Devler liginde çift haneli ve üstü büyüme performansı gösteren şirketlerin sayısı 315'i buldu. Bunlar arasından 13'ü ise yüzde 100'ün üzerinde büyüme kaydetmiş durumda. Yüzde 50 ve üzerinde büyüyenlerin sayısı ise 53. Devler kulübü üyelerinin bulunduğu listede tüm göstergelerin olumlu seyretmesi ise dikkat çekici. Geçen yıl ciroda önemli oranda kan kaybı yaşayan kulüp üyeleri, bu yıl yüzde 18,54'lük büyümeyle toparlanmayı başardı. Kârlılıkta yüzde 18, ihracatta yüzde 24'lük büyümeye imza attılar. Devler liginin bu yılki liderleri ise sırasıyla Tüpraş, Petrol Ofisi ve Türk Telekom oldu.apital, gelenekselleşen "Türkiye'nin En Büyük 500 Özel Şirketi" araştırmasıyla özel sektörün gücünü 14 yıldır iş dünyasıyla paylaşıyor. Krizin etkilerinin geride kaldığı 2010 yılını kapsayan Vodafone ana sponsorluğunda ve Qatar Airways co-sponsorluğunda gerçekleştirilen araştırmaya "büyüme" damgasını vurdu. Listenin geneline baktığımızda, nominal anlamda yüzde 18,5'e ulaşan büyüme dikkat çekiyor. Ortalamayı bir kenara bırakıp büyüme oranlarına göre sınıflandırma yapıldığında, 2 ve 3 haneli büyümeyi yakalayanların sayısının da bir hayli yüksek olduğu dikkati çekiyor. Capital500 şirketlerinin, 2009 yılında ortaya koydukları düşük performanstan sonra 2010'da yüksek tempoya ulaşmasının arkasında ekonomik konjonktürün katkısı büyük. Dikkati çekecek kadar çok şirket, şimdiye kadar ulaşamadıkları büyüme rakamlarını yakalayarak öne çıktı. Bunu, şimdiye kadar olmadığı kadar çok sayıda şirketin 3 haneli rakamları yakalamasından da görmek mümkün...
ÜÇ HANELİ BÜYÜMEYE DİKKAT
"Türkiye'nin En Büyük 500 Özel Şirketi" araştırmasına rekor büyümelere imza atan şirketler damgasını vurdu. Devler liginde çift haneli ve üstü büyüme kaydeden şirket sayısı 315'e ulaştı. 13 şirket yüzde 100'ün üzerinde büyümeye imza atmasıyla dikkat çekti. Yüzde 50'nin üzerinde büyüyen şirket sayısı ise 53 oldu. 3 haneli büyüyen 13 şirkete bakıldığında, yüzde 889,7'lik büyümesiyle Namet'in en dikkat çekici şirket olduğu görülüyor. Bu büyümenin arkasında ise oldukça ilginç bir hikaye var. Namet, 2010 yılındaki yatırımları ve perakendede Türkiye genelinde gösterdiği atılımla bu büyümeye imzasını attı. 2010'da, 68 milyon dolarlık Çayırova Tesisi'ni devreye alarak da büyümesine ivme kazandırdı. Şirket, yine 2010 yılında, sıra dışı bir performansla 10 binden fazla satış noktasını Namet markasıyla tanıştırıp dikkatleri üzerine çekti. Cirosunu en fazla artıran şirketlerden bir diğeri de yüzde 136,5'lik büyümeyle Hugo Boss Tekstil oldu. Şirketin bu büyümesinde yurtdışından İzmir fabrikasına kaydırılan yeni üretim hatları ile perakendeye girmesi etkili oldu. Ataç İnşaat da inşaat sektöründeki ivmeden destek alarak yüzde 136,5 büyüyen bir diğer şirket oldu.
LİG ATLAYANLAR ANADOLU'DAN
Türkiye'nin En Büyük 500 Özel Şirketi listesinde "lig atlayan" 25 şirket var. Geçtiğimiz yıl ilk 1000 listesine giren bu şirketler, önemli bir ivme yakalayarak "ilk 500 arasına" girmeyi başardı. Lig atlayan bu 25 şirketten sadece 8'inin İstanbul merkezli olması ise dikkat çekici. Geri kalan 17 şirket, aralarında Gaziantep, Kahramanmaraş, Uşak, Giresun, Hatay, Manisa gibi illerin bulunduğu Anadolu kentlerinden geliyor. Anadolu'nun yükselişinde ise yine konjonktürün ve yatırımların meyvesinin alınmaya başlanmasının etkisi büyük. Anadolu kentlerinin sanayi ve istihdam açısından eskisi kadar bakir olmaması yine bu yükselişin arkasındaki bir diğer etken olarak öne çıkıyor. Yeni girişlerde cirosal anlamda bakıldığında ise yeni girenlerin içinde Anadolu şirketlerinin aldığı payın yüzde 69,2'yi bulması, oldukça kayda değer bir gelişme. Yani listeye yeni giren her 3 şirketten neredeyse 2'si Anadolu merkezlilerden oluşuyor. Yeni girişlerin sektörel profiline baktığımızda ise tekstil ve konfeksiyon sektörleri öne çıkıyor. Bu sektörleri, ağırlık olarak otomotiv, makine, maden, kağıt ambalaj ve gıda-içecek sektörleri eşit olarak izliyor.~
TÜM GÖSTERGELER OLUMLU
Capital500 listesinde tüm ekonomik göstergeler bir önceki yıla göre oldukça olumlu. Devler liginin toplam cirosu, bir önceki yıl yüzde 7 küçülmüştü. Bu yıl ise cirosal anlamda devler ligi yüzde 18,5'lik bir büyüme kaydetti. Bu olumlu hava kârlılık rakamlarına da yansıdı. Ligde geçen yıl kârlılıktaki nominal değişim yüzde 14,6 artmıştı. Bunun en önemli nedeni 2009 yılı içinde şirketlerin büyümeden çok kârlılığa önem vermesiydi. Hatta çok sayıda şirket, açıkladığı yıllık stratejik planlarında, "kârlılık" konusuna özel vurgu yapmış, büyümeden kısa dönemde vazgeçtiklerini açıklamıştı. 2010'da ise devlerin sadece kârlılık değil kârlı büyümeye odaklandıkları görülüyor. Şirketlerin, cirodaki büyümenin yanında kârlarını nominal olarak yüzde 18 oranında artırmış olmaları da bunu destekliyor. Aynı olumlu hava kendini ihracat rakamlarında da gösteriyor. Capital500 listesindeki şirketler, ihracat tutarlarını bir önceki yıla kıyasla yüzde 24 artırmayı başardı. 500 şirketin çalışan sayısı da bir önceki yıla göre yüzde 11 artış gösterdi. İlk 5'in performansına baktığımızda da yine olumlu havanın buraya da yansıdığını görüyoruz. Geçen yıl ilk 5 toplamda 61,88 milyar TL'yi geçen bir büyüklük gösterirken bu yıl bu rakam yüzde 18 artarak 73,174 milyar TL oldu.
ÇITA HIZLA YÜKSELİYOR
Capital500 listesine giriş bariyeri bu yıl yüzde 29 artış göstererek 92,9 milyon dolardan 120,2 milyon dolara çıktı. Zirvede de çıta yükseldi. Capital500 sıralamasında İlk 5 arasına girme bariyeri geçen yıl 7,92 milyar TL iken bu yıl yüzde 19 artarak 9,39 milyar TL'ye yükseldi. Zirveye baktığımızda ise sıralamada ilk 3'te bir değişiklik olmadığını görüyoruz. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Tüpraş ilk sırada alıyor. Tüpraş'ı, Petrol Ofisi ve Türk Telekom izliyor. İlk 5'te ise değişiklik hemen dikkati çekiyor. Deyim yerindeyse ilk 5'e enerji damgasını vurmuş durumda. Geçen yıl ilk 5'te yer alan Turkcell ve Enka İnşaat listede ilk 5'in gerisine düşerken Opet yüzde 43,6'lık önemli bir atakla 4'üncü sıraya, Shell&Turcas Petrol de yüzde 19,5'lik büyümeyle 5'inci sıraya yerleşmiş durumda. Geçen yıl enerji alanında önemli değişimlerin olmasının, petrol fiyatlarındaki artışın bu büyümedeki rolü büyük. En fazla kâr eden şirketlere baktığımızda ise ilk 3'te yine bir değişiklik olmadığını görüyoruz. Sırasıyla Türk Telekom, Turkcell ve Enka İnşaat en fazla kâr eden şirketler sıralamasının müdavimleri arasına girmiş durumda.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?