Dünya genelinde süt sektörü, özellikle son 2 yıldır son derece zor günler yaşıyor. 2007 yılında tarihi düzeyde artan süt fiyatları, 2009 yılının ortalarına doğru aynı dönemin en düşük düzeyine indi. Fiyatlardaki bu istikrarsızlık, sektörde de karamsarlığa neden oluyor. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, Türkiye’nin üretim açısından dünya sıralamasında 15. olduğunu, ancak ihracatçı olarak yeterli güçte olmadığını vurguluyor. Bunun en önemli nedeni ise Türkiye’nin 2001’den bu yana gıda güvenliği açısından “riskli ülke” ilan edilmiş olması. Bu kararı “kabul edilemez” olarak niteleyen Çallı, en önemli hedeflerinin “ihracat yapabilir bir Türkiye” olduğunu söylüyor.
Sektöre ilişkin rakamsal verilere gelince… 2009 yılında dünya genelinde üretilen süt miktarı 695 milyon ton oldu. Türkiye ise yıllık 12,2 milyon tonluk çiğ süt üretiyor. 2010 yılında da aynı oranda üretim bekleniyor. Uzmanlara göre halen kişi başı tüketim oldukça yetersiz. Dünyanın en çok içme sütü tüketen ülkesi, kişi başı yıllık 107 kg. ile Avustralya. Onu 83 kg. ile ABD izliyor. AB ülkelerinde yıllık kişi başı içme sütü tüketimi 89 kg. iken bu rakam Türkiye’de sadece 26 kg. Ülke genelinde toplam üretici sayısı 3 bin 250. Ancak yıllık üretimin sadece yüzde 27’si modern işletmelerde kayıtlı olarak işleniyor. Oysa AB ülkelerinde sanayide işlenen süt oranı yüzde 95
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?