Peki Şimdi Neredesiniz?

Hepsi bir zamanlar sektörün gözdeleri arasındaydı. Yüklü transfer ücretleriyle iş değiştiriyor, kamuoyunda sık sık görülüyordu. Derken her şey bir anda değişmeye başladı. Ardı ardına fon kapsamına ...

1.05.2001 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Hepsi bir zamanlar sektörün gözdeleri arasındaydı. Yüklü transfer ücretleriyle iş değiştiriyor, kamuoyunda sık sık görülüyordu. Derken her şey bir anda değişmeye başladı. Ardı ardına fon kapsamına alınan bankalar, sektörde işsiz genel müdür ve yönetim kurulu üyesi sayısını artırdı. Bazılarının durumu biliniyor, ancak aralarında arkadaşları tarafından da haber alınamayanlar var...
 
Son üç yılda ekonomide yaşanan sıkıntılar ve hükümetin enflasyonu indirme programı, bankaların yeniden yapılanma sürecine de hız verdi. Bir taraftan bireysel bankacılık yatırımlarına hız veren bankalar, diğer taraftan da alternatif dağıtım kanallarını ard arda hizmete sokmaya başladı. Bu yeniden yapılanma sürecine ayak uyduramayan ya da çok hızlı büyüyen, ancak patronları tarafından iyi yönetilemeyen, başka bir deyişle "hortumlanan" bankalar son aylarda yaşanan krizlerin de başrol oyuncusu olarak karşımıza çıktı.

Ve verdikleri usulsüz krediler, grup şirketlerine aktarılan paralar ve sermaye yetersizliği gibi nedenlerle söz konusu bankalar birer birer Merkez Bankası bünyesindeki Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesine katıldı. Nisan 2001 itibariyle fon kapsamındaki banka sayısı tam 13'e ulaştı.

Bu 13 bankanın nasıl bu hale geldiği, verilen usulsüz kredilere ya da banka patronlarının kendi aralarında yaptıkları "Al gülüm, ver gülüm" tarzı para alışverişleri hakkındaki haberler neredeyse her gün basında yer alıyor. Bu haberlerde daha çok banka patronlarına ya da söz konusu bankalardan uçan kredilere yer veriliyor. Ancak fon kapsamına alınan bankaların eski yöneticilerinin adları sadece bankayla ilgili davaların dışında neredeyse hiç kullanılmıyor.

Banka patronlarının grup şirketlerine aktardıkları kredilere imza atan ve bankaların kötü yönetiminden sorumlu tutulan yöneticilerin şu anda neler yaptığı ise adeta bir sır. Sektörün içindekiler bile eski meslektaşlarının, eski meslektaşlarının diyoruz, çünkü neredeyse hemen hepsine Hazine tarafından bankacılık yapma yasağı getirildi, şu sıralarda neler yaptığını bilmiyor.

Fon kapsamına alınan bankaların yönetici kadrosunda kimler yok ki. Türkiye son birkaç yıldır bankacılık sektöründe yaşanan büyük değişime ve yeniden yapılanmaya tanık oluyor. Sektörde taşlar yerinden oynuyor, banka sayısı azalıyor, yöneticiler değişiyor.

Bu süreç ise bazı bankaların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kapsamına alınmasıyla başladı. Ardından bunlara yenileri eklendi, Fon kapsamındaki banka sayısı 13’e ulaştı. Bu arada bazı banka sahipleri ve yöneticiler hakkında davalar açıldı, çok sayıda bankacı da kayıplara karıştı. Bankalarda kan değişikliği ile birlikte,yeni yöneticiler sahneye çıktı. Tüm bunlar olurken, bir zamanlar sektörün gözleri arasında yer alan genel müdür ve yöneticiler de kayıplara karıştı, gündemden düştü.

Sektörün içindekiler bile eski meslektaşlarının, eski meslektaşlarının diyoruz, çünkü neredeyse hemen hepsine Hazine tarafından bankacılık yapma yasağı getirildi, şu sıralarda neler yaptığını bilmiyor. Capital, Fon kapsamındaki bu 13 bankanın eski yöneticilerinin şu anda neler yaptığını araştırdı.

Özardalı hala bankacılıkta

Fondaki bankaların eski yöneticilerinin çoğuna Hazine tarafından bankacılık yapma yasağı getirildiği için, onları başka bankaların koltuğunda görmek artık olanaksız. Bankada görev almak, sadece “patron danışmanı” gibi pozisyonlarla mümkün olabilecek. Dolayısıyla, yeni işlerini bankacılık dışında, özel sektörde arıyorlar. Zaten bir bölümü de çeşitli şirketlerde yönetim kurulu üyeliği ya da genel müdürlük görevlerini üstleniyorlar.

Ancak bankacılıktaki hareketli günlerini geride bırakmak zorunda kalan bu bankacılar, şu sıralarda adeta kabuğuna çekilmiş durumdalar. Bu nedenle onlar hakkında bilgi toplamak oldukça zor oldu.

Şu anda fon kapsamında bulunan 13 bankanın yöneticilerinden sadece Yaşarbank’ın eski genel müdürü Ali Canip Özardalı aktif olarak bankacılık yaşamını sürdürüyor. Sitebank'ın yönetim kurulu başkanlığı görevini yürüten Özardalı'nın, bankanın yeniden yapılanma çalışmalarına çok büyük destek verdiği söyleniyor.

Duayenler yurtdışında

Sektörün bir zamanlar güçlü isimlerinden biri olarak kabul edilen Şükrü Karahasanoğlu şu anda yurtdışında. Fon kapsamına alınan Sümerbank ve Etibank'ta genel müdürlük yapan Karahasanoğlu, hakkında getirilen yasaktan önce yurtdışına çıkmıştı. Şu anda ise tutuklama kararı nedeniyle Interpol tarafından aranıyor.

Egebank ve Yurtbank'ta genel müdürlük görevi üstlenen Sami Erdem de yurtdışında olan bankacılardan biri. Tedavi bahanesiyle yurtdışına çıkan Erdem, hakkında çıkan tutuklama kararına rağmen Türkiye'ye dönmedi. Erdem'in şu sıralarda Houston'da olduğu söyleniyor.

Sümerbank’ın eski genel müdürü İsmail Emen de yurtdışına çıkmayı tercih eden bankacılardan... Fon kapsamına alınmadan önce Sümerbank’taki görevinden eşinin hastalığı nedeniyle ayrılan İsmail Emen, bir süre sonra Bayındırbank'ta genel müdür olarak göreve başlamıştı. Ancak, Sümerbank'la ilgili olarak açılan bir dava nedeniyle Bayındırbank'taki genel müdürlük koltuğunu Taner San'a devreden İsmail Emen, bir süre de Bayındır Holding de icra kurulu üyesi olarak görev yapmıştı.

Yurtbank yöneticileri cezaevinde

Verdikleri usulsüz kredilerle bankanın içini boşaltmak suçundan şu anda cezaevinde olan bankacılar da var. Yurtbank'ın eski genel müdürleri  Engin Aras, Süleyman Ekiz ve Murat Yanık, bunlardan sadece üçü. Bu üç eski genel müdürün adı geçtiğimiz günlerde bankanın eski sahibi Ali Avni Balkaner'in cezaevindeki koğuşunu değiştirmek için yaptığı başvuruyla da gündeme geldi. Balkaner, aynı koğuşta kaldıkları bankanın eski genel müdürleri tarafından rahatsız edildiğini ve can güvenliği olmadığını belirterek bu isteğini cezaevi yönetimine iletmişti.

Esat Erkuş'un Interbank'taki usulsüzlükler nedeniyle Hazine baskısıyla Egebank Genel Müdürlüğü’nden ayrılmasından sonra bankanın genel müdürlük koltuğuna oturan Muzaffer Aygün'ün de tutuklu olarak yargılanması sürüyor.

Şükrü Karahasanoğlu'nun Etibank genel müdürlüğünden ayrılmasından sonra koltuğunu bıraktığı Zeki Ünal da cezaevindeki bankacılardan biri. Ancak, Ünal'ın cezaevinde olmasının nedeni, Sümerbank'ta genel müdür yardımcılığı sırasında yapılan usulsüzlükler. Ünal'ın Etibank'la ilgili davalarda da yargılanması bekleniyor.

Tutuksuz yargılananlar da var

Fon kapsamındaki Interbank'ın genel müdürlüğünü yaparken, aldığı yüklü transfer ücretiyle Egebank'a geçen Esat Erkuş ise hala beklemede olan bankacılardan. Hem Interbank hem de Egebank ile ilgili davalardan tutuksuz olarak yargılanan Esat Erkuş'a da yurtdışına çıkma yasağı getirildi.

Egebank eski genel müdür yardımcısı Ertunç Yalçın ise bankadaki usulsüz işlemler nedeniyle yargı önünde. Yurtdışına çıkma yasağı getirilen ve tutuksuz olarak yargılanan Ertunç Yalçın da hakkındaki kararı bekliyor.

Esat Erkuş'tan sonra Interbank genel müdürlüğü görevini üstlenen Nedim Ölçer ve Bank Ekspres eski genel Müdürü Savaş Özcan, bankanın içini boşaltmak ve usulsüz işlemlere onay verme suçundan tutuksuz yargılanan bankacılar arasında yer alıyor.

Fona devredildiği sırada Bank Kapital’in genel müdür koltuğunda oturan Ali Tayfun Kabalak ve yönetim kurulu üyesi Sibel Sanus’un da tutuksuz olarak yargılanmaları devam ediyor.

Zeki Ünal'ın Sümerbank'taki işlemler nedeniyle genel müdürlükten ayrılmasından sonra Etibank genel müdürlüğü görevini üstlenen İsmail Hakkı Karakaya da tutuksuz yargılanan bankacılardan biri.

Cengiz Biçer kefaletle!

Sümerbank eski genel müdürlerinden Cengiz Biçer ise tutuklanmaktan son anda kurtulanlardan. Bankanın içini boşaltmak suçundan yargılandığı davada tutuklanma kararı çıkan Cengiz Biçer, 50 milyar liralık kefalet karşılığında serbest bırakılmıştı. Yurtdışına çıkma yasağı olan Cengiz Biçer, davanın bir an önce sonuçlanmasını bekliyor.

Yılmaz Mazlumoğlu, Fon kapsamına alınmadan önce Esbank’ın genel müdürlüğüne getirilmişti. Bu görevi kısa süren Mazlumoğlu, yönetim kuruluyla yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle, genel müdürlük için ayrıldığı Zeytinoğlu Holding’e geri döndü.   

Uğurlu Transtürk Holding'de

Sektörün en genç genel müdürlerinden biri olan, Bank Kapital’in eski genel müdürü Levent Uğurlu, bankanın fon kapsamına alınmasından sonra, geçtiğimiz aylarda hayali ihracat yaptığı iddiasıyla gündeme gelen Faruk Süren'in şirketi Transtürk Holding'de genel müdürlük görevine başladı.

Bankacılık sektörünün diğer genç genel müdürleri İktisat Bankası Genel Müdürü Tanju Oğuz, Ulusalbank Genel Müdürü Tayfun Öztürk ve Demirbank Genel Müdürü Hasan Akçakayalıoğlu ise bankaların fona devrinden sonra yaşadıkları sıkıntılı günlerin izlerini üzerlerinden atmak için beklemeyi tercih eden bankacılar arasında yer alıyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz