Yüksek performanslı ortaklık

İngiltere’de Worcester’da bulunan Material Solutions, 2016’dan bu yana Siemens’in bir parçası...

30.01.2019 15:47:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yüksek performanslı ortaklık

 Adeta bir sürat teknesi gibi atılıma hazır yenilikçi ve genç bir şirket mi yoksa tanker benzeri istikrarlı bir sanayi grubu şirketi mi? Yeni teknolojilerin ortaya çıkmasını hangi yapının hızlandıracağı sorusu tartışmaya açık bir konu. Ancak bazen her iki yapının birlikteliği mükemmel bir uyuma yol açar. Materials Solutions ve Siemens birlikteliğinde olduğu gibi. Siemens, bu teknolojinin daha ziyade hızlı prototip oluşturma bilindiği dönem olan 1990’lı yıllarda katmanlı üretimle (KÜ) ilgileniyordu. Buna karşılık Materials Solutions piyasaya 2006’da girdi ve o dönemde metaller için katmanlı üretim süreci yeni yeni popülerleşmeye başlamıştı. Carl Brancher tarafından kurulan Materials Solutions, Worcester’a taşınmadan önce işe, Birmingham Üniversitesi’nden yer kiralayarak başladı ve yüksek performanslı metaller kullanmak suretiyle katmanlı üretim yapma konusunda giderek uzmanlaştı. Siemens, 2016 yılında Material Solutions’ı satın aldı, ancak şirketin kurucusu halen şirket hisselerinin yüzde 15’ini elinde bulunduruyor. 

Yola tek başına devam etmek veya ortaklık yapmak Siemens, bu satın alma işlemine karar vermeden çok önce, katmanlı üretim (KÜ) pazarındaki araştırmalarını sürdürüyordu. KÜ işinin gelecekte Siemens için son derece önemli olacağı açıktı. Ancak, Siemens’in bu iş için gereken knowhow’ı nasıl elde edeceği hususu açık değildi. Siemens bu know-how’ı şirket içinde kendi olanaklarıyla mı, Fraunhofer Topluluğu gibi kurumlarla yapılacak geliştirme amaçlı ortaklıklar yoluyla mı veya sektörde bulunan bir ortakla birlikte çalışarak mı elde etmesi gerektiğini değerlendirdi. Bu konu hızla önem kazandığından, Siemens üçüncü ve en hızlı seçenekte karar kıldı. 2013 yılında Materials Solutions ile ön görüşmelere başlandı ve 2014 yılında iki şirket, bir  gaz türbini brülörü için bir süreç ve bileşen geliştirmek üzere ortaklık kurdu. Kurulan ortaklık başarılı oldu. İngiliz şirketinin sofistike malzemelerle işlem yapmak için kullandığı özel püf noktası, o zamandan itibaren tüm dünyada yaygın bir bilgi haline dönüştü. Önceden Siemens’te çalışan ve bugün de Siemens şirketi olan Materials Solutions firmasının genel müdürü olan Phil Hatherley, “Bir rakibimizin Materials Solutions’ı satın alacağına dair endişemiz vardı, bu yüzden hızlı davrandık” diyor. Katmanlı üretim 

Ortaklıkla kenetlenme Büyük bir şirket ve küçük bir şirket, görünüşte zayıf olan tarafın aleyhine olmayacak şekilde nasıl birleşebilir? Bu sorunun cevabı Phil Hatherley tarafından ustalıkla verildi. Bu İngiliz mühendis profesyonel iş hayatına 2007 yılında Berlin’de bulunan Siemens’te başladı. Siemens’te büyük gaz türbinleri için gerekli başlıca bileşenlerin stratejik tedarikinden sorumluydu. Daha sonra ABD’de çalıştı. Materials Solutions’ın satın alınmasından sonra Worcester’a transfer oldu, ilk etapta şirketin Entegrasyon Müdürü olarak görev yaptı. Materials Solutions’ın finansman ve satın alma süreçlerinin Siemens’in gereksinimlerine uygun olacak şekilde adaptasyonunu gerçekleştirdi. Bugün iki şirketin kamusal profilinin homojen olması konusunda uğraş veriyor ve Materials Solutions’ın dev yeni sahibi tarafından boğulmamasını sağlamak için çalışıyor. Şirketi, 2017 yılında genel müdür olarak atanmasından bu yana, işleri geliştirmeye ve büyütmeye devam eden kurucu ortak Carl Brancher ile birlikte yönetiyor. Materials Solutions, Siemens gaz türbinleri için brülör ve pervane kanatları üretiyor ve Siemens haricindeki, örneğin havacılık sektöründe yer alan şirketler tarafından sipariş edilen ürünlerin temini konusunda da hizmet veriyor. Motor spor parça üretimi de Worcester’da bir başka heyecan verici sektör ve piyasada yüksek performanslı metaller için bu kadar geniş uygulama yelpazesi sunan ikinci bir firma daha yok. Şirketin kullanmakta olduğu 17 adet 3 boyutlu yazıcı, lazerler yardımıyla modelleri ince metal tozuna yazdırıyor. Bu da bir saniyeden kısa süre içinde eriyerek kendini alt kısmında yer alan katılaşmış tabakayla kaynaklama yoluyla birleştiriyor. Her tabaka, bir insanın saç telinden daha ince, yani büyük bileşenlerin yazdırılması birkaç gün sürebiliyor. 

Büyük özgürlük Katmanlı üretim, şirketlere tasarım açısından muazzam bir özgürlük alanı sunuyor. Bu, bir takım tezgahında yapılan döküm ve onu takip eden rötuş işlemleri gibi geleneksel yöntemlerin sunamayacağı bir alan. Ancak bu özgürlük alanını iyi şekilde kullanabilmek için şirketlerin çok fazla know-how’ı olmalı. Materials Solutions, danışmanlık ve malzeme uzmanlığından parçaların katmanlı üretimine, rötuş işlemlerine, yeterliliğe ve sertifikasyona kadar uzanan hizmetlerini Siemens’in dijital süreçlerdeki know-how’ı ile birleştirerek A’dan Z’ye uzanan komple bir servis veriyor. Çok az sayıda şirket, bu seviyedeki know-how’ı tek bir çatı altında verebiliyor. Siemens’in ve halihazırda katmanlı üretim yapan diğer müşterilerin genel olarak kesin çizgilerle belirlenmiş gereksinimleri ve bu teknolojiyle neyi elde edip edemeyecekleri hakkında bir fikirleri var. Öte yandan, katmanlı üretim konusunda çok az deneyime sahip olan Siemens harici müşteriler, bazen elde çizilmiş eskizlerle şirkete gelip “Bunu bizim için yazdırır mısınız” diye sorabiliyorlar. 

Kapsamlı süreç know-how’ı Materials Solutions’ın ana uzmanlık alanlarından biri de malzeme knowhow’ıdır. Örneğin, nikel bazlı süperçelikler bugün toz halinde de temin edilebiliyor. Bununla birlikte, bir gaz türbininde 1,000 °C’nin üzerindeki sıcaklıklara dayanması gereken metallerin lazer işlemi vasıtasıyla eritilmesi ve kaynak yapılması çok zordur. Sonuç olarak üç boyutlu yazıcı çalışmaya başlamadan önce mühendislerin, lazerlerin hangi sırayla ve ne kadar güçle tozları ısıtması gerektiğini gösteren karmaşık bir lazer stratejisi geliştirmeleri gerekir. Dahası, planlama son derece titiz biçimde yapılmış olsa bile, yapım süreci boyunca karmaşık bileşenler içinde ciddi boyutta basınç oluşabilir. Ancak burada da Materials Solutions’ın uzmanlarının bir cevabı var: Söz konusu basınçlar bir vakum fırınında ısıtılmak suretiyle giderilebilir. Ayrıca mühendislerin bir malzemede, yıllarca kullanıldıktan sonra bile, bir çatlak oluşmamasını sağlamak için ayrıntılı süreç know-how’ına sahip olmaları gerekir. Her ne kadar Materials Solutions yüksek performanslı malzemelerle çalışıyor olsa da Hatherley, “Tozları kendimiz üretmiyoruz” diyor. Şirket, bunun yerine uygun malzemeleri geliştirmek için toz üreticileriyle iş birliği yapıyor. 

Yeni yollar Materials Solutions’ın sloganı “Siz hayal edebiliyorsanız, biz yazdırabiliriz” olmasına rağmen, bazı geometrik şekiller hala katmanlı üretim yoluyla üretilemiyor, içi boş bir küre gibi basit gövdeler bile... Ancak Materials Solutions, daha önce imkansız olduğu düşünülen parçaları katmanlı üretim yoluyla yaratabilmek için tasarlanmakta olan yeni yolları araştırmaya devam ediyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz