İlk hedef AB'ye ihracat yapmak

Türkiye, yıllık 12,5 milyon ton süt üretimiyle dünyanın en büyük 15'inci üreticisi.

1.07.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
İlk hedef AB'ye ihracat yapmak


(SÜT)

DÜNYADA 15'İNCİ
  Son 5 yıldır yüzde 14 büyüyen sektörde, tüketim her yıl artıyor. 2009'da kişi başı 26,5 litre olan süt tüketimi geçen yıl yüzde 15 artarak 30 litreyi aştı. Tüketim artarken üretim aynı hızla artmıyor. Kayıt dışı-lık, küresel ısınma ve sürdürülebilir hayvancılıkta yaşanan sorunlardan dolayı son 2 yıldır süt üretimi aynı seviyede kalıyor. 2009 yılında 12 milyon 542 bin ton olan süt üretimi geçen yıl da aynı seviyede gerçekleşti.

SATIŞLAR DÜŞTÜ Sektörün en önemli problemlerinin başında AB üyesi ülkelere süt ve süt ürünlerinin ihraç edilememesi geliyor. 10 yıldır devam eden problemin gelecek yıl sona erdirilmesine çalışılıyor. Sektörün bu konudaki hedefi gerekli standartların bir an önce alınıp ihracatın yapılması. Ayrıca sektörün kronik sorunları arasında üretim yetersizliğinden kaynaklanan fiyat dalgalanmaları bulunuyor. Her yıl aralık ayından itibaren süt üretimi artarken, tüketim aynı hızla düşüyor. Fiyat dalgalanmalarının iç tüketimin artması ile önlenebileceği belirtiliyor.

TANITIM ARTACAK Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, sektörle ilgili şu değerlendirmede bulunuyor: "Süt fiyatlarındaki mevsimsel oynamalar, üreticileri olduğu kadar sanayicileri de rahatsız ediyor. işletmecilerin küçük ve dağınık olması, maliyeti yükseltip kaliteyi düşürüyor. Ancak iç tüketimin artması fiyat dalgalanmalarını durdurabilir. Bunun için öncelikli hedefimiz tanıtımı artırmak. Okul sütü uygulamasına bir an önce geçmemiz gerekiyor."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz