Müşteri sayısında ilk 3'ü hedefliyoruz

Tam Faktoring Genel Müdürü Hasan Erkan Anlar, şirketin kısa sürede geldiği noktayı ve KOBİ odaklı yeni iş modellerini anlatıyor.

1.03.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Müşteri sayısında ilk 3'ü hedefliyoruz
Faktoringin yeni oyuncularından Tam Faktoring, ilk 9 aydaki büyüme hızıyla sektörde iddialı olduğunun işaretlerini veriyor. Şirket, 2012 sonunda ilk 7 ayında 65 milyar TL ciro ve bin müşteriye ulaştı. Şirket, küçük ve orta boy işletmelere yönelerek, KOBİ’lere yakın dağıtım ağı stratejisiyle farklılaşmayı hedefliyor. Bu yılın sektör ve şirket için daha iyi geçeceğine inanan Tam Faktoring Genel Müdürü HASAN ERKAN ANLAR, “2013’te agresif büyüyeceğiz. 15 yeni şube açacağız. 5 yıl sonra sektörde müşteri sayısı anlamında ilk 3’te yer almayı planlıyoruz” diyor. Faktoringin en yeni oyuncularından Tam Faktorİng, sektöre I112I1 bir giriş yaptı. Kuruluşundan bugüne geçen 9 ayda İstanbul’da KOBİ’lerin yoğunlukta olduğu noktalarda 6 şube açtı. 2012 sonu itibariyle cirosunu 65 milyon TL’ye çıkardı. Ulaştığı 1000 müşteri sayısıyla da sektörün ilk 20’si arasına girdi. Zaten şirketin bu alanda iddialı hedefleri var. Tam Faktoring Genel Müdürü Hasan Erkan Anlar, önümüzdeki 5 yılda müşteri sayısında sektörün ilk 3 oyuncusu arasında olmayı planladıklarını açıklıyor. Şirket, bu hedef doğrultusunda bu yılın ilk 2 ayında da müşteri sayısını yüzde 20 artışla bin 200’e çıkarmış durumda. “Bizim ana segmentimiz KOBİ’ler...” diyen Anlar, bu yıl ağırlıkla Anadolu’da olmak üzere 15 yeni şube açacaklarını belirtiyor. Actera özel girişim fonunun kurduğu Vektor Yatırım Holding’in şirketi olan Tam Faktoring, bu yıl da agresif büyümeyi planlıyor. Anlar, 2013 yılı hedeflerini şöyle özetliyor: “Bu yılsonunda müşteri sayımız, 2012 yılsonu bin sayısından en az 3 kat fazla olacak. Aktif büyüklüğümüzün 200 milyon TL’nin üzerinde olmasını hedefliyorum.” Tam Faktoring Genel Müdürü Hasan Erkan Anlar, şirketin kısa sürede geldiği noktayı ve KOBİ odaklı yeni iş modellerini anlatıyor:

Capital: Yeni kurulan bir şirket olarak ilk yılınızda nasıl bir performans gösterdiniz?
2011 yılının Temmuz ayında kuruluş izni aldık. Ben Aralık ayında görevime başladım. Öncesinde Garanti Faktoring’de genel müdür yar-dımcısıydım. Kuruluş izninin ardından BDDK’dan faaliyet izni almak için gerekli çalışmaları hızla yaptık. Mayıs ayı ortasında da faaliyet iznimizi aldık ve Tam Faktoring adıyla faaliyete başladık. Özel sermaye fonu Actera’nrn kurduğu Vector Yatırım Holding şirketi bizim ana ortağımız. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Vector Yatırım Holdingin yüzde 9,5 ortaklığına sahip. Şirketimizin 82 Milyon TL ödenmiş sermayesi bulunuyor. Sektörün en büyük ikinci sermayesine sahibiz. Bu sermaye, İş planımız ne kadar agresif olduğunu gösteriyor. 2012 yılında şubeleşmemizin ilk adımlarını attık ve İstanbul’da 6 şube açtık. Şu anda İkitelli, Dudullu, Gebze, Beylikdüzü, Bayrampaşa-Topçular ve Pendik’te şubelerimiz bulunuyor. 2012 yılı sonu itibariyle bin müşteriye ulaştık. 7 ay içinde sektörde müşteri sayısı anlamında ilk 20 şirketten biri haline geldik. 2012 sonunda 65 milyon TL ciro elde ettik.

Capital: Peki büyüme stratejiniz nasıl olacak?
Bizim ana segmentimiz KOBİ’ler olacak. Bizi sektörde farklı kılan dağıtım modelimiz... Daha az penetre edilmiş noktalara en hızlı şekilde ulaşmak istiyoruz. Hedefimiz güvenilir, şeffaf ve modern olmak. KOBİ’lerin her an uğrayabilecekleri, işlemlerini hızla yapabilecekleri modern, şeffaf, giriş katında bulunan şubeler açıyoruz. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın ortaklığı da çok önemli bir katma değer. Banka bize 3 yıllık bir finansman kolaylığı da sağladı. İstediğimiz zaman kullanabileceğiz.~

Capital: Özellikle yoğunlaştığınız alanlar var mı?
- Üretime odaklanıyoruz. Ağırlıklı tekstil, inşaat, toptan perakende ve gıda alanlarında varız. Sonuçta şubelerle bulunduğumuz noktalarda KOBİ’lerin faaliyet alanlarına yoğunlaşıyoruz.

Capital: 2013 yılında nasıl bir büyüme planınız var?
- 2013 ’te agresif büyüyeceğiz. Öncelikle bu yıl 15 yeni şube açmayı planlıyoruz. Bunların ilki Mart ayında Ankara İvedik’te olacak. Anadolu’da büyük şehirlerde İzmir, Antalya, Eskişehir, Adana ve Bursa’da şubeler açacağız. İstanbul’da biri Merter’de olmak üzere iki yeni şube daha hedefliyoruz. KOBİ’lerin bulunduğu mahallelerde olacağız. Bu yılın ilk 2 ayında müşteri sayımızı bin 200’e çıkardık. Bu yılsonunda da müşteri sayımız, 2012 yılsonu bin olan sayından en az 3 kat fazla olacak. Şu an için cirodan ziyade hizmet modelimizi geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bizim müşterilerimizin işi gereği, bize küçük ölçekli alacaklar geliyor. Şu anda ortalama işlem büyüklüğümüz 20-25 bin TL. Bu yılsonunda aktif büyüklüğümüzün 200 milyon TL’nin üzerinde olmasını hedefliyorum.


Capital:
Bu hedeflerinize bakarak ekonominin de canlı olacağını düşünüyorsunuz, sanıyorum.
- Evet, bu yılın ilk 2 ayı gayet iyi geçti. 2013 çok daha iyi bir yıl olacak. Aslında Ocak-Şubat, faktoring sektörü için göreceli olarak daha yavaş aylardır. Ama biz yılbaşından bu yana ekonomik aktivitede bir hızlanma hissediyoruz. Geçtiğimiz yıl Kasım-Aralık KOBİ tarafında işler daha yavaştı. Burada şube dağılımı çok önem kazanıyor. Şubelerle müşteriye yakın olup, ihtiyacı karşılamaya devam ettiğiniz sürece ilgi hep oluyor.

Capital:
Şube ağınızda Anadolu baskın olacak, cironuzun büyük bölümünün Anadolu’dan mı gelmesini bekliyorsunuz?
Anadolu insanı yeniliğe çok açık, yakın hizmet verildiğinde ciddi ilgi ve talep görülüyor. Biz de gittiğimiz yerlerin esnafı olacağız. Bu yılsonunda sayısı 21’e çıkacak şubelerin 8’i İstanbul’da ve kalanı Anadolu’da olacak. Anadolu’da büyümenin daha hızlı olacağını düşünüyorum. Anadolu’da ürüne ihtiyaç da daha fazla. O nedenle 2013’te cironun ağırlığı İstanbul’dan gelse de ileriki yıllarda Anadolu’dan elde edilen ciro artacaktır.

Capital:
5 yıl sonrası için şirketi nasıl konumluyorsunuz?
5 yıl sonra sektörde müşteri sayısı anlamında ilk 3’te yer almayı planlıyoruz. 5 yıl içinde en az 30 şubeye ulaşmış oluruz. Bu noktada sadık müşteri yaratmayı da hedefliyoruz.

"Sektör 5 yılda 150 milyar TL barajını aşar"
BÜYÜME HIZLANACAK
Faktoringin reel ekonomiye, kısa vadeli finansman ihtiyacı olan KOBİ’ye çok faydası var. Bugün şirketlerin en önemli varlıklarından biri alacakları, varlıklarının yüzde 40-45’ını alacaklarından oluşuyor. O nedenle de şirketlerin faktoring yoluyla iyi alacağını değerlendirmesi mantıklı. Faktoring sektörünün bu yıl yüzde 20 büyüyeceğini öngörüyorum. 2011 yılında 70 milyar TL olan sektör cirosu, 2012 yılı sonunda 77 milyar TL’ye ulaştı. Toplam alacaklardaki büyümede de 2011 yılsonunda 14,2 milyar TL iken 2012 yılsonunda 16, 3 milyar TL’ye çıktı. Burada da yüzde 15’lik bir büyüme mevcut. Bence bu, cirodan daha güçlü bir gösterge. Burada artış yüzde 20’un üzerinde olur.

100 BİN MÜŞTERİYİ GEÇER
5 yıllık perspektifte bakarsak sektörün büyüklüğü 150 milyar TL’nin üzerinde olur. Müşteri sayısı da rahatça 100 bini geçer. Bugün sektörde müşteri sayısı 65 bin. Bu yıl bu sayıda, en azından yüzde 10’luk bir artış bekliyorum. Sektörde bazı büyük faktoring şirketlerinin müşteri sayısına dair motivasyonu yok ancak bazı büyükler de müşteri ağlarını geliştirmeye çalışıyor. Türkiye’de bulunan 3 milyon KOBİ’den kaçının bu ürünü kullandığı çok önemli. Yıl içinde faktoring hizmetine dokunan 100 bin KOBİ vardır sanıyorum ama bu rakam yine de çok az.

"Bu yıl yeni şirket girişleri olacak"
OYUNCU SAYISI ARTAR MI?

Faktoring yasasının çıkmasıyla kuralların belli olması sektöre yerli ve yabancı oyuncuların ilgisini artırıyor. Sektöre geçen yıl 5 yeni oyuncu geldi. Bu yıl da şimdiye kadar 2 şirket kuruluş izni aldı. Bu yıl sektöre yeni girişler görmeye devam edeceğimizi düşünüyorum. Bu yıl başvuru sayılarından ilgiyi göreceğiz. Bugün sektörde 76 şirket var. Bu yıl büyük birleşmeler beklemiyorum. Ama sektörde küçük çaplı birleşmeler olabilir. Uzun vadede firma sayısının çok artması beklemiyorum. Sektöre giren şirketlerle ayrılanlar dengelenecektir.~
MEVCUTLAR İŞ MODELLERİNE BAKACAK
Önümüzdeki 3 yıl yeni kanuna bir adaptasyon süreci olacağından bu dönemde mevcut oyuncular da kendi iş modellerini gözden geçirecek. Özellikle dağıtım kanalları iyi mi ona bakacaklar. Sermaye limitinin 20 milyon TL olması, şube açmayla alakalı masraflar gibi yeni konular mevcut. Bakalım kanun devam eden alt yasalarla nasıl desteklenecek, nasıl kurallar olacak? Ama şirketlerin mevcut iş modellerini değerlendirmeleri sonrası yeni ortaklıklar, çıkışlar, yeni bir iş modellerine geçme söz konusu olabilir.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz