10 maddelik terörle mücadele eylem planı açıklandı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, terörle mücadele kapsamında 10 ayaklı eylem planını Mardin'de açıkladı.

5.02.2016 13:15:120
Paylaş Tweet Paylaş
10 maddelik terörle mücadele eylem planı açıklandı
Başbakan Ahmet Davutoğlu doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesinde önümüzdeki dönemde hayata geçirilmesi planlanan 10 maddelik "Terörle Mücadele Eylem Planı"nı açıklayarak, kapsamlı bir demokratik reform süreci başlatacaklarını ve yeni süreçte elinde silah olanı asla muhatap almayacaklarını kaydetti.

Mardin'de "Kardeşlik Buluşması" adlı toplantıda konuşan ve "terörle mücadelenin 23 Temmuz'dan bu yana başarılı bir şekilde devam ettiğini" söyleyen Davutoğlu, Eylem Planı'nın ilk adımının psikolojik unsur olduğunu belirtti ve "Bu çerçevede millet vicdanı ile devlet aklını birleştireceğiz, devlet ile millet arasındaki tüm farkları ortadan kaldıracağız" dedi. Plan kapsamında kamu düzeninin inşa edilerek, bölgedeki "terör unsurlarının" mutlak surette engelleneceğini söyleyen Davutoğlu, önümüzdeki dönemde kapsamlı bir demokratik reform süreci başlatacaklarını ifade etti.

Davutoğlu, Eylem Planı kapsamında PKK'nın saldırıları ve güvenlik güçlerinin operasyonlarının başladığı geçen Temmuz'dan bu yana oluşan sosyal yaraların sarılması için "sosyal seferberlik" ilan edeceklerini söyleyerek, bu çerçevede bölgeden göç etmek zorunda kalan vatandaşların kira, eğitim, sağlık gibi her türlü ihtiyaçlarının karşılanacağını kaydetti.

Eylem Planı'nın ekonomik ayağı çerçevesinde bölge ekonomisini güçlendireceklerini ve GAP bölgesine 2016-2018 dönemi için 26,5 milyar TL yatırım yapılacağını belirten Davutoğlu, esnaf ve çiftçilerin kredi ödemelerinin erteleneceğini ve bu kesimlere faizsiz kredi imkanı sağlanacağını bildirdi.

Davutoğlu "Terörle Mücadele Eylem Planı" çerçevesinde hayata geçirilmesi planlanan diğer adımları ise şu şekilde sıraladı:

- Operasyonlardan olumsuz etkilenen şehirler tarihi dokularına da dikkat edilerek yeniden inşa edilecek.

- Bölgede etkin bir iletişim stratejisi uygulanacak, bölgede yaşananlar konusunda iç ve dış kamuoyunu bilgilendirmek üzere iletişim birimleri oluşturulacak.

- Yeni yasal ve idari düzenlemeler yapılarak, yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek ancak bu yetkilerin istismar edilmesine izin verilmeyecek.

- Yeni bir "milli birlik ve kardeşlik dönemi" başlatılacak. Bu dönemde her ilde kurulacak olan istişare meclisleri ile halk ile iletişim kurulacak, elinde silah olanlar bu süreçte muhatap alınmayacak.

- Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar gibi bölgelerde kardeşlik dönemi başlaması için "birleştirici ruh hareketi" başlatılacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz