"Dolar bazında değerlemeler ucuz"

2017 sonu dolar beklentisi 3,60 olan HSBC Portföy Genel Müdürü Aksel'e göre, borsada dolar bazında değerlemeler ucuz.

5.01.2017 14:59:590
Paylaş Tweet Paylaş
"Dolar bazında değerlemeler ucuz"
Piyasalar zorlu bir süreçten geçiyor. Yüksek volatilitenin ABD’deki gelişmeler ve Türkiye’nin içerde yaşadığı riskler nedeniyle devam etmesi bekleniyor. Bu ortamda 2017 yıl sonu dolar/TL için 3,60 beklentisi olan HSBC Portföy Genel Müdürü Namık Aksel, borsada ise dolar bazında değerlemelerin ucuz kaldığına işaret ediyor. Namık Aksel, yatırımcıya hisse, ÖST, tahvil bono ve nakit döviz bazlı ürünlerden oluşan riski dağıtılmış bir portföy öneriyor.

Hem küresel, hem de yerel piyasalarda belirsizliklerin arttığı bir dönemden geçiyoruz. Yıla küresel piyasalarda yaşanan Çin ve ABD kaynaklı büyüme endişelerinin tetiklediği sert düşüşler ile başlamıştık. Haziran ayında ise İngiltere’nin AB’den ayrılma yönünde aldığı karar geldi. Kasım ayının başında ise ABD Başkanlık seçimlerinde sürpriz bir sonuç ortaya çıktı. Türkiye özelinde ise artan jeopolitik riskler, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi ve kredi kuruluşlarından gelen not indirimleri sonrası Türk varlıkları diğer gelişmekte olan piyasalara göre negatif ayrışıyor. TL varlıklarda yaşanan gelişmeleri küresel ve yerel olmak üzere iki ana faktöre ayrıştıran HSBC Portföy Genel Müdürü Namık Aksel, özellikle ABD Başkanlık seçimleri sonrası TL varlıklarda yaşanan volatilitenin, küresel tarafta yaşanan hareketlerin bir yansıması olduğunu söylüyor. Yine Moody’s’den gelen not indirimi sonrasında TL varlıkların ve TL’nin benzer ülkelere göre negatif ayrıştığını aktaran Namık Aksel başlıklar halinde şu mesajları verdi:

OYNAKLIK YÜKSEK OLACAK

Donald Trump’ın başkan seçilmesiyle dünya ve Türkiye piyasaları açısından oynaklığın yüksek seyredeceği bir döneme girildi. FED’den faiz artışı beklentileri artıyor ve bu beklentilerin seyri ABD uzun vadeli tahvil faizlerini yükseltiyor. TL gibi gelişmekte olan piyasa para birimlerini ise olumsuz etkiliyor. Trump’ın fiili olarak başkanlığa geçince atabileceği adımların eski söylemlerinden farklı olma ihtimali, piyasalarda 2017 ilk çeyrekte oynaklık yaratmaya aday.

AB ile gerilen ilişkiler, bölgesel riskler, Nisan ayı civarında yapılması planlanan Anayasa değişikliği referandumu ve TL’nin seyri ile MB’nin atabileceği olası adımlar piyasa oyuncularının takip edeceği yurt içi konular olacak. Bahsettiğimiz küresel görünüm altında TL’de değer kaybının devam etmesi durumunda, MB’nin olası aksiyonlarını daha fazla konuşuyor olacağız.

BORSA İSKONTOLU

Ekim ayı sonuna göre BİST-100 Endeksi dolar bazında yaklaşık yüzde 15 değer kaybetti. Kasım’da da bu trend hızlanarak devam etti. Yani hisse senetlerinin dolar cinsinden ucuzlamalarından dolayı, zaten iskontolu işlem gören hisse senedi endeksinin, TL bazındaki kaybı sınırlı kalabildi. F/K oranlarına bakıldığında BİST gelişmekte olan piyasalara göre yaksek iskontoyla işlem görüyor. 2017 yılına ise belirsizliklerle gireceğimizden yılın ilk çeyreğinde çok güçlü bir performans beklemek doğru olmaz.

2017 KUR BEKLENTİSİ 3,60

JP Morgan gelişmekte olan piyasa kur endeksine göre, TL yıl başından bu yana gelişmekte olan piyasa para birimleri ortalamasına göre dolar karşısında yüzde 15 daha fazla değer kaybetti. Normalde TL için piyasa beklentisinin ötesinde PPK faiz kararının şimdilik para birimindeki negatif ayrışmayı önleyebileceğini beklemek gerekirdi. Ama karar sonrasında piyasadaki hareket ilk tepki sonrası AB’den gelen haberlerle ters yönde oldu. Dolar/TL’de önümüzdeki günlerde oynaklık sürecektir. HSBC Küresel Araştırma Birimi’nin yaptığı çalışmaya göre 2017 sonu dolar kuru tahminimiz 3,60 seviyesinde.

PORTFÖY NASIL OLMALI?

Yatırımcıların temkinli olması gereken bir dönemdeyiz. Amerika’da Trump görevi devir alana kadar ve yurt içinde Anayasa değişikliği konusu netleşene kadar uzun vadeli yatırımcılar kenarda beklemeyi tercih edebilir. Tabi Irak ve Suriye konusu da sürekli izlenmesi gereken bir faktör ancak piyasalar üzerindeki etkisinin diğer iki faktör kadar olmayacağı görüşündeyim.

“TÜRKİYE VARLIK FONU KATKI SAĞLAR”

“Dünyada birçok ülkede örneği olan varlık fonu konusunda daha önce adım atabilirdik. Türkiye varlık fonu (TVF), bir özel hedefi olan ve başlangıçta devlet kaynakları ile kurulan ama sonrasında özel sektörden de kaynak toplayabilen fon tipine daha çok benziyor. TVF; devletin elindeki fonların daha verimli yönetilmesi, fazla kâr amacı gütmeyecek şekilde bazı öncelikli projelerin ve sektörlerin finansal olarak desteklenmesi ve belli bir büyüklüğe geldiğinde doğrudan alım satımlar vasıtası ile piyasalarda belirli dönemlerde gerçekleşen aşırı dalgalanmanın önüne geçebilecek olması nedeniyle önemli. TVF bu yapısıyla hem ekonomiye hem de finansal piyasalara çok katkı sağlar. Yatırım amacı, süreçleri ve yönetişimi iyi kurgulanmış bir fon yapısı başarılı olacaktır. Özel sektörde portföy yönetim şirketleri ve bankalar ile de yakın çalışabilecek bir yaklaşımın başarı için gerekli olduğu görüşündeyim.”

Düzelti/özür:
Aralık ayı sayımızda yazının spotunda, yıl sonu dolar kuru tahmini 3,60 olarak yazılmıştır. Doğrusu, 2017 yıl sonu dolar kuru tahmini 3,60 şeklinde olacaktır. Düzeltir, özür dileriz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz