Göcek’te tekne keyfi, St. Tropez’de yürüyüş, Japonya’da kaplıca, Ilıca’da rahiyalı bal ve diğerleri... İş dünyası, yaz aylarını, krizin stresini atmak ve küçük bir mola vermek için kullanacak. Anca...
Göcek’te tekne keyfi, St. Tropez’de yürüyüş, Japonya’da kaplıca, Ilıca’da rahiyalı bal ve diğerleri... İş dünyası, yaz aylarını, krizin stresini atmak ve küçük bir mola vermek için kullanacak. Ancak, bu yaz planlar önemli ölçüde değişti, yurtdışı ve yurt içi dengesinde farklılıklar yaşandı. Bazı işadamları süreyi kısarken, bazıları da ülke içinde kalmayı tercih edecek. Fakat hepsi de, her şeye rağmen, dinlenmenin, verimliliği artıracağı konusunda görüş birliğindeler...
Bundan 10 yıl öncesine kadar üst düzey yöneticiler hemen hemen hiç tatil yapmazdı. Ancak, bu durum yeni iş modellerinin gündeme gelmesiyle değişti. Bugün tüm dünyada üst düzey yöneticiler tatil yapmaya büyük önem veriyor. Üstelik bazıları tatil yapmak için sözleşmelerine özel madde bile koyuyor.
Bu eğilimin başlıca nedeni, tatilin temel bir insan hakkı olduğu inancının yaygınlaşması. Psikologlar da bu eğilimi destekliyorlar. İyi bir tatilin çalışanın verimliliğini ve yaratıcılığını olumlu yönde etkilediğini söylüyorlar. Dünyadaki bu gelişmeler Türkiye’ye de yansıdı. Bugünün yerli yöneticileri geçmişe göre çok daha fazla tatil yapıyorlar. Özellikle son yaşadığımız ekonomik krizler bu tatillerin değerini bir kat daha artırdı.
Yoğun iş gündeminden bunalan yönetici ve iş adamları bir an önce tatil yapmak istiyorlar. Bunların bir bölümü tatillerini yurt dışında, bir bölümü de Türkiye’de değerlendirecek. Ama geçtiğimiz yıllara göre yurt dışına çıkan yöneticilerin sayısı azaldı. Çünkü yöneticiler olası gelişmelere karşın Türkiye’ye yakın olmak istiyorlar. Yöneticiler ayrıca tatillerde eğlenmek yerine dinlenmeyi tercih ediyorlar. Capital, yöneticilerin tatil konusundaki son tercihlerini ortaya çıkardı...
Cenk Serdar yeni iş kurbanı
Geçtiğimiz aylarda İxir Genel Müdürlüğü görevine getirilen Cenk Serdar, bu yıl tatil açısından şanssız yöneticilerden. Şirketteki değişim süreci nedeniyle çok yoğun bir tempoda çalışıyor. Bu nedenle yaz aylarını çalışarak geçirebileceğini belirten Serdar şöyle devam ediyor:“Aslında bu yaz Küba’ya gitmeyi planlamıştım. Ama bu değişiklik nedeniyle artık böyle bir şansım olmayacak”. Buna karşılık Serdar için vakit ayıracağını, fırsat buldukça tenis, squash ve basketbol oynayacağını söylüyor.
Serdar, geçtiğimiz yıl 7 günlük yaz tatilini ABD’nin Seattle ve San Fransisco şehirlerinde geçirdi. Seattle’da dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft’u ziyaret etti. Microsoft’un da turistik bir yer haline gelmesinden çok etkilendi. Tatilinin geri kalan bölümü için de San Fransisco’yu seçti. Pao Alto gibi civardaki tatil kasabalarını dolaştı. Buralarda denize girdi. Serdar o günleri özlemle anıyor.
Abalıoğlu yurtdışına gitmeyecek
Ali Abalıoğlu, kardeşiyle birlikte Abalıoğlu Holding’i yönetiyor. Yaz aylarında kardeşiyle değişmeli olarak tatile çıkıyor. Abalıoğlu, yaz tatillerini Çeşme’deki yazlığında ailesiyle birlikte geçiriyor. Bol bol tenis oynuyor, yüzüyor ve bisiklete biniyor. Tatillerinde dinlenmenin yanında, eğlenmeye de zaman ayırıyor. Bu amaçla Çeşme’de gerçekleştirilen konserlere gidiyor.
Bazı hafta sonları Bodrum ve Kuşadası’na arkadaşlarını ziyarete gidiyor. Genelde her yaz Göcek bölgesinde 7-10 günlük mavi yolculuğa çıkıyor. Bazı yıllar arkadaş grubuyla yurtdışına gidiyor.
Abalıoğlu, bu yazı da benzer bir programla değerlendirecek. Temmuz ve Ağustos aylarında üç hafta tatil yapacak. Yine bir hafta süreyle mavi yolculuğa çıkacak. Ancak bu yıl diğer yıllarda farklı olarak planında yurtdışı yok. Abalıoğlu, “Çok yoğun şekilde çalışıyoruz. Bu nedenle de tatilleri içime sindire sindire değerlendirmek istiyorum. İnşallah bu yaza yönelik planım, ekonomik sorunlardan etkilenmez. Ancak, her an Türkiye’de bir kriz çıkabiliyor” diyor.
Garih’in iki gecesi var
Alarko Şirketler Topluluğu Başkanı Üzeyir Garih, yaz tatillerine sıcak yaklaşmayan iş adamlarından. Garih, “Tatil bir meşguliyetten başka bir meşguliyete geçiştir” diyor.
Garih, kendisinin zaten sürekli meşgul olduğunu vurguluyor. Cumartesi günleri dahil her gün çalışıyor. Pazar günlerini ise Yeditepe Üniversitesi’nde ders vererek değerlendiriyor. Son 30 yıl içinde sadece iki yaz tatil yapmış. Bunda da torunlarıyla birlikte ABD’yi gezmiş.
Garih, ancak bazen şirketlerinin yönetim kurulu toplantısı veya bayi toplantısı için Hill Side’ye gidebildiğine dikkat çekiyor ve “Geçen yıl böyle bir organizasyonda Hill Side’de iki gece kaldım. Bu yıl da yine aynı şekilde olabilir. Başka tatil planım yok” diyor.
Kalkan’da balık, St.Tropez’de yürüyüş
Mudo’nun kurucusu Mustafa Taviloğlu’nun yaz planlarını işinin seyri belirleyecek. Çünkü, yaz aylarında, normalden daha çok çalıştığını söylüyor. Ancak, imdadına, tatili de kapsayan iş gezileri yetişiyor. Örneğin bu yaz defile için Paris ve Floransa’ya gidecek. Gezi sırasında küçük bir balıkçı kasabası olan St. Tropez’de 4 gün geçirmeyi planlıyor.
Taviloğlu, ayrıca, Türkiye’de, Kalkan ve Marmaris’e gidecek. Kalkan’da kendi evinde dinlenmeyi, balığa çıkmayı planlıyor. Marmaris’te mağaza açma çalışmaları var. Hem bu işle ilgilenecek hem de tatil yapacak.
Taviloğlu, geçtiğimiz yılları da benzer şekilde Kalkan ve St. Tropez’de değerlendirdi. İki yerin de kendisi için özel olduğunu söylüyor. Taviloğlu, “Kalkan’ı sakin, doğası güzel ve balığı çok olduğu için seviyorum. St. Tropez’de ise bol bol yürüyor ve dinleniyorum” diyor.
Şahin’e göre tatil verim artırır
Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, yaz tatillerinde mümkün olduğunca dinlenmeye çalışıyor. Çocuklarının okulu olmadığı için tatilini ailesiyle birlikte geçirmeye özen gösteriyor. Şimdiye kadar tatilinin bir bölümünü Türkiye’de, bir bölümünü de yurtdışında geçirdi. Türkiye’de özellikle deniz kenarlarına gitmekten zevk aldığını söylüyor.
Şahin, Türkiye’de, Antalya’yı tercih edenlerden. Geçtiğimiz yıl tatilini kendisine ait Club Megasaray’da geçirdi. Yurtdışı bölümü için ise İspanya, İtalya, Portekiz ve ABD’yi tercih etti. Geçen yıl Majorca’da iki haftalık bir tatil yaptı.
Şahin’in bu yaza yönelik tatil planları da ekonomik krizden etkilendi. Bu nedenle de tek parçada 15 günlük bir tatil yapmayacak, haftalık süreleri tercih edecek. Bunun bir haftasını Antalya’da deniz kenarında, diğer haftasını da muhtemelen New York’ta Long Island’da geçirecek. Şahin, “Ekonomide sıkıntılar var. Ancak yine de dinlenmenin şart olduğuna inanırım. Tatil sayesinde çalışanın verimi artar” diyor.
Göcek’te laptop’lu tatil
Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Üyesi Orhan Göksal, tam bir deniz tutkunu. Tatilde genelde Ege ve Akdeniz’de tekneyle dolaşarak geçiriyor, ıssız koylarda demirleyip dinleniyor ya da balık tutuyor.
Göksal, bu tatili de diğerlerine benzer şekilde değerlendirecek. Akdeniz’le, Ege’yi birbirinden ayıran bölgede, Göcek civarında tekneyle gezecek. Ancak birçok yönetici gibi Göksal da tatil sırasında çalışıyor. Son yaşanılan kriz bunun dozajını daha da artıracak. Göksal, “Yaşanan krizler nedeniyle tatilde dahi işimizle bağlantılı olmak zorundayız” diyor. Bu nedenle gittiği her yere dizüstü bilgisayarını da götüreceğini söylüyor. Göksal, “Aslında benim yaptığım bir anlamda gidip orada çalışmak” diyor.
Çeşme’de sakız rahiyalı bal keyfi!
Türkiye’nin duayen yöneticilerinden Can Kıraç, 43 yıldır yaz aylarını Çeşme Ilıca’daki yazlık evinde geçiriyor. Kıraç, kendi ifadesiyle, bu evde yarım asra yaklaşan evlilik anılarını paylaşıyor, İzmir’deki dostlarıyla sohbet etme olanağı buluyor. Kıraç, “Ege Denizi’nin tuzundan ve balıklarından, sakız rahiyalı bal ve reçellerinden, imbat rüzgarlarının serinliğinden enerji toplarız” diyor.
Kıraç’ın tatil planı bu yıl da aynı... Temmuz ve ağustos aylarını Çeşme’de geçirecek. Bu güzel günlerini ise katılacağı toplantı ve davetler bozacak. Çünkü, Rotary Kulubü ile Galatasaray Lisesi Mezunları Derneği’nin toplantılarına konuşmacı olarak katılacak.
Kıraç, bu yazla ilgili şu tahminlerde bulunuyor: “Sanıyorum, ‘ne olacak bu memleketin hali?’ ve ‘Kemal Derviş dayanabilecek mi?’ konuları bu yaz tatilinin sosyetik tartışmalarında öne çıkacak”.
Japonya’da kaplıca turizmi
Koçnet Genel Müdürü Bülent Yıldırım’ın yaz tatil planlarında eşi ve teknoloji önemli rol oynuyor. Çünkü, Yıldırım’ın eşi Japon. Ayrıca, işi ve özel merakı nedeniyle teknolojiye büyük ilgi duyuyor. Durum böyle olunca, yaz tatillerinin en önemli destinasyonunu da Japonya oluşturuyor.
Yıldırım, bu yaz da tatilini Japonya’da geçirecek. Orada arkadaş ve akrabaları ile buluşup Ryokan adı verilen geleneksel Japon otellerinde bol bol kaplıcalara girip, sushi yiyecek. Ayrıca, oğlunu Sanrio Puroland ve Tokyo Disneyland’e götürecek.
Yıldırım için Japonya tatilleri, gelişen teknolojiyi takip etmek için çok güzel bir fırsat oluyor. Seyahat sırasında oradaki yerel fuarlara katılıyor, her seferinde 2-3 gününü Akihabara Electronic City’de geçiriyor. Yine kendine mutlaka yeni çıkmış bir i-mode telefon satın alıyor.
Yıldırım geçtiğimiz yılı da Japonya’da geçirdi. Tokyo’ya 2-3 saat mesafedeki tapınak ve kaplıca türü yerlere gitti. Yıldırım, “Fuji Dağı’nın tepesindeki kaplıcalarda hem dağ havası aldım hem de vücudum sağlık kazandı” diyor.
Tarihi başkentte yaz keyfi
Vestelnet Genel Müdürü Cem Soysal’ın ideal tatil anlayışı, diğer birçok yöneticiden daha farklı. Tarihi özelliklere sahip eski Avrupa başkentleri onun için olağanüstü anlar yaratıyor. Soysal, “Bu şehirlerde eski binaların çevirdiği sokaklarda gezmekten çok büyük zevk alıyorum. Özellikle de Viyana, Prag ve Stockholm” diyor.
Soysal, bu yaz da fırsat bulursa 3-4 günlüğüne Madrid’e gitmeyi planlıyor. Yine bu yaz tatilinde tekneyle Bodrum civarında birkaç koya gitmeyi planlıyor. Amacı ise doğa ve denizin tadını olabildiğince çıkarmak...
“Benim adresim Bodrum”
Beko Genel Müdürü Aydın İ. Çubukcu, birçok Koç Holding yöneticisi gibi yaz tatillerini, grubun toplu tatil dönemine denk getirmeye çalışıyor. Ancak, bu dönemlerde bile uzun tatil yapmayı sevmediğini söylüyor. Bunun yerine, yaz aylarında birkaç hafta sonunu Bodrum’daki evinde geçirmeyi tercih ediyor İstanbul’da olduğu dönemleri ise genellikle teknesinde geçiriyor.
Çubukcu, bu yazı da bu şekilde geçirmeyi planlıyor. Uzun ve yurtdışı tatili yapmadığı için planlarında kriz ile birlikte bir değişiklik olmadığını belirtiyor. Çubukcu, “Üretim programlarında bir değişiklik olursa, tatil programımı da buna göre değiştirmem gerekecek. Dolayısıyla çok fazla ayrılamıyorum “diyor. Çubukcu, en son uzun tatilini, 1981 yılında, New York ve Hawaii’de yapmış.
KRİZ YURTDIŞI GEZİLERİNİ İPTAL ETTİ
ALP GÜRDİL (Tab Gıda Sanayi A.Ş Genel Müdürü): Bu yaz tatilini güney sahillerinde geçirmeyi planlıyor. Geçtiğimiz yıl yaz tatilini Miami ve Meksika körfezindeki adaları gezerek değerlendirmişti. Bu yıl ise kriz nedeniyle yurtdışına çıkmayacak.
KEMAL ZORLU (Mazhar Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı):Yoğun iş temposu nedeniyle tatil yapamadığını söylüyor. Zorlu, “Hafta sonu ve yaz ayları, iş randevuları nedeniyle yoğun geçiyor. Bu nedenle tatil yapamayacağım galiba” diyor. Zorlu, bunun yerine, fırsat buldukça Çeşme’ye gideceğini belirtiyor.
SAKIP SABANCI (Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı): Bu yaz tatili için her hangi bir plan yapmadı. Ancak, Sabancı, yaz tatillerini Cannes’daki evinde geçirmeyi seviyor. Yine, yılda 1-2 defa ABD’ye gidiyor. Türkiye içinde ise bazı hafta sonları Antalya ve Bodrum’u tercih ediyor.
MEHMET BAŞER (Başer Holding Kimya Grubu Başkanı): Kriz nedeniyle yoğun şekilde çalıştığını söylüyor. Bu nedenle de yaz aylarında uzun tatil planı yok. Sadece hafta sonlarını ve resmi tatil günlerini değerlendirecek. Başer, “Bu dönemleri tatil köylerinde ya da arkadaş teknelerinde geçirmeyi planlıyorum” diyor.
CEFİ J. KAMHİ (Profilo Holding İcra Kurulu Üyesi): Yaz tatillerine pek sıcak bakmayan işadamlarından. Çalışma hayatında hiçbir zaman tatil yapmaya fırsatı olmadığını söylüyor ve “Türkiye’nin şu an içinde bulunduğu sıkıntıdan tatil yaparak değil, çalışarak çıkabileceğine inanıyorum” diyor. Dolayısıyla Kamhi bu yazı da çalışarak geçirecek. Ancak, Bodrum’da gerçekleştirdikleri marina inşaatının kendisine bir tatil gibi gelebileceğini de dikkat çekiyor.
ALP AKSUDOĞAN (Kent Factoring Genel Müdürü): Bu yıl işleri nedeniyle kış ve bayram tatillerini yapamadığı söylüyor. Dolayısıyla yaz tatilini iple çekenlerden. Aksudoğan, “Bu yaz Bodrum’da tatil yapacağım. Yaz tatilinde cep telefonumu kapatmayı ve iş ortamından tamamen uzak durmayı planlıyorum” diyor.
AYKUT DEMİRAY (İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı): Yoğun iş gündemi nedeniyle kışın tatil yapamadı. Ancak, yaz tatili planlarında bir değişiklik olmadı. Bu yaz Türkiye’de deniz kıyısında 10 günlük bir tatil yapmayı ve krizle ilgili kitaplar okumayı planlıyor.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?