Evlilik Ne Getirdi

İki bilişim devi Compaq ve HP geçtiğimiz aylarda birleşti... Bütün dünyada ilgi uyandıran evlilik, Türkiye’de sektörde her şeyi baştan aşağıya değiştiriyor. İlk etki ise Pazar paylarında olacak. Or...

1.08.2002 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

İki bilişim devi Compaq ve HP geçtiğimiz aylarda birleşti... Bütün dünyada ilgi uyandıran evlilik, Türkiye’de sektörde her şeyi baştan aşağıya değiştiriyor. İlk etki ise Pazar paylarında olacak. Ortaya çıkan “Yeni HP”, çok sayıda ürün ve hizmette liderlik koltuğuna oturdu, rekabete yeni bir soluk getirdi. 2002 yılının ilk 3 ayına ilişkin rakamlar da bunu ortaya koyuyor.
 
Okuyucularımız hatırlayacaklar... 2002 yılının ilk ayında yaptığımız bir araştırmada, sektörün o dönemde en son verilerini değerlendirirken, yüzde 65 oranındaki satış düşüşüne dikkat çekmiştik. IDC’nin verilerine göre hazırladığımız araştırmada, genelin yanı sıra, çeşitli ürün gruplarına göre pazar liderlerini de ortaya koymuştuk. Bu çalışmada, önemli kriterlerde Compaq’ın liderliğinin yanı sıra, bazı şirketlerin ciddi atak yaptıkları öne çıkıyordu. Ancak, Hewlett Packard (HP) ve Compaq birleşmesi, bütün tabloları alt üst etti, yıl sonu hesaplarının yeniden yapılmasını gündeme getirdi.

DIGITAL de bu nedenle büyük birleşme sonrasında Türkiye pazarında ortaya çıkan son durumu, IDC ve sektör yetkililerinden aldığı verilerle araştırdı.

“Yeni HP’nin mal varlığı”

HP yetkilileri, ortaya çıkan son durumu şu sözlerle değerlendiriyorlar: “ Yeni HP, dünyanın en geniş ürün, çözüm ve hizmet yelpazasine sahip şirket haline geldi.” Yetkililerin verdiği bilgiye göre, “Yeni HP” şu ürünlerde dünyada lider haline geldi: “

“Veri depolamada, Windows sunucular, Linux sunucular, UNIX sunucular, yönetim yazılımları,  açık BT hizmetleri, kritik destek hizmetleri, kişisel bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve baskı-görüntüleme sistemleri”...  

En son tablo dünyada böyle iken, Türkiye’de de pazar yeniden şekilleniyor.  Compaq, son yıllardaki atağı ile Türkiye’de önemli bir paya ulaşmıştı. HP’yle birleşme sonrasında ortaya çıkan yeni şirket, çok sayıda üründe ve hizmette liderlik koltuğuna oturmuş oldu.  Bu sayfadaki tablolarda da görüldüğü gibi, liderlik koltuğunda değişiklikler oluyor.

Örneğin, 2002 yılı ilk 3 ayına göre, “sunucu” pazarında Compaq ve HP’nin toplam payı yüzde 60’ı geçiyor. Böylece en yakın rakibiyle arasını da ciddi olarak açıyor.

2001 yılı sonundaki rakamlar göz önüne alınarak yapılan değerlendirme, “yazıcı” pazarında HP’nin yüzde 45.4 ile lider olduğunu ortaya koyuyor.  “Yeni HP”, Türkiye UNIX pazarında toplam yüzde 35’lik paya, masa üstü ve notebook pazarında ise yüzde 25’lik paya ulaşacak.

“Toplam 2’den fazla olacak”

HP Türkiye yöneticilerinden Müge Taşer, ortadaki rakamlar ve 2002 yılına ait ilk veriler ışığında yıl sonu için şu tahmini yapıyor:

*Yeni HP, Türkiye’de veri depolama, yönetim yazılımı, açık BT hizmetleri ve kritik destek hizmetlerinde de pazar lideri olacaktır.

*Bu birleşme sayesinde en geniş ürün, çözüm ve hizmet ailesine sahip HP’nin dünyada ve Türkiye’de pazar lideri olması hedefleniyor.

*Böyle büyük bir pazar gücü ile HP yazılım geliştirici firmaların platform olarak ilk tercih edeceği firma haline geliyor.

*Tedarik zincirinin daha iyi yönetilmesi ile elde edilecek maliyet avantajları, HP müşterileri için ilk yatırım maliyetlerini düşürecek

*HP, “Açık sistem” mimarisinde, Unix, Linux ve Windows platformlarına yatırım yapmaya devam edecek.

*Her iki firmanın en güçlü olduğu alanlar birleştirilerek çok daha güçlü bir yeni HP yaratıldı. Hedefimiz, 1+1’in 2’den daha fazla etmesine çalışmak.

Pazarda neler olacak?

Müge Taşer, bilişim teknolojileri pazarına yönelik tahminlerini, şirket olarak şu ana başlıklar halinde topluyor:

*Kamu sektörünün geçen yıla oranla daha büyük teknoloji altyapı yatırımları yapması bekleniyor.

*Üretim sektöründe geçen yıl çok durgun geçmişti. Bu yılın daha iyi bir performans göstereceğini tahmin ediyoruz.

*Hizmet sektöründe ise perakende, ulaşım, dağıtım ve enerji alanlarında ivmelenme olabilir. Bu sektörlerden BT yatırımları açısından çok umutluyuz.

*Telekom sektöründe ise artan rekabet ile birlikte katma değerli hizmetler ve mobil hizmetler canlanacak. Ayrıca, 2004 yılındaki deregülasyon nedeniyle BT altyapısına yönelik yeni yatırımların ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.

*Genel olarak tüm sektörlerde ortaya çıkan BT yatırımları açısından “konsolidasyon”, “güvenlik” ve” outsourcing” konulu olanlar öne çıkacak.

 

 

 

 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz