzde 50 küçülme bekliyor.

5 Sanayi Kentinden Kriz Fotoğrafı

Ankara’da 5 Bin Şirket Kapandı
TOBB verilerine göre Ankara’da geçen yıl kapanan ticari işletme sayısı 5 bin 353 oldu. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, ancak gerçek rakamın her geçen gün arttığını vurguluyor ve ekliyor: “Bölgemizde üretimini durduran, işçilerine ücretli-ücretsiz izin veren, kapanma aşamasına gelen çok sayıda işletme var. Geçen yılın son çeyreği çok kötü geçti. Bu yılın da aynı geçeceğini görüyoruz. Çok büyük ölçekli firmaların bile sıkıntıda olduğunu duyuyoruz. Toplu işçi çıkartmak için başvuruda bulunan şirketler var.”

Bursa, Otomotiv Yorgunu
Otomotivin kalbi konumundaki Bursa, krizden en fazla etkilenen kentler arasında. Krizin faturası henüz resmi rakamlara net olarak yansımasa da kentte yaklaşık 55 bin kişinin işsiz kaldığı konuşuluyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) kayıtlarına göre ise 2008’in ikinci 6 ayında, 433 firma kapandı. BTSO Başkanı Celal Sönmez, kapanan firma sayısında yüzde 20,6 oranında artış yaşandığını, bu kapanmaların özellikle yılın son 2 ayında arttığını vurguluyor. Kentte kapanan her 5 firmadan biri şube niteliğinde.

hedÇanakkale’de İşsizlik Artıyor
TOBB’un 2008 verilerine göre 353 işletme kapandı. Çanakkale’nin önde gelen iş adamlarından, aynı zamanda Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Doğan, şu bilgileri veriyor: “Kentimizdeki firmalarda da kriz nedeniyle sıkıntılar var. Demir-çelik ve inşaat sektörlerinde yaşanan daralma, Çanakkale’deki ana ve yan sanayi işletmelerini de yakından etkiliyor. Satışlarda da yüzde 30 civarında düşüş gözleniyor. Önümüzdeki aylarda kent genelindeki çalışan sayısının yüzde 15-20 civarında düşeceğini tahmin ediyoruz.”

Kayseri’de 12 Bin Yeni İşsiz
TOBB’un 2008 verilerine göre kentte kapanan işletme sayısı 579 oldu. Son 1 yılda kentte 12 bin kişi işsiz kaldı. Bu rakamların yılın ilk 2 ayında daha da arttığı belirtiliyor. Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak’ın son duruma ilişkin yorumları şöyle: “Gönül ister ki hiçbir işletmemiz kapanmasın, ancak maalesef kapanma haberleri alıyoruz. Şimdiye kadar 1’i büyük ölçekli olmak üzere 10 üretici firma kapandı. Kriz nedeniyle kentimizde 12 bin kişi işsiz kaldı.”

Tekstil En Çok Denizli’yi Vurdu
Tekstil sektörünün merkezi durumundaki Denizli, 2008’de en fazla şirket kapanması yaşayan 20’nci il oldu. TOBB verilerine göre geçen yıl kapanan işletme sayısı 700’e ulaştı. Bu rakama gerçek ve tüzel kişi işletmeleri dahil. Sanayi Bakanlığı verilerine göre ise 2008’de kentte toplam 31 tekstil işletmesi kapandı. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeli, küçülmelerin önümüzdeki aylarda da süreceğini belirtiyor ve ekliyor: “2009 gerçekten zor bir yıl olacak. Global krizin asıl etkileri ise ikinci çeyrekten itibaren hissedilecek.”

Çıkarabilir veya Küçültebiliriz

Levent Hatay / Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Üyesi

“Mali Yapısı Güçlüler Ayakta Kalacak”

“2001 Krizine Benziyor”
2001 kriziyle bugün yaşadığımız küresel kriz arasında pek çok açıdan paralellikler gözlemliyoruz. Örneğin 2001 yılında yaşanan krizinde dayanıklı tüketim sektöründe, Türkiye’deki 14.000 bayi sayısı yaklaşık 9.000’e kadar düşmüştü. Bu krizde de benzer bir eleme yaşanacaktır. Mali yapısı güçlü, tüketicisine kredi açabilen bayilerin ayakta kalabileceklerini öngörüyoruz.

Vestel de Önlem Alıyor
Bayilik kanalını ikiye ayırmak gerekir: Züccaciye ve beyaz eşyayı aynı çatı altında satan klasik bayiler ve perakendeci kimliğini öne çıkaran beyaz eşya ve elektronik sektöründe uzmanlaşmış modern bayiler. Vestel olarak hem üretici hem perakendeci kimliğimizle bayi ve müşterilerimizin zor duruma düşmelerini engellemek amacıyla çeşitli önlemler alıyoruz.

Tüketicinin Tercihi Değişti
Kriz dönemlerinde tüketicilerin tüketim alışkanlıkları ve ürün beklentileri değişiyor. Buzdolabı gibi temel ihtiyaç ürünleri krizden daha az etkilenir. Bulaşık makinesi ve LCD TV gibi hayat standardını artırıcı ürünlerin ise krizden daha fazla etkilenmesini, daha ekonomik ürünlere doğru eğilim gerçekleşmesini bekleyebiliriz. Öte yandan kriz dönemlerinde yenilikçiliğe yatırım yapanların kazandığını 2001’de net biçimde görmüştük. Bu nedenle Ar-Ge yatırımlarımızı sürdüreceğiz.

Dünya Devleri de Kriz Kıskacında

Avrupalı İflas Ediyor
Şirket iflasları, özellikle son aylarda ABD ve Avrupa’da yoğun biçimde kendini gösteriyor. Financial Times’ın risk yönetimi şirketi Euler Hermes’in tahminlerine dayanarak yaptığı habere göre, iflas haberleri yıl sonuna kadar artarak sürecek. Araştırmaya göre 2009 yılında iflas açıklayan İngiliz şirketlerinin sayısı yüzde 15 artarak 38.201’e ulaşacak. Bu rakam Batı Avrupa’da 16,7 artışla 197 bin 248’e, ABD’de ise yüzde 50,4 artışla 61.966’ya çıkacak. FT’nin tahminlerine göre bu yıl Japonya’daki iflas sayısı ise 17.000’i geçerek bir önceki yıla göre yüzde 8 artış gösterecek.

Kapanma Sayısı 2001’e Yetişti
İflasların yanı sıra dünya perakende devlerinin küçülmeleri ve mağaza kapatmaları da sürecek. Bu trend özellikle yılbaşı alışverişinin beklenen hareketliliği yaratmaması nedeniyle hız kazandı. Alışveriş Merkezleri Konseyi'nin tahminlerine göre yılsonunda kapanan mağaza sayısı sadece ABD’de 148 bine ulaşacak. 2001’deki krizde toplam 151 bin mağaza kapanmıştı. Konseye göre 2009’un ilk yarısında 73 bin perakende satış noktası kapanabilir.

Yasemin Erdoğan
[email protected]

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz