Büyüklerin 2017 planı

Geçtiğimiz dönemde yoğun taleple karşılaşan inşaat sektörü, önümüzdeki 5 yıllık planlarını hazırlamış gözüküyor.

1.09.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Büyüklerin 2017 planı
Sektörün gözdesi yine İstanbul ve civarı... Kentsel dönüşüm bölgeleri, üçüncü köprü ve Kanal İstanbul gibi büyük projelerin etrafındaki alanlar, inşaat şirketlerinin radarında... Ticari yatırımlar için ise Anadolu’nun potansiyel taşıyan şehirlerine AVM yapma hedefi belirlenmiş durumda. Şirketlerin hedef müşteri kitlesi “orta gelirliler”, üretim hedefi ise “çok büyük olmayan, ulaşılabilir, nitelikli ve fonksiyonel” konutlar.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) raporuna göre 18 milyon konut stoku bulunan Türkiye’nin, 2023 yılına kadar 7,5 milyon yeni konuta ihtiyacı olacak. Önümüzdeki 11 yılda ise konut ihtiyacının karşılamak için kentsel dönüşüm projeleri hariç her yıl en az 450 bin ek konut yapılması gerekiyor.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
2012 yılı inşaat sektörü açısından beklentilerin oldukça altında geçti. Avrupa genelindeki ekonomik durgunluk, ABD’deki mortgage krizinin etkilerinin devam etmesi, Çin’in büyümeyi yavaşlatması gibi nedenler bu durağanlığa neden oldu. İnşaat sektöründe büyüme son 10 yıldır ilk kez Türkiye büyümesinin altında gerçekleşti. Sektör, 2013 yılından ise umutlu. Yıl sonunda 2012 yılı büyüme hızının en az 3 katı büyüme hedefleyen sektör, önümüzdeki 5 yılda ise yeni yatırımlarla darboğazdan çıkmayı hedefliyor.

Yeni projeler için lokasyon olarak yine İstanbul ve civarı hedefte. Özellikle kentsel dönüşüm bölgeleri şirketlerin radarında... Yine de özellikle AVM gibi ticari yatırımlar için Anadolu’da arsa arayışına girenler de var. Dumankaya İnşaat, Via Properties, Sur Yapı, Mesa ve Avrupa Konutları gibi şirketlerin beş yıllık büyüme planlarında odak kentsel dönüşüm alanları... Iş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) ise son dönemin cazibe merkezi Istanbul Finans Merkezi’nde yaklaşık 10 bin metrekare yüzölçümlü bir proje geliştirmeyi planlıyor. Sur Yapı, Anadolu’da AVM olmayan en az 5 şehirde önümüzdeki 5 yıl içinde AVM açmayı hedefliyor. Konut üretimi içinse inşaat şirketlerinin önümüzdeki dönemde ortak hedef müşteri kitlesi “orta gelirliler”. Yatırım için 1+1’ler, kullanım için ise 2+1 ve 3+1 daire tipleri oransal olarak üst sıralardaki yerlerini koruyacağa benziyor. Işte Nef ten, Soyak Inşaat’a , Yeşil GYO’dan Torunlar’a şirketlerin beş yıllık planları.~
KONUT ORTA GELİRLİYE
Sur Yapı, halihazırda devam eden 3 bin 300 konut ve yeni hayata geçireceği projelerle birlikte önümüzdeki 5 yılda yaklaşık 7 bin 500 konut satmayı hedefliyor. Şirket, hem konut hem de iş merkezi inşasına devam edecek. 2013 yılı sonunda Çekmeköy’de Metrogarden AVM'yi hizmete açacak olan Sur Yapı, 2014 yıl sonuna kadar 3 AVM projesini hayata geçirmeyi planlıyor. Ayrıca, Anadolu'da AVM olmayan en az 5 şehirde önümüzdeki 5 yıl içinde AVM açmayı hedefliyor. Sur Yapı yetkilileri konut için hedeflerin değiştiğine dikkat çekiyor ve “Biz temelde orta üstü ve yüksek gelir seviyesine sahip kişilere yönelik konut üretiyoruz. Ancak ihtiyaç ve talep daha çok orta gelir kesimde yoğunlaşıyor. Önümüzdeki dönemde kentsel dönüşümde orta kesime de konut üretmeye çalışacağız” diye konuşuyorlar. Mesa da önümüzdeki dönemde kentsel dönüşümle “orta gelirliye” yönelen şirketlerden.

Mesa’nın İstanbul’daki projeleri Atakent, Bahçeşehir, Kartal, Çamlıca, Ulus ve Büyükçekmece’de yoğunlaşıyor. Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, kentsel dönüşümle beraber bölgelerin daha da çeşitlenebileceğini söylüyor. Boysanoğlu, “Mesa, 44 yıldır A+, A, A- ve B+’a hitap edecek konutlar üretti. Ancak bize gelen talepler ve potansiyel doğrultusunda, önümüzdeki süreçte Mesa kalite ve güvencesini taşıyan B- ve C+’nın ulaşabileceği konutlara da ağırlık vereceğiz” diyor.

Mesa, ağırlıklı İstanbul’da olmak üzere İzmir, Ankara, Polonya’da Varşova’da gerçekleştireceği projelerle önümüzdeki 5 yılda 14 bin konut satmayı hedefliyor. 2013 yılında yaklaşık 1500 konut satmayı planlayan Dumankaya İnşaat da önümüzdeki 5 yıl içinde Sancaktepe, Beykoz, Maltepe, Kartal Sahil, Bahçeşehir, Halkalı ve kentsel dönüşüm bölgelerinde yeni projeler geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

ODAKTAKİ BÖLGELER
Sur Yapı ve Mesa gibi diğer inşaat şirketlerinin odağında da kentsel dönüşüm bölgeleri ve 3’üncü köprü ve 3’üncü havayolu projelerinin etrafındaki sahalar var. Kurtköy ve Gaziosmanpaşa’daki projelerden sonra en son Eyüp’te Tema Park, AVM, gösteri merkezi ve otel projesini kapsayan Vialand’e imza atan Via Properties’in gözü kentsel dönüşüm bölgelerinde. Daha çok karma projelere imza atan Via Properties’in CEO’su Tayfun Döşkaya, “Tuzla’da marina, AVM, eğlence parkı, otelden oluşan 250 milyon dolara mal olan yeni bir karma projeye imza atacağız. Via Properties, önümüzdeki dönemde de karma projelerle büyümeyi sürdürecek.~
Özellikle de kentsel dönüşüme hız kazandıracak, İstanbul’un yeni gelişen bölgelerine yatırım yapmaya devam edeceğiz. 5 yılda 5 milyar TL yatırım yapmayı hedefliyoruz” diyor. Önümüzdeki beş yılda İstanbul başta olmak üzere Türkiye’de proje araştırması içinde olacak şirket, bu 5 yılda 6 bin 500 nitelikli   konut satmayı hedefliyor.

Önümüzdeki 5 yıl boyunca ağırlıklı İstanbul’da olmak üzere yıllık ortalama 1000-1250 konut satışı hedefleyen Kiler GYO ise İstanbul’daki büyük yatırımlara göre pozisyon alıyor. Kiler GYO Genel Müdürü Tarık Gürdil, “İstanbul’un yeniden şekilleneceği 3’üncü Köprü, 3’üncü Çerveyolu, 3’üncü Havalimanı, Kanal İstanbul projeleri çerçevesinde gelişecek bölgelerde proje geliştirme çalışmalarına başlamış durumdayız” diyor. Şirket ayrıca İstanbul’daki konut projelerini merkezi bölge ve ulaşım akslarına yakın yerlerde geliştirmeye yoğunlaştı. Gürdil, “Bu anlamda Kartal-Kadıköy aksı, Çekmeköy-Sancaktepe aksı, Topkapı-Cevizlibağ-Merter, Basın Ekspres yolu ilgimiz dahilinde olan bölgeler” diyor.

KONUTLAR KÜÇÜLÜYOR
Torunlar GYO, 2013 yılı sonunda İstanbul ve Bursa’da 465 konut satmayı ve 630 milyon TL satış geliri hedefliyor. Şirket, 2013-2017 arasında yeni projelerle beraber 7 bin 500 konut/ ofis satmayı ve 6 milyar TL ciro elde etmeyi amaçlıyor. Torunlar projeleri şu ana dek çoğunlukla İstanbul içi bölgelerde, E-5 ve TEM ana arterlerinin yanı başında ve toplu ulaşım imkanları ile kolay ulaşılabilen lokasyonlarda yer aldı. Şirket bundan sonra da yatırım yapacağı arsalarda bu özellikleri arayacak. Şirket yetkilileri, “Türk aile yapısının görece küçük tipli konutlara eğiliminin az olduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, önümüzdeki süreçte de 2+1 ve 3+1 daire tipleri oransal olarak üst sıralardaki yerini koruyacak. Konut talebinin yatırımdan barınmaya geçmesi bu yöndeki arzı etkileyecek. Yabancılar, özellikle oturum için konut alan aileler 4+1’e talep gösteriyor. Geliştireceğimiz projelerde konut dağılımını lo-kasyon belirleyecek” diye konuşuyor.

Soyak İnşaat da önümüzdeki dönemde satın alınabilir fiyatlarda ve yatırımda kazandıran stüdyo ve 1+1 tipi daireleri ön planda tutmayı planlayan şirketlerden. Soyak Holding CEO’su Emre Çamlıbel, “Ayrıca bahçeli ve kent yaşamına farklı bir hava getiren daire tiplerine de yöneleceğiz. Sektörün de bu yöne kaymakta olduğunu gözlemliyoruz” diyor. Soyak İnşaat, 2013 ve sonrasında İstanbul ve İzmir’de yılda ortalama 1500-2000 konut satışı gerçekleştirmeyi planlıyor.~
Ancak şirket, başta Bursa, Konya, Eskişehir, Malatya, Antalya olmak üzere Anadolu’nun farklı şehirlerinde de inşaat yapmak için arsa arayışı içinde. Soyak gibi Sarp Group İnşaat da önümüzdeki dönemde ağırlıklı olarak 1+1 dairelerin üretimine yönelecek. Şirket, önümüzdeki 5 yılda yaklaşık olarak 5 bin civarında konut satmayı planlıyor. Öncelikli olarak ise Ankara ve İstanbul’da proje geliştirebileceği yerlerle ilgileniyor.

FONKSİYONEL VE ULAŞILABİLİR EVLER
“Ulaşılabilir lüksü” kendisine amaç edinerek konut üreten Nef, bugüne kadar Kağıthane, Levent ve Kemerburgaz’da 10’ayakın projeye imza attı. Şirket, bu yıl içinde 3 proje ile birlikte 1000’e yakın konut satışı gerçekleştirmeyi planlıyor. 5 yıllık hedefi ise 10 bine yakın konut satmak. Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, “Önümüzdeki dönemde de yine daha önceki projelerimize benzer şekilde fonksiyonel ve ulaşılabilir fiyatlarla konut, ofis ve mağaza projeleri hayata geçireceğiz. Bunun için dünyanın en önemli mimarlarıyla sektöre ilham veren projeler geliştirmeye devam edeceğiz” diyor. Konut yatırımları dışında ticari gayrimenkullerin de portföylerinde yer alacağını belirten Gürdil, “Özellikle mütekabiliyet yasasının da sağladığı ivme sayesinde önümüzdeki 5 yıl içinde sektörde ciddi anlamda büyüme sağlanacak” tespitini yapıyor.

“Ulaşılabilir nitelikli konut” kavramının bir diğer takipçisi de Avrupa Konutları. Şirket, şu an Maslak’ta “Eclipse Maslak”, Ayazağa’da Türkiye'nin en büyük sanayi ve kentsel dönüşüm projesi olan Vadistanbul ve Atakent’te “Tema İstanbul” gibi fonksiyonel, kaliteli ve orta gelirlinin de ulaşabileceği projelerle yoluna devam ediyor. Önümüzdeki aylarda ise biri yine TEM üzerinde (TEM2), diğeri Topkapı’da (Avrupa Konutları Kale) olmak üzere Avrupa Konutları markalı iki proje daha lanse edecek. Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, önümüzdeki dönemde de yine İstanbul’daki nitelikli konut ihtiyacına cevap vereceklerini belirtirken, “Avrupa Konutları olarak 5 yıl içinde 10 bin konut inşa etme hedefimizi dile getirmiştik. Bugün satışa sunduğumuz konutlarla bu sayının büyük kısmını karşılamış oluyoruz. İlerleyen dönemlerde sektördeki faa-
liyetlerimizi artırarak yatırımlarımıza devam edeceğiz” diyor.

HEDEF KONUT EDİNDİRMEK
Şu an yurtiçinde Esenyurt, yurtdışında ise Kıbrıs’ta başlayan Evviva projelerine devam eden Bulut İnşaat, önümüzdeki 5 yılda 10 bin konut satmayı planlıyor. Yeni projeler için odaklandığı bölgeler ise İstanbul’da Bahçeşehir, Tekirdağ ve yine Kıbrıs.~
Bulut İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Temel Bulut, “Bizim uzmanlık alanımız modern, teknolojik, sağlıklı konutu uygun şartlarda üretip yine uygun şartlarda, uzun vadeyle satmak. Bu doğrultuda her yıl yüzde 50 oranında büyüme hedefiyle ilerliyoruz. Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin birkaç vilayetinde daha konut projelerimizde var olmak istiyoruz” diyor.

Önümüzdeki 5 yıl içinde İstanbul Anadolu Yakası'nda 3 bin konut satmayı hedefleyen Selin Yapı da konutu olmayanlara konut edindirme amacıyla hareket ediyor. Selin Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Öncel, “Butik projelerimizin yanı sıra konut sahibi olmayan, ilk konutunu almak isteyen müşterilere; alışılagelmiş Selin Yapı kalitesi ile start-up projeler üreteceğiz. Önümüzdeki 5 yıl içinde 5 kat büyümeyi hedefliyor ve tüm planlarımızı bu doğrultuda şekillendiriyoruz” diyor.

HEM İSTANBUL HEM ÇEVRESİ REVAÇTA
Tahincioğlu Gayrimenkul, önümüzdeki dönemde İstanbul’un Avrupa yakasında Seyrantepe, Beşiktaş ve Anadolu yakasında Çengelköy'de üç konut projesine başlamayı planlıyor. Şirket, diğer karma projelerindeki konut bölümlerini de sayarsak önümüzdeki 5 yılda toplam 5 bin konut üretip satmayı planlıyor. Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, “Ayrıca, ikinci Palladium Alışveriş Merkezi'ni hayata geçirdiğimiz Hatay’ın merkezi Antakya ve üçüncü Nidakule ofis projemizi hayata geçireceğimiz İstanbul Avrupa yakasının en prestijli bölgelerinden Levent’te ilgilendiğimiz bölgeler arasında yer alıyor” diyor.

ANT'TAN 5 YILDA 50 BİN BİRİM HEDEFİ

Ant Yapı, yıllık asgari 1 milyon metrekare iş bitirme hızıyla önümüzdeki 5 yıl için yurtiçi ve yurtdışında toplam ortalama 100 metrekareden 50 bin adet konut-ofis üretimi hedefliyor. Şirket bu kapasitenin yüzde 10'unu proje geliştirme, yüzde 90'ını ise taahhüt olarak planlıyor. Ant Yapı, yurtiçindeki 5 bin konut hedefi içinde, daha önce geliştirdiği Riva ve Çekmeköy projelerinde olduğu gibi şehir dışında villa tarzında, şehir merkezinde ise Anthill tarzında kule inşaatları öngörüyor.

İŞ GYO'DAN İFM'YE 10 BİN METREKARELİK YATIRIM
HEDEFTE KARMA PROJELER VAR

İş GYO, 2013'ün ikinci yarısında hâlihazırda yatırım değeri 500 milyon doları bulan ve inşaatı süren Çınarlı Bahçe Tuzla, Tuzla Teknoloji Merkezi ve Karma Proje, İzmir Ege Perla projelerine ek olarak yeni projelere başlayacak.~
Şirket, önümüzdeki dönemde yine doğrudan konut odaklı projeler yerine Kanyon gibi içinde hem konut hem de ticari ünitelerin olduğu karma projelere devam edecek.

RADARDAKİ LOKASYONLAR
İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, “Önümüzdeki 5 yılda gelişim potansiyeline inandığımız, yatırımcılarımıza yüksek getiri sağlayabileceğini düşündüğümüz tüm lokasyonlarla ilgilenebiliriz" diyor ve şöyle devam ediyor: “Son dönemin en önemli projelerinden biri olarak lanse edilen İstanbul Finans Merkezi'nde (İFM) yaklaşık 10 bin metrekare yüzölçümlü taşınmaz, üzerinde ofis ve ticari ünitelerden oluşan bir proje geliştirmeyi planlıyoruz. Ayrıca İstanbul Kartal'daki arsamız üzerinde karma bir proje geliştirilmeyi planlıyoruz"

DAP YAPI MALTEPE'DE DEVAM DİYOR
8 BİN KİŞİLİK PROJE

Anadolu yakasında Kartal Maltepe bölgesinde yatırım yapmaya devam eden Dap Yapı, söz konusu bölgede halen inşaatı devam eden 7 proje tamamlandığında bölgeye toplam 15 kule kazandırmış olacak. Şirket ayrıca, Emlak Konut GYO'nun Kartal arsasında büyük bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu proje İstanbul'un denize sıfır, bu ölçekteki tek gayrimenkul projesi olma özelliğini taşıyor. İçinden hızlı tren geçen ve marina, okul, AVM, hastane, rezidans, ofis ve cami gibi birçok farklı unsuru barındıran proje tamamlandığında içerisinde 8 bin civarında insan yaşayacak.
YURTDIŞI PLANI
Dap Yapı, ayrıca yılın son çeyreğinde Kağıthane'de 2 adet ofis ve Maltepe'de 1 adet rezidans projesini daha hayata geçirecek. Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, şu anda sadece İstanbul'da proje ürettiklerini belirtirken, “Gelecekte Dap markasını ülkemizin her yanına taşımayı hatta yurtdışında da olabilmeyi istiyoruz. Projelerimiz başta Arap ülkeleri olmak üzere pek çok Ortadoğu ve Avrupa ülkesinin takibinde. Dubai ve İran'dan teklifler alıyoruz. Bazılarıyla ortak projeler geliştirebiliriz" diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz