S&P sonrası dolarda durum nasıl?

Dolar, Yunanistan ve Euro bölgesi maliye bakanları arasında gerçekleştirilecek görüşmeler ve S&P açıklamasının ardından yeniden yükselişe geçti.

12.05.2015 10:13:230
Paylaş Tweet Paylaş
S&P sonrası dolarda durum nasıl?
ABD'de tarım dışı istihdam verisinin yarattığı iyimserlikle cuma günü kısmen aşağı yönlü bir seyir izleyen dolar/TL, Yunanistan ve euro bölgesi maliye bakanları arasında gerçekleştirilecek görüşmeler ve S&P açıklamasının ardından yeniden yükselişe geçti.

NELER TAKİP EDİLİYOR?

Bankacılar piyasada bugün ve yarın gerçekleştirilecek toplam beş Hazine ihalesinin ve küresel piyasaların yakından izleneceğini söylediler. Yunanistan endişeleri ve S&P ile kur güne yükselişle başladı, ihaleler izlenecek. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsi kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe olan altı olan "BB+" olarak teyit ederken, not görünümünü de negatif olarak korudu. S&P açıklamasında Türkiye'nin sırasıyla uzun ve kısa dönem yerel para birimi cinsinden kredi notunun "BBB/A-2"den "BBB-/A-3"e düşürüldüğü ve not görünümünün negatif olduğu belirtildi.

UZMANLAR NE DİYOR?

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "S&P açıklaması negatif. Aslında döviz cinsi not korunduğu ve zaten yatırım yapılır nota sahip olmadığımız için önemi düşük ancak yine de merkez bankası bağımsızlığı gibi mevcut risklere dikkat çekilmesi ise önümüzdeki dönemde de notta pozitif bir gelişme olmayacağının göstergesi" dedi.

Cuma günü 2.6750'li seviyelere kadar gerileyen dolar/TL  bugün TSİ 0845'te ise 2.6944/2.6975 seviyesinden güne başladı. Sepet bazında TL ise aynı saatte 2.8488/2.8526 seviyesinde işlem görüyor. Euro, Yunanistan ve euro bölgesi maliye bakanları arasında gerçekleştirilecek görüşmeler öncesinde yatırımcıların temkinli hareket etmelerine paralel olarak dolar karşısında değer kaybetti. Euro bölgesi ekonomik görünümünün rahatlaması ve euro bölgesi tahvil getirilerinin sıçrama kaydederek dikkatleri Yunanistan'dan uzaklaştırması ile beraber euro geçtiğimiz Perşembe günü 1.1392 ile dolar karşısında iki ayın zirvesini görürken, bu sabah yüzde 0.54 gerileyerek 1.1143 seviyesine indi.

Öte yandan seçimlerin yaklaşmasıyla bir süredir devam eden TL'deki negatif ayrışma belirginleşmeye devam ediyor. TL'de yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'yı da yaklaşık bir ay önce geride bırakarak, yüzde 13 civarında seyrederken; en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randı ise aynı dönemde sadece yüzde 4 civarında değer kaybetti.

İHALELER VE YUNANİSTAN İZLENECEK
Hazine bugün 5 Şubat 2020 itfalı 5 yıl vadeli gösterge tahvili ve 16 Nisan 2025 itfalı 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvili yeniden ihraç edecek. Hazine ihalelerine gelecek talebinin önemine dikkat çeken bankacılar yarınki ihalelerle birlikte toplam beş ihalenin piyasadan yakından takip edileceğini belirttiler.

Hazine bugünkü ihalelerin ardından yarın ise 2 yıl vadeli gösterge tahvil olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvili, 20 Nisan 2022 itfalı 7 yıl vadeli değişken faizli tahvili ve 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvili yeniden ihraç edecek. Dünyada deflasyonun endişelerinin artık sona ermiş olabileceği beklentileriyle küresel tahvil getirilerinde geçen hafta başında yaşanan sert yükselişin yerini Perşembe günü itibarıyla daha istikrarlı bir seyre bıraktı.

Küresel faizlerdeki yükseliş ise hafta başında TL cinsi bono getirilerinde yükseliş yaratsa da satışların dengelenmesi ardından faizler genel olarak aşağı yönlü bir seyir izledi. İç piyasada iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.27 oldu. 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.39 olurken valörde son işlem yüzde 9.33 seviyesindeydi.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz