"Organik tarımdan neler oluyor?"

Organik tarım sektörü 2000 yılından itibaren Türkiye’de de büyüme eğiliminde.

17 TEMMUZ, 20150
Paylaş Tweet Paylaş
Organik tarımdan neler oluyor?
Gelişmiş ülkelerde 1980’li yıllarda uygulanmaya başlanan organik tarım, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içeriyor. Doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik olan bu üretim modeli; kimyasal ilaç, hormon ve mineral gübre kullanımını yasaklıyor. Dünyadaki ekolojik ürün pazarı yaklaşık 51 milyar dolar olup sektördeki büyüme yılda yüzde 10 düzeyinde. Toplam 130 ülkede 623 bin işletmede 32 milyon hektarlık alanda organik üretim yapılıyor. Organik tarım alanlarının önemli bir bölümü geniş tarım arazilerine sahip Avustralya kıtasında bulunurken, bu kıtayı sırasıyla Avrupa, Güney Amerika, Asya, Kuzey Amerika ve Afrika kıtası izliyor. Türkiye'de ise ekolojik tarım sektörünün büyüklüğünün 200 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. İç pazar tüketiminin yaklaşık 5 milyon dolar kadar olduğunu belirten sektör temsilcileri, “Ege Bölgesi, Türkiye organik tarım alanlarının yüzde 29,07'sine sahipken, üretim miktarının da yüzde 23,54'ü Ege'den karşılanıyor. İzmir ise bin 156 üreticiyle Türkiye'de ilk sırada yer alıyor” diyor.


Tür­ki­ye’de­ki ge­li­şi­mi
Türkiye’de 1990 yılında sadece 8 farklı ürün, bin 37 hektar alanda ekolojik olarak üretilirken, üretim miktarı ve ürün yelpazesi yıllar içinde özellikle de 2000 yılından itibaren büyük bir artış gösteriyor. Son verilere göre 247 organik ürün, toplam 166 bin 883 hektar alanda üretiliyor. Toplam üretici sayısının ise 14 bin 926'ya ulaştığını söyleyen Ekolojik Tarım Organizasyon Derneği (ETO) Genel Sekreteri Özge Çiçekli, “Türkiye, AB ülkelerine yakınlığı açısından taze sebze ve meyve ticareti için çok uygun bir ülke konumunda. Önümüzdeki süreçte sadece tarım ürünleri değil organik tekstil, mobilya gibi çeşitli dallarda da gelişime gösterecek” diyor.
Özellikle dış pazara yönelik olarak gerçekleştirilen organik üretim, sözleşmeli olarak yapılıyor. Üretilen organik sertifikalı ürünlerin tamamına yakını başta AB ülkeleri, ABD ve Japonya olmak üzere gelişmiş ülkelere ihraç ediliyor. Kuru ve kurutulmuş meyveler ile organik pamuk pazarında Türkiye lider ülke konumda bulunuyor.

Dev­let des­te­ği art­tı
Birkaç yıl öncesine kadar ihracatın ön planda olduğu organik tarım ürünleri sektöründe son yıllarda iç pazarda da gelişmeler yaşanıyor. Ekolojik ürünlerin pazarlanmasına yönelik farklı pazarlama kanalları oluşmaya başlamış durumda. Ekolojik semt pazarlarındaki hızlı artış dikkat çekiyor. İnternet üzerinden satış hacmi, sadece organik ürün satan özelleşmiş dükkanlar ve agroekoturizm alanlarındaki artış, bu alandaki önemli gelişmeler olarak gösteriliyor. Bir diğer önemli gelişme ise 9 yıldan beri düzenlenmekte olan Ekoloji Fuarı’nın bu yıldan itibaren İzmir'de düzenlenmeye başlaması olarak gösteriliyor. Uluslararası bir boyuta taşınan fuar ile birlikte Türkiye’nin organik tarım sektöründeki etkinliğinin de artacağı öngörülüyor.
Rakamlar, sektörün geçen yıl sıçrama yaptığını gözler önüne seriyor. 2008'de 14 bin 926 olan çiftçi sayısı 2009'da 35 bin 565 kişiye ulaştığı, aynı dönemde ekolojik tarım yapılan alanın ise 166 bin hektardan 501 bin hektara çıktığı görülüyor. 2008 yılından üretilen toplam ürün miktarının ise geçen yıl 983 bin tona yükseldiği dikkat çekiyor. Bu hızlı artışta, hükümetin alan bazında organik tarıma verdiği desteği artırmasının etkiliği olduğu belirtiliyor. İlk olarak 2005'te dekara 3 lira ile başlayan desteğin her yıl arttığı ve 2009'da 20 liraya çıktığı kaydediliyor. 2010 yılı için ise dekara 25 lira destek açıklanmış bulunuyor. Bu destekten yararlanmak isteyen çiftçilerin ekolojik üretime yöneldiği belirtiliyor.

Şir­ket­ler de­net­le­ni­yor
Bir ürünün organik olarak satılabilmesi için uluslararası geçerliği olan bir sertifikasının olması gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz