Ekonomik ömrünün yüzde 75’i dolduran Türk çayının geleceğini korumak için Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi ile iki yıl önce yola çıkan Lipton, Yağmur Ormanları Birliği’nden sürdürülebilirlik sertifikası almayı başardı. Bu sertifikayla, birliğin Türkiye’de ilk sertifikalı üretim yapan kuruluşu Lipton oldu.
İki yıl önce uygulamaya koyduğu Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi’ni çevresel, sosyal ve ekonomik projeleriyle adeta bir bölgesel kalkınma hamlesine dönüştüren Lipton, Türk çayına ilk Yağmur Ormanları Birliği (Rainforest Alliance) sürdürülebilirlik sertifikasını almayı başardı. Lipton’un bölge için yürüttüğü projeler, bir yağmur ormanı olan Doğu Karadeniz’e de Yağmur Ormanları Birliği sertifikasını kazandırmış oldu.
100’den fazla ülkede faaliyet gösteren, dünyanın en saygın çevreci organizasyonlarından biri olan Yağmur Ormanları Birliği, tarımın çevresel etkilerini azaltıyor, toplumsal ve ekonomik fayda sağlayarak 5 milyonu aşkın insanın yaşamına dokunuyor. Bir yağmur ormanı olan Doğu Karadeniz’in doğal yapısını korumayı amaçlayan birlik, gerekli kriterleri iki yılda sağlayan Lipton Pazar fabrikasını sertifikalandırdı. Türkiye, Lipton çayın hem üretilip hem tüketildiği ilk ve tek Yağmur Ormanları Birliği sertifikası alan ülke oldu. Lipton ambalajlarına basılacak “yeşil kurbağa” damgası, Lipton çay üretiminin tüm aşamalarında çevrenin korunduğunun, çiftçi ekonomisine ve sosyal hayata önemli katkı sağladığının kanıtı olacak.
Unilever’in Kasım 2010’da açıkladığı, sürdürülebilir büyüme doğrultusunda on yıllık bir yolculuğa dair kararlılığını içeren Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı hedefleriyle örtüşen Lipton Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi, bu plan doğrultusunda hayata geçirilen en önemli projelerden biri olarak öne çıkıyor.
Bölgesel kalkınma sağladı
2011’in Mayıs ayında Lipton Sürdürülebilir Çay Tarımı vizyonunu “sürdürülebilirliğin çay üretiminin ayrılmaz bir parçası olması ve çay üreticilerinin sürdürülebilirlik hakkında bilinçlenmesi” olarak ortaya koyan Lipton, bu vizyon doğrultusunda bölgede sosyal, ekonomik ve çevresel boyutta birçok proje ve uygulamayı hayata geçirdi. Lipton’un 2011’de açıkladığı en önemli hedeflerinden biri olan üretici eğitimleriyle şimdiye kadar 15 bini aşkın üretici doğru tarım uygulamaları, erozyon kontrolü, atık yönetimi, iş güvenliği, kayıt tutma, doğal hayatı koruma, gübreleme ve budama gibi konularda teorik ve pratik olarak bilgilendirildi.~
Türk çay tarımındaki en önemli eksiklerden biri olan, gübrenin doğru kullanımı konusuna eğitimlerinde geniş yer veren Lipton, bölgedeki Ziraat Odaları ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ile işbirliği yaparak Rize’nin Pazar ilçesinde bir toprak analizi laboratuarı kurdu. Toprak analiziyle, doğru gübre miktarı ve çeşidiyle ilgili yönlendirme alan çay üreticileri, bu çalışmayla şu ana kadar yaklaşık 500 bin TL tasarruf yapmış oldu. Proje sonuna kadar bu rakamın yaklaşık 3 milyon TL’ye ulaşması hedefleniyor.
Çevresel, sosyal ve ekonomik projeler sürüyor
2011’de başlattığı Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi’ni bu yıl Rize’nin Fındıklı, Artvin’in Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçelerini kapsayacak şekilde genişleten Lipton, bir yandan geçen yıl başlatılan eğitim programlarına devam ederken diğer yandan yöre halkının hayatını olumlu yönde etkileyecek projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Lipton, Katı Atık Toplama ve Ayrıştırma Projesi bölgenin uzun zamandır süregelen atık sorununa çözüm getirirken, Deneme Bahçesi’yle çay üreticilerine doğru tarım yöntemlerini uygulamalı olarak gösteriyor.
Sürdürülebilir Çay Tarımı projesi kapsamında toplum sağlığı için de projeler geliştiren Lipton, Sağlık Bakanlığı’na hibe edilen Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) aracıyla bölgeye meme ve rahim ağzı kanseri taraması hizmeti de götürdü. Lipton tarafından bu yıl başlatılan Elektronik Veritabanı Projesi ise çay üretimine modern, hızlı ve hatasız bir kayıt tutma ve denetim sistemi getirilmesini sağlıyor.
UNILEVER GIDA PAZARLAMA BAŞKAN YARDIMCISI MUSTAFA SEÇKİN
Lipton tüketicisi sürdürülebilirliği destekliyor’
Yağmur Ormanları Birliği’nin bölge için önemine değinen Unilever Gıda Pazarlama Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin, “Yağmur Ormanları Birliği, toprağın ve doğal kaynakların kullanımında, bunların işlenmesi ve pazarlanmasında, bunun ötesinde tüketici davranışlarında köklü değişiklikler yaparak doğal hayatı ve yağmur ormanlarındaki biyoçeşitliliği koruma amacı güden dünyanın saygın çevreci organizasyonlarından biri. Bu anlamda Karadeniz bölgesi, Yağmur Ormanları Birliği’ni yakından ilgilendiriyor. Bölge, birliğin korumak istediği, önem verdiği bir bölge” diyor. Seçkin, Sürdürülebilir Tarım Projesi’nin iki yıldır yeni çalışmalarla, yeni projelerle büyüdüğünün altını çizerek şöyle devam ediyor: “Çay, sıradan bir bitki değil. Bir bölgenin ekonomisini, hatta sosyal kültürünü oluşturuyor. Bu nedenle Lipton Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi, adeta topyekun bir bölgesel kalkınma projesi. Çabalarımız Pazar fabrikasına Yağmur Ormanları Birliği sertifikasını kazandırdı. Bu logoyu artık Lipton Yellow Label paket ve bardak poşet çaylarımızın ambalajlarında göreceğiz. Çünkü bu projenin sonucu nihai ürüne yansıyor, oradan da tüketiciye dokunuyor. Her Lipton çay, tüketicisi adına çayı koruyor; bölgeye, çevreye, ekonomiye ve sosyal hayata katkıda bulunuyor. Tüketici raftan sepete attığı her bir Lipton’la bu projeye destek vermiş oluyor.”
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?