Aslında tüketim güçleri, yaşlarından çok büyük... Kendilerinin yaptıkları bir yana, ebeveynlerinin harcamalarını da yönlendiriyor, tüketime önemli ölçüde yön veriyorlar. ``Yarının tüketicisi`` olma...
Aslında tüketim güçleri, yaşlarından çok büyük... Kendilerinin yaptıkları bir yana, ebeveynlerinin harcamalarını da yönlendiriyor, tüketime önemli ölçüde yön veriyorlar. ``Yarının tüketicisi`` olmaları nedeniyle de, başta ABD olmak üzere bütün dünyada şirketlerin gözdesi durumunda. 100´den fazla üründe satın almayı etkiliyor olmaları da, bunu açıkça ortaya koyuyor. Capital, alanında dünyanın önde gelen uzmanlarından olan Prof. James McNeal´in araştırmalarından ve görüşlerinden yararlanarak, bu alanda dev bir analiz hazırladı. İşte müthiş pazarın anatomisi ve stratejik taktikler...
Dünyada pazarlama savaşları devri başlayana kadar pek çok ürün ve hizmet için hedef kitle analizi yapma ihtiyacı duyulmazdı. Ancak ürün ve hizmetlerdeki çeşitlilik artıp, pazar derinlik kazanınca tüm dünyada şirketler pazarı didik didik analiz etmeye; gelir, yaş ve yaşam tarzı gibi pek çok değişkenle birbirinden ayrılan farklı pazar dilimlerinin özelliklerini keşfetmeye başladı. Çocuk pazarı, Türkiye gibi genç nufüslu bir ülke için en önemli bir kesim. Batı´da 0-12 yaş grubu içinde yer alan çocukların oluşturduğu bu pazar "kids market" olarak anılıyor.
Çocuk pazarının, özellikle (0-5) yaş arası ve (5-12) yaş arası grupların tüketim davranışlarına ilişkin anketler ve araştırmalar bulmak sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada çok zor. Türkiye´den görüştüğümüz pazar araştırma uzmanları, yaş özellikleri nedeniyle bu tür çalışmaların yapılmasının neredeyse olanaksız olduğunu belirtiyorlar.
Pazarlamacılar için kaynak
Ancak, tüm işaretler Türkiye'de özellikle kentlerde bu pazarın inanılmaz hızda büyüdüğünü gösteriyor. Benzer bir durum Amerika'da da yaşanıyor. 1980'de 34 milyon olan 4-12 yaş arası çocuk nufüsu, 1998'de 36 milyona ulaştı.
Çocuk pazarı ise çeşitli sosyal ve ekonomik güçlerin etkisiyle nüfusun artışından kat kat daha fazla büyüdü. Bu gruptaki çocuklar 1998'de 200 milyar doların üzerindeki bir pazarı etkiliyorlardı. 1980'de 4 milyar dolar olan direkt harcamaları 1998'de 27 milyar dolara ulaştı. 2000 yılında ise direkt harcamalarının ABD´de 40 milyar doları, indirekt olarak etkiledikleri harcamaların boyutunun ise 300 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.
Çocuk pazarının Türkiye'deki hızlı gelişimden faydalanmak, bu pazarda kendilerini yer doğru konumlamak, ürünlerine yer açmak isteyen firmaların çocuk pazarına ilişkin doğru pazarlama stratejileri geliştirmeleri bu açıdan çok önemli. Çünkü, artık güç miniklerde... Onlar anne-babalarının harcamalarının önemli bir bölümünü yönlendiriyor.
Çok önemli bir analiz
Capital, çocuk pazarı, "kids market" üzerinde 30 yıldır çalışan Texas A & M University'de ders vermeye devam eden Profesör James U. McNeal'in çalışmalarından faydalanarak bu konuya ilişkin ayrıntılı bir araştırma hazırladı.
1960'lı yılların başında James Mc Neal, çocukların tüketim davranışlarını konu alan ilk araştırmasını, akademisyenler, perakendeci ve üretici firmalardan gelen uzmanlara sunduğunda, Amerikan Pazarlama Birliği üyeleri ona içten içe güldüler, "Çocuk pazarı da ne demek? Şaka yapıyor olmalısın" diyerek takılanlar bile oldu. Bugün ise havayolu şirketlerinden tutun hayvanat bahçelerine, otomobil üreticilerine... Herkes bu pazarın önemini ve minik tüketicilerin gücünü kavramış durumda.
Pazar neden önemli?
Profesör James U. McNeal´e göre, çocuk pazarını bu kadar önemli kılan, gündeme getiren üç ana faktör var:
* Öncelikle çocuklar kendi paralarını, kendi ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda harcıyor.
* İkinci olarak, ebeveynlerin yaptığı harcamalarda çocukların etkisi, bilinenin çok üzerinde. Çocukların ebeveynleri üzerindeki etkisi 1985'lerde 50 milyar dolarlık bir pazarı kapsıyordu. 1997'de etki alanları 190 milyar dolara ulaştı. 2000 yılında ise ana babalar cüzdanlarındaki paranın 290 milyar dolarını onların etkisi doğrultusunda harcayacak. Büyümenin 5 kata ulaştığı dikkatlerden kaçmıyor.
* Belki de firmaların ufkunu açacak, onları yeni fırsatlarla tanıştıracak üçüncü ve en önemli faktör ise bugünün küçüklerinin, yarının büyükleri olarak her türlü ürün ve hizmet için potansiyel bir pazar yaratacak olması...
Onlara özel pazarlama
Tüm bu faktörler değerlendirildiğinde, çocukların, diğer demografik segmentlere göre çok daha büyük bir pazar potansiyelini temsil ettikleri ortaya çıkıyor. Bu müthiş potansiyeli keşfeden Delta Havayolları, 1980'lerin sonunda 7-14 yaş arasını hedefleyen ``fantastik yolcu'' programını başlattı. Onlara çeşitli dergiler, doğum günü kutlama kartları ve özel menüler sunma yoluna gitti.
Dünyanın pek çok ünlü firması çocuklara yönelik pazarlama faaliyetlerini geleceğe yatırım olarak görüyor. Onlara hitap eden marka ve ürünler için özel fiyatlandırmalar yapıyor, indirimler uyguluyor.
Coca- Cola´nın meyve suyu markası olan Cappy, Türkiye´de küçük boy meyve suyu ürününü fiyat olarak ucuz tutuyor. Cappy Ürün Müdür Yardımcısı Aslı Durukan, ``Ãocuk pazarında, çoçuğun harçlığının önemi çok büyük. Dolayısıyla fiyat rekabetinin yoğun olduğu bir pazar. Özellikle Çocuklara direkt ulaştığımız noktalarda onların harçlıkları sözkonusu olduğu için, 200 ml küçük ambalajımızı fiyat olarak destekliyoruz'' diyor.
Yarının müşterisine dikkat
Aslına bakarsanız, yeni müşteri yaratmak için önünüzde sadece iki farklı temel strateji seçeneği var. Birincisi, ``geleneksel yöntem``. Burada rakipleri zorlayarak onlardan müşteri kazanmak seçeneği var. Bu yöntemi izlerseniz, elde edeceğiniz sonuç şu olacak: ``Satışlarınız artacak ama rekabet nedeniyle yüksek k^ar elde edemeyeceksiniz``.
Oysa bir mağaza veya marka, çocukların diliyle konuşarak, gelecek için iyi bir yatırım yapabilir, onları sadık müşterileri haline getirebilir.
Algida Pazarlama Müdürü Deniz Aktürk, Algida´nın 10 yıl önce Türkiye pazarına girdiğinde çocuk segmentine özel önem verildiğini söylüyor ve o stratejinin meyvelerini şimdi toplamaya başladıklarını şu sözlerle ifade ediyor:
``Bundan 10 yıl önce ilk Algida dondurmasını tadan minikler, bugün lise ve üniversite çağına geldi. Şu an ulaştığımız dondurma bilincinde, tam 10 yıldır yaptığımız yatırımlar ve eğitsel çalışmalar çok etkili oldu. Reklamlarımızda sağlıklı üretilmiş dondurmayla miniklerin emin ellerde olduğu mesajını vurguladık. ''
Aktürk, çocuklara yönelik ürün olarak ``Max''ın büyük ilgi gördüğünü, bu nedenle çocuk tiyatrosu, spor ve yardım çalışmalarını Max üzerinde yoğunlaştırdıklarını söylüyor.
Etki alanları geniş
Çocuklar, cüzdanlarındaki paranın yüzde 32´sini yiyecek-içeceğe, yüzde 28´sini çeşitli oyuncaklara, yüzde 16´sını giyim kuşama, yüzde 9´unu sinema ve spor gibi faaliyetlere, yüzde 5´ini video oyun salonlarına, kalan yüzde 10´unun ise diğer ihtiyaçlarına harcıyor.
Ayrıca, ebeveynlerinin harcadıkları para üzerinde de büyük etkileri var. Minikler ana babaları tarafından harcanan ve kendi yaptıkları direkt harcamaların 10 katı büyüklüğündeki harcamayı da yönlendiriyor. Çocuklar neredeyse, 100´den fazla ürün kategorisinde satın alma kararlarını etkiliyor.
Eğlence parklarından otomobillere, hobi gereçlerinden mobilyaya, spor ayakkabıdan güneş gözlüğüne kadar çok çeşitli ürün kategorilerinde çocuk faktörünün göz önüne alınması şart.
Profesör James U. McNeal´in bu saptamaları, sadece ABD´yi kapsamıyor. Prof. Rosabeth Mosskanter´in de belirttiği gibi, ``Çocuk dünyanın her yerinde çocuktur. Tüketim davranışları da çok büyük benzerlik gösteriyor``. Dolayısıyla Prof. McNeal´in araştırmasından çıkan sonuçları, farklılıklar olsa da, tüm dünya çocukları yorumlamak, bu şekilde yararlanmak mümkün.
Herkes onların peşinde
Günümüzde, 10 yıl önce pazarda hiç görülmeyen, pek çok yeni ürün segmenti doğdu. Özellikle Çocuklara yönelik bilgisayarlar, yazılımlar ve online hizmetler segmenti hızla büyüyor ve çocuklara yönelik bir çok yeni kategoriyi gölgede bırakıyor. Pazara yeni giren bilgisayar şirketleri, yazılım firmaları ve internet kuruluşları, stratejilerinin en tepesine ``çocuk`` müşterilerini koyuyorlar.
Çocuklar için diş macunları, onlar için özel şampuan ve sabunlar gelişen kategoriler arasında. Ayrıca, yetişkinlere sunulan bir çok hizmet çocuklara adapte ediliyor. Onlar için özel hizmet veren seyahat acentaları kurulyor, onlar için yeni bankacılık ve yatırım hizmetleri bile geliştiriliyor. Türkiye'de de Akbank, Yapı ve Kredi Bankası gibi çok bankada bu uygulamaların örnekleri görülüyor.
Pazarlama da çocuk faktörü
Bu pazarın öneminin anlaşılmasıyla birlikte, birçok şirket özel pazarlama stratejileri oluşturdu. Onlara ulaşmak için büyük paralar harcanıyor.
Türkiye´de çocuk pazarının hedefleyen rekl^am ve halkla ilişkiler faaliyetlerine ne kadar para harcandığı tam olarak belli değil. Ancak, Türkiye´de de Mc Donald´s, Mothercare, Yeşil Kundura, Pınar Süt ve Yapı Kredi Bankası gibi, pek çok firma çocuklara yönelik pazarlama faaliyetleri yapıyor. Ayrıca, çok sayıda tatil köyü minik konukları için özel programlar hazırlıyor.
Amerika´da çocuk pazarını hedefleyen tanıtım faaliyetleri için ağırlıklı olarak TV rekl^amlarına 1 milyar doların üzerinde para harcanıyor. Amerika'da online rekl^am pastasının gösterdiği büyüme, reklamcıları ve reklam verenleri daha şimdiden cezbediyor.
Yarışmalar, çekilişler, promosyonlar ve bedava dağıtılılan örnek ürünlerin tutarı ise ise yaklaşık 4,5 milyar dolar.
Müşteriyi okulda yakalayın!
Çocuk pazarında halkla ilişkiler aktiviteleri pazarlamanın ayrılmaz bir parçası olarak düşünülüyor. Okullarda gerçekleştirilen çalışmalar, Ãocuk klüpleri neredeyse 2 milyar dolara maloluyor. Başlangıçta bu konuyu tanımakta yavaş davranan halkla ilişkiler şirketleri, müşterilerinden ve entegre pazarlama ajanslarından gelen talepler sayesinde işin içine girdi.
Çocuklar için tasarlanan özel ambalajlar ise pazarlama faaliyetleri içinde en çok önem verilen konuların başında geliyor.
Miniklere yönelik ürünlerinin ambalajları yetişkinlerinkinden çok keskin farklarla ayrılıyor. Bu cicili bicili ambalajlara farklı endüstriler 3 milyar dolar harcıyor.
Ayrıca, çocukları hedefleyen sosyal pazarlama içerikli rekl^amlara verilen önem artıyor. Onlara sağlıklı yaşamı benimsetmek, ormanları korumayı öğretmek isteyen rekl^amların sayısı giderek artıyor.
ÜNLÜ GURU MOSSKANTER´E GÖRE ''ÇOCUK HER ÜLKEDE ÇOCUKTUR''
Bu araştırma, dünyanın sayılı çocuk pazarı uzmanlarından Profesör James U. McNeal tarafından, ABD´de yapıldı. Ancak, araştırmayı değerlendirenler şu gerçeği unutmamalı: ``Çocuk, dünyanın her yerinde çocuktur``... Bu nedenle, özellikle de iletişim kanallarının etkisiyle, çocukların tüketim eğilimleri dünyanın her yerinde neredeyse aynı karakteristikleri gösteriyor. Ünlü yönetim gurusu Rosabeth Moss Kanter bu konuda şu değerlendirmeyi yapıyor:
``Piyasalardaki yeni segmentler çoğunlukla ülkeler arası bağlantıları bulunan demografik kategorilere dayanıyor. Oğlum Matthew´ü küçükken iş gezilerime götürür ve oradaki bir yöneticinin aynı yaştaki çocuğuyla birlikte vakit geçirmesini sağlardım. Bu, Endonezya, Filipinler, Brezilya, Hollanda ve İtalya gibi ülkelerde gerçekleşti. Birlikte yerel alışveriş merkezlerine gittiler ve oğlumun bu beş farklı yerde yaşadığı deneyimler aşağı yukarı birbirinin aynıydı. Gittikleri alışveriş merkezinde bilgisayar oyunları oynuyor, McDonald´s´da hamburger yiyorlardı ve hepsi de aynı müziği dinliyor ve Levi´s jean giyiyorlardı.
İsveç´te dördüncü sınıfa kadar İngilizce dersleri başlamaz ve buna rağmen oğlum Matthew oradaki bir Volvo yöneticisinin oğluyla iletişim kurmakta hiç zorluk çekmedi, çünkü ikisinin de tıpatıp aynı oyuncakları vardı.``
ÇOCUK PAZARI İÇİN 10 ÖNEMLİ TAKTİK
Çocuklara yönelik ürün ve hizmetlerin pazarlanmasında yetişkinlere kıyasla çok daha fazla hata yapılıyor. Profesör James McNeal, Çocuk pazarına girmek isteyen, onlara özel stratejiler kurmak isteyenlere 10 ipucu veriyor:
DÜRÜST OLUN: Çocukları kandırmak kolaydır, bu işin pek çok incelikleri vardır. Ancak, hem çocuk tüketiciler hem ebeveynler hem de tüketiciyi koruyan gruplardan tepki alır, düşman kazanırsınız.
POTANSİYELİNİ KÜÇÜMSEMEYİN: Çocukların cebinde, yetişkinler ve ``teenager'' denilen 10-15 yaş arası gençler kadar para olmadığını düşünerek hata yapmayın. Amerika´da direkt harcama güçleri 27 milyar dolar olan bu grup, 23 milyon doları dilediğince harcıyor, kalan 4 milyar doları ise biriktiriyor.
Bu grup ebeveynlerinin yıllık harcamalarının 188 milyar dolarını etkiliyor. Mc Donald´s ve Coca-Cola, bu pazarın potansiyelini ciddiye alan ve yıllar boyu başarılı pazarlama örnekleri veren firmalardan.
PERAKENDECİLERE ÖZEL TAKTİK: Satış elemanları minik müşterilerine nasıl davranacakları bilmeli. Onlara,``senin annen nerede bakayım?'' gibi azarlayıcı sözler söylemeli ve yardımcı olmalı. Çocukları müşteri sadakati oluşturma stratejilerinin bir parçası olarak görmeli. Anne-babaların, onları da süpermarketlere alışverişe getirmesinden faydalanarak, ilişki kurmak için hoş fırsatlar yakalanabilir.
KUNDAKDAKİ TÜKETİCİ: Bebekler doğdukları andan itibaren tüketici davranışlarını öğrenmeye başlıyor. Öğrenme eğrileri 8 yaşına dek yükseliyor. Ardından, 8-12 yaş döneminde ise bir tüketici olarak yetenekleri çok genişliyor. Annelerine ilk isteklerini 7 ay ile 24 ay arasında, daha bebeklik çağındayken yapıyorlar. Bu gerçekleri sakın göz ardı etmeyin.
BANKALAR İÇİN YENİ PAZAR: Çocuklar ailelerinin etkisiyle artık ciddi bir şekilde para biriktirme eğilimi de gösteriyorlar. Yaptıkları birikimlerinin yarısını yaz tatilleri için kullanıyorlar. Diğer bölümü de pahalı ürünleri almak için harcıyorlar. Bankaya gitmek ve bankadan bir mektup almak onların hoşuna gidiyor. Çünkü, çocuklar kendilerini büyümüş hissetmekten, yetişkin yerine konulmaktan hoşlanıyor.
GELİRLERİ ARTIYOR: Amerika´daki araştırmalar, çocukların gelirlerinin her yıl yüzde 10 ile 20 oranında arttığını gösteriyor. Bunda çocuk başına düşen çalışan sayısının artması, yoğun çalışan anne babanın kendini suçlu hissetmesi, büyükanne ve büyükbabaların çocukların yetiştirilmesinde daha fazla sorumluluk almaya başlaması gibi faktörler rol oynuyor.
SOSYAL MESAJLAR VERİLEBİLİR: Çocuklar okuldan, arkadaşlarından, TV programlarından ve reklamlardan duyduğu sosyal mesajlara karşı çok duyarlı. Annelerini evdeki kağıt ve cam ambalajı biriktirmeye, geri dönüşüm projelerine katkıda bulunmaya ikna edebiliyor, ebeveynlerden yardım kuruluşlarına bağış yapmalarını isteyebiliyorlar.
VERİTABANI OLUŞTURUN: Ürünleriniz yetişkinlere hitap ediyor olabilir. Ancak, sakın yanılgıya düşüp, geleceğin müşterilerini ihmal etmeyin. Okullar, spor ve çocuk kulüpleri ile ilişkiye geçerek bir veritabanı oluşturun, onları tanıyın.
ARAŞTIRMALARA KULAK VERİN: Çocuk pazarını hedefleyen firmalarda, ``Ben de bir zamanlar çocuktum. Onları iyi bilirim, doğru kararlar veririm'' veya ``Benim de çocuklarım var'' diyen bir yönetici çıkar. Bu hataya düşmeyin, araştırmalara kulak verin, trendleri izleyin, akademisyenlerle görüşün.
PARADAN ANLIYORLAR: Onların fiyatlar hakkında hiç bir şey bilmediğini düşünmeyin. Okul öncesi dönemde bile kendilerince bir fikirleri vardır. Sekiz yaşına geldiklerinde parayı hesaplayabiliyor, aynı kategorideki ürün ve mağazalar arasındaki fiyat farklarını ayırt edebiliyorlar.
MAĞAZANIZI ÃOCUKLARA NASIL BEĞENDİRECEKSİNİZ?
Profesör James U. McNeal, çocuklara yönelik stratejilerinde başarıya ulaşmak isteyen perakendecilere şu önemli önerilerde bulunuyor:
ÇOCUK DOSTU BİR ATMOSFER YARATIN: Mağazanızda küçük alışveriş arabaları bulundurabilir, bazı köşelere çocuklara yönelik videoların, çizgi fimllerin gösterildiği ekranlar koyabilirsiniz. Ancak, personelinizi mutlaka özel olarak eğitin.
ÇOCUK ÜRÜNLERİ KOYUN: Onların ilgi alanına giren ürünlerden bulundurun. Onların dünyasında popüler olan marka ve ürünleri seçin.
ÜRÜNLERİ DOĞRU YERLEŞTİRİN: Ürünleri onların erişemeyecekleri yüksek raflara, cam tezgahların içine yerleştirmeyin. Onların her zaman dokunmak, denemek ve tatmak istediklerini unutmayın.
ONLARLA İLETİŞİM KURUN: Mağazanın içinde onlara yönelik rekl^amlar, promosyonlar yapın. Okulları, radyoları, dergileri iletişim aracı olarak kullanın. Onlara cıvıl cıvıl kartlar gönderin, hoşlarına gidecektir.
ÇOCUK KULÜPLERİ KURMAK İŞE YARIYOR
Son yıllarda çok sayıda şirket çocuklarla sürekli ilişki kurabilmek için, onlara yönelik kulüpleri kurdu. Burger King Kids Club ve Sega Kids Club, bu organizasyonların ilk örnekleri oldu.
Kulüpler, database marketing (Veritabanıyla pazarlama) yöntemi sayesinde çocuklarla iletişime geçti, onların tüketim davranışlarını inceleme fırsatını yakaladı.
ABD´de bazı bankalar, ``kids``(çocuk) programları ve internet şubeleri aracılığıyla, bu pazara yönelmeye başladılar, özel ürünler geliştirdiler.
Çocuklara yönelik pazarlama iletişim çalışmaları arasında halkla ilişkiler önemli bir yer tutuyor. Türkiye´de Pınar Süt, tam 19 yıldır resim yarışmaları düzeniyor ve 12 yıldır Çocuk tiyatrosu ile miniklere ulaşıyor.
PAZARLAMA UZMANI GÖZÜYLE 2010 YILININ TÜKETİCİ PROFİLİ
Capital, Saatchi & Saatchi´de çocuk departmanın başındayken ayrılıp Geppetto Group isemli pazarlama şirketini kuran ve çalışmalarını çocuk pazarına odaklayan Julie Halpin ile konuştu. İşte Halpin´in çocuk pazarıyla ilgili değerlendirmeleri:
''DÜNYA ÇOCUKLARI'': Onların psikolojik gelişimini anlamak çok önemli. Kültür ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye değişebilir. Ancak çocuklar ve teenage denilen 12-20 yaş arası grup bir çok açıdan benzeşir.
DIJİTAL ÇOCUKLAR GELİYOR: Onların anlamak için, onlarla aynı çağda yaşamalı, onların kuşağının dilini konuşmalısınız. Günümüzün çoçukları ``netcitizens'' (net vatandaşı) veya ``dijital kids''(dijital çocuk) olarak tanımlanabilir. 1998´de sadece Amerika´da 8,6 milyon çocuk (bunların yüzde 14´ü 5 yaşın altında), 8,4 milyon teenage internette bağlanıyordu. Jupiter Communications´un tahminlerine göre, 2002 yılında internete bağlı olan çoçuk sayısı 16,6 milyona, teenage sayısı 21,9 milyona ulaşacak. Yani, yüzde 97 artacak.
İYİMSER VE DAYANIKLI: Günümüzün çocukları, Generation X (X jenerasyonu) ile karşılaştırıldığında daha iyimser, dayanıklı ve geleceğe daha ciddi bakıyor. Okul ile çok erken yaşlarda tanışıyor ve ailelerinde desteğiyle çabuk olgunlaşıyorlar.
İYİ EĞİTİM PEŞİNDE: Kendilerine güvenleri yüksek. Evde teknik konularda uzman olmaları onları daha güçlü kılıyor. Refah içinde yaşamayı, iyi eğitim almayı ve üniversiteye gitmeyi istiyorlar. Değişen dünyada gelişmeleri yakalamanın hiç kolay olmadığını biliyor, bu konuda endişeleniyorlar.
GÖZDE ŞİRKETLER: 12 yaşın altındaki çocukların yüzde 100´ü renk ve ırk farklılıklarını hiç önemsemiyor, ``başka ırktan biriyle evlenebilirim`` diyor. Pazarlama uzmanları bu yeni jenerasyonu iyi izlemeli. Vizyon sahibi otomobil üreticileri, bilgisayar şirketleri, havayolu firmaları ve oteller şimdiden onlarla ilişki kurmaya çalışıyor.''
HEM ÇOCUKLARI HEM EBEVEYNLERİ NASIL TATMİN EDECEKSİNİZ?
Çocukları tatmin etmeniz ebeveynlerini de tatmin ettiğiniz anlamına gelmez. Çocuklar için mistik sihirli büyüteçler çok sevdikleri, eğelenceli bir oyuncak olabilir. Ancak, annelerinin perdelerin ve masaörtülerinin üzerindeki yanıklardan, deliklerden hiç hoşlanmayacaklarından emin olabilirsiniz.
Bu nedenle, hem ebeveynleri hem çocukları mutlu edecek çözümler üretmelisiniz.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?