Yeni yatırımlar hızlı artacak

Türkiye dünyanın en büyük 7'nci tarım ekonomisi olmasına karşın yıllık gübre tüketimi Avrupa'nın çok gerisinde.

1.02.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yeni yatırımlar hızlı artacak
Gübre
TÜKETİM 5 MİLYON TON
Dünyada heryıl tarım arazilerinde 175 milyon ton gübre kullanılıyor. Türkiye ise dünyanın en büyük 7'nci tarım ekonomisi olmasına karşın yıllık gübre tüketimi Avrupa'nın çok gerisinde. Avrupa ülkelerinde yılda 8 milyon ton gübre kullanılırken Türkiye'de bu rakam 5 milyon ton civarında seyrediyor. Yıllara göre tüketimde çok büyük değişim yaşanmıyor. 2010'da 4,9 milyon ton olan gübre tüketimi 2011 'de yüzde 4 küçüldü. 2012'de ise yağışların etkisiyle gübre tüketimi yüzde 6 artarak 5 milyon tona çıktı.
HAMMADDE SIKINTISI
En önemli sorun gübreyle ilgili hammadde kaynağının bulunmayışı. Bu nedenle bütün hammadde ihtiyacı yurtdışından karşılanıyor. Türkiye'deki gübre fabrikaları da yurtdışından elde ettikleri hammaddeyi işleyerek çeşitli ürün kombinasyonları hazırlıyor. Pazardaki gübrenin yüzde 60'ı iç pazarda üretiliyor. Yüzde 40'ı ise ithal ediliyor. Son dönemde sektörün en önemli avantajı ise çiftçilerde tarımsal bilinçlenmenin artması. Toprak analizinin zorunlu hale getirilmesi ve buna göre gübre kullanım oranının belirlenmesi sektörün potansiyelini artıyor.
KAPASİTE ARTACAK
Bu yıl da gübre tüketiminde çok önemli bir değişiklik beklenmiyor. Tüketimin 5 milyon ton civarında olacağı öngörülüyor. Geçmiş yıllara göre sektördeki en önemli değişiklik büyük üreticilerin kapasite ve hammadde yatırımlarını artırması. Kendilerinin de yurtdışında hammadde yatırımı yaptığını söyleyen Gübretaş Genel Müdürü Osman Balta, sektörü şöyle yorumluyor: "Türkiye'de tarım, eskiye göre daha bilinçli yapılmaya başlandı. Dünyanın en büyük 7'nci tarım ekonomisi olduğumuza göre daha düzgün bir planlamayla gübre tüketim oranının artırılması mümkün olabilir.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz