Yabancılar bekleniyor

Gıda, istihdam yaratmada ve katma değer oluşturmada en önemli sektörlerden biri.

1.06.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yabancılar bekleniyor


BÜYÜK ARTIŞ  34 bin 781 şirketin olduğu sektörde, 317 bin kişi çalışıyor. 2009'da krize rağmen yüzde 4 büyüyen sektör, 2010'da hem iç hem de dış pazarda büyüdü. içecekle birlikte sektörün toplam cirosu yüzde 18 oranında artarak 222 milyar liraya yükseldi. Gıda ihracatı ise benzer artışla 6,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. ihracatta en önemli artış işlenmiş meyve ve sebze kategorisinde yaşandı.
YÜKSELİŞ SÜRECEK Sektörün en önemli artısı dış ticaret fazlası vermesi. ihracatı, ithalatından yüzde 200 daha fazla. En çok gıda ihracatı yapılan pazarların başında ise Irak, Almanya ve ingiltere geliyor. Kayıt dışılık, denetim ve kontrol için ayrılan bütçenin yetersizliği, gıda güvenliği, GDO'lu ürünlerle ilgili mevzuat ve altyapı eksikliği, global fiyat artışı sektörün zayıf noktaları arasında. Özellikle hayvancılığa yapılan yatırımların yetersizliği, üretimden çok tüketimin olması et fiyatlarının yüksek seyretmesine neden oluyor.
YABANCI YATIRIMLAR 2011'de büyümenin yüzde 17 civarında seyretmesi öngörülüyor. Türkiye Gıda ve içecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Gıdanın her alanında olumlu gelişmeler beklemekle birlikte daha çok yaş meyve ve sebze işleme, şekerli ve unlu mamul üretiminde ve ihracatında büyüme bekliyoruz. Olumlu gelişmelerin satın alma, birleşme ve yabancı yatırımların ivme kazanmasına neden olacağını düşünüyorum. Son bir yılda 63 yeni yabancı sektöre girdi."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz