Birinci ligde pazarın yaklaşık yüzde 75'ini elinde tutan 4 büyük oyuncu var. Bu oyuncular fonda 3 milyar TL'ye, katılımcı sayısında ise 600 bine koşuyor. İkinci ligde 5 şirket rekabet ediyor. Yeni dönemde en büyük yarışın burada olacağı konuşuluyor. Çünkü şirketler, 1 milyar TL eşiğini bir an önce aşmak istiyor. Pazar payı yüzde 1 'in altındaki küçükler liginde ise sürpriz çıkışlar gündemde. 2023'e kadar 100 milyar TL'lik hacim hedefleyen BES, hareketli bir sezona hazırlanıyor. Türkiye'de bireysel emeklilik sistemi (BES) 2003'te faaliyete geçti. Büyük hedeflerle yola koyulan sektör, 8 yılda önemli mesafe aldı. Bu 8 yıllık dönemde, pazarda tek değişmeyen ilk 4 büyük oyuncu ile geriden gelenler arasındaki fark oldu. Sektöre ilk girmenin ve banka iştiraki olmanın avantajını yaşayan 4 şirket, zaman içinde diğer oyuncularla aralarındaki farkı açtı. Bugün katılımcı sayısı itibarıyla Anadolu Hayat Emeklilik, Avivasa, Yapı Kredi Emeklilik ve Garanti Emeklilik olarak sıralanan bu4 oyuncu, pazarın yaklaşık yüzde 75'ini elinde tutuyor. 4 büyüğün ardından ikinci ligde 5 şirket rekabet ediyor. Pazar payı yüzde 3 ila 6 arasında seyreden bu oyuncular, son dönemde yeni ürünlere ve dağıtım kanalına yatırım yapıyor. Pazar payı yüzde 1'in altındaki küçüklerin oyun planında da dağıtım kanalı öne çıkıyor. Her şirketin hedefinde banka kanalını daha etkin kullanmak var. Diğer yandan hem ikinci ligde hem üçüncü ligde son dönemde el değiştiren şirketler oldu. Bu durumun yeni dönemde sürpriz çıkışları gündeme getirebileceği konuşuluyor.
4 BÜYÜK DEĞİŞMİYOR
13 şirketin faaliyet gösterdiği BES'in 4 büyük oyuncusu da banka iştiraki. Ayrıca her biri pazara ilk girmenin avantajını yaşıyor. 4 büyükler bugün daha çok banka kanalı ve kurumsal üyeliklerle payını artırıyor. 1'inci ligin en büyük oyuncusu Anadolu Hayat Emeklilik. Şirketin, pazar payı neredeyse geriden kalan 9 büyük şirketin payının toplamına eşit. Bugüne kadar 2 bine yakın kişiyi emekli ettiklerini söyleyen Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, toplam fon tutarının da 3 milyar TL'ye yaklaştığını söylüyor. Uğurlu, büyümede farklı müşteri beklentilerine yönelik yeni ürünler geliştirmelerinin etkili olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Düşen faiz oranları, katılımcıların beklentilerini karşılamak için yeni fon alternatifleri sunulmasını zorluyor. Yılın geri kalanında fon çeşitlerini artırarak yatırım fırsatlarını geliştirmeyi amaçlıyoruz." Pazarda Anadolu Hayat Emeklilik'in en yakın takipçisi Avivasa. 2 yıl önce pazarın lideri olan Avivasa, özellikle geçen yıl kurumsal katılımlarda büyük başarı elde etti. Avivasa Emeklilik ve Hayat CEO'su Meral Eredenk, kârlılığa önem verdiklerini söylüyor. Son dönemde yatırıma hız verdiklerini, farklı alanlarda da büyüme fırsatlarını takip ettiklerini söyleyen yönetici, "Liderlik gündemimizin önemli bir konusu. Ancak temel önceliğimiz kârlı büyümemizi sürdürmek. 2011 sonunda 3 milyar TL üzerinde fon büyüklüğü ve 410 bin katılımcı ile öncü konumumuzu korumayı hedefliyoruz" diyor.~
2'NCİ LİGDE BÜYÜK YARIŞ
BES şirketleri için ulaşılan fon büyüklüğü ve bu fon büyüklüğünün korunması, kârlılık için en önemli etken. Sektör profesyonelleri 1 milyar TL'nin altında bir fon büyüklüğü ile kâr etmenin pek mümkün olmadığını söylüyor. Pazardaki 4 büyük oyuncunun arkasından gelen 9 şirketin ise fon büyüklükleri 60 ila 800 milyon lira arasında değişiyor. Fon büyüklüğü 400 milyon TL'nin üzerinde olan şirketlerin bulunduğu 2'nci ligin oyuncuları Vakıf Emeklilik, ING, Groupama, Allianz ve adı kısa süre önce BNP Paribas Cardiff çatısı altına giren Fortis Emeklilik. Fon tutarını 1 milyar TL'ye çıkarmak için kıyasıya rekabet içinde olan bu grubun önceliği ürün ve hizmet farklılıklarını ortaya koymak. 2011'de bu grupta en büyük atılımı Vakıf Emeklilik yaptı. Katılımcı sayısını ve fon büyüklüğünü artıran şirket, geçen yıl grubun lideri olarak ING Emeklilik'in önüne geçti. Bir yıl içinde fon büyüklüğünü yüzde 331ük artışla 807 milyon TL'ye, katılımcı sayısını ise yüzde 30,13'lük artışla 181 bine yükseltmeyi başardıklarını söyleyen Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, pazardaki hızlı büyümelerinde kolay anlaşılabilen ve farklı müşteri tiplerine hitap eden ürün geliştirmelerinin büyük katkısı olduğunu söylüyor.
REKABETİN YÖNÜ
Vakıf Emeklilik'i yakından takip eden ING Emeklilik, son dönemde müşteri odaklı büyüme ile portföy yönetiminin performansını artırmaya odaklanıyor. Kısa süre önce dünyanın önde gelen müşteri bağlılığı programı Net Tavsiye Skoru'nu devreye sokan şirket, yakın arkadaşlara tavsiye edilen bir marka olma hedefinde. ING Emeklilik CEO'su Jetse de Vries, "Hedef ve stratejilerimiz arasında satış kanallarımızın verimini ve hacmini artırmak bulunuyor. Acente veya banka kanalının ihtiyaç ve beklentilerine uygun iş ve destek modelleri geliştiriyoruz. Bireysel emeklilik pazarında fon büyüklükleri 60 ila 100 milyon lira arasında değErgo Emeklilik gibi sektöre yeni giren şirketler bulunuyor. Bu oyuncuların iddialı büyüme hedefleri var. Ergo Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Recep Akkaya, "2010'dan itibaren atağa kalktık. Önümüzdeki dönemlerde yeni ürün ve hizmetlerle pazardan daha çok pay alacağız" diyor. Sektöre en yeni giriş yapan Deniz Emeklilik, 3'üncü ligin gözde şirketlerinden. Bugüne kadar 3 kez el değiştiren şirketi, son olarak 161,9 milyon Euro'ya American Life Hayat Sigortası satın aldı. BES'de rekabet 3 ligde de sürüyor.Tabloyu görmek için görsele tıklayın
ŞİRKET SAYISI ARTACAK
Sistemden emekli olan katılımcıların sayısı artıyor. Önümüzdeki dönemde 2,5 milyon olan BES üyelerinin sayısını 5,5 milyona çıkması bekleniyor. Sektörün büyük potansiyele sahip olduğunu söyleyen Meral Eredenk "Çeşitlenen emeklilik fonları ve sisteme katılımı teşvik edici yasal düzenlemeler, sektörü büyütmeye devam edecek. Küresel kriz nedeniyle ara verilen kurumsal katılımlar, 2011'de yeniden başlayacak. Bu da sistemin önümüzdeki dönemdeki büyümesinde önemli bir yer tutacak" diyor. Önümüzdeki dönemde şirket sayısının da artması bekleniyor. Bugün 13 şirketin faaliyet gösterdiği pazarda yeni oyuncular göreceğiz.. Pazara giriş için izin bekleyenler arasında Axa ile Ray Emeklilik var. Şirket sayısı gelecek yıl 15'e ulaşacak. Jetse de Vries, artan şirket sayısıyla birlikte pazar paylarında değişiklikler yaşanabileceğini söylüyor ve ekliyor: "Rekabet daha zor bir hale gelecek. Sektöre giren yeni şirketlerin pazar payları üzerinde etkili olacak. Bu etkinin büyüklüğünü ise şirketlerin fon performansı ve hizmet kalitesi belirleyecek."~
MEHMET BOSTAN / VAKIF EMEKLİLİK GM
HEDEFİMİZ İLK 3
YENİDEN PLAN YAPTIK Yöneticilerimizin ve çalışanlarımızın katılımıyla bir SWOT çalışması yaptık. Şirketimizin güçlü ve zayıf yanlarını gözden geçirdik. Fırsatları ve tehditleri belirledik. Stratejimizi kurduk. Ancak en önemlisi uzun dönemli hedefimizi belirledik. Şirketimizi 25'inci yıldönümünde sektör sıralamasında pazarda ilk 3'e yerleştirmeyi ve müşteri memnuniyeti en beğenilen şirket olmayı hedefliyoruz.
İKİ KAT KATILIMCI Sektörün 5'inci büyük oyuncusu olmakla birlikte bu sıralamanın bankamızın büyüklüğünü yansıtmadığını düşünüyoruz. Ürünlerimizi ihtiyaca en uygun, kolay anlaşılabilir ve kolay erişebilir hale getirdik. Bankamızın şubeleri dışında, alternatif dağıtım kanalları ile de hizmet sunabileceğimiz projelerimiz hazırlık aşamasında. 2 büyük grupla, orta vadede yaklaşık 350 bin üyeyi kapsayan bir işbirliği başlangıcındayız. Bu işbirliği istediğimiz sonuçları verirse katılımcı sayımızı iki katına çıkarabilecek bir potansiyele sahibiz.
MERAL EREDENK / AVIVASA EMEKLİLİK VE HAYAT CEO'SU SATIN ALMALAR OLABİLİR İLK 4 DEĞİŞMEZ Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine baktığımızda ilk 4 şirketinin fon büyüklüğünün sektörün toplamının yüzde 74,5'ini oluşturduğunu görüyoruz. Avivasa olarak bu yapının ileride çok fazla değişmeyeceğini düşünüyoruz. Her ne kadar sektöre yeni bazı şirketlerin gireceği bilinse de anlamlı büyüklükler elde etmek için sadece pazara girmek yeterli olmayacak. Konsolidasyon ya da satın almaların önümüzdeki günlerde de görülmesi sürpriz olmaz. İLK TRANSFERİNE DİKKAT! Bireysel emeklilik şirketleri olarak BES Platformu gibi üst yapılar oluşturuyor ve güzel adımlar atıyoruz. Ancak bir yandan da genç bir sektör olmanın doğal etkilerini yaşıyoruz. Yetişmiş insan gücünün portföyleriyle birlikte başka şirketlere transferleri önemli konuların başında yer alıyor. Zamanla hem katılımcıların hem şirketlerin yararına birçok uygulamayı hayata geçirerek Türkiye ekonomisi içindeki yerimizi daha da sağlamlaştıracağımızı düşünüyoruz.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?