Değişim Hızlandı

Ekonomide yaşanan canlılık ve sektöre yönelik olumlu beklentiler, yönetici cephesinde kendini hissettirdi. Son 3 aydır bilişim sektöründe yönetici değişiklikleri, görevden ayrılmalar ve transferler...

1.10.2003 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Ekonomide yaşanan canlılık ve sektöre yönelik olumlu beklentiler, yönetici cephesinde kendini hissettirdi. Son 3 aydır bilişim sektöründe yönetici değişiklikleri, görevden ayrılmalar ve transferler yoğunlaştı. Şirketler, yeni döneme, yeni yöneticilerle hazırlanıyor. İnsan kaynakları danışmanlarının, “Bir hareket başladı mı artarak devam ediyor” şeklinde değerlendirdiği bu gelişmenin süreceği tahmin ediliyor. Amaç, rekabete daha iyi kadrolarla katılmak…  
 
Sektörü yakından takip edenler fark etmiştir. Bilişimde son birkaç aydır üst düzey yöneticilerde bir hareketlilik yaşanıyor. Bazı genel müdürler görevlerinden ayrılıyor, bir bölümü ise başka şirkete transfer oluyor. Üstelik sadece üst kademe değil, orta ve alt düzeylerde de ciddi bir hareketlilik var. Ekonominin canlanmasıyla birlikte yaşanan bu değişim, sektöre birden canlılık getirdi, umutları artırdı. Bir şirketin genel müdürü, “Bu hareketliliğin arkasında, ekonominin canlanması ve buna bağlı olarak şirketlerin pazar payını artırma çabası var. Şirketler, farklılaşarak pazar paylarını yukarı çekmeye çalışıyorlar” diye konuşuyor. Bu yöneticiye göre, patronlar, yeni genel müdür ve yöneticilerle bu yarışa daha şanslı başlamak için transfer yoluna gidiyor.  
 
İnsan kaynakları şirketi Data Expert’den Müjde Ayşe Şahintürk’ün değerlendirmesi ise daha farklı. Şahintürk şöyle konuşuyor:  
 
“Bilişim şirketleri artık tek bir uzmanlık alanında takılı kalmak istemiyorlar. Kaynaklarını farklı çözümler için kullanabileceklerinin farkındalar ve bu doğrultuda insan kaynağında farklı formasyonlara ihtiyaç duyabiliyorlar. Bir başka deyişle, şirketler geliştirdikleri yeni iş alanlarında yetişmiş insan gücü için piyasada hazır insan kaynağına başvuruyor.  
 
Bir diğer önemli sebep de bilişim firmalarının yoğun rekabetle karşı karşıya kalması ve rekabetin zorlayıcılığı karşısında hızlı hareket etme dürtüsü ile insan kaynağını yetiştirmek için zaman bulamamaları. Bu gelişmenin sürüp giden bir durum olmamasına rağmen dönem dönem yaşanacağı düşüncesindeyiz.”  
 
“Sektör henüz sığ”  
 
Egon Zehnder Yönetim Danışmanı Murat Yeşildere ise bu gelişmeyi çok güçlü bir trend olarak değerlendirmiyor. Ona göre, hareketliliği yaratan en önemli neden, sektörün hala çok sığ olması. Yeşildere, “Toplam cirosu 1,5 milyar dolar olan teknoloji sektöründe, bir taş yerinden oynadı mı, tetikleme yaparak başka kişi ve kurumları da etkileyebiliyor” diye konuşuyor. Ona göre, bu hareketlilik, genç bir sektör olan teknolojide yönetici düzeyinde büyük bir harekete neden oluyor. Çünkü, üst ve orta düzeyde görev alabilecek yönetici sayısı sınırlı. Bütün hareket belli sayıdaki yöneticinin çevresinde dönüyor.Bu da bir yöneticinin yerinden oynamasıyla diğerlerinin de etkilenmesi sonucunu doğuruyor. Yeşildere, değerlendirmesine şöyle devam ediyor:  
 
“Bilişim alanındaki birçok yapının arkasında Türkiye'nin en önemli holdingleri var. Bunun sonucu ise holdingler diğer faaliyetlerini yönettikleri gibi teknoloji alanındaki iştiraklerini de yönetmek isteyebiliyorlar. Bu da zaman zaman teknoloji şirketlerinin iş modellerine uymayabiliyor. Hissedar-yönetici fikir ayrılıkları, öncelik farklılıkları fazlasıyla su yüzüne çıkabiliyor.”  
 
En çarpıcı transfer  
 
Bilişim dünyasındaki transferlerden en ilgi çekeni 2 ay önce oldu. Microsof Türkiye’de 3 yıldır genel müdürlük görevini sürdüren Haluk Maga, 1 Eylül 2003 itibariyle görevi bıraktığını açıkladı. Yerine Çağlayan Arkan geldi.  
 
Siemens Business Services’ta 1997 yılından beri çeşitli pozisyonlarda çalışan Arkan, yine 3 yıldır SBS Türkiye’nin genel müdürüydü. Maga, yıl sonuna kadar Arkan’a desteği sürdürecek. SBS’in yeni genel müdürü ise Mustafa Çağan. Görevi Temmuz’da devralan Çağan da, 2000 yılından beri SBS Türkiye’de Yönetim Kurulu üyesi ve Ticaret Direktörü olarak görev yapıyordu.  
 
Ses getiren bir diğer değişim ise KoçSistem genel müdürü Levent Kızıltan’ın mayıs ayında istifa etmesi oldu. Kızıltan’ın ayrılmasını takiben Koç Bilgi grubundaki görev değişikliği haberlerinin ardı arkası kesilmedi.  
 
Ses teknolojisi alanında faaliyet gösteren SYS (Sesli Yanıt Sistemleri) de, yönetim ve teknoloji danışmanlık şirketi Accenture yöneticilerinden Sinan İnel’i transfer etti. Sinan İnel, SYS’de teknolojiden sorumlu genel müdür yardımcısı olarak görev yapacak.  
 
Koç Bilgi’de değişim rüzgarı  
 
Hatta bu aralar en çok transfer haberinin Koç Bilgi Grubu’ndan geldiğini rahatça söyleyebiliriz. 1985 yılından beri KoçSistem’de çeşitli görevlerde çalışan ve 2002 yılı mart ayından bu yana genel müdürlüğünü yürüten Levent Kızıltan, mayıs ayındaki istifası bunların şüphesiz en önemlisiydi. Kızıltan, bu görevi Bülent Gönç’ten devralmıştı. Kızıltan, şimdi iş tekliflerini değerlendiriyor ve gelecek planlamasını yapıyor. Digital’in aldığı bilgiye göre, Kızıltan, henüz yeni bir şirkette görev üstlenmek ya da kendi işini kurmak konusunda kararını vermedi. Önümüzdeki aylarda bir karar alacak.  Bu şirkette genel müdürlük görevine ise satıştan sorumlu genel müdür yardımcısı Gökhan Akça getirildi.  
 
Koç Bilgi’deki bir diğer görev değişikliği ise KoçBryce’ta gerçekleştirildi. Uzaktan eğitim alananda hizmet vermek üzere 2001 yılında kurulan şirketin genel müdürü Dilek Günçer OYTEK’e transfer oldu. OYTEK’in Ankara bölge müdürü olan Günçer’in yerine ise Diana Misim Fındıkoğlu geldi. Kariyerine 1986 yılında Yapı Kredi Bankası’nda reklam ve halkla ilişkiler uzmanı olarak başlayan Fındıkoğlu, 2002 yılının Eylül ayından bu yana Koç Bilgi Grubu şirketlerinden Tanı AŞ’nin kuruluşunda görev yapıyordu.  
 
Diğer önemli atamalar  
 
Bunların yanı sıra, Koç Bilgi Grubu’ndaki son değişim ise Bilkom-Apple’de yaşandı. Uzun süredir genel müdürlük görevini yürüten Tijen Mergen emekli oldu. Ancak, yerine atama yapılmadı. Bu görevi geçici olarak Bülent Gönç yürütüyor.  
 
Koç bilgi Grubu’ndaki bir başka değişiklik de Koçnet’te. Genel müdür yardımcısı Tunç Taşman, SBS’e satış müdürü oldu. Koç.net’in Pazarlama ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevine ise Ağustos’ta Mehmet Ali Akarca atandı. Akarca daha önce Koç Bilgi Grubu şirketlerinden BookinTurkey’in genel müdürü olarak görev yapıyordu.  
 
Bir başka ilgi çekici transfer de Cem Soysal’ın Tepum Teknoloji’nin genel müdürlüğüne getirilmesi oldu. Önceden Vestelnet’in genel müdürü olan Soysal, artık Tepum’da.  
 
Sun Microsystems Türkiye Genel Müdürü Mehmet İyimen, şirketin Orta Doğu ve Kuzey Afrika Genel Müdürü oldu. İyimen’den bayrağı devralan kişi ise daha önce Sun Türkiye’de pazarlama ve satış kanalları müdürlüğünü yürüten Özhan Toktaş.  
 
Tayfun Türkalp Borusan’da  
 
Aynı zamanda Tüm Telekomünikasyon İşadamları Derneği (TÜTED) başkanı da olan Tayfun Türkalp de transfer listelerindeki yerini aldı. 2000-2002 yılları arasında Alcatel e-Ticaret Dağıtım ve Pazarlama’nın genel müdürü olarak görev yapan, bu kuruluşun dünya genelinde Platinum Equity tarafından satın alınması sonrasında NextiraOne Türkiye’nin genel müdürlüğüne getirilen Türkalp, artık Pargem ve Borusan Bilişim’in genel müdürü. Eski genel müdür ve Pargem’in kurucu ortağı olan Tayfun Özus ise şu an finanstan sorumlu genel müdür yardımcılığı görevini sürdürüyor.  
 
Görev değişikliklerinden bir diğeri sistem entegratörü Meteksan Sistem’de gerçekleşti. Genel müdür yardımcısı Bülent Tellioğlu, genel müdürlük görevine getirildi. Yeniden yapılanma çalışmaları atağında olan şirkette bu görevi daha önce şirketin murahhas azası olan Alper Köstem yürütüyordu. Meteksan’daki yönetici transferlerinin devam edeceği söyleniyor.  
 
Değişim ve transfer devam ediyor  
 
Son 3 ayda bilişim sektöründeki hareketlilik nedeniyle ortaya çıkan diğer yönetici değişikliklerinin son durumu şöyle:  
 
* Treda Bilişim'de genel müdürlük görevine Günnur Aktoros atandı. Aktoros, yeni görevine atandığı tarihe kadar, TradeOrbis bünyesinde genel müdür yardımcısı olarak çalışıyordu.  
 
* Datagate Genel Müdürü Mehmet Cemal Şahin görevinden ayrıldı. Yeni genel müdür Tayfun Ateş oldu. Ateş, Datagate'in kurucuları arasında yer aldı. Datagate'in Pazarlama Müdürü Murat İsen ise Satış ve Pazarlama Müdürü oldu.  
 
* Selim Zafer Ellialtı, S&T BT Sistemleri ve Servisleri genel müdürlüğü ve yönetim kurulu üyeliği görevlerinden ayrıldı.  
 
* Turkcell İç Hizmetler, İnsan Kaynakları ve İdari İşler Bölümlerinden sorumlu İş Destek (Business Support) Genel Müdür Yardımcılığı görevine 1 Mayıs tarihi itibariyle Selen Kocabaş atandı. Kocabaş, son olarak DanoneSA'da İnsan Kaynakları Direktörü olarak çalışıyordu.  
 
* Xerox Türkiye genel müdürlüğüne Cahide Akkuzu geldi. Akkuzu da yeni ekibini yurtdışından isimlerle güçlendiriyor. Xerox, Güney Afrika’nın Pazarlama Direktörü Mehmet Sezer, Türkiye Pazarlama ve Servis Operasyonları Direktörlüğü’ne; Xerox Amerika Genel Merkez’de Finans Müdürü olan Burak Özer, Türkiye Finans Direktörlüğü’ne; Xerox İngiltere Global Hizmetler Müdürü Ben Gale ise Türkiye Endüstriyel ve Sektörel Çözümler Satış Direktörlüğü’ne atandı.  
 
“DEĞİŞİM YENİLİK İHTİYACINDAN KAYNAKLANIYOR”  
 
Murat Demircioğlu/Pricewaterhousecoopers  
 
HAREKETLENME BAŞLADI
Bugünlerde ekonominin planlanan doğrultuda iyileşme sinyalleri verdiği, ertelenen yatırımların nispeten arttığı bir durumdayız. Piyasalardaki canlanma ile, günümüz iş dünyasının vazgeçilmez parçası haline gelen bilişim ürün ve hizmetleri de, gelişen ve de farklılaşan teknolojilerle birlikte bu hareketlenmeden payını alıyor. Görev değişikliklerine bakılacak olursa, yoğunlukla yeni ürün, hizmet ve müşteriye yönelik pozisyonlara rastlıyoruz. Gelişen teknolojilerin giderek ucuzlayan fiyatlarıyla birlikte daha da rekabetçi bir hale gelen bilişim sektörü de farklı bir hızlanma içinde.  
 
YENİ ÜRÜNLER PAZAR YARATTI Doğrudan tüketiciye hizmet veren çağrı merkezleri, self - servis bankacılık hizmetleri tarzında milyonlara farklı standart hizmetleri veren birimlerin de teknolojiye dayalı alt yapıları ve sistemlerin sürekli yenilenme ihtiyacı da farklı bir pazara işaret ediyor.  
 
Ayrıca, mobil çalışmayı da destekleyen, hatta sadece iş hayatımızda değil, gündelik hayatımızda vazgeçilmez hale gelen cep telefonları, elektronik aksamlı ev aletleri, dijital teknoloji ile çalışan TV ve kamera tarzı ürünler de farklı bir pazar yaratmış durumda.  
 
DİĞER SEKTÖRLERDE DE OLABİLİR Daralan ve de küçülen kadroların yeni pazar koşulları ve müşteri ihtiyaçları doğrultusunda farklılaşması ve de yenilenmesi de doğal. Bugünlerde bilişimde gördüğümüz bu hareketlilik, başta perakende, sigorta gibi, doğrudan tüketiciyle çalışan diğer sektörlerde de görülebilir.  
 
Ayrıca, yaşananlar sonrası başta bankacılık olmak üzere, işlerini kaybeden nitelikli kişilerin de farklı sektörlerde çalışabilme esneklikleri de işgücü piyasasındaki bir değişiklik olarak göz önüne alınmalıdır.  
 
“ŞİRKETLER YETKİN ELEMAN PEŞİNDE”  
 
Elif Baydar/Ernst&Young
 
 
Ernst&Young Eleman Seçme ve Yerleştirme Bölüm Müdürü Elif Baydar’ın transferlerle ilgili değerlendirmeleri şöyle:  
 
“* Bilişim sektöründe halen kriz öncesi aktif işe alım sürecine dönülmüş değil. Ancak, buna rağmen genel bir hareketlilik yaşandığını görüyoruz. Sektörde krizle birlikte daralan iş hacimleri, buna karşın artan rekabet ve yükselen maliyetler sonucunda şirketler ellerindeki kaynakları yeniden gözden geçirme yoluna gittiler.  
 
* Daralan piyasalarda daha az ama daha yetkin elemanla, daha çok katma değer sağlayan işler başarmayı hedefleyen firmalar, bu atılımı gerçekleştirebilmek için öncelikle iç kaynaklarını değerlendirdikten sonra dış transferlerle pazardaki yerlerini güçlendirmeye çalıştılar.  
 
* İnsan kaynağının bilişim sektöründeki önemine daha duyarlı hale gelen firma yetkilileri, işe alımlarda eskiye oranla daha titiz ve seçici davranarak değişimin öncülüğü yapabilecek yöneticilik vasıfları gelişmiş kişilere yönelmeye başladı.  
 
* Benzer durumları farklı sektörlerde de gözlemleyebiliyoruz.  Ancak, bilişimin krizden diğer sektörlere oranla daha ciddi etkilenmiş olması nedeniyle, hareketliliğin bu sektörde daha çarpıcı örneklerle karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.  
 
* Önümüzdeki dönemde de yaşanan hareketliliğin doğal bir sonucu olarak şirketlerin bünyelerindeki yetenekleri elde tutma konusunda özel bir gayret göstereceğini öngörüyoruz.”  
 
 
 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz