Akıllı Cihazlar Yaşamı Değiştirecek

Robert Eckelmann / Intel Avrupa-Ortadoğu-Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı Robert Eckelmann, işlemci pazarının devi Intel’in Avrupa-Ortadoğu-Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı... Yakın gelecekte mobi...

1.06.2001 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Robert Eckelmann / Intel Avrupa-Ortadoğu-Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı

Robert Eckelmann, işlemci pazarının devi Intel’in Avrupa-Ortadoğu-Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı... Yakın gelecekte mobil teknolojilerin önem kazanacağını, çok farklı cihazların öne çıkacağını söylüyor. Ses tanıyan çok küçük avuç içi bilgisayar, bant genişliği yüksek orta büyüklükte cihazlar ve PDA’lar en etkilileri olacak. Eckelmann, “Önümüzdeki dönemde cihazların kapasiteleri artacak, birbirlerine yakınsayacaklar ve daha fazla görevi yerine getirecekler “diyor.

İşlemci, bilgisayarın en önemli parçalarından birisidir. Bilgisayarın performansını belirler, uygulamalarının sınırlarını çizer. İşlemci pazarındaki gelişmeler ve yenilikler, bilgisayar sektörünü en derin şekilde etkiler.

İşte bu kritik pazarın en büyük oyuncusu ise Intel... Yıllarca ürettiği ürünlerle bilgisayarların performanslarının belirlenmesinde kilit rol oynadı. Son on yılda yaşanan internet devrimi tüm bilişim şirketleri gibi Intel’in de farklı stratejiler belirlemesine yol açtı. Yeni dönemdeki stratejilerini de bu doğrultuda oluşturuyor.

Intel, internet ve iletişim teknolojisinin öneminin artması nedeniyle bu alandaki ağırlığını artırmayı planlıyor. Bu alanlarda milyarlarca dolarlık Ar-Ge çalışmaları yapıyor. İnternet ve iletişim sektöründe faaliyet gösteren şirketlerle daha fazla işbirliğine gitmeyi planlıyor.

Intel Avrupa-Orta Doğu-Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı Robert Eckelmann şirketin bugünkü durumu, gelecek stratejileri, Türkiye pazarına bakışı ve teknolojideki son trendler gibi konularda Capital’in sorularını yanıtladı:

Şu an bilişim pazarındaki genel eğilimleri değerlendirir misiniz?

Bugün pazarda iletişimin ağırlığının arttığını görüyoruz. Özellikle mobil iletişime doğru hızlı bir eğilim var. Bizim genel olarak computing (bilgi işleme) ve iletişim gibi alanlara yönelik ürünlerimiz var. Bugün pazarın ihtiyacı olan ürünleri geliştirmiş durumdayız.

Biraz önce belirttiğim gibi mobil iletişimin ağırlığı pazarda artıyor. Tüketiciler mobil iletişim için cep telefonu ve PDA (Kişisel Dijital Asistan) gibi ürünleri kullanıyorlar. Biz mobil uygulamalar için kişisel internet mimarisi kullanıyoruz. Gelecekte mobil iletişimde çok güçlü işlemciler söz konusu olacak.

Teknolojideki bu yönelimlerde sizin rolünüz ne olacak?

PDA ve diğer mobil cihazların gerçek anlamda verimli şekilde kullanılabilmesi için çok güçlü işlemciler gerekli. Biz önümüzdeki dönemde piyasaya bu amaca yönelik işlemciler sunacağız. Intel’i genel olarak değerlendirdiğimizde çok güçlü bir teknoloji takımı olduğumuzu söyleyebilirim. Biz yeni teknolojiler geliştirmeye odaklandık. Sürekli geleceğe bakıyoruz.

Ar&Ge çalışmaları çok büyük miktarlarda yatırımlar yapıyoruz. Bugün teknoloji geçmişten çok daha hızlı ilerliyor. Biz de yoğun olarak kablosuz iletişime yönelik çözümler üretiyoruz. Bizim çalışmalarımız sonucunda gelecekte cihazların boyutları çok daha küçülecek. Bu küçülmeye rağmen çok iyi performans elde edilecek. Tüketici için performans sınır olmayacak. Sorum tüketicinin hangi cihazları kullanmak istediği olacak.

Bu gelişmeler sonucunda ne tür cihazlar göreceğiz? Gelecekte kablosuz cihazlar yarışı kazanacak diyebilir miyiz?

Tek bir cihazın yarışı kazanacağını söyleyemeyiz. Çok geniş bir ürün yelpazesi olacak. Farklı cihazlar kullanılacak. Biraz önce belirttiğim gibi, çok küçük avuç içi bilgisayarlar göreceğiz. Cihazlarda genel olarak ses tanıma sistemi bulunacak. Kullanıcı böylelikle birçok talimatı sesle verebilecek. Orta büyüklükteki cihazlarda daha fazla bant genişliği kullanılabilecek. Böylelikle daha fazla veri ve ses iletimi sağlanabilecek. Bu cihazlarda radyo gibi farklı fonksiyonlar da bulunacak.

Ayrıca geleceğim mobil cihazlarında internete sık sık bağlanmamız gerekmeyecek. Haber, e-posta ve diğer uygulamalar sürekli olarak akacak. Önümüzdeki dönemde genel olarak cihazların kapasitelerinin artacağını, birbirlerine yakınsayacağını ve çok daha fazla görevi yerine getireceğini söyleyebilirim.

Intel önümüzdeki dönemde internet alanında neler yapacak?

Şu an yaptığımız birçok çalışma internete yönelik. İnternet uygulamasının yapıldığı cihazların  rahatlıkla çalışabileceği platformlar geliştirmek için uğraşıyoruz. Tüketiciler bu çalışmalarımız sonucunda her geçen gün internete daha fazla uyumlu cihazlarla karşılaşıyorlar. Çok daha fazla internet uygulaması gerçekleştirebiliyorlar.

Gelecekte kişiler daha fazla ses ve görüntü içeren uygulamalar kullanacak. İnternetin hızlı gelişimi çok hızlı şekilde altyapının gelişmesini sağladı. Halen bu altyapı hızla kurulmaya devam ediyor. Bence bu çok etkileyici bir hızla gerçekleşiyor.

E-business (E-iş) konusunda neler yapıyorsunuz?
 
Biz e-business’ı işimizde en fazla kullanan şirketlerden birisiyiz. İş süreçlerimizin çok önemli bir kısmını internet ortamına aktardık. Satışlarımızın yüzde 90’ı internet üzerinden yapılıyor. Bu sayede çok daha hızlı ve verimli şekilde çalışabiliyoruz. İnternet sayesinde daha hızlı müşteri hizmetleri verebiliyoruz. Biz interneti bir medya ve kanal olarak düşünüyoruz. İnternet bir içerik veya mesaj değildir.

Şu an e-business uygulamalarına yönelik olarak Avrupa’da üç ülkede e-business çözüm merkezi oluşturduk. Bunlar İsveç, İngiltere ve Almanya’da. Biz e-business’ın nasıl yapıldığını iş dünyasına göstermeyi amaçlıyoruz. Şirketlerin e-business konusunda genel olarak çok yetersiz bilgi ve deneyimi var. Ancak, bunlar başarı için çok önemli. Biz daha önce söylediğim gibi, çok başarılı şekilde bu uygulamaları gerçekleştiriyoruz. Biz şirketlerin bizim bilgi birikimimiz ve kanallarımızdan yararlanmalarını istiyoruz. Ben e-business’ın bu şekilde gelişeceğine inanıyorum.

Gelecek yıllarda Intel olarak hedefleriniz nedir?

Satış açısından bir şey söyleyemem. Ancak, teknoloji anlamında baktığımızda, teknoloji akıyor ve biz buna katkı yapıyoruz. Intel’in milyarlarca dolarlık Ar-Ge harcamaları var. Bu harcamalar bugüne kadar sürekli arttı. Önümüzdeki yıllarda da artmaya devam edecek. Biz gelecek yılların teknolojisine şimdiden sahibiz. Teknoloji bugünkü hızıyla gelişmeye devam edecek. Üç yıl içinde büyük olasılıkla 10 gigahertz’lik işlemciler göreceğiz. Kablosuz cihazlarda 3 gigahertz’lik çipler bulunacak. Biz bunları geliştirmek için çalışıyoruz.

Uzun yıllar gelişmekte olan pazarlarda çalıştınız. Bu pazarlara bakışınız nedir?

Söylediğiniz gibi gelişmekte olan pazarlarda çok fazla çalıştım. Oralarda pazar ve kanal geliştirdim. Biz gelişmekte olan pazarlarda binlerce şirketle çalışıyoruz. Bu şirketlerin güçleri belki az olabilir ama hızla büyüyorlar. Biz bu şirketlerle birlikte çalışarak yerel pazarları ve beklentileri öğreniyoruz. Bu sayede yerel çözümler geliştiriyoruz. Bu pazarlar teknolojik çözümlere çok fazla gereksinim duyuyorlar. Biz de bu nedenle bu pazarlarda çok hızlı büyüyoruz. Biz gelişmekte olan pazarlara gelişmiş pazarlarla aynı anda ürün sunuyoruz. Biz İstanbul ve New York’ta pazara aynı anda ürün çıkarıyoruz.

Gelecek dönemde iletişim network’leri nasıl gelişecek?

İletişim network’lerinde yakınsama göreceğiz. Bu iletişim uygulamalarının network’ler arası göçmesi anlamına geliyor. Böylece farklı network’ler üzerinden iletişime devam edebileceğiz. Bu amaçla standart bir altyapı gelişiyor.

Biz Intel olarak bu altyapı çalışmalarına teknolojimizle destek oluyoruz. Biz gerekli mimari teknolojiye sahibiz. Bunu müşterilerimize aktarıyoruz.  

Bazı yetkililer işlemci pazarının geçmişe göre yavaş büyüdüğünü iddia ediyorlar. Sizin bu konuya yaklaşımınız nedir?

Elbette geçmişe göre daha yavaş büyüyor. 10 yıl önce bu pazar yılda yüzde 30 büyüyordu. Yılda 20-30 milyon işlemci üretiyorduk. Bugün büyümemiz bu rakamlardan daha düşük. Ancak, bu pazarın yavaş büyüdüğü anlamına gelmiyor. Biz hızlı şekilde büyümeye devam ediyoruz. Özellikle gelişmekte olan pazarlarda hızlı büyümemiz sürüyor.

Şu an işlemci pazarında durumunuz nedir?

Mikro işlemci alanında en iyi şirketiz. Geçtiğimiz dönemde tüketicilerin beklentilerini karşılamak için Pentium 4 işlemcisini piyasaya sürdük. Server’lara yönelik işlemci alanında da çok başarılıyız. Bu pazara, farklı işletim sistemleriyle çalışmaya olanak veren ürünler sunduk.

Tüketiciler seçenek ve farklı kullanım imkanları istiyorlar. Bunu diğer işlemcilerle yapamazsınız. Bu nedenlerle Intel teknolojisi öne çıkıyor. Biz pazara sürekli yeni ürünlerle giriyoruz ve girmeye devam edeceğiz.

“STRATEJİMİZ BİLGİ İŞLEME VE İLETİŞİMİN BİRLEŞİMDEN OLUŞACAK”

Intel Avrupa-Orta Doğu-Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı Robert Eckelmann, gelecek stratejilerinin computing (bilgi işleme) ve iletişimin birleşiminden oluşacağını iddia ediyor. Eckelmann, konuyla ilgili şunları söylüyor.

Gelecek stratejimiz daha dengeli olacak. Stratejimiz, computing (bilgi işleme) ve iletişimin birleşiminden oluşacak. Biz bunu tüm teknolojilere uygulayacağız. Bugün işlemci pazarının en büyüğüyüz. İletişim alanında da etkinliğimizi artırmak için ASP (Uygulama servis sağlayıcı) ve ISP (İnternet servis sağlayıcı) gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketlerle daha fazla birlikte çalışacağız. Böylece internet ve iletişim teknolojilerinin gelişmesine daha fazla katkı yapacağız. Bu kullanıcılara olumlu şekilde yansıyacak.

Genel olarak stratejimizin daha tümsel ve dengeli olacağını söyleyebilirim. Bu dünyadaki gelişmelerin bir yansımasıdır. Artık hiç bir şirketin sadece işlemci, network veya mobil telefon alanında çalıştığını söyleyemeyiz. Teknoloji bir yön veriyor, biz de bu yönde gidiyoruz.

“TÜRKİYE ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE TEKRAR DÜZELECEK”

Intel Avrupa-Orta Doğu-Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı Robert Eckelmann Türkiye pazarının önümüdeki dönemde tekrar düzeleceğine inanıyor. Eckelmann konuyla ilgili şöyle konuştu:

Şu an Türkiye pazarı oldukça zorlu. Bazı alanlarda güçlükler yaşanıyor. Ekonomik kriz nedeniyle değerleme gibi alanlarda sorunlar var. Ancak Türkiye’deki durumun düzelmesi için dünyada farklı çevreler hemfikir. Biz Türkiye’nin düzlüğe çıkacağına inanıyoruz. Bu tarz deneyimleri daha önce Rusya ve Asya’da da yaşadık. Pazar bir süre sonra düzeldi. Biz Türkiye’deki durumun da düzeleceğine inanıyoruz.

Türkiye krizden önce hızlı bir büyüme içindeydi. Biz Türkiye’de şirketlerin teknoloji adaptasyonu açısından başarılıydık. Küçük büyük birçok şirketle ortak projelerimiz bulunuyordu. Önümüzdeki dönemde bunların devam etmemsi için bir neden görmüyorum. Türkiye’deki kriz finansaldır. Bizim işimiz ise teknolojiye dayanıyor.

Farklı endüstriler için teknolojik çözümler üretiyoruz. Biz doğru ürünler sunulursa pazarın değerlendireceğine inanıyoruz. Türk pazarındaki kişi ve şirketler en yeni ve teknolojileri sunacağımıza emin olmalılar. Türkiye’deki faaliyetlerimizi eğitim, dağıtım kanalları ve pazarlama gibi alanlarda güçlendirmeye devam edeceğiz. 

 

 

 

 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz