Liderlik için destek bekliyor

KDV oranı, pirincin hammaddesi olan çeltikte yüzde 1 ve mamul olarak satılan pirinçte ise yüzde 8 olarak uygulanıyor.

19.10.2014 13:10:580
Paylaş Tweet Paylaş
Liderlik için destek bekliyor
VERİM ARTTI
Türkiye'de çeltik ekimi, son yıllarda gelişerek ve artarak devam ediyor. 2000 yılında 58 bin hektar ekim alanında 350 bin ton üretim ve 6,04 ton/hektar verim elde edilmişken 2013 yılında 111 bin hektar ekim alanında 900 bin ton üretim ve 8,14 ton/hektar verim elde edildi. Pirinç üretimi ise 540 bin ton seviyesinde gerçekleşti. 2013'te 8 bin ton civarında ihracat yapıldı. Lübnan, Irak, Belçika, Filistin, ABD ve Afganistan pirinç sektörünün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında sayılabilir.

KDV DÜZENLEMESİ İSTİYOR
KDV oranı, pirincin hammaddesi olan çeltikte yüzde 1 ve mamul olarak satılan pirinçte ise yüzde 8 olarak uygulanıyor. Ayrıca çeltikten çıkan kabukta yüzde 18 KDV uygulanıyor. Pirinçte yapılan bu uygulama, kayıt dışına neden oluyor. Bu uygulama, ayrıca zaman zaman müstahsilden mal alışı yapan TMO'nun da satış yapamamasına neden oluyor. Sektör temsilcileri oranın nihai tüketici bazında yüzde 8 olarak bırakılmasını ancak tacirler arası yapılan ticarette yüzde 1 'e indirilmesini bekliyor.

BÖLGE LİDERİ OLACAK
2014 yılında 110 bin hektar ekim alanında 800 bin ton çeltik üretimi gerçekleşeceği tahmin edilse de Türkiye'de çeltik işleme kapasitesi, ihtiyaçtan fazla ve fabrikalar yüzde 40 kapasiteyle çalışıyor. Dahilde işleme Rejimi sektör için büyük önem arz ediyor. Ancak yerli malı fiyatlarının girdi maliyetleri ve gümrük vergileri çok yüksek. Pirinç Değirmencileri Derneği (PDD) Başkanı Birol Kocaman "Hedefimiz, ihracatta bölge lideri olmak. Daha rekabetçi yapı ve üretim için maliyetleri düşmeli ve destekler artmalı" diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz