Dünya teknolojisini yürüten 12 Türk

Dünyanın teknolojisine yön veren Türk yöneticiler şu anda nerede? İşte o isimler, görevleri ve çalıştıkları şirketleri..

25.11.2014 14:33:590
Paylaş Tweet Paylaş
Dünya teknolojisini yürüten 12 Türk
İşte buradaki başarılarılı çalışmaları sonrasında transfer olan ya da kurtlar sofrasında zaten kendini ispatlamış teknoloji dünyasına yön veren Türk isimler. 

1 – Ayşegül İldeniz

2001-2004 yılları arasınd Intel’in Türkiye Ülke Müdürü olan Ayşegül İldeniz, 2004-2013 yılları arasında bu göreve ek olarak şirketin Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Direktörü oldu. Ardından Silikon Vadisi’ne transfer olarak Intel’in 2 numaralı koltuğuna yükselen İldeniz, şirkette Yeni Teknolojiler Grubu Dünya Başkan Yardımcısı olarak çalışıyor. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan İldeniz, akıllı bilezik, çipli elbise ve hatta bebekler için akıllı zıbın gibi giyilebilir teknolojiler üzerine çalışıyor.

2 – Çağlayan Arkan
1962 yılında Ankara’da doğan Çağlayan Arkan, 2003-2009 yılları arasında Microsoft Türkiye’nin Genel Müdürlüğü’nü yaptı. Arkan, 6 yıllık bu görevi döneminde “Türkiye Bilişimle Kalkınıyor” vizyonuyla Microsoft Türkiye’nin yüzde 300 büyümesine liderlik etti. Bu başarısı Arkan’ı, Microsoft’un Redmond’taki genel merkezine taşıdı. ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Arkan, 1 Ekim 2009 tarihinden bu yana Microsoft merkezinde Kurumsal Müşterilerden sorumlu organizasyonda, Dünya Üretim ve Kaynaklar’dan sorumlu Genel Müdür olarak göreve yapıyor.

3 – Emre Sayın
Teknoyo.com'un haberine göre, 2007 yılında girdiği Turkcell’de, 2011-2014 yılları arasında Bireysel Pazarlama ve Satış Grubu Genel Müdür Yardımcılığı görevini sürdüren Emre Sayın, bu yılın başında Hollanda merkezli telekomünikasyon devi Vimpelcom’un İş Geliştirmeden Sorumlu Yöneticisi oldu. 250 milyona yakın abonesiyle dünyanın en büyük 6. GSM ağını yöneten Vimpelcom’da Sayın’a 66 bin çalışana ve yıllık 23 milyar doların üzerinde gelire sahip olan şirketin “stratejik iş kontrolü” birimini de emanet edildi.

4 – Eren & Fatih Özmen
1963’te kurulan ABD merkezli uzay sistemleri, mikro uydular, tele-tıp ve nano teknoloji gibi konularda uzmanlaşmış elektronik sistem sağlayıcısı bir teknoloji şirketi olan Sierra Nevada Corporation (SNC), 1994 yılında Türk kökenli Fatih Özmen ve Eren Özmen çifti tarafından satın alındı. CEO’luğunu Fatih Özmen, yönetim kurulu başkanlığını ise Eren Özmen’in yaptığı şirket, 3 bin kişilik mühendis ordusuyla NASA’nın “uzay taksisi”ni geliştirecek 3 şirketten (Boeing ve SpaceX ile birlikte) biri olarak seçildi.

5– Erim Taylanlar
Erim Taylanlar NCell’in CEO’su. 2011-2014 yılları arasında Turkcell’in de ortaklarından olan TeliaSonera’nın Avrasya Bölgesi’nde Kurumsal İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Taylanlar, 2014 yılının Şubat ayında TeliaSonera’nın yüzde 80 hissesine sahip olduğu Nepal’in en büyük GSM operatörü Ncell’in başına geçti. 1968 yılında İzmir’de doğan ve şu anda deniz seviyesinden 1300 metre yüksekliğindeki Katmandu’da yaşayan Taylanlar, Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü mezunu.

6 – Melih Abdulhayoğlu
Dünyanın en büyük 10 sanal güvenlik yazılımı şirketinden biri olan New Jersey merkezli Comodo’nun  kurucusu ve CEO’su olan isim 1968’de Antakya’da doğan Melih Abdulhayoğlu. Türkiye’nin ilk milli anti-virüs yazılımını geliştirmek için geçen yıl ODTÜ ile birlikte çalışmalara başlayan Abdulhayoğlu, ilk elektronik devresini 9 yaşında yapmış. 1998’de İngiltere’de kurduğu Comodo’yu, 2004’te ABD’ye taşıyan Abdulhayoğlu, 1000’in üzerinde çalışanı ve 10 ülkedeki ofisiyle 100’den fazla ülkeye güvenlik yazılımı satıyor. Aralarında NASA’nın da bulunduğu 200 bin işletmenin internet güvenliğini sağlayan Abdulhayoğlu, ABD’deki evinini yanına Antakya restoranı da açmış.

7 – Necip Sayıner
Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği ve Fizik bölümlerinden mezun olan Dr. Necip Sayıner, 2005-2012 yılları arasında ABD’nin önde gelen mikroçip üreticisi Silicon Laboratories’in başkanlğı ve CEO’luğunu yaptı. Bu dönemde, “Yılın Şirketi” ve “Yılın CEO’su” gibi ödülleri de toplayan Sayıner, 2013 yılında 1000’in üzerinde çalışanı olan yarı iletken üreticisi Intersil’in Başkanı ve CEO’su oldu.  48 yaşındaki Sayıner, Intersil’deki bu görevinin yanısıra teknoloji dünyasında çeşitli kuruluşlara danışmanlık da yapıyor.

8 – Serpil Timuray
Telsim’i satın almasının ardından, Türkiye’de Vodafone’u deyim yerindeyse ‘düzlüğe çıkaran’ isim olan Serpil Timuray, 2009-2014 yılları arasında yürüttüğü Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanlığı görevinin ardından, 434 milyonu aşkın abonesiyle dünyanın en büyük 2. GSM operatörü olan Vodafone Grubu’nun İcra Kurulu Üyesi ve Afrika, Orta Doğu ve Asya Pasifik (AMAP) Bölge Başkanı odu. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan Tümuray, Vodafone’un toplam abonelerinin yüzde 65’inin bulunduğu ve servis gelirlerinin üçte birini oluşturan dünya genelindeki iki yönetim bölgesinden biri olan AMAP’ı yönetiyor.

9 – Taner Özçelik
Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde mezun olan Taner Özçelik, Ağustos 2014’ten bu yana ABD Arizona merkezli yarı iletken üreticisi ON Semiconductor’ın Kıdemli Başkan Yardımcılığı koltuğunda oturuyor. 2004-2014 yılları arasında çalıştışı dünyanın en büyük grafik işlemcileri ve anakart yonga setleri üreticilerini başında gelen NVIDIA’da başkan yardımcılığına kadar yükselen Özçelik, 1995-2001 yılları arasında ise Silikon Vadisi’nde Sony Electronics’in Dijital Ev Eğlence Platformu biriminde başkan yardımcılığı da yaptı. Özçelik’in ABD’de tescil edilmiş 23 patenti bulunuyor.

10– Tarkan Maner
İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu olan Tarkan Maner, 2013 yılından bu yana ABD Santa Clara merkezli açık kaynak kodlu yazılımlara odaklanan veri depolama ve yedekleme çözümleri şirketi Nexenta’nın Başkanı ve CEO’su. Nexenta kariyerinden önce CEO’su olduğu bulut bilişimleri hizmeti sunan WYSE Technology’yi, 2012 yılında Dell satın aldı. Maner, ayrıca Kanada merkezli sanallaştırma çözümleri geliştiren Teradici’nin de yönetim kurulunda yeralıyor.

11– Tunç Doluca
Analog ve yarı-iletken entergre devre üretminde yıllık 2.5 milyar dolarlık cirosu olan San Jose merkezli Maxim Integrated Prods şirketinin başkanı ve CEO’su olan Tunç Doluca, yıllık 5 milyon dolara yakın kazancıyla “ABD’nin En Fazla Kazanan CEO”ları listesine 363. sıradan girdi. Ankara’da doğan 57 yaşındaki Doluca, 24 ülkede bulunan 40 teknoloji tasarım merkezini ve 9 bine yakın çalışanı yönetiyor. 1984’te Maxim’e teknik eleman olarak katılan Doluca, çalıştığı süre zarfında kişisel olarak 40 ürün tasarlayıp, 11 ayrı patent almış.

12– Yonca Brunini
İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan Yonca Brunini, Unilever ve Yahoo’daki kariyerinin ardından 2006’da internet devi Google’a adıma attı. Google’ın Avrupa, Orta Dogu ve Afrika’da Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı olan Yonca Brunini, onlarca Türk mühendisinin çalıştığı Google’daki en üst düzey Türk yönetici. Şu anda 44 yaşında olan Brunini, İtalyan eşiyle tanışmasına vesile olan Unilever’den teknoloji sektörüne geçişini şu sözlerle özetliyor: “Deterjandayken İngiltere ile çok çalışıyorduk. Bir gün Google’a girip ’London European Marketing’ diye arama yaptım. Çok ciddi bir niyetim de yoktu aslında. Sonra Yahoo’daki iş çıktı karşıma. Mülakata gittim ve başlayıp 4 yıl orada çalıştım.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz