5 milyar doları yakalar yavaşlarız

Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir ile bankanın olgunlaşma dönemindeki yeni adımlarını, yurtiçine ve dışına yönelik hedeflerini konuştuk.

1.04.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
5 milyar doları yakalar yavaşlarız
Aktif Bank, 6 yılda 53 kat büyüdü. Üstelik bunu şubesi ve mevduat toplama izni olmadan yaptı. 2013’te daha görünür ve daha dokunulabilir olmayı hedefleyen banka, kâr odaklı ilerlemesini sürdürüyor. Genel müdür Dr. Önder Halisdemir, bu yıl başlayan olgunlaşma döneminde hedeflerinin bankayı 5 milyar dolarlık büyüklüğe çıkarmak olduğunu söylüyor. 2018’den önce bu hedefi yakalayacaklarını açıklayan yönetici, “5 milyar dolar kendimizi iyi hissettiğimiz bir büyüklük olacak. Bu rakamı ne zaman yakalarsak ben orada frene basarım” diyor. Aktif Bank, yarattığı yeni nesil bankacılık modeliyle farklı bir yere sahip. Yapılandığı 2007’den bugüne 53 kat büyüdü. Üstelik bunu şubesi ve mevduat toplama izni olmadan yaptı. Bankanın kârlılığı da sektöre göre gayet yüksek. Banka kârını 2012’de, bir önceki yıla göre yüzde 65 artarak 82 milyon TL’nin üzerine taşıdı. Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir, “Bugün 3,5 milyar TL’yi geçen bir aktif büyüklüğe kavuştuk. Türkiye’nin en büyük yatırım bankası haline geldik” diyor. Bu yıl 5 binin üzerinde küçük işletmenin kullanacağı yeni bir platform açacaklarını da belirten Halisdemir, ikinci beş yıllık olgunlaşma döneminde bankayı 5 milyar dolarlık büyüklüğe çıkarmak istiyor. “Atletik büyüklüğümüzü kaybetmeyelim istiyoruz. 5 milyar dolar kendimizi iyi hissettiğimiz büyüklük olacak. 5 milyar doları ne zaman yakalarsak ben orada frene basacağım” diyor. Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir ile bankanın olgunlaşma dönemindeki yeni adımlarını, yurtiçine ve dışına yönelik hedeflerini konuştuk:

Capital: Bankacılıkta farklı bir yapıya sahipsiniz. Bankanızın performansı, sektörle paralel mi?
- 2012, bizim için başarılı bir yıl oldu. Aktif büyüklükte yüzde 40 ve kârda yüzde 60 büyüme yakaladık. Sektörde aktif büyüklük olarak 25’inci sıraya yükseldik. Banka, yeni yapılanma geçirdiği 2007’den bugüne yaklaşık 53 kat büyüdü. Bugün 3,5 milyar TL’yi geçen bir aktif büyüklüğe kavuştuk. Bu şekilde Türkiye’nin en büyük yatırım bankası haline geldik. Geçtiğimiz yıl kârımız, 2011 yılına göre yaklaşık yüzde 65 artarak 82 milyon TL’nin üzerine çıktı. BDDK verilerine göre sektörün aktif kârlılığı yüzde 1,66 iken Aktif Bank’ın yüzde 2,34. Öz-sermaye kârlılığı da sektörde yüzde 13’ün altındayken Aktif Bank’ınki yüzde 19,65 oldu. Ayrıca tahsili gecikmiş alacaklarımız da binde 7 seviyesinde. Sektörde bu oran yüzde 3. Yani büyüyoruz.~
Her yıl kazandığımızı sermayemize ekledik. Büyümeye katık yaptık. Bugün sermayemiz yaklaşık 400 milyon dolar seviyesine geldi. Üstelik ne yabancı ortak ne mevduat izni aldık ne de halka açıldık. Bu opsiyonlar daha önümüzde...

Capital: Peki bundan sonrası için bankanın ne gibi hedefleri var?
- 2013 ’te daha görünür, daha do-kunulabilir olacağız. 2013, yeni jenerasyon bankacılıkta ikinci 5 yıllık dönemimizin ilk yılı olacak. Yani olgunlaşma devresinde olacağız. Büyüme odaklı değil, kâr odaklıyız. Ama yine sektörün üzerinde büyüyeceğimiz anlaşılıyor. 2013’te başlayan 2’nci 5 yıllık süreçte hedef, bankayı 5 milyar dolarlık büyüklüğe çıkarmak. Şu an Türkiye’de büyüklüğümüz 2 milyar dolar. 5 milyar dolara rahatlıkla çıkabiliriz. Bu rakama ulaşmak ve artık burada kalmak istiyoruz. Atletik büyüklüğümüzü kaybetmeyelim istiyoruz. 5 milyar dolar da bizim kendimizi iyi hissettiğimiz bir büyüklük olacak.

Capital: Bu hesapla her yıl yüzde 20’in üzerinde büyüme gerekiyor.
- Evet, doğru. Belki 5 milyar doları, 2018’den önce ve hızlı yakalarız. Ama 5 milyar doları ne zaman yakalarsak orada frene basacağım. İlk 10 bankadan biri olmayı hedeflemiyoruz. Tabii 5 milyar dolarlık büyüklükle sektörde 18- 19’uncu sıraya çıkabiliriz.

Capital: Bankanızın büyüme modeli nasıl şekilleniyor? Hangi alanlardan büyüme bekliyorsunuz?
- Hedefimiz atletik bir büyüklük, obezlik değil. Dünyada bankacılığın şekil değiştireceğini ve çok büyük yapıların sıkıntıyla karşılaşacağını düşünüyorum. Biz gövdeyi büyütmeden değişim dalgalarını karşılamayı hedefliyoruz. Bizim bu şekilde sörf yapan yapıyı sürdürmemiz lazım. Aktif Bank, 2010’da perakende bankacılığa girdi. Bu kadar kısa bir sürede perakende bankacılıkta 13’üncü banka olduk. Perakende, güçlü büyümeyi ve yenilikleri sunmayı sürdüreceğimiz bir alan. Şubesiz yapımızla 250 bin kişiye krediyi kullandırdık. Yine 500 binin üzerinde müşterimizin para transferini gerçekleştirdik. Ulaşım kartları alanında 3,5 milyon kart kullanıcımız mevcut. 2013’te kredi kullandırdığımız müşteri sayısında 500 bin kişiyi buluruz. Para transferi hizmetimizde de bir milyon müşteriyi yakalarız. Temassız ulaşım kartlarında da 5 milyon kullanıcı rakamını deviririz. Yeni platform ve ürünlerle büyümemiz devam edecek.

Capital: Nedir bu yeni ürünler ve platformlar?
- Küçük işletmeler için yeni bir platform oluşturduk. Bu platformu, 5 binin üzerinde küçük işletme kullanacak. B2B, B2C modeli iş yapacağız, yani biz KOBİ’lere, onlar da müşterilerine hizmet verecek. Bu şekilde 2013 sonunda tüm Türkiye’de 10 binden fazla noktada olacağız. Butik görünen ama aslında kitle üretimi yapan bir yapıyız. UPT (Ucuz Para Transferi) ürünümüzün yabancı para ve elektronik versiyonları da bu yıl devreye girecek. Türklerin yoğun yaşadığı koridorlara, Almanya ve benzer ülkelere odaklandık.~
Yatırım bankacılığında da öncü pozisyonumuzu sürdüreceğiz. Piyasayı yeni enstrüman ve kurumlarla tanıştıracağız. Öncüsü olduğumuz yatırım araçlarıyla 2009’dan bu yana 4 milyar dolarlık yatırım enstrümanını yatırımcılarla buluşturduk. Bu yıl yaklaşık 2 milyar dolar civarında yatırım bankacılığı enstrümanlarıyla mevcut firmaları desteklemeye devam ederiz.

Capital: Şubesiz bankacılıkta kâr modeli nasıl?
- Hayatımızdan çıkan şube platformuna yatırım yapmak istemedik, şubesiz bir model izledik. Bankacılık ürünlerinin birçoğu şubeden satışı gerektiriyor. Şu an 6 bin noktada varız. Şimdi yeni dağıtım ağlarını da dahil ediyoruz. Kârlılık anlamında yine iyi bir yıl bekliyoruz. Bu yıl sektörde ilk sıraya yerleşebiliriz. Şu an Türkiye’nin en kârlı bankalarından biriyiz. Dünyanın en kârlı bankası olmak hedefimiz. Bunu da yenilikçilikle yapacağız. Biz kârımızı yeniliklerden ve maliyet etkin çalışmaktan sağlıyoruz. Biz müteşebbis bir bankayız. Yapılmadık çok konu var, bunları görüyoruz. Örneğin melek yatırımcılık adına yeni girişimlerin desteklenmesine bu yıl 50 milyon TL yatıracağız.

Capital: Melek yatırımcılık adına ne gibi çalışmalarınız olacak?
- Melek yatırımcıların yanındaki banka olacağız. Melek yatırımcılığı, parlak iş fikirleriyle o fikri hayata geçirecek gerekli finansman kaynağını buluşturan bir ekosistem olarak tanımlayabiliriz. Bu sistem, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde yaklaşık 20 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmış durumda. Bu işin önü çok açık... Nisan gibi duruşumuzu anlatacağız.

Büyüme ajandası
1-
2013’te daha görünür, daha dokunulabilir olacağız. Olgunlaşma devresine giriyoruz.
2- Büyüme odaklı değil, kâr odaklıyız. Ama yine sektörün üzerinde büyüyeceğiz.
3- 2013’te başlayan 2’nci 5 yıllık süreçte hedef, bankayı 5 milyar dolarlık büyüklüğe çıkarmak.
4- Belki 5 milyar doları, 2018’den önce ve hızlı yakalarız.
5- 5 milyar doları ne zaman yakalarsak orada frene basacağım. İlk 10 bankadan biri olmayı hedeflemiyoruz.
6- Hedefimiz atletik bir büyüklük, obezlik değil... Gövdeyi büyütmeden değişim dalgalarını karşılamayı hedefliyoruz.
7- 2013’te kredi kullandırdığımız müşteri sayısında 500 bin kişiyi, temassız ulaşım kartlarında 5 milyon kullanıcı rakamını deviririz.
8- Küçük işletmeler için yeni bir platform oluşturduk. Bu şekilde 2013 sonunda tüm Türkiye’de 10 binden fazla noktada olacağız.
9- Yatırım bankacılığında öncü pozisyonumuzu sürdüreceğiz. Piyasayı yeni enstrüman ve kurumlarla tanıştıracağız.
10- Dünyanın en kârlı bankası 10 olmak hedefimizi, yenilikçilikle başaracağız.~

KONVANSİYONEL MODEL TEHLİKEDE"
DÜŞÜŞ SÜRECEK

Bankacılıkta kârlılık düşmeye devam edecek. Sektörün en önemli riski, mevcut iş modeli... Ekonomik mobiliteye katkısı sınırlı, mevduat kredi denklemine bağlı ve büyük aracılık maliyetleri olan bu model sürdürülemez. Düşünün ülkenin en yüksek maaş alanları, bilgi teknolojisi ve finans sektöründe çalışanlar. Büyük bankalarda bin BT çalışanı var. Ancak ürünler arasında yüzde 10 fark yok. Bu iş modeli değişmedikçe daha az kâr edilmeye devam edecek.
BÜYÜKLER İDMANDA
Yeni lisansların verilmesi de kârlılıkları aşağı çekecek. GSM ya da uluslararası ödeme şirketleri gibi banka dışı oyuncuların finans sektörüne dahil olması konvansiyonel bankacılık modelini tehdit ediyor. Bunların etkisi, her yıl artarak devam edecek. Bu yıl kârlar, hazine bonosu faizlerinin düşmesinden dolayı iyiydi. Ama uzun vadede iş modelinin değişmesi lazım. Tabii burada çözüm ameliyat yapmak da değil. Şu an BDDK'nın yaptığı son derece doğru, sektöre yeni oyuncular alarak büyük oyunculara idman rekabeti yaptırıyor.
ISTIRAPLI BİR SÜREÇ
Büyük bankalara kızmak da doğru değil. Bu iş modeli, bu yapıları doğurdu. Onlar yaşamak için şimdi daha çok kaynağa ihtiyaç duyuyor. Zamanla rekabetle yeni ürün ve oyuncularla küçülecekler. Ama ara süreç, hem o yapılar hem çalışanları hem de ulusal ekonomiler için bol ıstıraplı olacak. Zamanla büyük bankalara, rekabetle yani egzersizle kilo verdirmek lazım.
HEDEF DOĞRU
Yeni bankalar için perakende bankacılığa girmek kolay değil ama doğru bir hedef. Türkiye'nin ortalama yaşı 29,5. Bugün 10 bin dolar olan kişi başına milli gelir seviyesinin 2023'te 25 bin dolara çıkması bekleniyor. Tam tüketim çağında olan bir toplumun, gelir artışının finansmanı önemli bir iş konusu. Burada yeni bankaların hızları önemli değil, etkin olmaları lazım. Banka sayıları artıkça herkes bu pazardan pay alacaktır. Sağlıklı olan bu.

İKİ ÜLKEDE DAHA İŞTİRAK EDİNİRİZ"
YURTDIŞI PLANLARI

Yurtdışında 2 milyar dolarlık aktif büyüklüğümüz bulunuyor. Balkanlar'da etkiniz. ileride de Orta Asya ve Ortadoğu'da daha aktif olacağız. Türkiye'de leasinge girme planımız yok. Yeni leasing iştirakleri ile Orta Asya'ya açıldık. Ortadoğu'da da şube ve banka olarak olmamıza rağmen yoğun iş yapıyoruz. Ortadoğu'da iki yerde daha şube açacağız. Yurtdışında da aktif büyüklüğümüz 5 milyar doları bulunca büyümeyi durdururuz,
YATIRIM FIRSATLARI
Tataristan, Kazakistan ve Arnavutluk'ta 3 yeni leasing şirketi kurduk. Tataristan önemli bir ülke, Rusya'ya açılıyor. iş fırsatları yüksek, ekonomisi iyi durumda. Kazakistan da tekrar yükselişte. Ülkede enerji, canlı hayvan ve doğal kaynak sektörlerinde fırsatlar var. Arnavutluk pazarında zaten banka olarak varız. Leasing şirketini tamamlayıcı bir hizmet olarak açtık. Bu yıl iki ülkede daha kurarız. iki tane de leasing olmayan finansal iştirak ediniriz. Bu iki ülke için kesin yorum yapmayayım, pazarlıkta elimizi daraltır. iki şirketi de açıklayamıyoruz.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz