Salça üretiminde beklenen yüzde 30'luk düşüş nedeniyle sektörün ihracatı da küçülecek.
2010 öngörülerinin ise iyimserlikten uzak olduğunu söylemek mümkün. Pazardaki en önemli sıkıntının haksız rekabet, denetimsizlik, düşük tüketici bilinci olarak sıralayan Salça İhracatçıları ve İmalatçıları Derneği (SİİD) Başkanı Murat Savaşkan, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Önceki yıllardan stokta kalan mallar ın düşük fiyatlara satılması sebebiyle beklentilerimizin altında bir ilk çeyrek geçti. 2010 yılında domates ekiminin 2009 sezonuna göre yüzde 30 eksik olması söz konusu. Türkiye ortalama 250 bin ton mal üretmelidir. 100-110 bin ton civarında ihracat yapabiliyoruz. İç piyasada ise 140- 150 bin ton yıllık tüketim var. Dolayısıyla her yıl 250 bin ton üretim ve buna bağlı olarak domates ekiminin gerçekleşmesi gerekiyor. Hava şartları, dünya stok rakamlar ı ve Türkiye’deki domates ekiminin azlığı göz önüne alınırsa yıl sonuna ilişkin çok parlak beklentilerim yok.”
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?