Dışa bağımlılık azalacak mı?

Bitkisel yağ sektörünün 2012 yılında 796 bin ton olan yağlı tohum ve türevleri ihracatı, 2013 yılında yüzde 5 artışla 840 bin tona ulaştı.

4.05.2014 15:14:020
Paylaş Tweet Paylaş
Dışa bağımlılık azalacak mı?
(Bitkisel yağ)


ÜRETİM ARTTI
Bitkisel yağ sektörünün 2012 yılında 796 bin ton olan yağlı tohum ve türevleri ihracatı, 2013 yılında yüzde 5 artışla 840 bin tona ulaştı. Ayçiçeği tohumu üretiminde ve ihracattaki artış, hem kırma sanayinin hem de rafine sanayinin daha fazla çalışmasını sağladı. 2013'te sektöryüzde 5 büyüdü ve cirosu 4 milyar dolar seviyesine ulaştı. Endonezya, Çin ve Malezya'nın ilk 3'ü paylaştığı dünya bitkisel yağ üretimi sıralamasında çok gerilerde kalan sektör, bitkisel yağ ithalatında ise 9'uncu konumda

DIŞA BAĞIMLI
Sektörün en büyük eksisi, hammadde yönünden yüzde 70 oranında dışa bağımlı olması. Bu duruma ek olarak yağlı tohum ithalatı yerine ara ürün bazlı ham yağ ithalatının artması, ihracatçı ülkelerin kendi kırma sanayilerini kurmaları ve tohum yerine ham yağ ihracatını teşvik etmeleri Türkiye açısından ham yağ ithalatını tohum ithalatına göre avantajlı duruma getirdi. Bu nedenle Türk bitkisel yağ sektörü, mutlaka yağlı tohum üretimini artırmak zorunda. Diğer bir olumsuz durum ise bitkisel yağ tüketim çeşitliliğinin azalması.

ODAĞI HAMMADDE
Önümüzdeki yıllarda yemeklik yağ tüketiminin nüfus artışı ve refah seviyesine bağlı olarak az da olsa artmasını bekleyen bitkisel yağ sektörü, 2014 yılında büyümesini sürdürecek. Bu bağlamda sektörün hammaddede dışa bağımlılığının önümüzdeki 5 yılda azaltılması hedefleniyor. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Edip Uğur, "Sektör olarak hammadde ithalatıyla verdiğimiz dış ticaret açığını daha fazla ihracat yaparak sıfır düzeyine indirmek uzun vadeli hedeflerimiz arasında” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz