İhracat artacak

ABD ordusuna bile bisiklet ihracat eden Türk firmaları sektörün ihracatını 250 bin adede yükseltti.

1.05.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
İhracat artacak
Bisiklet
YÜZDE 50'LİK ARTIŞ
Almanya ve Fransa'da yılda yaklaşık 6 milyon bisiklet satılıyor. Türkiye'de ise ilk kez geçen yıl bisiklet satışları 1 milyon adedi geçti. Ancak geçmişe göre satışlarda son 3 yılda ciddi artış söz konusu. 2008'de krizin de etkisiyle 800 bine gerileyen bisiklet satışları bu tarihten sonra düzenli arttı. Satılan bisiklet adedi 2008 ila 2011 arasında yüzde 50 büyüdü ve geçen yıl 1,1 milyon adedi yakaladı. ihracatta da artış yaşandı. ABD ordusuna bile bisiklet ihracat eden Türk firmaları sektörün ihracatını 250 bin adede yükseltti.

ÖZEL YOL YOK
Bisiklet sektörünün en önemli avantajı kuşkusuz ülkenin genç nüfusu. Özellikle bazı bölgelerde 4 mevsim bisiklete biniliyor olması sektörün en önemli artıları arasında. ihracat pazarlarına yakınlık ve yeni açıklanan teşvikler sektörün potansiyelini artırıyor. Sektörün en önemli sorunları arasında ise bisiklet yollarının olmaması geliyor. Özellikle okullarda trafik eğitimin yaygın olmaması ve sektörel kayıt dışılık bisiklet sanayinin 3 önemli sorunu arasında yer alıyor. BÜYÜME YAŞANACAK 2012'de kuşkusuz en hızlı büyüyecek sektörlerden biri de bisiklet olacak. 2012 sonunda hem iç pazarın hem de ihracatın yüzde 20 büyümesi bekleniyor. Bisiklet Endüstrisi Derneği Başkan Yardımcısı ve Salcano Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Akgül, sektörü şöyle değerlendiriyor: "Türkiye 1 milyarlık bir nüfusun ve 25 trilyon dolarlık çok büyük bir ekonominin tam ortasında. Etrafımızda çok büyük bir potansiyel var. Bisiklet ihracatını artırabilirsek cari açığın düşmesine de katkı sağlayabiliriz."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz