E-Bankacılıkta Şaşırtan Gelişme

Ekonomik sıkıntılar, istikrarsızlık, işten çıkarmalar ve yeniden yapılanma… Henüz geçmişi çok yeni olmasına rağmen, Türkiye’de internet bankacılığının yükselişi devam ediyor. 7 yıl önce birkaç bin ...

1.10.2004 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Ekonomik sıkıntılar, istikrarsızlık, işten çıkarmalar ve yeniden yapılanma… Henüz geçmişi çok yeni olmasına rağmen, Türkiye’de internet bankacılığının yükselişi devam ediyor. 7 yıl önce birkaç bin kişiyle başlayan serüven, 2004 yılının ilk 8 ayı sonunda 3 milyon kullanıcıya ulaştı. Ancak, esas gelişme, rakamlarda. Çünkü, sanal işlemlerin toplamdaki payı yüzde 30’a yaklaştı. Şimdi bankacılar, 10 yıl içinde bu oranı yüzde 50’ye çekmeyi hedefliyorlar.

E-Bankacılıkta Şaşırtan Gelişme
 
Türkiye 1990’lı yılların başında internetle tanıştı. Giderek hizmet ağı gelişti ve günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Yapılan araştırmalar şu anda Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 6’lık bölümünün interneti kullandığını gösteriyor. Bu da yaklaşık 4,5-5 milyon kişi anlamına geliyor. Kullanıcı sayısının bu kadar hızlı artması da ciddi bir hizmet yarışına neden oldu. Artık tüm kurumlar hizmetlerini internet aracılığıyla vermek için çaba sarf ediyor. Bankalar da bu kurumların başında geliyor.

Hatırlayacağınız gibi, Türkiye’de internet bankacılığına ilk start, 1997 yılında Garanti ve İş Bankası tarafından verildi. Bir anlamda banka şubeleri internete taşınmıştı. Böylece internet bağlantısı olan her yerden o dönemde oldukça kısıtlı da olsa bankacılık işlemlerini yapmak mümkündü. Teknolojideki gelişme muhteşemdi, buna karşın uygulama için “henüz erken” yorumları yapanların sayısı bir hayli fazlaydı.

Oysa internet kullanımındaki artışla birlikte, internet bankacılığına olan ilgi de hızla büyüdü. Yapılan araştırmalar, internet kullanıcılarının yüzde 30’luk kısmının, sanal bankacılığını da kullandığını gösteriyor. Bu da 1-1,5 milyon kişiye denk geliyor. Oysa, sektör yetkililerinin verdiği rakamlar biraz daha yüksek. Onlara göre, şu anda sektör genelinde internet bankacılığını kullananların sayısı 3 milyon civarında. Ancak, bu rakam tüm internet bankacılığı kullanıcılarını gösteriyor. Aktif olarak internet bankacılığını kullananların ise 2 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor.

En Fazla Müşteri Garanti’de

Bankalardan aldığımız verilerde bu rakamları doğrular nitelikte. Şu anda internet bankacılığında müşteri liderliği, işe ilk giren bankalardan Garanti Bankası’nda. Genel Müdür Yardımcısı Fuat Erbil’in verdiği bilgiye göre, bankanın internet şubesinde ayda en az 1 işlem yapan 500 binin üzerinde aktif müşterisi var. Fuat Erbil, “Bu 500 bin müşterimiz, ayda 6 milyar dolarlık bankacılık işlemini online olarak gerçekleştiriyorlar. Bir aydaki işlem adedi ise 12 milyona ulaştı” diye konuşuyor.

Yapı ve Kredi Bankası’nın internet şubesini ise 480 bin kişi kullanıyor. Bu rakam 2002 yılı başında 124 bin seviyesindeydi. İş Bankası’nın şu anda internet şubesini kullanan müşterilerinin sayısı ise 470 bine ulaşmış durumda.

hed
İnternet bankacılığında son 2,5 yılda en hızlı çıkışı gerçekleştiren banka ise Finansbank. 2002 başında toplam 71 bin internet şubesi müşterisi olan banka, 2004 yılının ilk 8 ayı sonunda 400 bine ulaşmış durumda. Yani müşteri sayısında yüzde 463’lük bir büyüme söz konusu. Denizbank da bu konuda çok hızlı yol alan bankalardan biri. 2002 yılında 30 bin olan internet şubesi kullanıcıları, yüzde 253’lük artışla 106 bine ulaştı. Akbank da yüzde 205’lik artışla müşteri sayısını 305 bine yükseltmeyi başardı.

Bankalardan aldığımız verilere göre, Dışbank’ın 200 bin, Koçbank’ın 131 bin, internet bankacılığı uygulamasına yeni başlayan Anadolubank’ın ise 5 bin 535 internet şubesi müşterisi bulunuyor.


İşlemlerin Yüzde 30 İnternetten

Bankaların internet bankacılığı yatırımlarını artırmasıyla birlikte, müşterilerin de bu alana ilgisi bir hayli arttı. Bu da başta para transferleri olmak üzere bankacılık işlemlerinin internet üzerine kaymasına neden oldu. Sektör yetkililerine göre, şu anda bankacılık sektöründe gerçekleştirilen toplam işlemlerin yüzde 25-30’luk bölümünün internet şubeleri aracılığıyla yapılıyor. Bu da toplam yedi yılda alınan yolun bir hayli fazla olduğunu net olarak gösteriyor. Tabii burada da en fazla yol kat edenler yine büyük ölçekli bankalar. Örneğin, Yapı ve Kredi Bankası’nda internet bankacılığı aracılığıyla gerçekleştirilen işlemler, toplam işlemlerin yüzde 52’lik bölümünü oluşturuyor. Koçbank’ta bu oran yüzde 48,6, Garanti Bankası’nda ise yüzde 46,6 düzeyinde…

Dışbank yetkilileri, bireysel müşterilerinin finansal işlemlerinin yarıya yakınını internet ve telefon bankacılığı üzerinden gerçekleştirdiklerini söylüyor. Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Kubilay Güler ise toplam işlemlerinin yüzde 35’lik bölümünün internet bankacılığı aracılığıyla yapıldığını ifade ediyor. Denizbank’ta bu oran yüzde 27, Akbank’ta ise yüzde 24 civarında…

İş Bankası ise araştırmamıza katılan bankalar arasında, internet bankacılığının toplam işlemlerdeki payı en düşük olan bankalardan biri. İş Bankası Şubedışı Bankacılık Müdürü Süheyla Altundağ, “Temmuz sonu itibariyle toplam işlem hacmi içinde internet şubesinden yapılan işlemlerin payının yüzde 10 düzeyine ulaştı” diye konuşuyor.

En Çok EFT Ve Havale Yapılıyor

Bankaların internet şubesi aracılığıyla yapılan işlemlerin başında para transferleri geliyor. EFT ve havale internet aracılığıyla yapılan işlemlerde ilk sırada yer alıyor. Bankalardan aldığımız veriler, hisse senedi, yatırım fonu, döviz alım satımı gibi yatırım işlemlerinde de internet şubelerinin oldukça sık kullanıldığını gösteriyor.

Garanti Bankası’nın toplam hisse senedi işlemlerinin yüzde 97,7’si internet şubesi aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Yatırım fonu işlemlerinin yüzde 83,2’si, para transferlerinin yüzde 82,6’sı ve döviz işlemlerinin de yüzde 77,5’i internet şubesinden yapılıyor.

Koçbank’ta ise EFT işlemlerinin yüzde 90’ı, havale işlemlerinin yüzde 82’si, hisse senedi işlemlerinin yüzde 79’u, yatırım fonu işlemlerinin yüzde 78’i internet şubesi aracılığıyla yapılıyor. Finansbank’ın internet şubesinde de ağırlıklı olarak transfer ve yatırım işlemleri yapılıyor. Tüm EFT’lerin yüzde 60’ı, yatırım işlemlerinin yüzde 30’u internet bankacılığından gerçekleşiyor.

Akbank Bireysel Bankacılık Pazarlama Grup Başkanı Cem Muratoğlu da hisse senedi işlemlerinin yüzde 97’sinin, döviz alım-satımının yüzde 70’inin, EFT’lerin yüzde 65’inin, havalenin yüzde 29’unun, yatırım fonu alım-satımının yüzde 22’sinin internet şubeleri aracılığıyla gerçekleştirildiğini söylüyor.

Yapı ve Kredi Bankası Alternatif Dağıtım Kanalları Yönetmeni Hüseyin Özdemir ise, banka genelinde EFT'nin yüzde 72'si , havalenin yüzde 32'si, bakiye inceleme işlemlerinin yüzde 71'i ve reponun yüzde 48'inin internet aracılığıyla gerçekleştirildiğini söylüyor.

Müşteri Sayısı Güvenle Artacak

hedİnsanların her alanda kolay ve çabuk hizmet almak istediği günümüzde, internet kullanıcı sayıları ile birlikte internet şubesi müşteri sayıları da artış gösteriyor. Bu artış her ne kadar bankadan bankaya farklılık gösterse de aldığımız rakamlar, internet şubesi kullanıcılarının yıllık bazda ortalama yüzde 15-25 arasında arttığını gösteriyor. Ancak, sektör yetkilileri, önümüzdeki dönemde bu artışın çok daha hızlı olabileceğinin sinyallerini veriyor. 10 yıl sonrası için yapılan tahminler ise bankacılık işlemlerinin yüzde 50’sinin internet şubeleri aracılığıyla gerçekleştirileceği yönünde.

Tabii bunun için de bazı şartlar var. Bunların başında da güvenlik konusu geliyor. Çünkü, bankacılara göre, internet bankacılığının gelişmesinin önündeki en büyük engel, müşterilerin güvenlik endişeleri…Bunun yanı sıra, internet altyapısının geliştirilmesi de internet bankacılığının daha fazla kullanıcıya ulaşmasını sağlayacak.

Denizbank Alternatif Dağıtım Kanalları Grup Müdürü Hakkı Yıldırmaz, özellikle yeni uygulamaların ve yeni güvenlik araçlarının müşterilerin hizmetine sunulması ile internet kullanımının artacağını söylüyor. Yıldırmaz, Denizbank’ın bu konudaki projeksiyonlarını şöyle anlatıyor:

“Yeni teknolojilerin uzantısı olan uygulamalarla internet şubesi kullanımının giderek artacak. Bankamız için 2008'e kadar yaptığımız projeksiyonlar, bankada yapılan tüm işlemlerin yüzde 35'nin ve yine bankada yapılan tüm para transferi işlemlerinin yüzde 65'inin internet üzerinden yapılacağını gösteriyor.”

“Genç Nüfus Önemli Potansiyel Yaratıyor”

Fuat Erbil / Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı

ŞUBELERDEKİ YOĞUNLUK AZALDI İnternetin ve diğer alternatif dağıtım kanallarının gerçek katma değeri işlem adetlerinde. İnternet bankacılığındaki asıl amaç, şubeye rutin işlemler için gelen müşteriye yer ve zamandan bağımsız hizmet vererek şubelerdeki yoğunluğu azaltmak, böylece de şubelere katma değerli hizmetler verebilmek için gerekli zamanı yaratabilmek.

MEVCUT BÜYÜME SEVİNDİRİCİ Mevcut artış hızı zaten bizim büyüme beklentimizi ve bu alana yaptığımız yatırımı teyit ediyor. İnternet bankacılığı Türkiye’de hızlı büyüyor ve çok daha hızlı büyüyecek. Türkiye’nin büyüme ivmesi, mevcut bilgisayar ve internet penetrasyonunun düşüklüğüyle genç nüfus önemli bir potansiyel yaratıyor.

DİJİTAL İMZA ETKİSİ Dijital imza ve benzeri kanuni düzenlemeler yakında farklı işlemleri de internete taşımamıza imkan verecek. Bu sayede hem internetin aldığı pay oransal olarak artacak, hem de ürün yelpazesi gelişecek.

YENİ MÜŞTERİ İÇİN HIZ ŞART Bankalar hali hazırda internet bankacılığının gelişimi için ciddi yatırım yapıyor. Türkiye’de ulaştığımız seviye, yurtdışındaki örneklerle kıyaslandığında oldukça iyi bir noktada. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak dijital imza gibi kanuni düzenlemelerin hayata geçirilmesi elbette kolaylığı arttıracaktır, kolaylık ve hız ise sisteme yeni müşteriler kazandıracaktır.

“İnternet Kullanıcıları Teşvik Edilmeli”

Taner Ayhan / Dışbank Genel Müdür Yardımcısı

İNTERNET KULLANIMININ ARTMASI ÖNEMLİ Ülkemizde şu anda yüzde 6-7 civarında olan internet kullanımı yaygınlaştıkça, internet bankacılığının da hızla gelişeceğine inanıyorum. Bizim hedefimiz, internet bankacılığı ile yapılabilecek tüm işlemleri hem bankamız hem de müşterilerimiz için avantajlı olan bu kanala yönlendirmek. Şu anda bizde yüzde 6-7 civarında olan internet kullanımının artmasının gerekliliğine inanıyoruz. Bu oran Avrupa ülkeleri ve ABD’de yüzde 50’nin üzerinde.

AVRUPA’NIN ALTINDAYIZ Halen Türkiye’deki internet kullanıcılarının yaklaşık yüzde 30’u internetteki bankacılık hizmetlerinden yararlanıyor. Avrupa’da ise internet kullanıcılarının yüzde 42’si internet bankacılığından yararlanıyor. İnternet kullanıcılarını, bu kanalla bankacılık hizmetlerinden yararlanmaları için teşvik etmek gerekiyor.

GÜVENLİK, KOLAY ERİŞİM VE BASİT TEKNOLOJİ İnternet bankacılığının gelişimi için önemli noktalar var. Bunların başında güvenlik, kolay erişim ve kullanımı basit teknoloji  geliyor. Müşterilerin hizmet kanallarına olan güvenlerini koruyabilmek ve hesap güvenliklerini sağlamak gerekiyor. Sektörde internet üzerinden sunulan bütün bankacılık hizmetlerinin bu temel özelliklere sahip olması halinde, bu alanın daha hızlı bir şekilde gelişeceğine inanıyoruz.

“İşlemlerin Yüzde 50’si İnternetten Olacak”

Kubilay Güler / Finansbank

Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Kubilay Güler, genç ve teknolojiyi kullanmaya yatkın olan nüfusun internet bankacılığı kullanımının artacağının göstergesi olduğunu söylüyor. Güler sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Artan bilgisayar sahipliği ve kullanımı, cep telefonu ve mobil çözümler ile internet erişiminin sağlanması internet bankacılığı kullanımını teşvik ediyor. İleriki dönemlerde tüm bankacılık işlemlerinin minumum yüzde 50’sinin internet bankacılığından gerçekleşmesini öngörüyoruz.

İnternet bankacılığının gelişimi için müşterilerin kullanım kolaylıklarını arttırıcı işlem akışları, katma değerli ek servislerin geliştirilmesi gerekiyor. Kullanımı olumsuz yönde etkileyebilecek kötü niyetli kişi ve programlara karşı ek güvenlik önlemleri alınması, altyapı yatırımlarının kullanıcı sayıları ve yoğunluğuna paralel olarak arttırılması da bu alanın gelişmesi açısından önemli. İnternet bankacılığı hizmetinin erişilebilirliğinin ve hızının genişletilmesi de kullanımı destekleyecek bir başka etken.” 

Belgin Bayır Levent
[email protected]

 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz