Kariyerde Yeni Fırsat

Sigortacılık sektöründe bir süredir “bireysel emeklilik” heyecanı yaşanıyor. Hazırlık, Hazine’ye başvuru, dönüşüm, izin derken, ciddi mesafe alındı. Bazı şirketler start vermek üzere, bazılarının b...

1.02.2003 02:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Sigortacılık sektöründe bir süredir “bireysel emeklilik” heyecanı yaşanıyor. Hazırlık, Hazine’ye başvuru, dönüşüm, izin derken, ciddi mesafe alındı. Bazı şirketler start vermek üzere, bazılarının birkaç aya ihtiyaca var. Ancak, tamamı da kadrosunu oluşturmak, yeni yönetici ve eleman almak için kolları sıvamış durumda. Bazı şirketler 70, bazıları da 150’ye varan yeni eleman alacaklar. 2003 yılı boyunca yapılacak bu alımlar, yeni mezunlardan tecrübelilere, çok sayıda insana kariyer kapısı açacak…  
 
Nisan ayından bu yana sigorta piyasasının en önemli gündem maddesini bireysel emeklilik sistemine ilişkin gelişmeler oluşturuyor. Başvuru tarihinden sonra hummalı bir çalışma içine giren hayat sigortası şirketleri, Hazine’den bekledikleri yanıtı da aralık ayından itibaren almaya başladı.  
 
17 Ocak itibariyle bireysel emeklilik şirketi kurma konusunda Ak Hayat, Anadolu Hayat, Koç Allianz Hayat, Garanti Hayat, Yapı Kredi Yaşam, Commercial Union Hayat, Doğan Hayat, Ankara Hayat ve Oyak Emeklilik izin aldı.  
 
İzinlerin çıkmasının ardından da bu şirketler kolları sıvadı. Şirket isimlerini değiştirmekle başlayan bu süreç, ruhsat için Hazine’ye başvurma ve oradan gelecek yanıta göre fon oluşturmayla devam edecek.  
 
Bireysel emeklilik şirketleri bir taraftan kanun gereği yapması gereken işleri bir bir yerine getirirken, diğer taraftan da şirket içi organizasyonlarını büyütme yoluna gidiyor. Yeni eleman alımları konusunda oldukça atak davranan bireysel emeklilik şirketleri, ağırlıklı olarak pazarlama bölümlerini geliştirmek istiyor. Kendi web sitelerinden yaptıkları duyurular, çeşitli insan kaynakları siteleri ve gazetelere verdikleri ilanlarla kadrolarını genişletme konusunda hızla ilerliyorlar.  
 
5 şirket eleman alacak  
 
Emeklilik konusunda faaliyet göstermek üzere 9 şirketin izin aldığını daha önce söylemiştik. Bunlardan CU Hayat, Doğan Hayat, Ak Hayat, Yapı Kredi Yaşam ve Ankara Hayat şu sıralarda ciddi bir elaman arayışına girmiş durumda. Ağırlıklı olarak pazarlama kadrolarını geliştirmeyi planlayan bu şirketlerin her birinin 1 yıl içinde  70 ile 150 arasında çalışanı bünyesine katacağı belirtiliyor.  
 
Buna karşın mevcut pazarlama kadrosuyla devam edeceğini söyleyen şirketler de var. Koç Allianz Hayat ve Garanti Emeklilik, kadrosu nedeniyle, şu anda yeni eleman alımını düşünmüyor.  
 
Anadolu Hayat’ta da henüz bu konuda bir hazırlık yok. Ancak, yakın bir gelecekte Anadolu Hayat’ın da eleman alımı yapabileceği söyleniyor.  
 
Oyak Emeklilik’in diğer şirketlerden farklı bir yanı var. Oyak Grubu bünyesindeki şirket yeni kurulacak. Yani grup bünyesindeki Axa-Oyak Hayat Sigorta’nın bireysel emekliliğe dönüşmüyor. Hazine’nin şirket kurulması için 17 Ocak’ta izin vermesi nedeniyle şu anda oluşturulacak yapı hakkında net bir şey söylemek mümkün değil. Sektör yetkilileri, yeni kurulan bu şirketin de özellikle finansal danışman kadrosunda ciddi bir eleman alımı yaşanabileceği söyleniyor.  
 
Kaç kişi alacaklar?  
 
Emeklilik şirketleri özellikle satış kadrolarını genişletme yoluna gidiyor. Ak Emeklilik Genel Müdürü Meral Ak, bugüne kadar yaptıkları çalışmalarda genel müdürlük kadrosunu tamamladıklarını söylüyor. İlk etapta 15 kişilik yeni bir ekip aldıklarını, daha önce şirketin hiç direkt satış ekibi olmadığı için ilk etapta 100 kişilik bir ekip kurduklarını da sözlerine ekliyor. Ak’ın verdiği bilgiye göre, Ak Emeklilik’teki direkt satış ekibi yıl sonuna kadar 250 kişiye çıkarılacak. Yani 150 kişilik daha eleman alımı gerçekleştirilecek.  
 
Doğan Hayat İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Devrim Madenoğlu ise ilk yıl direkt satış kadrosu için yönetici ve alt kadro olarak 120 kişi olmayı planladıklarını söylüyor. Şu an 62 kişilik bir satış kadrosu olan şirket, yıl sonuna kadar 58 kişiyi daha istihdam edecek.  
 
Madenoğlu, “Anadolu’ya yayılmayı hedefliyoruz. Bu amaçla bölgeler için de kadro çalışmalarımızı hızlandıracağız. Acente ve bankalar kanalını kullanarak yapacağımız satışlar için de eleman istihdamı söz konusu olacak” diye konuşuyor.  
 
Devrim Madenoğlu, bireysel emeklilik operasyon ve emeklilik müşteri hizmetleri bölümü için yönetici ve alt kadro dahil, 27 kişinin istihdamının gerçekleştirileceğini söylüyor.  
 
Ankara Hayat İnsan Kaynakları Grup Müdürü İlker Cem Tütüncü, yıl içine dağılmış bir şekilde 70’e yakın eleman alımı yapacaklarını söylüyor. Tütüncü, finansal danışmanların yanı sıra, fon yönetimi, insan kaynakları, muhasebe, bilgi işlem ve diğer yönetim konularında elaman alacaklarını, ancak ağırlığı pazarlamaya vereceklerini belirtiyor.  
 
Yapı Kredi Yaşam yetkilileri ise, şu anda alınacak eleman sayısının netleşmediğini, ancak yüksek miktarlarda olduğunu söylüyor.  
 
İşsiz bankacılara iş imkanı  
 
Aslında tüm sigorta şirketlerinin adaylarda aradığı özellikler birbirine paralel. İlk tercih tüm adayların üniversite mezunu olması. Tercih edilen bölümler ise iktisat, işletme, satış-pazarlama, bankacılık- sigortacılık ve istatistik... Adayların İngilizce bilmesi de tercih nedeni. Erkek adaylarda da askerlik hizmetini tamamlamış olması isteniyor.  
 
Tüm bunların yanı sıra adayların finansal analiz konusuna yatkın, genç, dinamik, satışa hevesli ve müşteri analizini iyi yapabilecek yapıda olması şartı aranıyor. Adayların 2 ile 4 yıl arasında tecrübe sahibi olması da aranan nitelikler arasında. Bu da 2000 ve 2001 krizlerinden sonra finans sektöründe işsiz kalan pek çok kişi için iş imkanı doğması demek.  
 
Ak Emeklilik Genel Müdürü Meral Ak, işe alımlarda ana hedeflerinin işsiz bankacılara ulaşmak olduğunu söylüyor. Ak, “Onların içindeki bir grubu seçerek eleman almayı planladık. Böylece eski bankacılara da yol açmış olacağız. İlk aldığımız 100 kişilik grupta da çok sayıda bankacılık ve sermaye piyasalarında tecrübeli kişiler var.”  
 
Kişilik testleri yapılıyor  
 
Adayların aranılan nitelikleri taşıması, görüşmelere çağrılması için yollarını önemli oranda açıyor. Ancak, sadece bu özellikler işe alım için yetmiyor. Bireysel emeklilik şirketlerinin hemen hepsi, adaylara çeşitli kişilik ve görev analiz testleri uyguluyor.  
 
Ankara Hayat İnsan Kaynakları Grup Müdürü İlker Cem Tütüncü de eleman alımlarında uyguladıkları farklı yöntemler olduğunu söylüyor. Görev alanı, görevi alacak kişinin yetkinlikleri konusunda outsource olarak yaptıkları ve sürekli yeniledikleri testler olduğunu ifade ediyor. Tütüncü, testler hakkında şu bilgileri veriyor:  
 
“Yeni açılan pozisyonlar gözden geçirilip, görev ve sorumlulukları nelerdir, yetkinlikleri nelerdir gibi çalışmalar yapıyoruz. Bu analizleri, ücretlendirme çalışmaları izliyor. Şirket bünyesindeki her bölümün kendine özgü yetkinlik ve aranılan özellikler kümesi var. Eleman alımlarında da bu özelliklere uyum etkili oluyor.”  
 
Bir aylık saha eğitimi veriliyor  
 
İşe alımların tamamlanmasının ardından ise adayları yoğun bir eğitim programı bekliyor. İlk etapta oryantasyon programına dahil edilen adaylar sonra istihdam edildikleri bölüme göre, eğitim programlarına katılıyorlar.  
 
Doğan Hayat İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Devrim Madenoğlu, her bölüm için uyguladıkları eğitimin farklı olduğunu söylüyor. Madenoğlu’nun verdiği bilgiye göre, satış kadrosu için, temel ekonomi, genel sigortacılık bilgisi, bireysel emeklilik sistemi, sosyal güvenlik sistemi, vergi mevzuatı, finans ve yatırım araçları, finansal matematik, satış teknikleri, pazarlama stratejileri, iletişim ve insan ilişkileri eğitimleri veriliyor. Satış dışı kadrolara verilen eğitim ise, mesleki ve kişisel gelişim programlarını, yöneticiler için yönetim gelişim eğitimlerini kapsıyor.  
 
Ak Emeklilik Genel Müdürü Meral Ak da 1 aylık yoğun bir eğitim programı uyguladıklarını söylüyor. Ankara Hayat Sigorta İnsan Kaynakları Grup Müdürü İlker Cem Tütüncü ise, özellikle pazarlamaya yönelik alınan elemanları, sürekli geliştirdikleri ve iddialı da oldukları bir eğitime tabii tuttuklarını söylüyor. Tütüncü, en az 2-3 haftalık bir süreçte konunun uzmanları tarafından adaylara yoğun bir eğitim programı uygulandığını ifade ediyor.  
 
Şirket içi eğitimlerin tamamlanmasının ardından, tüm şirketler finansal danışman adaylarını en az 1 aylık saha eğitimine tabii tutuyor.  
 
İŞTE ARANAN SİGORTACI TİPİ  
 
Meral Ak / Ak Emeklilik Genel Müdürü
 
 
Ak Emeklilik, hayat şirketinden bireysel emekliliğe dönüş konusunda en erken yanıt alan şirketlerden biri… Hazine’den 3 Aralık’ta dönüşüm için izin alan şirket, ocak ayı içinde şirketin unvanını Ak Emeklilik’e döndürdü. Ak Hayat Genel Müdürü Meral Ak, satış ekibini büyüteceklerini, bunu yaparken de sektör ortalamasını yükseltmeyi planladıklarını söylüyor. Meral Ak’ın konuyla ilgili görüşleri şöyle:  
 
“Biz eleman alımlarında gerçekten sektörü ortalamasını yükseltmek istiyoruz. Bu nedenle de tercihimizi, belli başlı üniversitelerden mezun olan, tercihen yabancı dil bilen, sermaye piyasaları ve bankacılıkta tecrübeli kişilerden yana kullanıyoruz.  
 
Ayrıca, elemanların prezantabl olması da bizim için önemli. Çünkü, direkt satış yapacağız ve bu ekipler, müşterilerimizin ömürlerindeki en önemli 10-20 yılı birlikte planlayacaklar. Bu anlamda finansal danışmanların tecrübeli ve prezantabl olmasının önemi büyük. Tecrübe aramamızın en büyük nedeni de finansal danışmanların müşteriden daha bilgili ve tecrübeli olması ihtiyacından kaynaklanıyor. Tüm bunları isterken de elemanlarımıza sektör ortalamasının üzerinde ücret vermeyi planlıyoruz. Tabii ki bu ücreti boşa vermiyoruz. Sektör ortalamasının üzerinde kalitede elemanlar alıyoruz, bu kalitenin de ücretini vermek istiyoruz.”  

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz