"Bugünü değil geleceği de yakalıyorlar"

Eğrioğlu’yla “En Beğenilen Şirketler” araştırmasının sonuçlarını ve İK trendlerini değerlendirdik...

1.02.2017 12:38:430
Paylaş Tweet Paylaş
"Bugünü değil geleceği de yakalıyorlar"
Nil Dumansızoğlu
[email protected]

“En Beğenilen Şirketler” araştırmasının bu yılki sonuçlarını değerlendiren Adecco Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü TIBET EĞRIOĞLU, şirketlerin çalışanlarıyla mevcudiyetlerini sürdürdüğüne ve ancak onların katılımıyla ilerleyebildiğine vurgu yapıyor. Günümüzde en önemli yatırımın çalışana yapılan yatırım olduğunun iyice anlaşıldığını belirterek Türkiye’nin En Beğenilen Şirketleri’nin sadece bugünü değil geleceği de yakalayan İK stratejilerine sahip olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Genç kuşak, insani öğelere değer veren, karar mekanizmasının merkezine insanı koyan bir yönetim anlayışı istiyor.”

Capital’in bu yıl 16’ncısını hazırladığı “En Beğenilen Şirketler” araştırmasının lideri, Koç Holding oldu. Onu ikinci sırada yine Koç Holding’in iştiraklerinden Arçelik takip ediyor. Ardından zirvede sırasıyla Unilever, Garanti Bankası ve Coca-Cola bulunuyor. Peki, en beğenilen şirketlerin izlediği hangi politikalar onları diğerlerinden farklılaştırıyor? Capital’in “Türkiye’nin En Beğenilen Şirketleri Araştırması”na uzun yıllardır destek veren Adecco’nun Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Tibet Eğrioğlu’nun değerlendirmesine göre en beğenilen şirketlerin ortak özellikleri, çalışanlarına eğitim ve gelişim yatırımı yapmaları, performansı baz alarak başarıyı paylaşmaları, alınan kararlarda çalışanlarının arkasında durmaları ve ayrımcılık yapmamaları. Kendi sektöründe lider olan şirketlerin, çok gelişmiş insan kaynakları stratejileri olduğunu ifade eden Eğrioğlu, “insanı” merkezine koyan yönetim anlayışının genç kuşağı da kendine çektiğini söylüyor. Y ve Z kuşağıyla birlikte şirketlerin İK alanında daha çok teknoloji yatırımı yapması gerekeceğini de sözlerine ekleyen Eğrioğlu, “Genç kuşak yaratıcılığı, yenilikçiliği, yüksek teknolojiyi kullanan şirketlere karşı çok ilgili. İK ve Ar-Ge birimleri aktif çalışan şirketler onları çok etkiliyor” diyor. Eğrioğlu’yla “En Beğenilen Şirketler” araştırmasının sonuçlarını ve İK trendlerini değerlendirdik:
* Türkiye’nin En Beğenilen Şirketleri Araştırması sonuçlandı. Koç Holding sıralamada açık ara lider. İkinci sıradaki Arçelik de yine Koç Holding şirketi… Bu sonuca göre İK stratejisi açısından Koç Holding benzerlerinden nasıl ayrışıyor?
 Koç Holding gerçekten çalışanına en fazla değer veren, uzun vadeli ve sürdürülebilir insan kaynakları stratejileri olan bir kuruluş. Ayrıca çalışan sayısı ve ticari hacminin etkilediği alanı da göz önünde bulundurursak bu araştırmanın en tepesinde yer almasını doğal karşılıyorum. Çalışanlarını sadece bugünkü ihtiyaçları ve görevleriyle ilgili değil, vakfı, sağlık kuruluşları, finans kuruluşlarıyla birlikte gelecekleri için de destekleyip birçok imkan sunuyor. Bunlara ek olarak da çalışanlarını adaletli bir kariyer patikasına gerekli eğitimleri ve tecrübeyi sağlayarak hazırlıyor. Arçelik’in ise Koç Holding’in insan kaynakları alanındaki stratejilerine birçok konuda zaman zaman örnek ve öncü olduğunu biliyoruz. Son olarak Arçelik’in, holdingin CEO’luğuna kendi genel müdürünü yükseltme başarısını göstermesi de şirketin İK alanındaki gücünün bir göstergesi.
* Listede ilk 5’te yer alan diğer şirketlerin İK yaklaşımlarını değerlendirir misiniz?
 Unilever Türkiye ve Coca Cola Türkiye, ülkemizdeki her profesyonel çalışanın, yani 29 milyonun gurur duyması gereken şirketler. Dünya devi bu iki şirket yurt dışına en fazla üst düzey Türk yöneticiyi yetiştirmiş şirketler. Hatta hepinizin bildiği gibi Muhtar Kent halen Coca-Cola’nın Global CEO’su ve global iş dünyasında önemli yeri olan Coca-Cola Türkiye’de yetişmiş bir isim. İki şirketin de İK uygulamalarından öğreneceğimiz çok şeyin olduğuna inanıyorum. Garanti Bankası da bankacılık alanında açık ara başarılı çalışanlar yetiştiren, takım anlayışının en yüksek olduğu, her çalışanının bankasıyla gurur duyduğu bir şirket. Adaletli performans ölçümünün sonucunda çalışanlarının gerekli kariyer basamaklarının belirlendiği, başarının ve takım anlayışının ödüllendirildiği bir kurum. Çalışanın ihtiyaçlarını belirliyor, bu doğrultuda eğitimler vererek potansiyel adayları bir üst pozisyonlara hazırlıyor ve atamasını gerçekleştiriyor.
* En beğenilen ilk 5 şirkettin fark yaratan değerlerine yönelik neler söyleyebilirsiniz?
 Çalışanlarına eğitim ve gelişim yatırımı yapan, performansı baz alarak başarıyı paylaşan, alınan karar ve uygulamalarda çalışanlarının arkasında duran, ayrımcılık yapmayan şirketler güven veriyor, beğeniliyor. Dışarıdan bakıldığında da marka algısında insana ve müşterisine duyarlı, sosyal sorumluluk projeleri yürüten şirketler prestij de kazanıyor.
* En çok çalışılmak istenen şirketlerin kriterleri son yıllarda nasıl değişti? Genç kuşak ne bekliyor?
 Genç kuşak yaratıcılığı, yenilikçiliği, yüksek teknolojiyi kullanan şirketlere karşı çok ilgili. İnsan kaynakları ve Ar-Ge birimleri aktif çalışan şirketler onları çok etkiliyor. Y kuşağının önemli bir talebi de insani öğelere değer veren, insanı önemseyen, karar mekanizmasının merkezine koyan bir yönetim anlayışı olması. Adecco Group olarak 2 yıldır global olarak yapılan “CEO for 1 Month” çalışmasıyla yeni mezun üniversiteli gençlere çok büyük bir projeyle gidiyoruz.Bu projeye başvuran ve değerlendirme sürecinde uygun bulunan bir genç, Adecco Türkiye Şirketler Grubu’nda CEO olarak 1 ay benimle çalışıyor ve global değerlendirmeye de katılma hakkını kazanıyor. Y kuşağına bu gibi projelerle ulaşmak gerçekten şirketler için büyük bir sorumluluğu, devamında da güveni getiriyor.
* “En Beğenilen” olma yolunda şirketlere ne tavsiye edersiniz?
 En beğenilen şirket olmak elbette uzun yıllar çalışmayı ve emek vermeyi gerektiriyor. Şirketin arkasında istikrarlı bir strateji olmalı ve üst yönetim/sermayedar buna inanmalı, mutlaka desteklemeli. Alınan karar ve uygulamalarda çalışanlarının arkasında duran, ayrımcılık yapmayan şirketler en beğenilen olma yolunda önemli bir adım atıyor. Devamında da marka algısında insana ve müşterisine duyarlı yaklaşmak, sosyal sorumluluk projeleri yürütmek, bu yolda giden şirketlere önemli bir avantaj ve prestij sağlayacaktır.

“İNSAN KAYNAKLARI ESKİ DİNAMİKLERDEN SIYRILDI”
ÖNCELİKLER NE OLDU?

2016 yılında, kurumların büyük bir kısmı İK teknolojilerine yönelik bütçe artışı planladı. Kurumların genel olarak ilk 3 önceliği; performans yönetimi, yetenek yönetimi ve ücretlendirme/yan fayda yönetimi oldu. Türkiye’de insan kaynakları eski dinamiklerden sıyrılarak operasyonel süreçlerin yönetiminden uzaklaştı ve daha çok stratejik iş ortağı olma noktasında önemli yol kat etti. Bunda, şirketlerin üst yönetiminin vizyoner yaklaşımı sonucu marka güçleri, üretim teknolojileri, satış ve kârlılık hedefleriyle birlikte en önemli yatırımın çalışana olduğu bilincinin çok katkısı var.
YENİ İK TRENDLERİ
2017’de de şirketler, performanslarını en üst seviyeye çıkarmak için çalışan sirkülasyonunu azaltılması, yeteneği elde tutma, gerçek performansın analiz edildiği süreçleri geliştirmeye çalışacak. Ayrıca ihtiyaçlarının yeniden belirlenmesi, mobilite, marka değerini artıracak işe alma süreçleri, çalışanlara yeni yetkinliklerin kazandırılması gibi konulara yoğunlaşacak. Dijitalleşen dünyaya uyum, işözel yaşam dengesini destekleyebilecek esnek çalışma koşulları, çalışan bağlılığına katkı sağlayabilecek yenilikçi uygulamalar, esnek menfaat paketleri, global iş fırsatları İK’da yeni trendler olarak görülecek.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz