Sektörün üzerinde artış hedefliyoruz

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

1.06.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Sektörün üzerinde artış hedefliyoruz
Tarım sektörünün Türkiye ekonomisi için stratejik önemi var. Bu önem çerçevesinde tarıma desteğini artarak sürdüren İş Bankası, 2012’de 1,1 milyar Tl kredi kutlandırdı. Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, kredi kullandırmada bu yıl sektörün üzerinde bir büyüme hedeflediklerini söylüyor. İnce, kullanıcılara piyasa koşulları çerçevesinde uygun faiz oranı sunduklarını anlatıyor. Tarım sektörü, Türkiye ekonomisi için oldukça önemli bir yere sahip. Tarımsal üretimde Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise yedinci büyük ülkesi konumunda yer alan Türkiye’de toplam GSYH’nin yüzde 8’i tarıma dayalı.

Türkiye’nin 2023 Stratejik Vizyonu kapsamında tarım hedefleri, 150 milyar dolar tarımsal üretim ve 40 milyar dolar tarım ihracatı olarak belirlenmiş durumda. işte bu potansiyel, son yıllarda özel bankaların da tarım alanındaki faaliyetlerinin hız kazanmasını sağladı.

İş Bankası, son dönemde tarıma daha fazla odaklanmış durumda. Bunun için 2011 sonunda banka bünyesinde ‘Sektörel ihtisas Bankacılığı Birimi’ kuruldu. Türkiye Iş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat ince, böylece sektöre 2011’de 851 milyon TL olan kullandırılan nakdi kredi tutarının 2012 sonunda 1,1 milyar TL’ye çıktığını anlatıyor. ince, bankanın tarım sektörüne olan desteğinin artarak süreceğinin sinyalini veriyor ve sektörle ilgili şu değerlendirmelerde bulunuyor:

Bankanızın tarım kredileri alanına genel bakış açısını anlatır mısınız?
İş Bankası kuruluşundan bu yana misyonu gereği, ülke ekonomisinin gelişimine olan desteğini tarım sektörüne de veriyor. Tarım sektörüne daha fazla odaklanmak için 2011 yılı sonunda bankamızda, ‘Sektörel ihtisas Bankacılığı Birimi’ kuruldu. Tarım gibi büyüyen, reel ekonomi içindeki payı artan bir sektörde katkımızı daha da artırmayı planlıyoruz. Bu çerçevede, tarım sektörünün ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ürünlerimizi çeşitlendiriyor ve tarım finansmanının sağlıklı gelişimi için yapılabilecekleri gözden geçiriyoruz.

Bankanızın tarım kredileri alanında büyüklüğü nedir?
Nakdi kredilerde lider olan bankamızın rakamları içerisinde, tarım sektörüne kullandırılan krediler de giderek büyüyor. Iş Bankası’nın 2011 sonu itibarıyla tarım kesimine kullandırdığı nakdi kredi tutarı 851 milyon TL iken 2012 sonunda yaklaşık yüzde 34 artışla 1 milyar 143 milyon TL’ye yükseldi.~

Tarım kredilerinde geri dönüşler nasıl?
Tarım sektörüne kullandırılan kredilerin, bankamızda sorunlu kredilere dönüşme oranı, 2012 sonu itibarıyla yüzde 2,4 seviyesinde. Bu oran sektörün düşük düzeyde sayılabilecek yüzde 2,9’luk oranının da altında.

2013 için tarım kredileri alanında hedeflerinizi açar mısınız?
2012 içinde ilk uygulamalarını yaptığımız sözleşmeli üretim kredisinin yanı sıra planladığımız diğer yeni tarım ürünleri ve mevcut kampanyalarımızın da etkisiyle 2013 yılında tarım kredilerinde sektördeki büyümenin üzerinde bir artış hedefliyoruz.

Hangi bölgelerde daha aktifsiniz?
En çok şubeye sahip özel banka olarak bankamızın ülke geneline yaygın bin 249 şubesinin 500’ü aşan kısmı, ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalı piyasalarda yer alıyor. Ülke geneline yaygın şube ağıyla tarım faaliyetlerimizin bulunduğu tüm bölgelerde, aynı şekilde tarıma ürün ve hizmetleri sunuyoruz, destek veriyoruz. Diğer taraftan, tarımsal faaliyetlerin yoğunluğuna paralel olarak öne çıkan coğrafi bölgeler ise Akdeniz, Ege, Trakya, Iç ve Güneydoğu Anadolu olarak kendini gösteriyor.

Tarım kredilerinde faiz oranlarını, yine bu kredilerde sorunlu kredi oranlarını değerlendirir misiniz?
Tarım kredilerinde faiz oranları, piyasadaki güncel rekabet koşullarında belirleniyor. Bu paralelde halihazırda düşme eğiliminde olduğu görülüyor. Biz de tarım sektöründeki üreticiler dahil tüm müşterilerimize piyasa koşulları çerçevesinde uygun faiz oranları sunuyoruz. Tarım kredilerinin ihtiyaca uygun miktar ve koşullarla tahsis edildiğinde sorun yaratma potansiyelinin az olacağını düşünüyoruz. Doğru olarak tahsis edilmiş bir tarım kredisinin, o üretim sezonunda elde edilecek mahsulün geliriyle sorunsuz bir şekilde ödenmesi mümkün.

Tarım kredileri alanında hükümet kanadından yapılmasını beklediğiniz düzenlemeler nelerdir?
Son dönemlerde tarımla ilgili kamu kuruluşlarının eşgüdüm içerisinde pek çok yeni uygulama ve projeye imza attığını görüyoruz. Bu çerçevede, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından mayıs ayı içinde 20132017 yıllarını kapsayan bir “stratejik plan” da açıklandı. Daha önceden gündeme gelen ve planda yeniden yer verilen “Tarım Parsel Bilgi Sistemi, Havza Bazlı Destekleme Modeli” gibi kavramlar ile “Hal Kayıt Sistemi, Lisanslı Depoculuk ve buna bağlı Ürün Senedi Karşılığı Finansman Programı” gibi uygulamaların tarım sektöründe olumlu değişim ve gelişmeler sağlayacaktır. Bu uygulamaların, üreticilerin ve tüm ülkenin ihtiyacını karşılayacak, aynı zamanda finans kuruluşlarının tümünün içinde yer alabileceği bir yapıda hayata geçirilmesi uygun olacak.~

Türk bankacılık sektöründe tarım kredilerinin aldığı pay artıyor. Bunun nedenleri nasıl açıklanabilir?
Tarımsal üretim, nüfusun gıda maddeleri gereksinimini karşılaması, tarıma dayalı sanayinin hammadde kaynağını oluşturması, önemli bir kesime istihdam olanağı sağlaması, dışa bağımlılığı azaltması gibi çok belirgin faydalar sağlıyor. Bunların yanı sıra ülke ekonomisi ve ihracat içindeki artan payı, devlet destekleri gibi nedenlerle artan stratejik rolüyle de öne çıkıyor. Küresel ısınma, nüfus artışı, gelişen yeni ekonomiler ve buna paralel olarak ekonomik gücü ve tüketim talebi artan bireyler, tarım sektörünü önümüzdeki yıllarda daha da önemli hale getirecek.

Çiftçiye ne sağlıyoruz?
ÇÖZÜMLER

Üreticilere, ürünlerinin hasat dönemleriyle uyumlu geri ödeme seçenekleri, uygun vade ve faiz oranları sağlayarak çok çeşitli alanlarda finansman çözümleri ve bankacılık hizmetleri sunuyoruz.
ÇEŞİTLİLİK
Tarımsal işletmeler kredisi, traktör kredisi, sözleşmeli üretim kredisi, TMO makbuz senedine dayalı kredi, hayvancılık işletme ve yatırım kredileri, seracılık işletme ve yatırım kredileri ile tarımsal arazi kredisi ve imece Kart gibi kredi ürünlerimiz var. Bunlara ilave olarak, Tarımsal Ürün Kart ve TARSİM sigortaları gibi sektörün nakit ve risk yönetimine ilişkin ürünlerle de piyasada yer alıyoruz.
KAMPANYA
İş Bankası olarak tarıma yönelik ürünlerimizle çeşitli kampanyalar düzenliyoruz. Bunun yanı sıra mevsime göre farklı ürünlerin üretiminin finansmanı amacıyla yöresel kampanyalar da gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, Avrupa Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) kapsamında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından onaylanan projelere finansman sağlıyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz