Mahkemede Sanal Devrim

ABD ve Avusturalya’da benzerleri uygulansa da, Courtroom 21, adalet dünyasında gerçekten büyük bir devrim yapacak projenin adı... “Sanal mahkeme” olarak değerlendiriliyor. Bildiğimiz mahkeme salonl...

1.01.2002 02:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

ABD ve Avusturalya’da benzerleri uygulansa da, Courtroom 21, adalet dünyasında gerçekten büyük bir devrim yapacak projenin adı... “Sanal mahkeme” olarak değerlendiriliyor. Bildiğimiz mahkeme salonlarını teknoloji üssüne dönüştürüyor, bütün süreçleri baştan aşağıya yeniliyor. Konferans sistemleri, veri değerlendirme teknolojileri, gerçek zamanlı tercüme, real time notebook’lar, kanıt inceleme sistemleri ve diğerleri...  Amaç, mahkeme sürecini hızlandırıp, adaleti kısa zamanda gerçekleştirmeye katkıda bulunmak...

 

Biraz hayal gücünüzü zorlayın... Aslında tam da hayal değil. Bir senaryo oluşturmaya çalışalım. Uluslar arası bağlantısı ve kişileri kapsayan bir dava düşünün. Suçun merkezi ABD, dolayısıyla mahkeme orada görülüyor. Suçlu Alman vatandaşı, bir başka ülkeyle, örneğin İngiltere ile ilişkisi var. Dolayısıyla geniş bir coğrafya ve ilişkiler yumağını ilgilendiriyor. İşte böyle bir dava, normal koşullarda uzun yazışmaları, dolayısıyla yılları kapsıyor olabilirdi. Ancak, “Sanal mahkeme” ile gelecekte tablo çok farklı olacak.

 

Örneğin iki dev ekran aracılığıyla, Almanya ve İngiltere ile konferans görüşmesi yapılacak, oralardaki tanık ve savcılarla görüşme gerçekleştirilebilecek. Jüri varsa, onlar da kanıt ve belgeleri, ekranlarından inceleyebilecek. Bütün yazışmalar ve raporlamalar, elektronik ortamda yapılıp, yine aynı şekilde iletilecek. Bir anlamda teknoloji, adaletin işini kolaylaştıracak, dolayısıyla hızlandıracak.

 

İlk adım ABD’de atıldı

 

Yazdığımız tamamen senaryo değil. Bazı mahkemelerde benzeri kullanılan ve üzerinde çalışılan bir projeden söz ediyoruz. Projenin adı ise Courtroom 21.... Şu anda ABD’de üzerinde çalışılıyor. Startı ise Nisan 2001’de, ABD’nin Virginia eyaletindeki William&Mary Hukuk Okulu’nun girişimiyle verildi. Bir dizi yeni teknolojiyi bir araya getirerek mahkeme salonlarını dijital platforma taşımayı ve “sanal mahkeme” konseptini hayata geçirmeyi amaçlayan Courtroom 21, henüz test aşamasında.

 

William&Mary’nin McGlothlin mahkeme salonunu test laboratuarı olarak kullanan Courtroom 21 proje ekibi, aralarında IBM, Microsoft, Compaq, Adobe, Sony, Xerox ve Pioneer gibi teknoloji devlerinin de bulunduğu 70’den fazla şirketin desteğini de alıyor. Bu şirketler, ürünleriyle sanal mahkemenin teknolojik altyapısının oluşturulmasına katkı sağlamanın yanı sıra, projenin hayata geçirilmesinde sponsorluk rolü de oynuyorlar.

 

Video konferanslı savunma

 

Bu projenin en önemli özelliği, sanal mahkemede görülen davaya, dünyanın her yerinden katılımın sağlanabiliyor olması. Mahkeme tamamen elektronik ortamda gerçekleştirildiğinden, ilgili tüm merciler nerede olurlarsa olsunlar, davaya dahil olabiliyorlar. Virginia’daki test laboratuarında yürütülen projede de, İngiltere’nin Leeds ve Avustralya’nın Canberra kentinden adli merciler bir araya geliyor. Elektronik ortamda bir araya gelen avukatlar, tanıklar, savunma mercileri, yargıç ve jüri üyeleri, davanın tüm aşamalarını canlı bağlantılarla internet üzerinden takip ediyorlar.

 

Mahkeme salonunda teknolojinin en son harikaları kullanılıyor. Bunlar arasında henüz piyasaya sunulmayan, test aşamasındaki ürünlerin yanı sıra, yaygın kullanımdakiler de bulunuyor. Ancak, bu ürünler arasında, high-speed video konferans sistemleri, otomatik demeç çözücü, otomatik lisan tercümesi, fotogerçekçi animasyonlar ve 360 derece açı yapabilen kameralar öne çıkıyor. Ayrıca, tüm dava sürecini broadband’e taşıyan sistemler sayesinde katılımcılar tıpkı gerçek bir mahkeme salonundaymış gibi davayı izleyebiliyorlar.

 

İlk testler çok başarılı

 

Courtroom 21 Projesi, mahkeme salonlarının teknolojiye nasıl adapte olacaklarını göstermekten çok daha önemli mesajlar içeriyor.  Bu noktada esas amacı, mahkemenin görev ve işlevinin, teknolojinin desteğiyle daha iyiye nasıl taşınabileceğini ortaya koymak. Test aşamasında bile, bu konuda son derece başarılı olunabileceği kanıtlanmış durumda.

 

Proje grubunun yöneticileri, denemeleri devam eden “Sanal mahkeme” sürecinden çok memnunlar. Zaman zaman bağlantı kesilmesi ve video konferanslarda sesin istenilenden yüksek seviyelere çıkması gibi aksaklıklar olsa da, genel olarak sistem başarıyla çalışıyor.

 

Proje yöneticileri, bu gibi durumları da, iyileştirme ve sorunları çözme yolunda fırsat olarak değerlendiriyor. Her çıkan aksaklık, projeyi daha iyiye ulaştırmada yeni olanaklar sunuyor.

 

Örnekleri var

 

Yüksek teknolojili mahkemelerin en önemli avantajı, şüphesiz maliyetleri azaltmak. Bunun dışında sanal mahkemelerde görülen davalar teknoloji sayesinde çok kısa sürede, üstelik hiç şüpheye yer vermeden sonuçlandırılabiliyor.

 

Bu gerçeği gören ve şimdiden yola çıkan mahkemeler de var. Bunlar, şu anda deneme sürecinde olan Courtroom 21 Projesi’ndekine benzer yaklaşımları kullanıyor ve sanal mahkemenin sunduğu olanaklardan yararlanıyorlar. ABD ve Avusturalya’daki yaklaşık 500 mahkemenin salonunda Courtroom 21’de test edilen teknolojilere benzer teknolojiler kullanılıyor.

 

Courtroom 21 ekibi sanal mahkemeyi test ederken, bir yandan da eğitici ve öğretici faaliyetlerde bulunuyor. Bunlardan birini de, özellikle Federal Adliye Merkezi ile birlikte avukatlar ve yargıçlar için sanal mahkeme teknolojilerini nasıl kullanacaklarını anlatan bir el kitap hazırlama oluşturuyor. 

 

Bunun dışında avukatlara ve yargıçlara internet üzerinden eğitim programları da sunuluyor. Sonuç olarak gelecekte sıkıcı adliye salonlarına gitmek zorunda kalmadan evimizde internet üzerinden davalarımızı takip edebiliyor olacağız.. 

 

SANAL MAHKEME TEKNOLOJİLERİ

 

SPEECH CAT: Gerçek zamanlı kayıt ve tercüme yönetim sistemi AudioScribe Inc. (www.audioscribe.com) ürünü.

 

FTR GOLD: Dijital audio kayıt sistemi FTR Ltd (www.ftrgold.com) ürünü.

 

E-TRANSCRIPT: Katipler için düşünülmüş bir raporlama yazılımı. Mahkeme kayıtlarını tutan katiplerin eksiksiz rapor hazırlamalarına yardımcı oluyor. Ayrıca, bunların elektronik dağıtıma hazır hale gelmesini sağlıyor. Real Legal (www.reallegal.com) ürünü.

 

Real-Time Notebook Mahkemede verilen demeçleri onaylama sistemi. Steno-Scribe (www.stenoscribe.com) ürünü.

 

FLAT-PANEL LCD MONİTÖRLERİ: Küçük, düz ve taşınabilir monitörler. Doar Communications (www.doar.com ) tarafından geliştirildi.

 

PIONEER PLASMA MONİTÖR PANELİ: Mahkeme sırasında geniş açılı görüntü ve yüksek çözünürlük olanağı sağlıyor. Pioneer (www.pioneer-plasma.com ) ürünü.

 

MATISSE: “Touch control” ve “write on” olanakları sağlayan plasma display paneli. SMART Technologies (www.smarttech.com/products/plasma/index.asp ) tarafından üretiliyor.

 

SOFTBOARD: Mahkemede celseleri bir bilgisayar dosyası olarak kaydetmeye yarıyor. Bu sayede celseler dosya olarak saklanabiliyor ya da e-mail olarak gönderilebiliyor. Softboard Technologies (www.softboard.com) ürünü.

 

JUSTICE LINK: Mahkeme dokümanlarının elektronik ortamda dosyalanmasına, dağıtılmasına saklanmasına ve yeniden düzenlenmesine olanak sağlıyor. CourtLink (www.courtlink.com) ürünü.

 

DİJİTAL NOTER HİZMETİ: Her tür dijital verinin noter işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılıyor. Mahkemeye sunulan kanıtların noter tespiti elektronik ortamda yapılıyor. Surety Technologies (www.surety.com) ürünü.

 

İfade sunma yazılımı

 

DEPO-SYNC 4.0: Bir davada kullanıcıların video kategorileri içerisinde tüm tanıkların ifadelerinin kayıtlı olduğu videolarını incelemelerine olanak sağlıyor. Courtroom technologies Inc. Ürünü.

 

VOXOLOM KONSOL: Tercüman programının yanına yüklenen küçük bir masa üstü ara yüzü. Bu ara yüz sayesinde açıklamalar bir ya da birden fazla lokasyona dağıtılabiliyor.

 

UZAKTAN KONFERANS SİSTEMLERİ: Video konferans bağlantıları mahkeme salonu dışındaki katılımcıların mahkeme tutanaklarını izlemelerine ve incelemelerine olanak sağlarken, uzaktaki şahitlerin dinlenmesine, uzaman görüşlerinin alınmasına olanak sağlıyor. Bu sayede yolculuk masraflarından ve zamandan tasarruf sağlanıyor.

 

SoundStation Premier Conferance Phone adlı sistem, bir arada kullanılabilen üç ayrı mikrofondan oluşan akıllı mikrofon konsolu. Polycom Inc. (www.polycom.com) ürünü.

 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz