Hedef 15 milyar dolar

Bu yıl pazarın cirosunun 13,4 milyar dolar olması bekleniyor.

1.01.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Hedef 15 milyar dolar
Madencilik
DÜNYADA 10’UNCU
Türkiye, maden rezervleri açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alıyor. Maden çeşitliliğinde dünyada 10'uncu sırada. Dünyada üretilen 90 çeşit madenin 60'a yakını, Türkiye'de bulunuyor. Özellikle bor ve mermer yatakları açısından dünya çapında önemli rezervlere sahip. Son 10 yılda hem iç pazar hem de ihracat önemli gelişim gösterdi. 2002'de 1,9 milyar dolar olan pazarın büyüklüğü 2011 'de 6 katına çıkarak 11,4 milyar dolara yükseldi. Bu yıl ise pazarın cirosunun 13,4 milyar dolar olması bekleniyor.

BÜROKRASİ ARTTI

Dünyada maden fiyatlarının yükselmesi, yatırımcıların sektöre olan ilgisini artırıyor. Teknolojinin gelişmesiyle maliyetlerin düşmesi de ilginin artmasının bir diğer nedeni. Sektörünün en önemli sorunu ise zengin yer altı kaynaklarını yer üstüne çıkaramaması. Sektör çıkardığını da işleyerek değil hammadde olarak sattığı için katma değer yaratamıyor. Artan enerji maliyetleri ve bürokrasi de sektörü olumsuz etkiliyor. Haziranda çıkan genelgeyle tüm maden çıkarma izinleriyle alınacak ruhsatların Başbakanlığın iznine bağlanması bürokrasiyi artırıyor.

YÜKSEK BÜYÜME

2013'te pazarın yüzde 17,5, ihracatın ise yüzde 9,5 artması bekleniyor. Sektörün 2023 hedefi ise ihracatı 15 milyar dolar seviyesine çıkarmak. Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Mustafa Sönmez, sektörle ilgi şu tespiti yapıyor: "Bor, krom, nikel, volfram gibi madenler, Türkiye'nin geleceğini kurtaracak madenler. Teşvikler verilirse hem ihracat artar hem de istihdam 1 milyona çıkar.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz