Yeni kanun etkisi

Türkiye finansal kiralama sektörü, işlem hacmi bazında yapılan dünya sıralamasında 24'üncü sırada yer alıyor.

1.10.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yeni kanun etkisi
Finansal kiralama
OLUMLU TABLO
Türkiye finansal kiralama sektörü, işlem hacmi bazında yapılan dünya sıralamasında 24'üncü sırada yer alıyor. 2011 yılında 4,9 milyar dolar olan sektörün işlem hacmi, 2012'de yüzde 10 civarında artarak 5,4 milyar dolara ulaştı. 13 Aralık 2012'de Resmi Gazete'deyayımlanan "Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu" olumlu sonuçlarını vermeye başladı. 2012 yılının ilk yarısında 2,6 milyar dolar olan işlem hacmi ise 2013'ün aynı döneminde yüzde 27 artarak 3,3 milyar dolar oldu.

ÜRÜNLER ÇOĞALIYOR
Halihazırda sektörün en büyük avantajı, getirdiği yeni ürünlerle işlem hacmini büyüten yeni finansal kiralama kanunu. Yeni kanun, bilgisayar yazılımlarının çoğaltılmış nüshalarının ve "bütünleyici parça ve eklenti niteliğindeki" malların da leasinge konu olabileceğini söylüyor. Böylece bir gemi motorunun kiralanması, yahut bir binanın sadece dış cephe kaplamasının leasingle yapılması mümkün olabiliyor. Yeni kanuna göre kiracıdan satın alınan malın finansal kiralama sözleşmesine konu olabilmesi de mümkün.

BÜYÜME SÜRECEK
Yeni kanundaki finansal kiralama sözleşmelerinde süre kısıtlamasının ve sözleşmelerin noterliklerde yapılması zorunluluğunun kaldırılması gibi operasyonel kolaylıkların da sektörü büyütmesi bekleniyor. Sektör, 5 yılda işlem hacmini yüzde 138 büyüyerek 2018 yılında 15 milyar dolara ulaşmayı hedefliyor. Finansal Kiralama Derneği (FİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Taşar, "Yeni kanunun getirdiği avantajlarla 2010 yılında yakalamış olduğu büyüme trendini sürdüreceğiz" diyor

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz