Verimlilikte düşüş var

Dünyanın tonajda dördüncü büyük çay pazarı ve beşinci büyük çay üreticisi olan Türkiye, kişi başı tüketimde ise yıllık yaklaşık 3,5 kg ile dünya birincisi konumunda.

4.05.2014 15:23:360
Paylaş Tweet Paylaş
Verimlilikte düşüş var
(Çay)


TÜKETİMİN LİDERİ

Çay sektörü geçtiğimiz yılı olumlu gelişmelerle tamamladı. Özel sektör, 2012'de 497,5 milyon ton çay alımı yaparken 2013'te bu rakam 504 milyon tona ulaştı. Çaykur ve özel sektör toplamında ise 1,17 milyon tonluk yaş çay alımı gerçekleşti.

Dünyanın tonajda dördüncü büyük çay pazarı ve beşinci büyük çay üreticisi olan Türkiye, kişi başı tüketimde ise yıllık yaklaşık 3,5 kg ile dünya birincisi konumunda. Türkiye, ürettiğinden fazla çay tüketen bir ülke olduğu için sektör ihracatı çok sınırlı miktarlarda yapabiliyor.

KAÇAK ÇAY SORUN
Sektörün en önemli sorunlarından biri, merdiven altı üretim. Her yıl Türkiye'ye 40 bin tonun üzerinde kaçak çay giriyor. Bu durum, hem tüketiciye kalitesi kontrol edilemeyen ürünlerin ulaşıyor olması hem de haksız rekabet yaratması açısından ciddi bir problem oluşturuyor.

Ayrıca Türk çayının verimindeki düşüş de önemli bir sorun. Ekonomik ömrü yaklaşık 100 yıl olan çaylıklardan, Cumhuriyetin ilk yıllarında ekilenler ömrünün yüzde 75'inden fazlasını tamamlamış durumda. Bu da geleceği olumsuz etkiliyor.

KÜRESEL ISINMA
Sektör önümüzdeki dönemde küresel ısınmanın etkileriyle mücadele etmeyi planlıyor. Küresel ısınmanın yanı sıra tarlaların kaliteli ürün vermesi için yeterince bakım yapılmaması ve yanlış tarım uygulamaları yaş çay kalitesinin düşürüyor.

Çay markası Lipton'u üreten Unilever'in gıda pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Mustafa Seçkin, "Türk çayının gelecek kuşaklara kalabilmesi için Sağlık Bakanlığı, üniversiteler ve kalkınma ajanslarıyla işbirliği yoluyla yeni projelere imza atmaya devam edeceğiz” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz