“Fransa’daki Louvre Müzesi’nin birikimi ve zenginliği hiçbir yerde yok, benim için çok özeldir.” Arkas Holding’in yönetim kurulu başkanı Lucien Arkas, en sevdiği sanat mekanını bu sözlerle belirtiyor.
Nil Dumansızoğlu
İstanbul Modern, Sabancı Müzesi, Galata Salt, Louvre Müzesi, British Museum, Frieze London, Art Basel, Art Miami, Prado Museum, Tate Modern… İş dünyasının hayranlıkla ziyaret ettiği, yeni sergilerini heyecanla beklediği sanat mekanları arasında işte bu adresler yer alıyor. Sanatsever yöneticilerin, seyahat planlarını zaman zaman sadece sanat odaklı yaptığı bile oluyor. Örneğin Ferko’nun yönetim kurulu başkanı Ferit Meriçten, “Berlin şehri, galeri ve müzeleriyle beni en çok etkileyen, rahatlatan sanat ortamlarının başında geliyor. Her yıl en az 1-2 kez Berlin’i sanat odaklı ziyaret ediyorum” diyor. Orjin Grup’un yönetim kurulu başkanı Zafer Yıldırım’ın en çok etkilendiği yerlerin başında Madrid’deki Prado Museum geliyor. İKSV İstanbul Bienali, Contemporary Istanbul, Venedik Bienali, Berlin Sanat Haftası gibi pek çok etkinlik de iş dünyası tarafından yakından takip ediliyor. “İnsan sanatı takip etmeye başladığında gözü hiç beklenmedik yerlerdeki eserleri bile seçebilmeye başlıyor. Kimi zaman küçücük bir galerideki bir resim büyük bir etki yaratabiliyor” diyen Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın gibi sanatla iç içe yaşayan yöneticiler, en sevdikleri mekanları, etkinlikleri ve sanatçıları Capital’le paylaştı…
TÜRKİYE’DEKİ FAVORİ MEKANLAR
İstanbul Modern, iş dünyasının Türkiye’de yakından takip ettiği sanat mekanlarının başında geliyor. Deniz kenarındaki konumu ve sanat alanında sunduğu çeşitlilik, İstanbul Modern’in cezbedici özellikleri. İkinci olarak da Sabancı Müzesi, CEO’ların ziyaret etmekten keyif aldığı yerler arasında bulunuyor. Örneğin Alarko Holding CEO’su Ayhan Yavrucu, bu iki mekandaki sergileri olabildiğince ziyaret etmeye çalışıyor. Netaş CEO’su Müjdat Altay da Sabancı Müzesi’nin sıkı takipçilerinden. En son Ai Weiwei’nin sergisine giden Altay, sanatçıdan beklentisini, “Estetiğin yanında sosyal sorumluluk görevini de yerine getirmesi” olarak tanımlıyor. İstanbul Modern ve Sabancı Müzesi’ni çok seven CEO’lardan bir diğeri de HP Türkiye CEO’su Filiz Akdede. İş Sanat’ın konserlerine düzenli olarak gitmeye çalıştığını söyleyen Akdede’nin yurt dışındaki adresleri ise Valensiya’daki Bilim Müzesi ve Toronto’daki Bilim ve Doğa Müzesi. Koçsistem CEO’su Mehmet Ali Akarca bu iki mekana ek olarak listeye Rahmi Koç Müzesi’ni de dahil ediyor ve yurt dışındaki favori mekanlarını şu şekilde sıralıyor: “Londra’da British Museum ve National Art Galeri, Amerika’da Smithsonian American Art Museum and Renwick Gallery, Fransa’da Louvre Müzesi.”
“LOUISIANA, MUHTEŞEM BİR DENEYİM”
Bir Danimarkalı olan DHL Express Türkiye Genel Müdürü Claus Lassen’ın, en sevdiği mekanlar ve sanatçılar da yine Danimarka’dan… Louisiana Sanat Müzesi’ne hayranlığını dile getiren Lassen, bunun Danimarkalı olmasıyla ilgili olmadığını da özellikle belirtiyor. Çünkü ona göre yalnızca müzenin içinde ve bahçesinde yürüyüş yapmak bile muhteşem bir deneyim… “Müzenin kendisi bir sanat eseri ve Kopenhag’ın en güzel lokasyonlarından birinde bulunuyor. Suyun hemen yanında ve doğayla harmanlanan bir yapıya sahip” diyen Lassen, takip ettiği sanatçıları ve ziyaret edilecekler listesini şöyle anlatıyor: “Seyahatlerim sırasında bulunduğum yerdeki sanat mekanlarını ziyaret etmeye çalışıyorum. Sanatın tüm aile üyelerinin ilgi alanı olması işimi daha da kolaylaştırıyor. Marie Kølbæk Iversen çok aktif yeni dönem Danimarkalı sanatçılardan biri. Aynı şekilde İzlanda’dan Olafur Eliasson ve Danimarka’dan tartışmalı sanatçı Michael Kvium var. Genel olarak yeni ve çok tanınmamış sanatçıların eserlerinin bulunduğu küçük müzelerden keyif alıyorum. Dünyanın pek çok yerinde küçük ve bilinmeyen müzeleri ziyaret etmişliğim var. Moskova’daki Garage Çağdaş Sanat Müzesi bunlardan biri. Ziyaret edilecekler listemin başında ise Chicago’da bulunan Sanat Enstitüsü, Bilbao’daki Guggenheim Müzesi, Berlin’deki Hamburger Bahnhof var.”
~
“SANAT İÇİN BERLİN’E GİDİYORUM”
Contemporary Istanbul, sanatseverlerin heyecanla beklediği sanat etkinliklerinden biri. 10 yıldır düzenlenen etkinliğin 2015 yılından beri ortak sponsorlarından biri olan Ferko’nun yönetim kurulu başkanı Ferit Meriçten, tam bir sanat tutkunu. Türkiye’deki ve dünyadaki sanat etkinliklerini yakından takip ediyor. İstanbul Modern, Dirimart, Galeri Artist, Galeri Nev, Salt İstanbul, Elgiz Müzesi gibi birçok galeri ve modern sanat mekanı, Meriçten’in ilgiyle ziyaret ettiği mekanlar arasında yer alıyor. Yurt dışındaki adresleri ise Venedik Bienali, Art Basel, Miami ve Hong Kong, Köln Art Fair, Frieze London. Sadece sanat odaklı seyahatler de yapan Meriçten, özellikle Berlin’i bu konuda sık sık ziyaret ettiğini dile getirerek şöyle konuşuyor: “Berlin şehri, galeri ve müzeleriyle beni en çok etkileyen, rahatlatan sanat ortamlarının başında geliyor. Her yıl en az 1-2 kez Berlin’i sanat odaklı ziyaret ediyorum. Keza Paris, Venedik, Londra, New York gibi şehirler de sanat etkinlikleri ve müzeleri yoğun olan şehirler. Bu şehirleri de sıklıkla ziyaret ediyorum.”
“KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ’NE HAYRANIM”
Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Amerika ve Asya’nın da en önemli galerilerini, sanatçılarını ve koleksiyonerlerini bir araya getiren Contemporary Istanbul, iş insanlarının Türkiye’de en sevdiği dönemsel etkinliklerin başında geliyor. Son birkaç yıldır uluslararası arenada takip edilmeye başlanan Contemporary Istanbul’u, hayranlıkla takip edenlerden biri de Generali Yönetim Kurulu Başkanı Mine Ayhan. “Contemporary Istanbul kapsamında ‘Heyecanlandıran Olasılıklar’ sergisini çok etkileyici ve ilginç buldum. Ahmet Güneştekin yine harikalar yaratmış. Kendisi Napolili. Son yıllarda Türkiye’de eserleri sergilenmeye başlayan, çok başarılı bulduğum İtalyan ressam Antonio Sannino’yu ve neredeyse tuvalin iki boyutlu limitlerinin ötesine geçerek insanı içine çeken eserlerini görmek de beni çok mutlu etti” diyor. Ayhan’ın yurt içinde devamlı takip ettiği ve beğendiği galeriler ise İstanbul Modern, Sabancı Müzesi, Pera Muzesi, Ekav Art Gallery. Pera Müzesi içindeki Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu önünde en az 1 saat geçirdiğini belirten Ayhan, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bunun dışında en son Berlin Art Week kapsamında Art Berlin Fuarı’na gittim. Zilberman Gallery’de ‘Installation’ isimli eser muhteşemdi. Ağustos ayında Paris Louvre Müzesi’ni tekrar ziyaret ettim. Dingde Victor of Samothrace (Kanatlı Zafer Heykeli) ve The Seated Scribe (Oturan Yazıcı) heykelleri beni bir kez daha büyüledi."
“FİKRET MUALLA KOLEKSİYONUM VAR”
Yemeksepeti.com CEO’su Nevzat Aydın’ın favori sanat mekanları ise Londra’da Saatchi, Paris’te Palais de Tokyo, New York’ta MoMA, İstanbul’da Galerist ve Pilevneli. Türkiye’de Contemporary Istanbul’u, yurt dışında ise London Frieze, Art Basel ve Art Miami’yi mutlaka ziyaret ettiğini söyleyen Aydın’ın en sevdiği sanatçı ise Fikret Mualla. Zengin bir Fikret Mualla koleksiyonu olduğunu belirten Aydın, “Ömer Uluç ve Devrim Erbil’in de benim için yeri farklı. Ramazan Bayrakoğlu, Haluk Akakçe ve Yiğit Yazıcı gibi isimleri de yakından takip ediyorum” diyor. Aydın, şunları söylüyor: “Beni en çok etkileyen yerleri net olarak belirtmek zor. İnsan, sanatı takip etmeye başladığında, gözü hiç beklenmedik yerlerdeki eserleri bile seçebilmeye başlıyor. Ben de seyahatlerimde çevreme bu gözle bakıyorum. Kimi zaman küçücük bir galerideki bir resim veya sokakta karşınıza çıkan bir apartman cephesindeki mural, üzerinizde büyük bir etki yaratabiliyor.”
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?