"Yatırımlar düşük faize rağmen son derece zayıf"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, dünya ölçeğinde yatırımların düşük faizlere rağmen son derece zayıf olduğunu söyledi.

10.11.2016 12:51:420
Paylaş Tweet Paylaş
"Yatırımlar düşük faize rağmen son derece zayıf"
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Özellikle devlet bankalarının mevduat faizi için yarışıp faizlerini yüksek düzeyde belirlenmesini sınırlayacak yine bir düzenleme gündemde." dedi.

Şimşek, Anadolu Aslanları İşadamları Derneğinin (ASKON) düzenlediği "Türkiye Ekonomisi ve Güncel Gelişmeler" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, küresel kriz sonrasında inanılmaz bir parasal genişleme olduğuna işaret ederek, dünyada paranın hem ucuz, hem de bol olduğunu söyledi.

Dünyanın borçlu olduğunu belirten Şimşek, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinde devletlerin ortalama milli gelirlerinin yüzde 116sı kadar borçlandığını dile getirdi.

Şimşek, toplam borcun dünya ekonomisinin yüzde 225i kadar olduğuna dikkati çekerek, "Yani dünya ekonomisinin toplamı 100 lira ise, 225 liralık borç birikmiş. Borçları düşük faiz, düşük enflasyon ve düşük kar marjı döneminde ifa etmek zordur." dedi.

Bu paraları ödeyebilmek için büyüme ve satışın yüksek olması gerektiğinin altını çizen Şimşek, normalde gelişmiş ülkeler büyümede zorlandığı zaman, gelişmekte olan ülkelere paranın akmasının bekleneceğini ama bunun tam tersinin olduğundan bahsederek, "Bizim gibi ülkelerden para çıkışı var. Geçen yıl gelişmekte olan ülkelerden 739 milyar dolar para çıkışı olmuş. Bu sene öngörülen rakam 373 milyar dolar. Azalmış ama yine de büyük bir çıkış var. Tahminlere göre bu, gelecek sene de devam edecek, gelişmekte olan ülkelerden 205 milyar dolarlık para çıkışı öngörülüyor." şeklinde konuştu.

Şimşek, bu sorunların temelinde güven olduğunu, çözmek için de reform yapmak gerektiğini ifade etti.

"Projeksiyonlar, küresel ekonominin yavaşlamaya devam edeceği yönünde"
Başbakan Yardımcısı Şimşek, dünya ölçeğinde yatırımların düşük faizlere rağmen son derece zayıf olduğunu söyledi.

Burada çözümün reformlar olduğuna dikkati çeken Şimşek, ancak siyasi konjonktürden dolayı, merkez sağ ve merkez solun zemin kaybettiğini, aşırı sağ ve aşırı solun zemin kazandığını dile getirdi.

Şimşek, bu noktada popülizmin korumacılığı beraberinde getirdiğini ve reform yapmayı zorlaştırdığının altını çizdi.

Türkiyenin resminin bu resimden bağımsız düşünülmemesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, "Türkiye, küresel ölçekte yaşanan sıkıntıların bir çoğunun neredeyse merkezinde. Göç dediğiniz zaman akla Türkiye geliyor. Dünyada en çok mülteci barındıran ülke Türkiye. Terör deseniz, dünyanın bütün terör örgütleri bize musallat olmuş durumda. PKK, DEAŞ, FETÖ, resim ortada… Jeopolitik gerginlik anlamında deseniz, yakın çevremizde çok ciddi sorunlar var. Hatta bir çok devlet, devlet olma vasfını kaybetmiş. Uzun vadeli baktığınız zaman, bugünün psikolojisiyle yapılan projeksiyonlar, küresel ekonominin yavaşlamaya devam edeceği yönünde. Yatırımların en yavaş arttığı dönem bu dönem." şeklinde konuştu.

Şimşek, 2015 yılında dünyanın reform yapmada sınıfta kaldığını, en çok reformun yapılması gereken dönemde reformların hızında bir yavaşlamanın söz konusu olduğunu ifade etti.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz